Cand pe baza unor texte se pot face interpretari atat de contradictorii cum se fac pe baza textelor religioase, a pretinde un stiudiu aprofundat (si traire!) pentru a intelege "corect" mesajul, mi se pare putin cam mult. Existenta atator factiuni si secte religioase, fiecare bazandu-se pe aceleasi texte, dar interpretate pe baza "trairilor" lor particulare, mie imi demonstreaza cat se poate de inechivoc adevarata valoare (cognitiva) a acestor texte.
esti indreptatit sa ai aceasta pozitie, nu contest acest lucru.
am facut referie la traire in urmatorul context: trairea evidentiaza realitatea (credintei) probata practic. practica intareste intelegerea teoretica.
teologia presupune existenta unui singur adevar absolut.
in teologia ortodoxa accentul se pune pe comunicarea cu divinitatea, comunicare directa care se face la nivel rational (in ambele directii). nu este suficient sa pretinzi ca detii adevarul, ci acest lucru trebuie "probat" in practica.
(spre exemplu in Sfanta Scriptura vedem cu Sfantul Ilie - in III si IV Regi - demonstreaza practic adevarul sustinut de el, la fel face si Mantuitorul Iisus Hristos, la fel si Sfantul Pavel. Sfantul Pavel chiar mentioneaza scopul practic al propovaduirii "intrucat iudedii vor semne iar elinii (grecii) cauta intelepciune"(intelegere rationala)... "cuvântul meu şi propovăduirea mea nu stăteau în cuvinte de înduplecare ale înţelepciunii omeneşti, ci în adeverirea Duhului şi a puterii" lui Dumnezeu - I Corinteni).
in toate domeniile simpla discutie, fara o finalitate practica, adeseori are rezultat doar polemica inutila cu rezultate nefavorabile.
Repet inca o data intrebarea (probabil retorica): Prin ce metoda putem afla care este adevaratul sens (interpretare) a textelor religioase, atunci cand factiuni diferite prezinta interpretari contradictorii, pe baza acelorasi criterii (care se reduc la texte religioase + "inspiratia divina") ? Care inspiratie e cea corecta ?
"pomul se cunoaste dupa roade iar omul dupa fapte"... iar interpretarile textelor Bibliei dupa lucrarile practice (ale denominatiunii crestine care face interpretarea).
creationismul biblic, in interpretarea alegorica, vede evolutionismul (care nu este intamplator, intrcat se mecanismele evolutiei. arborele filogenetic este elocvent in acest sens) ca parte a planului divin.
Acest Creationism "in interpretare alegorica" nu este stiintific, sper ca macar cu asta suntem de acord amandoi. Orice ipoteza care nu este testabila stiintific, iese de sub incidenta stiintei prin definitie.
Sfanta Scriptura, in referatul creatiei, nu isi propune sa raspunda la intrebarea "cum" a facut Dumnezeu universul (si implicit cele sunt in el, vietatile bilogice, omul...) ci doar la intrebarea "cine" (care este cauza) schitand doar in linii mari adevaruri pe care stiinta nu le infirma ci le confirma (spatiu si timpul au un inceput, viata bilogica apare de la simplu la complex, din punct de vedere al vietii biologice toate organismele sunt inrudite). stiinta pe de alta parte doreste sa raspunda la intrebarea "cum" apare universul, "cum" exista universul (si cele ce sunt in el, inclusiv viata biologica).
pana in prezent stiinta nu poate oferi o explicatie pentru cauza aparitei universului. nu poate spune care este cauza legilor care guverneaza universul.
Sfanta Scriptura spune ca omul are trupul facut din pamant (materie) asemenea animalelor. pamantul acela din care a fost facut trupul lui Adam era steril sau nu? (avea forme de viata in el sau nu? din moment ce materia, pamantul are "porunca" de la Dumnezeu sa dea viata si sa o sustina intr-o mare varietate de specii. porunca lui Dumnezeu se vede in legile care guverneaza universul, inculsiv cele ale vietii bilogogice.)?
Chiar daca as accepta aceasta intepretare, cum ca "pamantul" din care a fost facut omul era "viu" (si de aici sa "deducem" ca in Creationism omul a evoluat din alta specie), ramane problema "sufletului" care e inca exclusiv omului. Se pune deci intrebarea: a aparut "sufletul" in mod natural sau a fost nevoie de interventia divina pentru a separa omul de animale? Care este pozitia Creationista la acest punct ? Pana nu raspunde cineva la aceasta chestiune, consider ca nu s-a raspuns la acest argument prin care incerc sa scot in evidenta o contradictie majora intre Creationism si Evolutionism.
in teologia ortodoxa (si cea romano-catolica) suflet, inseamna principiul vietii. viata biologica nu este intamplatoare, ci exista pe baza unor legi precise de care materia asculta. materia nu are viata in sine ci ea sustine viata intr-o mare varietate de specii, insa in baza unui principiu exterior ei (in baza unor legi impuse pentru a sustine viata biologica). astfel toate vietatie au suflet, in functie de complexiatea speciei, care le anima trupurile, si le da posibilitatea trairilor psihice (bucurie, tristete, depresie...).
insa, spre deosebire de animale, sufletul omului are spirit (numit si duh) care este "chipul lui Dumnezeu in om", anume ratiunea ce este responsabila pentru superioritatea omului fata de animale. (doar sufletul omului este ganditor si nemuritor).
Astfel, pentru om, duhul şi sufletul nu sunt nicidecum două entităţi deosebite, ci una singură. În timp ce prin suflet se înțelege, in general, sediul afectelor, principiul vital (care îl au şi animalele), duhul (spiritul) este partea superioară, fină, a sufletului omului, capabilă de a se pune in contact cu Sfântul Duh şi de a-I deveni sălaş. Antropologia paulină face distincții terminologice între psyhè = suflet, pnēuma = duh (partea superioara a lui psyhè), si nóos (noūs) = minte, cugetare, inteligenţă, rațiune (partea superioara a lui pnēuma şi cea mai fina a lui psyhè), toate în opozitie cu sárx = carne (ca materie) şi sōma = trup (forma organizata a lui sárx). Cu aceste nuanțări, dihotomia suflet-trup este fără echivoc.deocamdata stiita nu poate dovedi superioritatea omul fata de celelate animale ca fiind de natura trupesca (spre exemplu nu exista vreo secventa de ADN care sa fie responsabila pentru aceasta). Dimpotriva din punct de vedere trupeste (fiziologic) nu exista diferenta intre om si animale. Aceasta realitate sustine indirect afirmatia Sfintei Scripturi (si a teologiei orodoxe si romano-catolice) anume ca superioritatea omul este strict de natura sufleteasca.
stiinta nu poate spune (inca) care este originea legilor care guverneaza universul (materia, viata biologica... etc.)
De acord, eu consider chiar ca e destul de improbabil sa ajunga sa explice originea legilor fizicii.
insa o asemenea finalitate a demersurilor stiintifice in explicarea existentei univerului, ar insemna implicit confirmarea existentei unui principiu exterior universului care este cauza legilor stiintei (ceea ce sustine Biblia).
am inteles pozitia sustinuta de dumneavoastra si o respect, chiar daca nu sunt de acord cu ea.
Si eu am inteles pozitia sustinuta de tine (apropo, poti sa ma tutuiesti pe forum) si o respect, chiar daca nu sunt de acord cu ea si chiar daca nu am primit raspuns la toate argumentele formulate. Poate se va gasi cineva interesat sa raspunda la ele din perspectiva celor care considera ca nu exista contradictii intre Creationism si Evolutionism.
m-am conformat dorintei tale (si ma adresez la persoana a doua).
imi pare rau ca modul meu de a sustine pozitia conform careia intre Creationism si Evolutionism nu exista contradictii, nu este cel mai potrivit. poate cineva cu mai multe cunostinte (atat in domeniul stiintific cat si in cel teologic ortodox sau romano-catolic, intrucat Biserica Romano-Catolica preda Evolutionismul ca fiind in concordanta cu Creationismul) va oferi explicatii corespunzatoare.
avand in vedere ca subiectul discutat pe acest topic este delicat, necesitand cunostiinte avansate in abele domenii (atat teologic cat si stiintific), pentru a evita o polemica inutila neconstructiva (mai ales pentru cititorii forumului) va rog sa imi permiteti sa ma retrag de pe acest topic.
Eu personal iti multumesc pentru participare la discutie si pentru timpul acordat, si apreciez faptul ca ai adus referinte (desi nu prea multe relevante stiintific). Daca dogmele religioase (in speta cea a Creationismului) ar fi atat de deschise fata de rezultatele stiintifice asa cum incerci sa fii tu, eu consider ca ar fi mai bine pentru toata lumea in acest context.
multumesc pentru apreciere si incurajare. si eu va multumesc ca ati avut rabdarea sa cititi postarile mele si sper ca acestea sa fi constuit un indemn la cercetrea celor sustinute.
ca si tine, sper in existenta unui dialog onest intre stiinta si religie, purtat intre institutii si persoane competente, in scopul evidentierii adevarului spre binele tuturor oamenilor. dupa cum am afirmat si in alte ocazii consider ca noi oamenii trebuie sa ne ajutam unii pe altii, incluziv invatandu-ne reciproc in mod sincer, impartasindu-ne experienta pentru a evita greselile in aflarea (si trairea) adevarului.
cine vrea sa aprofundeze acest subiect poate studia lucrari de specialitate, care prezinta subiectul discutat pe acest topic la un nivel mult mai profund, intrucat orice abordare superficiala este sortita esecului.
Daca tu cunosti lucrari de specialitate care apara teza ta cum ca nu exista contradictii intre Creationism si Evolutionism, n-ar fi rau sa le indici aici, sa incercam sa analizam argumentele si la acel nivel "mult mai profund".
din nefericire eu personal nu cunosc lucari teologice ortodoxe relevante ce sustin aceasta pozitie. Poate ca ele exista. Sper sa apara cat mai curand lucrari elocvente in acest sens, iar cele existente sa fie populare cat mai repede. Din nefericire Biseirca Ortodoxa nu are preocupari stiintifice profunde la nivel oficial. (In contextul lumii in care traim este necesara o pozitie oficiala, dupa modelul Sfintilor Parinti.)
Dupa cum am spus in alte postari, in facultatile de teologie ortodoxa (din nefericire nu in toate ci doar in unele) se studiaza teoria big-bang-ului din perspectiva armonizarii ei cu teologia ortodoxa dupa modelul Sfintilor Parinti (ceea ce presupune un stiudiu si o intelegere atenta, pentru a vedea daca principiile acestei teorii contravin principiilor teologie ortodoxe. Se constanta ca acesta teorie a big-bang-ului confirma teologia creationista a Sfintei Scripturi in interpretare alegorica fiind in conformitate si cu metodologia Sfintilor Parinti. Sfintii Parinti erau foarte buni cunoscatori ai stiintei si filosofiei vremii lor).
Biserica Romano-Catolica are cu siguranta lucrari in acest domeniu din moment ce preda evolutionismul. Biserica Romano-Catolica are "Academia Pontificala de stiinte", prin intermediul careia se tine legatura cu comunitatea stiintifica la un nivel corespunzator. Puteti sa ii contactati. Mai jos va ofer un link:
http://www.vatican.va/roman_curia/pontifical_academies/acdscien/ PS: daca Eugen7 considera ca nivelul acestei discutii nu este suficient de ridicat, in continuare sper sa fie altii care sunt dispusi sa continue aceasta discutie si sa raspunda la argumentele ramase aici fara raspuns.
avand in vedere ca suntem pe un forum dedicat stiintei, nu putem pretinde participantilor la discutii sa aiba cunostinte teologice.
Nu oricine deschide un manual de fizica (de liceu spre exeplu) si citeste o formula, poate avea pretentia sa o inteleaga. Asa si cu Sfanta Scriptura, nu oricine o deschide poate avea pretentia ca si intelege ce scrie acolo... desi cuvintele sunt destul de clare in aparenta.
Intucat doar Biserica Romano-Catolica sustine oficial evolutionismul si il preda in scoli, cel mai indicat este ca o persoana competenta din cadrul acestei Biserici sa ofere mai multe lamuriri. Insa si in acest caz sunt necesare cunostinte teologice mult peste nivel mediu pentru a putea discuta acest subiect.
Intrebari "incuietoare" se pot pune si in domeniul stiintific, chiar daca (poate) se doreste aflarea adevarului. Spre exemplu pentru a putea intelege raspunsul la intrebarea: "ce a fost intai: oul sau gaina?" trebuie cunoscuta teoria evolutionista. intocmai este si cu teologia ortodoxa, trebuie inteleasa in intregime pentru a putea raspunde la intrebarile legate de creationism.