Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cat de mult costa cercetarea?

Creat de Adi, Octombrie 01, 2008, 05:23:49 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Coesite

Da bineinteles, nu am spus ca LHC-ul este inutil sau prea scump, sau altceva... ci doar ca eu ash fi dat banii pe altceva, sicera sa fiu, daca ar fi fost banii mei.  ::)

Adi

Citat din: Coesite din Octombrie 01, 2008, 07:11:36 PM
Da bineinteles, nu am spus ca LHC-ul este inutil sau prea scump, sau altceva... ci doar ca eu ash fi dat banii pe altceva, sicera sa fiu, daca ar fi fost banii mei.  ::)

Bine, ai admis pe jumatate doar. Ideea e ca sunt banii nostri, ai tuturor si investim in ce este necesar pentru noi toti si astfel si in LHC si in cercetare aplicata si in cercetare medicala.

Dar esti de acord ca computerul, telefonul celular fac viata oamenilor mai buna si ca acestea nu ar fi fost astazi aici daca unii nu cercetau acum o suta de ani atomul doar de dragul curiozitatii stiintifice, tot asa cum astazi cauta sa inteleaga masa materiei?

Esti de acord ca cea mai precisa metoda din lume de diagnosticare a cancerului si bolilor in organismul uman nu ar exista astazi daca acum 80 de ani oamenii nu ar fi studiat particulele elementare si nu ar fi prezis si apoi descoperit antimateria? (ma refer la tomografia cu emisie de pozitroni - PET scan).
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

nano2k

Citat din: Adi din Octombrie 01, 2008, 07:10:04 PM
Am propus articolul la toate ziarele mari ce ne-au mai preluat (Realitatea, EvZ, Cotidianul, Hotnews, Unimedia), dar nimeni nu l-a preluat.

Considera-ma bolnav de conspirationism, dar eu cred ca asemenea adevaruri "nu e bine" sa iasa la suprafata.
La fel ca multe altele...

Coesite

Nope, nu au preluat-o pentru ca nu e o stire. 

Adi

Nu sunt sigur. Eu daca as fi Primul Ministru, apai m-as lauda la toata lumea. Iata, Romania isi permite de acum, datorita guvernarii mele de dreapta, ca sa dam si cate un dolar de Roman pentru ca si tara noastra sa fie mandra ca se alatura celui mai mare experiment de stiinta dezvoltat vreodata. Ca doar Guvernul asta a acceptat banii pentru CERN. Si tot ei au acceptat si pentru Agentia Spatiala Europeana. De ce nu stiu sa promoveze asta? Asta costa foarte putin, vreo cateva milioane de dolari pe an, incomparabil mai mici decat miliardele ce trebuie date la cresterile salariale.

Eu ma gandesc ca nu zice pentru ca stie ca degeaba zile, pe roman nu o sa il impresioneze. El vrea pomeni electorale care sa ii imbunatateasca lui viata astazi.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Citat din: Coesite din Octombrie 01, 2008, 08:12:31 PM
Nope, nu au preluat-o pentru ca nu e o stire. 

Si eu ma gandesc ca poate asta a fost, sa stii. In general nu am vazut sa dea analize mai ample din astea la ziare. Poate pe viitor sa formulez aceste analogii cand voi vorbi despre LHC la stiri si astfel, preluate odata cu stirile, sa ajunga si la publicul larg prin intermediul presei.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Ca sa fie stire, trebuie sa fie ceva iesit di comun, daca cineva a murit ca sa faca statistica aia sau chestii din astea. Evenimente de acest gen dau bine in fata presei romanesti.

Adi

#22
Bugetul nou pe anul acesta diminueaza la o treime bugetul Agentiei Nationale a Cercetrii (aceea care finantatea institutele de cercetare din Romanai). In aceste conditii, Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara (IFIN Horia Hulubei) ar putea fi desfiintat! Sau o treime din cercetatori dati afara, sau cercetatorii sa ia salarii de trei ori mai mici! Este ingrozitor ce se intampla. Vedeti mai multe detalii in articolul din Jurnalul.

http://www.jurnalul.ro/articole/143663/bugetul-lui-boc---800-de-cercetatori-dati-afara-de-la-magurele

Iata o analiza lucida a efectelor reducerii bugetului nu cu 3-4% cat a avut Fermilab anul trecut de 10% din angajati au fost dati afara, proiecte au fost oprite si toti angajatii au stat un numar de zile pe an acasa, ci de 70%, care inseamna practic intrarea in coma a cercetarii romanesti si declansarea celei dea doua "capsuniada" a cercetatorilor romani.

http://www.blog.lucianshome.nl/2009/01/a-doua-capsuniada-stiintifica/
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

HotNews lanseaza o dezbatere pe tema bugetului de cercetare redus cu doua treimi anul acesta. Poti pune intrebari la comentarii la acest articol si invitatul HotNews va raspunde. Este vorba de domnul Octavian Voiculescu, cercetator in biologie la University College London.

http://science.hotnews.ro/stiri-interviuri-5388354-despre-cum-reflecta-criza-lumea-cercetarii-stiintifice-octavian-voiculescu-discuta-online-dana-jalobeanu-cititorii-hotnews-joi-ora-15-00.htm
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

La discutia de mai sus am pus si eu doua intrebari si mi s-a raspuns. Situatia este dramatica. Guvernul a oferit din banii cancelariei lui inca 10 miloane de euro, adica inca 43 milioane de lei, care pe langa cele 1 miliarde deja alocate, inseamna doar 0.02% in plus. Adica buget de 0.2%, in vreme ce in ultimii ani fusese 0.8% si media UE este de 1.8% si Japonia are 3.4%.

In acelasi spirit, un articol a aparut si in Cotidianul de azi, in care mai multi doctoranzi si cercetatori romani au oferit opinia lor, inclusiv eu un pic, niste date ce le gasisem in Nature. Articolul il puteti gasi aici.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

paul

Am discutat cu colegul meu, in urma cu cateva minute, ce masuri ar trebui sa luam in caz ca bugetul alocat se reduce la 30%.Noi suntem firma privata si contractele de cercetare cu ministerul sunt importante in echilibrul bugetar al firmei.Zilele acestea urmeaza sa predam un raport scris, colegul meu a propus sa dea doar o treime din pagini, eu sunt de parere sa dam cate o treime din fiecare pagina...

Adi

Ehe, interesant. Nu din hartie se fac economiile, dar inteleg ce spuneti, e un fel de protest simbolic ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Iata inca un articol foarte bun in Cotidianul. Un tanar cercetator roman venit din strainatate pentru a lucra la Agentia Spatiala Europeana a scris o scrisoare deschisa guvernantilor si publicului roman.

Virgiliu Pop: "Omului de rând nu îi pasă de cercetarea spaţială. Ce ar zice dacă nu ar mai putea vorbi la telefonul mobil?"
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Iata un articol de astazi din Gandul, unde fostul ministru al educatiei, Anton Anton, spune ca bugetul dea nul acesta al cercetarii este "de cacat". Sincer, asta a fost prima mea reactie si ma gandeam ca nimeni nu are curaj sa foloseasca acest cuvant public. Uite ca fostul ministru l-a folosit. Respectele mele pentru curaj. Suntem in ulltimul loc in Europa la bugetul dedicat inovatiei. 0,18%.

Fostul ministru Anton se plânge: ,,Bugetul cercetării e de căcat"
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

paul

Va salut,
Am citit zilele trecute scrisoarea deschisa a asociatiei AdAstra. Sigur ca si ei solicita alocarea unei sume rezonabile cercetarii, dar m-a surprins (printre altele) faptul ca cercetatorii semnatari ai petitiei ar  solicita sa se faca "audit" din partea unor specialisti straini, pt. proiecte al caror buget depaseste 20.000 euro pe an. Deasemenea, ca de la o astfel de prevedere ar trebui sa fie exceptati cei ce se ocupa de folclor, literatura romana, in general cultura romana.Iar eu, care am invatat sa impart la 12, am facut urmatoarea socoteala: 20.000 euro:12=1666,(6) -sper ca nu are legatura cu codurile de bare.Sa zicem ca sunt angrenati 3 cerecetatori intr-un astfel de proiect, iar acum voi rotunji, cheltuiala /cercetator va fi 570euro/luna, salariu, CAS,sanatate,, hartie de scris, cheltuieli regie,etc. Recent am solicitat un audit din partea unei firme romane, a costat aprox 1500euro si erau doar finantisti. Ca sa facem un audit in domeniu (telecomunicatii spatiale si cercetarea spatiului cosmic) cu specialisti straini, probabil ca trebuie platiti toti cei 20.000 euro ai proiectului, firmei de audit. Oare care este logica?