Mai m-am gandit la cum se explica senzatiile de intelegeri. Caci chiar si daca nu sunt intelegeri pe bune, faptul ca se simte ca intelegi atatea e un element valid de fenomenologie care necesita explicatie. Asta are impact direct asupra problemei mai generale a ratiunii si daca aceasta ne ofera intelegere reala sau doar delir. In explicatia pe care am gasit-o am luat in considerare si raportul oamenilor mai slabi de minte care iau ayahuasca si raporteaza ca i-a vindecat de diverse framantari psihologice.
Ceea ce ma gandesc ca se intampla e ca ayahuasca disociaza ideile prezente in mintea cuiva. In mod normal cand faci analize intelectuale, trebuie sa tii cont de multe idei pentru a ajunge la o intelegere noua. Daca iti trece prin minte ideea "porcul zboara", aceasta idee e pusa in relatie cu alte idei pe care le ai despre porc, cum ar fi faptul ca nu are aripi, si asta te va impiedica sa ai revelatia ca porcul zboara. Dar in ayahuasca ideile fiind disociate, orice prostie iti trece prin cap, nemaifiind conectata au alte idei care sa o ancoreze intr-o anumita realitate, iti va parea ca wow ce revelatie, asa e, porcul zboara! Si asta explica si vindecarile pe care le raporteaza oamenii slabi de minte. De exemplu, un astfel de om nu isi poate lua un an liber de munca pentru ca in mintea lui mica se va gandi ca rade lumea de el, colegii il vor privi cu ochi rai, isi va pierde statut social, bla-bla. Dar fiind in starea disociativa, ideea de an liber nu va mai fi legata de alte idei prostesti, asa ca i se va parea si lui in sfarsit o buna idee sa mai lase munca aia odata si astfel anul liber de munca sa fie o idee evidenta.
Asadar, una din concluziile interesante care se trag de aici privind natura ratiunii e ca ratiunea doar face asocieri de idei astfel incat o fiinta sa se descurce in realitatea in care se gaseste. Dar acele asocieri de idei sunt valide doar raportat la o anumita realitate. Daca maine ar fi sa fim teleportati intr-o alta realitate, toate asocierile pe care le-am construit despre lume in realitatea asta pamanteana, ni se vor parea un delir acolo, si vom trebui sa construim alt set de asocieri pentru a ne putea descurca acolo. Deci se pare ca ratiunea nu releva vreun adevar absolut, ci doar construieste un model de realitate pe care o fiinta sa il foloseasca cat mai bine in realitatea curenta in care se gaseste. Cu cat mai multe idei asociate cum trebuie, cu atat mai buna adaptarea la realitatea curenta. Dar dincolo de asta, acele idei nu sunt corecte sau gresite in ele insele.
Deci poate ca pana la urma psihedelicele te invata ceva, dar nu prin ideile pe care ti le dau ele ca atare, ci prin reflectare ulterioara asupra fenomenologiei avute in timpul lor.