Welcome, Guest. Please login or register.

Autor Subiect: Conferinta in Marea Britanie despre originea vietii si viata extraterestra  (Citit de 13459 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Adi

 • Global Moderator
 • *****
 • Mesaje postate: 11298
 • Popularitate: +15/-7
  • Site personal Adrian Buzatu
Academia de Ştiinţe a Marii Britanii, prima creată în întreaga lume, în 1660, model urmat 6 ani mai târziu şi de Franţa, rămâne şi în prezent una din cele mai respectabile instituţii de ştiinţă din lume. Cu rigurozitatea specifică lor, au realizat o conferinţă pentru a aduna la un loc dovezile ştiinţifice din prezent despre misterul apariţiei vieţii pe Terra şi întrebarea dacă există viaţă pe alte corpuri cereşti.
« Ultima Modificare: Mai 26, 2012, 04:18:03 p.m. de Scientia »
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Geb

 • Vizitator
Bună seara!

Chiar dacă scriu un pic prea târziu, aș vrea să adaug că este posibil să citim (gratuit deși în engleză) aproape tot ce a fost discutat în acest ocazie aici:

Discussion Meeting Issue 'The detection of extra-terrestrial life and the consequences for science and society' organized and edited by Martin Dominik and John C. Zarnecki

În total, sunt 17 articole care au fost publicate aproape un an după conferință (care a avut loc între 25 și 26 ianuarie 2010), pe 10 ianuarie 2011:

- The detection of extra-terrestrial life and the consequences for science and society (Dominik & Zarnecki, 2011)
- Astrobiology, space and the future age of discovery (Blumberg, 2011)
- Life in the lithosphere, kinetics and the prospects for life elsewhere (Cockell, 2011)
- The evolution of organic matter in space (Ehrenfreund et al., 2011)
- Predicting what extra-terrestrials will be like: and preparing for the worst (Morris, 2011)
- Exoplanets: the quest for Earth twins (Mayor et al., 2011)
- Extra-terrestrial life in the European Space Agency’s Cosmic Vision plan and beyond (Fridlund, 2011)
- The search for life in our Solar System and the implications for science and society (McKay, 2011)
- Chemical methods for searching for evidence of extra-terrestrial life (Pillinger, 2011)
- Life as a cosmic imperative? (de Duve, 2011)
- Searching for a shadow biosphere on Earth as a test of the ‘cosmic imperative’ (Davies, 2011)
- The search for extra-terrestrial intelligence (Drake, 2011)
- The implications of the discovery of extra-terrestrial life for religion (Peters, 2011)
- Fear, pandemonium, equanimity and delight: human responses to extra-terrestrial life (Harrison, 2011)
- Is life what we make of it? (Denning, 2011)
- Discovery of extra-terrestrial life: assessment by scales of its importance and associated risks (Almár & Race, 2011)
- Supra-Earth affairs (Othman, 2011)

După subiectul conferinței și titlurile articolelor mai sus, trebuie să recunosc că, din păcate, nu este aproape nimic de citit despre originea vieții pe Pământ.

Un an 2016 cât de bună poate fi tuturor!

Offline atanasu

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 2356
 • Popularitate: +22/-173
Foarte interesanta postare chiar daca este mai tarzie .
Remarc faptul ca din cele 17 articole publicate si destul de interesante doar unul singur ataca frontal problema SETI si anume cel scris de Drake in 2011 si intitulat  asa cum este de asteptat chiar:The search for extra-terrestrial intelligence la linkul http://rsta.royalsocietypublishing.org/content/roypta/369/1936/633.full.pdf.
Dar chiar si in acest articol, desi se vorbeste despre mijloacele de cautare tehnica a semnalelor radio posibil inteligente, nu se pomeneste nimic despre limbajul in care se asteapta a se primi asemenea semnale.
Reamintesc by the way, ca la firul METI deschis de mine pe acest forum la linkul :
http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,4946.msg65474.html#msg65474
am dat un exemplu de text primit din Andromeda sau din alta parte a cerului  :)  , dar nimeni nu s-a ostenit asupra lui.

PS. Asta a fost sprijinul meu dat celor care doresc sa faca un protocol pentru METI citati dar parasiti apoi de vizitatorul Tibi in 2011(multe s-or mai fi intamplat de atunci :) ) la linkul http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1101/1101.4968.pdf


Offline atanasu

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 2356
 • Popularitate: +22/-173
Cele ce le scriu aici le voi posta si pe firul METI deschis de mine pe acest forum la linkul
http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,4946.msg65474.html#msg65474 cu referire la comunicarea cu eventual existentele civilizatii extraterestre(programul SETI) .

Asadar am gasit urmaoarea stire anuntata azi pe realitatea.net si preluata de la
http://www.gadgetreport.ro/media/gadgetreport-ro-tv-seti-anunt-istoric-privind-cautarea-extraterestrilor/
unde se scriu urmatoarele:

"După 32 de ani petrecuţi pe urmele extratereştrilor, cercetătorii de la SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) sunt decişi să treacă la o nouă etapă în descifrarea misterelor Universului. Institutul va renunţa să mai asculte semnalele din spaţiu şi va pune în practică o nouă metodă pentru a afla dacă există şi alte forme de viaţă dincolo de Pământ.

De mai bine de 30 de ani, cercetătorii de la Institutul SETI ascultă semnalele din spaţiu în speranţa că vor primi un mesaj extraterestru. Cum până acum n-au avut succes, experţii sunt decişi să schimbe foaia şi să treacă la trimiterea de mesaje în Univers. Ei speră că, astfel, o civilizaţie extraterestră le va intercepta şi va intra în contact cu omenirea.

Proiectul, intitulat Active SETI, a fost criticat însă de foarte mulţi savanţi, printre care şi celebrul Stephen Hawking, care crede că trimiterea de mesaje în spaţiu ar putea atrage riscuri majore pentru Pământ.

Nu este exclus, a spus Hawkins, să devenim victimele unei potenţiale civilizaţii extraterestre.

Directorul SETI, Jill Tarter, afirmă însă că temerile sunt nejustificate, dând drept exemplu chiar evoluţia umană care, treptat, a înlocuit războiul cu pacea.

„Civilizaţiile extraterestre au înţeles, probabil, de mult că războiul nu este o soluţie, astfel că, dacă vom intra în contact cu extratereştrii, va fi o experienţă paşnică, nicidecum agresivă”, a declarat Jill Tarter, potrivit Business Insider."

Este fals ca omenirea nu a facut nici-o incercare de transmitere de mesaj in spatiul cosmic in cadrul unei operatii de tip spatial  numai ca aceea incercare a fost trimiterea in comos a unui  mesaj conceput de  Carl Sagan. Mesajul din „capsula timpului“(https://ro.wikipedia.org/wiki/Discul_de_Aur_de_pe_Voyager ) a fost imprimat pe Discul de Aur al Misiunii Interstelare Voyager lansata in 1977.(mai fusesera trimis si pe Pioneers 10 şi 11,  mici piese de metal cu date de identificare a timpului şi spaţiului din care provin). Pentru Voyager 1 şi 2, planul a fost mai ambiţios: un soi de capsulă a timpului, care să spună altor civilizaţii povestea Terrei. Pe un disc de fonograf, realizat din cupru placat cu aur, cu diametru de 30 centimetri, au fost imprimate sunete şi mesaje care să alcătuiască o imagine a vieţii şi culturii de pe Pământ.

Desigur ca numai interceptarea oricarei din capsulele mentionate erau dovezi pentru eventualii receptioneri(ETI) ca este vorba de o civilizate cu un nivel de avansare descris exact de tehnologia sondelor interceptate si ca trimiterea acelui disc este o chestie facuta  de amorul artei si destul de inutila, caci descifrarea mesajelor de acest soi este incerta si chiar improbabila, caci ele nu au un limbaj coerent de transmitere in domeniul asa numitei comunicari prin limbaj fara metalimbaj, cum este un limbaj care ar incerca sa comunice cu o alta inteligenta creatoare si ea de limbaj(asta da subiect de cercetare ingvistico- matematica)

Dar azi de fapt dna Gill Tarter recunoaste esecul si lipsa de finantare  a SETI (serch ETI)caci nu au fost rezultate desi este evident ca sansa ca la un punct fix (pamant) unde ajung semnale din tot Universul sa apara si un semnal ETI este mult mai mare decat in tot Universul sa ajunga semnalele in sens invers adica de la noi  pana intr-o zona cu ETI si apoi in cat tmp ar ajunge si cand am primi noi raspunsul, daca va mai fi cineva pe aici ca sa-l mai primeasca. :)
Teoretic Hawkins are dreptate in teama de a nu ajunge noi victime, caci este incerta intentia total pasnica al unui primitor de mesaj pamantean, iar dna Tarter probabil ca nu gandeste cand se arata sigura de lipsa oricarui pericol pe motiv ca nu se poate ca acele civilizatii sa nu fie pasnice. O prostie cat ea de mare si daca ma gandesc bine poate de aceea nu am receptionat nimic in cadrul SETI,  adica pentru ca si  alte civilizati daca exista pot  gandi ca Hawkins al nostru asadar ferindu-se sa-si anunte prezenta. Ce ar putea spune Jill, dar doar cu un grad de probabilitate sa zicem mai mare, ar fi ca ori nu exista asemenea civilizatii si atunci evident ca pericolul este nul sau ca pana sa ajunga mesajul nostru la ele si inapoi nu stim daca vom mai fi pe aici  :)

In orisice caz un program de tip SETI transmitator, caci pana acum am fost doar receptori, este mult mai ieftin si asta este motivul principal al asa zisei si pompos intitulatei, cu ipocrizia limbajului corect cu care sant indoctrinati  si drogati anmericanii:   "decizie de  schimbare a  foaii ca să se treacă la trimiterea de mesaje în Univers"

Daca ar fi sa ne anuntam existenta ca fiinte rationale, desigur fara alte amanunte care nu s-ar putea da decat dupa stabilirea comunicarii si a unui limbaj coerent pentru ambele civilizatii, adica dupa nu stim cat timp(daca primeam noi acum mesajul poate ca era trimis intr-un mod rational si pe care l-am fi putut descifra) si foarte ieftin ar fi suficient sa transmitem doar inceputul mesjului pe care pe firul METI l-am exemplificat in gluma ca fiind primit din Univers si reiau doar strictul necesar urandu-le succes nu prea inteligentilor cautatori asa cum mi-au dovedit si facaturile lor de la acel Meeting raportat de Geb .

Acesta este mesajul suficient si indraznesc sa spun(am motive consiatente) si necesar :

A E A                                           AA E AA                                           AAA E AAA                                         

A U A E AA                                       AA U A E A U AA E AAA                                        AA U AA E AAAA                             AAAA U AAAAA E AAAAAAAAA

 A U O E A          O U A E A                                       AA U O E AA E O U AA                                         O U O E O                                                O E O 

PS Acum multi ani i l-am transmis si desteptei de Jill care desigur ca  nu a priceput mimic si nu a raspuns.

Offline meteor

 • Junior
 • **
 • Mesaje postate: 211
 • Popularitate: +21/-37
  • 2atx.blogspot.md/
Viteza maxima de transmite a informatiei care e ?!

Numai sa treaca vestea noastra din sistemul Solar trebue ceva timp, ce sa mai zicem mai departe.

Sau eu ceva nu pricep (asta precis), sau ei au uitat fizica.

Alta e treaba ca doar fiinta si viata extraterestra cred ca exista prin colturile Universului, dar ce nivel de inteligenta ele au, asta e alta gisca.

Mai e varianta SF cu perioade. Adica in unele filme se spune ca ar exista anumite perioade favorabile pentru colaborari, migratii,..  ;D cu fratii nostrii de peste (Prut  ;D) planete.

Exemplu este chiar noua presupusa planeta care nu demult s-a anuntat. Ea rotatia completa o face in timp de 22.000 ani terestri, cam tot in asa perioada ea se apropie minim de cea mai indepartata planeta de noi azi stiuta. Si apoi tzopa-tzopa musafirii au venit pina la noi pe Tera la plaja.

Analog poate mai sunt alte variante de migratii si palavrageala cu amicii nostri.
« Ultima Modificare: Ianuarie 23, 2016, 12:08:41 p.m. de meteor »

Geb

 • Vizitator
Am citit că s-a organizat recent un curs de inițiere în astrobiologie pentru profesorii de biologie, chimie și fizica, între 3 și 6 septembrie 2015, la Pensiunea “Popasul Iancului” în Mărișel, județul Cluj.

Curs de initiere in astrobiologie si tehnologii spatiale pentru profesorii de biologie, chimie si fizica, Marisel, 3-6 Septembrie 2015

Știe cineva care a fost programul cursurilor?

Cum am putea afla cine au fost cei 20 de participanți norocoși care au participat?

Geb

 • Vizitator
Cristina Dobrotă, directoarea laboratorului de astrobiologie din Cluj, care a participat la seminare, mi-a raspuns. Despre originea vietii pe Pamant, teoriile abordate au fost:

- Teoria generatiei spontanee (Aristotel, etc.),
- Teoria selectiei naturale (Wallace si Darwin, 1858) si evolutiei biologice (Charles Darwin, 1859),
- Teoria biogenezei (Louis Pasteur, 1860),
- Litopanspermia (Hermann Richter, 1865),
- Radiopanspermia (Svante Arrhenius, 1903),
- Teoria evolutiei chimice (Aleksandr Oparin, 1924; J. B. S. Haldane, 1929),
- Experimentele lui Miller (Stanley Miller, 1953),
- Teoria genelor din argila (Graham Cairns-Smith, 1966),
- Teoria vietii bazate pe ARN (Walter Gilbert, 1986),
- Teoria autocatalizei (Stuart A. Kauffman, 1986),
- Teoria metabolismului initial (Günter Wächtershäuser, 1988),
- Teoria biosferei fierbinti de adancime (Thomas Gold, 1992),
- Teoria vietii bazate pe lipide (Daniel Segré & Doron Lancet, 2000),
- Teoria polimerizarii cu ajutorul polifosfatilor (R. W. Brown & Arthur Kornberg, 2004),
- Teoria vietii bazate pe hidrocarburi aromatice policiclice (Simon Nicholas Platts, 2005),
- Experimentele de sinteza abiotica de baze azotate (Martin Ferus et al., 2014),
- Experimentele de sinteza abiotica (John Sutherland et al., 2015).
« Ultima Modificare: Ianuarie 27, 2016, 09:17:44 p.m. de Geb »

Offline atanasu

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 2356
 • Popularitate: +22/-173
Geb , nu ma pricep dar te intreb:
a)Aceste teorii se exclud una pe cealalta si sunt total independente  sau ar putea fi posibile si unele rezultand din anume combinatii intre acestea destul de multe
b) Ce-i cu teoria acea cred ca a acizilor ribonucleici?
c) Citeste http://www.descopera.ro/stiinta/11620344-sfantul-graal-al-stiintei-teoria-care-raspunde-tuturor-intrebarilor-noastre-despre-originea-vietii

Geb

 • Vizitator
Generatia spontanee, selectia naturala, evolutia biologica si biogeneza, au avut un rol in dezbaterile pentru dupa lucrarile lui Darwin, Wallace si Pasteur, originea vietii pe Pamant a devenit atunci, pentru foarte multi oameni de stiinta, o intrebare stiintifica valabila. Cred ca investigatiile stiintifice respective au fost mentionate intr-un context istoric.

Apoi raspund si la ultima ta intrebare "c". Panspermia (adica litopanspermia si radiopanspermia), pentru mine e doar o curiozitate, interesanta si ea din punctul de vedere istoric. Nu ma intereseaza, sau cel putin, o consider fara interes, in rezolvarea problemelor actuale in acest context stiintific. Chatterjee a vrut sa isi faca un pic de publicitate, doar folosind formularea "Sfantul Graal al stiinţei", doar atat. Fara sa aiba, de fapt, o teorie solida.

 De asemenea, teoria genelor din argila a fost exclusa, pentru ca nu exista o singura dovada experimentala.

In rest, nu cred ca as spune ca se exclud una pe cealalta. De fapt fiecare cercetator are o scenarie preferata. Cei care studieaza aparitia vietii in sursele hidrotermale pe podea oceanica acum 4 miliarde de ani, nu au nevoie de hidrocarburi aromatice policiclice (Simon Nicholas Platts, 2005) sau de o sinteza atmosferica (de genul Miller, 1953). Nici nu au nevoie de sinteza dupa un impact (Martin Ferus et al., 2014) sau sinteza abiotica propusa de Sutherland si colaboratorii lui (2015), care are nevoie de raze ultraviolete.

Deci, as spune ca anumite teorii sunt explorate in paralel, doar atat. Dar de exemplu, teoria vietii bazate pe ARN este impartita in aproape toate teoriile expuse la Marisel, pentru ca sunt foarte multi dovezi empirice in favoarea acestei teorii. Doar ca cei care sunt interesati de sursele hidrotermale, ei cred ca este o etapa mai tardiva decat altii.

Teoria polimerizarii cu ajutorul polifosfatilor este o idee interesanta pentru foarte multi cercetatori, pentru ca are o legatura cu viata de azi (care foloseste ATP) si este un mod interesant de a face o polimerizare. Prin urmare, a fost imprumutate in mai multe scenarii.

Ideea este ca sunt doar problemele (care trebuie rezolvate), care sunt comune in acest context.
« Ultima Modificare: Ianuarie 28, 2016, 12:43:11 a.m. de Geb »

Offline atanasu

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 2356
 • Popularitate: +22/-173
Ai dat un raspuns foarte aplicat si desi stiu ca preocuparea ta este mai ales aparitia vietii in sursele hidrotermale nu ai parut in nici-un fel cuprins de vreun partis pris fata de aceasta ipoteza. Asadar iti urez scces si poate ne mai intalnim si pe alte fire unde am mai dialogat, ele nefiind in domeniul tau de interes ci in altele cum este acela ref la speciatie.  :)

Offline atanasu

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 2356
 • Popularitate: +22/-173
Răspuns: Conferinta in Marea Britanie despre originea vietii si viata extraterestra
« Răspuns #10 : Februarie 28, 2016, 02:02:08 p.m. »
Geb, am observat azi ca exista un fir vechi si azi inchis, care cred ca te-ar interesa: Aparitia vietii pe Terra la  http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,242.0.html
« Ultima Modificare: Februarie 28, 2016, 02:05:43 p.m. de atanasu »

Geb

 • Vizitator
Geb, am observat azi ca exista un fir vechi si azi inchis, care cred ca te-ar interesa: Aparitia vietii pe Terra la  http://www.scientia.ro/forum/index.php/topic,242.0.html

Mersi mult atanasu. Început firului era întradevăr interesant.

Nu știu dacă un membru al acestui forum este în Austria momentan, dar am observat că o conferință va avea loc acolo în curând:

Conférence - La vie extraterrestre : quête ou recherche ?

Offline atanasu

 • Senior
 • ****
 • Mesaje postate: 2356
 • Popularitate: +22/-173
multumesc .sa vedem ce vor face.