Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Descoperirea particulelor!  (Citit de 12168 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Akhenaten

 • Vizitator
Descoperirea particulelor!
« : Octombrie 09, 2008, 07:56:22 a.m. »
Salut tuturor, vroiam sa va intreb daca cumva cunoasteti mijloacele prin care fizicienii au descoperit electronul, proronii, neutronii....ma intereseaza mai mult pionieratul, deoerce in acea vreme nu existau mecanisme performante de identificare a particulelor, au fost doar o deductie a unor calcule matematice, si daca da va rog sa le exemplificati, sau au detinut si mijloace de punere in evidenta, a particulelor!

Offline Adi

 • Global Moderator
 • *****
 • Mesaje postate: 11298
 • Popularitate: +15/-7
  • Site personal Adrian Buzatu
Re: Descoperirea particulelor!
« Răspuns #1 : Octombrie 09, 2008, 03:49:03 p.m. »
Excelenta intrebare. Te intereseaza istoricul acestora cu alte cuvinte. I istorie a fizicii particulelor este una din proiectele mele. Deocamdata, iti pot recomanda acesta cronologie sa iti faci o idee. De asemenea, daca as fi in locul tau as cauta la paginile wikipedia ale electronului, protonului, neutronului si asa mai departe. Acolo o sa fie si istoricul fiecarei descoperiri in parte. Iar pe viitor vom avea pagini care sa explice descoperirea fiecareia din aceste particule importante. Este intr-adevar un subiect esential si istoria fizicii particulelor este pasiunea mea intre toate.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Akhenaten

 • Vizitator
Re: Descoperirea particulelor!
« Răspuns #2 : Octombrie 09, 2008, 08:33:27 p.m. »
Adi multumesc mult pentru link, imi cer scuze pentru neconcordantele semantice, era dimineata, inainte de a pleca la serviciu, m-am trezit cu dorinta de a pune in sfarsit intrebarea, eram putin adormit  ;) voi reveni cu intrebari dupa ce voi examina amanuntit link-ul trimis!

Offline Adi

 • Global Moderator
 • *****
 • Mesaje postate: 11298
 • Popularitate: +15/-7
  • Site personal Adrian Buzatu
Re: Descoperirea particulelor!
« Răspuns #3 : Octombrie 10, 2008, 07:28:37 a.m. »
Sigur, spor mare si te asteptam iarasi cu intrebari dupa ce studiezi linkul.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Offline atanasu

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 2356
 • Popularitate: +22/-173
Re: Descoperirea particulelor!
« Răspuns #4 : Martie 20, 2021, 12:15:58 p.m. »
Redeschid aceasta pagina inchisa dupa 3 postari in 2008 de Adi(pe vremea aceea acesta era blogul lui) pentruca fiind vorba de descoperirea unei noi particule elementare, cred ca aici este un topic potrivit .
Il felicit pe dl Nicolescu Basarab cu care am fost coleg intru ale Olimpiadelor in liceu, el fiind ceva mai mare decat mine si coleg concurent, impatindu-si premiile unu cu raposatul Gheorghe Cezar care a ramas dupa facutate la Magurele in timp ce Basarab a plecat in Franta unde desigur s-a realizat la o alta anvergura atat filozofica cat si stiintifica.
In 1973 a prognozat existenta unei alte particule elementare care a fost denumita Odderon vezi https://ro.wikipedia.org/wiki/Basarab_Nicolescu si care zilele astea a fost gasit experimental la CERN. Astfel poate inca un roman va mai lua premiul Nobel , pe primul l-a cunoscut bine tata care fiind si coleg si prieten  se concura cu el in liceu pentru premiul 1 iar pe Basarab l-am cunoscut eu asa cum un oarecare elev cunoaste o celebritate dar fiind eu amic cu mai marele Gheorghe Cezar am avut placerea sa-l cunosc pe la olimpiade in faza finla  si pe Nicolescu Basarab.
Sper sa nu fie o alarma falsa ca in 2011 cu experimentul Opera dar asta este totusi ceva mult mai modest decat infirmarea teoriei relativitatii si cred ca este real:

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24677028-odderon-particula-teoretizata-fizician-roman-descoperita-cern-crater-titan-leagan-viata-noi-proiecte-game-thrones.htm


PS Si despre odderon: www.marketwatch.ro/articol/16092/CERN_confirma_experimental_conceptul_Odderon_inventat__de_fizicianul_Basarab_Nicolescu/
« Ultima Modificare: Martie 20, 2021, 12:24:31 p.m. de atanasu »