Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Tangenta: Este climatologia ca astrologia?

Creat de Anda, Octombrie 18, 2014, 09:31:31 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Anda

#15
sters

mircea_p

Citat din: Anda din Octombrie 18, 2014, 09:40:57 AM
In sensul ca se vor omori intre ei, cel mai probabil.
Nu asta vroiam sa spun. Intr-adevar relatiile interumane intr-un spatiu restrans pot fi o problema majora. Acum ceva timp credeam si eu ca asta va fi poate punctul critic.
Dar conform ultimelor studii si opinii ale specialistilor, se pare ca problemele tehnologice ar putea duce la dezastru inainte ca memrii echipajului sa-si sara la gat unul atuia. Asta vroiam sa spun.

In privinta disputelor "climatologice", daca citeai postari mai vechi de pe forum ai fi realizat ca mentionand "tempratura medie" te-ai pus in pozitia lui BlackAdder din schita cu Macbeth.:)

Don't Mention Macbeth - Blackadder - BBC

Eram apropae sigur ca tavy iti va raspunde. :)))))

Nu cred ca e un motiv sa parasesti forumul.
Mai ales ca studiezi climatologia. Poate chiar ai putea sa raspunzi tu la intrebarea aia cu sera umpluta cu CO2. E mai aproape de domeniul tau de studiu, nu? Sau poate chiar stii raspunsul si era vorba de un test?


Anda

#17
sters

Sieglind

Citat din: Anda din Octombrie 19, 2014, 10:19:18 PM
Studiez climatologia.
Sa jigneasca in asemenea hal mi se pare inadmisibil.
Argumenteaza cu copy paste, dar scrie ghiata...
Forum placut in continuare, spun pas.
Din moment ce o comunitate stiintifica e jignita, am cerut parerea moderatorilor.
Trebuie un anumit nr de mesaje sa sesizezi o badaranie?
Sunt dezamagita daca acesta e nivelul pe aici.


Fă-mă să înţeleg: pe de-o parte, te simţi datoare să reacţionezi faţă de jignirea adusă unei comunităţi (ştiinţifice) prin postarea unui user, iar pe de altă parte, acea postare te face să te arăţi dezamăgită de "nivelul pe aici" (extrapolând, nivelul comunităţii forumului Scientia).

Sesizezi vreo contradicţie?

Sieglind

Moderatorul poate interveni în cazul încălcării Regulamentului.

Poţi identifica regula încălcată?


Btw: a pus în aceeaşi oală şi psihologia (ca şi Feynman, de altfel). Şi?  ;)

Sieglind

Anda,

la urma urmei, este alegerea ta.

Pe "aici" însă ne-am obişnuit să nu ne edităm mesajele după ce am primit o replică. Nu de alta, din respect pentru celălalt.

Toate de bine!




Anda

#21
 :-* :-\ :-X :-[

mircea_p

Citat din: Anda din Octombrie 19, 2014, 11:10:45 PM
Mircea, sunt la o terasa, dar acel subiect e demn de dezbatut!
E extrem de important raspunsul. Acel raspuns poate demola teoria incalzirii globale datorita co2 produs de omenire. Intelegi?

Nu, nu poate demola nimic. Din pacate se pare ca nu am explicat suficient de bine.

Dar tu esti cea care studiaza climatologia, nu eu. Poate esti doar la inceputul studiului.
Si banuiesc ca si al vietii, dupa cat de repede esti dispusa sa-ti iei jucariile si sa pleci. :)

Poate nu intelegi ce e un forum.
Daca cineva la terasa aia spune ceva cu care nu esti de acord, incetezi sa mai frecventezi terasa? Ba poate te muti din orasul in care era localizata terasa?:)

07Marius

#23
Se pare ca subiectul asta nu a inghetat de tot... ceea ce ne poate da noi idei vis-a-vis de incalzirea globala.
Pai, sa rezumam pe scurt citeva fapte, care se pare ca nu sunt contestate nici macar de Tavy, critic inversunat al climatologilor:

1. A existat cel putin o etapa in istoria recenta a pamantului (cca. 14.000 ani in urma) in care gheata era la moda si acoperea o buna parte din emisfera nordica a planetei.
2. Natura care nu prea se sinchiseste de legile omului, a gasit solutia pentru a topi acest strat gros de gheata fara sa fie constienta de problema temperaturii globale. Unii ar spune ca acest lucru s-ar datora unui proces de incalzire a planetei, lucru care ar putea fi fost observat, daca cineva s-ar fi sinchisit vreme lunga sa masoare temperaturile locale pe toata durata anului. Daca nu credem in aceasta forma de masuratoare, atunci ne-am putea orienta dupa evolutia vestimentatiei care desi implica mai multe variabile in calcul, totusi la baza se orienteaza dupa forma de agregare a apei in zona unde se efectueaza studiul. As zice, ca blanurile calduroase au cedat treptat in favoarea unei vestimentatii mai usoare, pastrand constanta latitudinea desigur, ptr. a ramane in contact cu ceva stiinta...pina la urma.
3. Retragerea ghetarilor spre latitudini nordice, cresterea nivelului oceanului panetar au fost alte indicii, ale incalzirii globale. Am putea considera ca si idee, scaderea precipitatiilor ca fiind cauza acestui fenomen climatologic, se pare inca neconstestat pina acum. Insa, eu n-as miza prea mult pe aceasta idee. Mi se pare putin cam improbabila.
4. Intrebarea de 100 de puncte este: observam in prezent fenomene similare?...
5. S-au gasit mamuti cu resturi vegetale bine conservate in stomac, semn ca i-a prins frigul destul de repede. Nu sustin ca aceasta este o dovada ca schimbarea climatica se produce peste noapte, insa exista si astfel de scenarii.

Acum o problema de fizica:

Se da un apartament de 3 camere la bloc si data de referinta este luna ianuarie. Proprietarul este pensionar si incalzeste doar livingul (asta ca sa fie cu o nota mai realista problema). Intrebarea este: se poate discuta de o incalzire globala a apartamentului sau omul arunca banii pe geam, dat fiind faptul ca apartamentul nu se incalzeste - temperatura globala fiind o aiureala, nu putem  sa discutam de un asa zis proces de incalzire. Ce spuneti, mai are sens ca omul sa arda gazul de pomana?
The imagination is the prisoner of our mind.

valangjed

Vad ca se fac analogii mare-mic(sera de legume, apartament), planeta pe care locuim are multe alte fenomene care nu se intampla nici in sera, nici in apartament dar care trebuiesc luate in consideratie in climatologie.
Asemanarea dintre climatologie si psihologie mi se pare "aproape de adevar", cea dintre climatologie si astrologie e cam "exagerata" dar are o farama de adevar tinand cont de cele doua "tabere climatologice".Pana la urma, "e greu de facut o predictie, mai ales despre viitor."
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

07Marius

Citat din: valangjed din Octombrie 20, 2014, 08:44:50 PM
Vad ca se fac analogii mare-mic(sera de legume, apartament), planeta pe care locuim are multe alte fenomene care nu se intampla nici in sera, nici in apartament dar care trebuiesc luate in consideratie in climatologie.
Asemanarea dintre climatologie si psihologie mi se pare "aproape de adevar", cea dintre climatologie si astrologie e cam "exagerata" dar are o farama de adevar tinand cont de cele doua "tabere climatologice".Pana la urma, "e greu de facut o predictie, mai ales despre viitor."

Acum analogiile isi au farmecul lor de a mai "ilustra" povestea si putem face cate dorim. Ideea care cred ca reiese cat se poate de clar, este ca putem vorbi de incalzirea unui sistem termodinamic la ce scara dorim: sera, apartament, ... planeta. Ca temperatura "medie" nu este un parametru de stare care caracterizeaza acest sistem este pina la urma o chestiune ce poate fi extinsa la orice scara, oricat de mic ai considera sistemul. Orice corp real ai considera, acesta are o distributie de temperaturi ce poate fi caracterizata printr-o medie si o abatere. Chestiune de limbaj, simplificare si uzanta in anumite domenii. De ex. recordul mondial de temperatura joasa ptr. care s-a acordat si un premiu Nobel ptr. atomi de Na supraraciti printr-o tehnica speciala "Doppler cooling" duce conceptul de masurare a temperaturilor la scara unui atom (http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1997/press.html). Intr-un obiect sunt un nr. imens de atomi. Cu toate acestea, obiectul poate fi caracterizat printr-o temperatura, chiar si la echilibru fiind, tot va exista o distributie de temperaturi in interiorul acestuia. Implicit, oricat de fizician ai fi, tot folosesti o temperatura "medie" ca sa-l caracterizezi insa acea valoare este suficient de precisa pentru calculul termodinamic pe care-l faci in aplicatia respectiva.

In climatologie, se fac prelucrari statistice ale distributiilor de temperaturi in diferite zone ale globului, atmosferei, oceanului planetar. Evolutia in timp a acestor marimi iti dau o informatie cum evolueaza sistemul studiat, respectiv clima pamantului.
Este similar daca vrei cu cantitatea de precipitatii dintr-un an intr-o anumita zona geografica. Nu inseamna ca trebuie sa ploua zilnic exact cu valoarea medie a precipitatiilor ca sa aiba o relevanta aceasta marime. Insa aceasta medie a precipitatiilor iti spune cum sta zona geografica respectiva la capitolul precipitatii. Trendul acestor marimi iti spune daca zona se desertifica sau dimpotriva.

Sa compari aceasta stiinta cu astrologia de pilda, mi se pare copilaresc. Dar, fiecare cu impresiile lui.
The imagination is the prisoner of our mind.

Anda

#26
 :o


Sieglind

Citat din: Anda din Octombrie 21, 2014, 04:58:02 PM

Desigur, acesta e doar un mic fragment din cartea deschisa numita NATURA...

Si, avertizez moderatorii sa nu mai doarma in bocanci si sa raspunda pana nu ma apuc de spam, am si cerut suspendarea acestui cont, al meu.
Vad ca nu s-a facut nimic. Cand mai intru s-ar putea sa spamuiesc daca nu se intampla nimic.
Cum se poate sa fie tolerate jignirile?


Foarte interesant fragmentul din Natură pe care ni l-ai dezvăluit. Sunt convinsă că există destule alte "pagini de carte" pe care ni le-ai putea explica, dacă ai rămâne pe forum.

Totuşi ...

Asta nu justifică nicidecum admonestarea cu iz de ameninţare pe care o lansezi (să sperăm însă că moderatorii de pe Scientia nu sunt într-atât de spăimoşi încât să-şi piardă uzul raţiunii ori libertatea de acţiune şi, copleşiţi de spam, să ceară pensionarea anticipată).

Pe de altă parte, îţi propun să faci diferenţa între opinii (judecăţi de valoare bazate pe un suport factual) şi afirmaţiile defăimătoare, jigniri, ofense aduse onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale a unei persoane, general identificabilă.

Or, aici, dragă Anda, nu ştim unul despre celălalt mai mult(e) decât dezvăluim noi înşine.

Despre climatologi, numai de bine. La fel şi despre Climate.

P.S. Sau, ca să-l citez pe Ariel (căruia-i duc dorul  :'() : "Lipsa umorului, pentru un om de stiinta este un dezastru personal!"
   

mircea_p

Citat din: Sieglind din Octombrie 21, 2014, 06:43:30 PM

P.S. Sau, ca să-l citez pe Ariel (căruia-i duc dorul  :'() : "Lipsa umorului, pentru un om de stiinta este un dezastru personal!"
   
Da, dar la climatologi e OK.  ;)  :)

(Nu pot rezista "efectului Macbeth", vezi?. :) )

Sieglind

#29
Citat din: mircea_p din Octombrie 21, 2014, 06:52:11 PM

 
Da, dar la climatologi e OK.  ;)  :)

(Nu pot rezista "efectului Macbeth", vezi?. :) )

ei, nu mai fi şi tu atât de drastic  ;D