In cartea "The Universe - A Biography" de John Gribbin (astrofizician popularizator de stiinta din Marea Britanie, celebru) se explica ceea ce stim noi despre Univers, de la inceputurile sale pana acum, iar ultimul capitol trateaza despre ceea ce banuim sau stim despre originea vietii. Informatia cheie aici este ca exista deja chimie in spatiul cosmic, ca exista nori gigantici formati din molecule, nori din care se formeaza stelele! Totodata el spune si care e structura proteinelor si ADN-ului. Incerc sa fac aici sinteza:
Viata e formata din:
1. Proteine formate din combinatii de 20 de tipuri de aminoacizi (proteine sunt molecule ale vietii - adica daca gasim o proteina in spatiu putem spune ca am descoperit viata, dar nu putem spune ca o singura proteina este vie; in schimb aminoacizii nu sunt molecule ale vietii, ci parti componente ale proteinelor).
Aminoacizii sunt formati din atomi simpli: hidrogen, carbon, azot si oxigen (adica cele mai abundente elemente chimice din Univers cu exceptia heliului - care este gaz inert, adica nu poate forma compusi chimici oricum). In plus, cativa aminoacizi contin si sulf.
Giganticii nori moleculari din galaxie - giant molecular clouds - ar putea contine aminoacizi. O echipa de cercetatori a pretins in 20003 ca a descoperit intr-un giantic nor molecular cel mai simplu aminoacid, glicina, dar studii amanuntite in 2005 au negat descoperirea. Totusi, cu instrumente mai precise pe viitor nu e exclus sa fie descoperiti aminoacizi in nori moleculari gigantici.
Dar s-a descoperit deja in spatiu parti componente ale aminoacizilor (adica parti componente ale partilor componente ale proteinelor). Mai precis, la o distanta de doar 375 de ani lumina de Pamant, in sistemul solar IRS46, in materialul ce inconjoara o stea tanara s-au gasit largi concentratii de "hydrogen cyanide" si acetilena. Ori, daca acestea se combina cu apa, rezulta o mare varietate de compusi organici si mai complecsi, intre care aminoacizi si chiar cea mai simpla baza a ADN-ului, anume adenina! E ceva, nu?
2. ADN-ul si ARN-ul sunt formai din combinatii de cate 4 acizi nucleici. Acizii nucleici au o structura mai simpla decat aminoacizii. De aceea si sunt doar asa putini (4, nu 20). Din punct de vedere chimic, acizii nucleici sunt zaharuri. ADN-ul e format din guanina, adenina, citozina, timina, iar ARN-ul din guanina, adenina, citozina, uracil. Vedem ca trei sunt comune intre ADN si ARN, iar una e diferita.
In concluzie, s-au gasit molecule complexe in spatiu si in curand foarte probabil elementele componente ale elementelor componente ale proeteinelor si ADN-ului, ceea ce deja este un pas mare fata de elementele chimice din care suntem formati. Cand aceasta se va intampla, vom si mai confortabili cu ideea ca viata apare ca un fenomen natural.