Biologu pune următoare întrebare, interesantă am considerat-o noi, în secţiunea QA a site-ului:
"Daca "Dumnezeu nu joaca zaruri", nu inseamna ca traim intr-un Univers in care viitorul este continut in prezent?
Daca nu exista intamplare in Univers, ci totul respecta niste reguli clare, atunci mersul lucrurilor, starea viitoare a oricarui sistem - viitorul deci - pot fi calculate de o superminte.
Nu spun ca noi oamenii am fi in stare de asta, vorbesc doar despre consecinta logica a ideii ca traim intr-un univers Einsteinian, caci el este cel care a spus ca Dumnezeu nu joaca zaruri cand a auzit de probabilitatile cu care lucreaza mecanica cuantica.
Deci, daca tot ce exista respecta reguli ferme, atunci se poate determina starea sistemului (universului) in secunda urmatoare, cea de dupa samd. Ceea ce inseamna ca viitorul este deja scris, caci viitorul nu poate fi nimic altceva decat consecinta starii prezente, ceea ce urmeaza respectandu-se regulile universului si nimic nu poate schimba asta.
ce parere aveti? ".
Link: http://www.scientia.ro/intrebarile-scientia/details/Daca-quot-Dumnezeu-nu-joaca-zaruri-quot-nu-inseamna-ca-traim-intr-un-Univers-in-care-viitorul-este-continut-in-prezent-_1390.html
O lucrare sintetica ce consider ca ofera o perspectiva filozofica pertinenta cu privire la paradigma stiintifica actuala (in care definirea spatiului si timpului conform Teoriei Relativitatii este fundamentala) este urmatoarea:
Peter Atkins - Amprenta lui Galileo. Cele 10 mari idei ale stiintei, Ed. All, 2008.
http://www.cartifrumoase.ro/carte/amprenta-lui-galileo-cele-10-mari-idei-ale-stiintei--i32006Recenzii poate fi lecturate pe aceste link-uri:
http://www.bookblog.ro/recenzie/amprenta-lui-galileo-cele-zece-mari-idei-ale-stiintei/http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1325288/In aceasta lucrare
Peter Atkins afrima inechivoc in capitolul "Relativitatea einsteiniană - spaţiul-timp este curbat de materie;" ca spatiu-timpul sunt doar o cognite umana a perceptiei modului in care existam si nu conditii in care traim."Those of you who have heard that the key to remaining young is to travel very fast will have it all explained in the ninth chapter. Here Einstein's special theory of relativity is presented with the remarkable conclusion that time, the faithful metronome of modern civilization, is not always constant. If you can consider time as a fourth dimension perpendicular to the three dimensions of space, and that our perception of space and time is just that, a perception, “modes by which we think, and not conditions in which we live” (p. 275), you are starting to get the idea."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1325288/Astfel consider pertinent sa afrirm ca determinismul mecanicist (bazat pe modul in care functioneaza universul), este limitat in cazul organisemlor doar la fiziologie si cognitia specifica bazata pe perceptia senzoriala, insa cognitia umana spre deosebire de cognitia altor specii intelegiente include si intetelectul (mintea).
In acest sens reiau o postare elocventa de pe alt topic:
http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,3987.msg54033.html#msg54033"Doresc sa adaug insa si componenta intelectuala in congnitia sensului existentei (atat umane cat si a universului). Sunt multe specii inteligente, exista inteligenta artificiala insa nu se poate vorbi de intelect (gandire) artificiala sau animala.
In general in mediile stiintifice (si nu numai), se sustine inechivoc ca diferenta intre existenta umana si alte existente este de natura cognitiva si nu de natura fiziologica. Deisgur creierul uman asigura congnitia insa desi se pote studia stiintific structura si functionarea acestuia totusi "intelegea functionarii" creierului este in prezent inca in faza incipienta.
In acest sens consider importante urmatoarele lucrari:
1. PENROSE Roger, Mintea noastră… cea de toate zilele, trad. Cornelia şi Mircea Rusu, Bucureşti: Tehnică, 2006.
2. PEASE Allan, Barbara Pease, De ce bărbaţii se uită la meci şi femeile se uită în oglindă? De ce suntem diferiţi şi ce-ar fi de făcut, Bucuresti: Curtea Veche 2009.
"Singura diferenţă în raport cu celelalte animale este capacitatea noastră de a gîndi şi de a plănui. Celelalte animale nu pot decît să reacţioneze la diverse situaţii înfuncţie de moştenirea genetică a creierului lor şi printr-o repetare de comportament. Ele nu pot gîndi, ci doar reacţiona. " (pag 26)
"Tehnologia avansată permite acum urmărirea funcţionării creierului, dar înţelegerea lui nu depăşeşte încă faza incipientă." (pag 58) "