Bozonul Higgs, denumit si "particula lui Dumnezeu", este particula care da masa materiei ... daca mecanismul teoretic introdus in 1964 de fizicianul scotian Peter Higgs se dovedeste a fi corect. Dupa mai bine de 40 de ani de cautari, fizicenii anii acestia un mare entuziasm. In urmatorii ani teoria va fi in sfarsit ori confirmata, ori infirmata, dar i se va oferi un raspuns definitiv. Cercetatarile vor fi posibile la laboratorul european al fizicii particulelor, CERN. Acolo, acceleratorul Large Hadron Collider, dupa aproape douazeci de ani, va ciocni protoni si protoni cu viteze foarte foarte apropiate de viteza luminii. Energia coliziunii va fi transformata si in faramituri de materie, adica particule, iar una dintre acestea poate fi si mult cautatul bozon Higgs.
Cautarea bozonului Higgs este chiar teza mea de doctorat, asadar va invit foarte entuziast sa aduceti aici toate intrebarile voastre. A raspunde la ele ma pregateste pe tema cercetarii mele.
Astazi am tradus un articol de introducere pe tema bozonului Higgs, cu permisiunea muzeului Exploratorium din San Francisco, SUA, care undeva in trecut a avut o expozitie pe tema CERN. Lectura placua si nu uitati sa reveniti cu intrebari sau comentarii. Este pentru o cauza nobila!
Bozonul Higgs pe intelesul tuturor - video.