Ce surpriza frumoasa sa vad stirile despre Higgs discutate activ pe acest forum pe care l-am creat in urma cu 5-6 ani la FizicaParticulelor.ro, pe care apoi l-am dezvoltat la StiintaAzi.ro si pe care in urma cu un si jumatate l-am oferit gratuit catre Scientia.ro. Ma bucur sa il vad viu, chiar in continua dezvoltare, cu noi membrii. Sieglind, apreciez cum tii acest topic deschis. Intrebarea despre cum un boson asa de masiv da masa unui electron asa de putin masiv este o intrebare excelenta. La ea cineva a raspuns foarte bine mai sus. Ce mi se pare mie interesant e ca acel grafic cu tabelul periodic al elementelor si cu masa particulei pusa pe el trezeste aceasta intrebare. Este o idee care mi-a venit tocmai pentru ca publicul larg sa poata compara cu ceva cu care este obisnuit. Cand cineva la EvZ.ro a pus primul comentariu la ultimul meu articol "toata pleneta stie asta deja de o saptamana!", ca si cum ma certa cum mi-am permis sa scriu stirea abia acum, i-am raspuns diplomat dar concis ca nu este doar o stire, ci o explicatie educationala despre bosonul Higgs, oferind mai multe detalii decat o simpla stire, ba chiar avand un grafic creat de mine. La care mi-a raspuns persoana ca ce arogant sunt, ca mentionez ca e facut graficul si articolul de mine. Insa asa este si ma bucur sa constant ca trezeste in oameni intrebari pe care alte articole nu le trezeau doar spunand 125 GeV/c^2 pentru masa particulei, anume cum se poate ca un boson asa masiv sa dea masa atomilor cu mase mai mici ca el. E o intrebare excelenta, la caer s-a raspuns mai sus. As mai adauga ca bosonul Higgs este de fapt particula virtuala cand interactioneaza cu particulele oferind acea frecare a particulelor cu campul Higgs. E particula virtuala tocmai pentru ca nu are masa mare pe care ar trebui sa o aiba, ci o masa foarte mica, cam cat masa particulei cu care interactioneaza. Fiind particula virtuala, de fapt violeaza conservarea masei si energiei si de aceea nu poate trai decat foarte putin timp, dand inapoi energia imprumutata din vid. De aceea ii si zice particula virtuala. Bosonul Higgs poate fi o particula de sine statatoare, reala, doar cand are masa de 125 Gev/c^2. De aceea ne trebuie energie mare in acceleratoare, sa oferim energie mare intr-un volum mic incat un boson Higgs virtual sa fie smuls de la vid si sa devina liber. Ca sa folosesc o analogie care imi venii in minte cand scriam fraza precedenta, trebuie platita o suma mare ca sa rascumperi regele tarii tale luat prizonier de razboi, iar cand era in inchisoare valoarea lui era foarte mica, e un rege virtual, dar ca sa ajunga la valoarea lui mare, trebuie data o suma mare, apoi devine liber si e un rege real.