Sarbatorii fericite tuturor,
Stiu ca mesajul asta a fost scris acum mult timp, dar probabil ca discutia poate continua din nou cu raspunsul meu...
Singura teorie pe care am auzit-o era cea de Patrick Forterre si colegii lui la Institutul Pasteur in Paris.
Au propus ca ADN-ul a aparut in cadrul "razboiul miliardelor de ani" intre primii virusii si primele forme de viata unicelulare, un fel de cursa inarmarii daca vrei. A avut loc in doua revolutii: in primul rand, si-a modificat riboza in deoxiriboza atunci cand virusii de atunci au "inventat" o enzima foarte complexa denumita ribonucleotide reductase. In al doilea rand, si-a modificat uracilul de la ARN in timina prin adaugarea unei grupa metil (CH3). Dupa Patrick Forterre, revolutia asta a avut loc de doua ori in virusi diferite in istoria vietii pe Terra (o data cu inventarea enzimei thymidylate synthase, care exista in doua forme, Thy A si Thy X).
In modelul lui Forterre, modificarile la ARN au conferit un avantaj evolutiv pentru ca defensele primelor celule erau ineficiente impotriva virusii cu genomii modificati si din cauza asta virusii nu mai erau degradati.
Cer scuze dar din pacate nu iti voi putea spune mai mult fara sa-ti explic intr-un mod gresit. Cel mai bine ar fi sa iei timpul pentru a citi urmatoarele publicatii, care mi s-au parut extrem de interesante:
-
Three RNA cells for ribosomal lineages and three DNA viruses to replicate their genomes: A hypothesis for the origin of cellular domain (Forterre, 2006),
-
The Great Billion‐year War between Ribosome‐and Capsid‐encoding Organisms (Cells and Viruses) as the Major Source of Evolutionary Novelties (Forterre & Prangishvil, 2009).
Patrick Forterre a facut cateva conferinte in limba mea materna (franceza). Daca vrei iti pot pune link-urile aici.
Despre originea ARN-ului, Günter Wächtershäuser a propus o ipoteza interesanta (dupa parerea mea) care spune ca la inceputul vietii, genomii erau compuse numai de bazele azotate purinice, sinteza lor in lumea prebiotica fiind mai usoara :
-
An all-purine precursor of nucleic acids (Wächtershäuser, 1988)
Geb