Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Mesaje Recente

#91
Biologie / Re: ADAM si EVA chiar au exist...
Ultimul mesaj de princehansolo - Februarie 22, 2024, 07:41:59 PM
M-am uitat la filmul recomandat de tine. În film se povestește de durate de milioane sau zeci de milioane de ani pentru evoluția și apariția unei noi specii.

Interesant.

Eu înclin să cred într-un scenariu care include Intelligent Design.
#92
Biologie / Re: ADAM si EVA chiar au exist...
Ultimul mesaj de atanasu - Februarie 22, 2024, 04:32:24 PM
Acest fir a urmarit ipoteza mea privind aparitia speciilor la animalele superioare care se inmultesc numai sexuat prin perechi de sexe diferite adica masculin si feminin, emergnta gnetica fiind foarte posibil a fi produsa prin gemeni homozigoti si de sexe difrite dar intrucat am abordat astfel si problema evolutiei darwiniste intraspcifice asa cum o definsc eu, adaug  si acest articol scurt cu un film de cateva minute despre evolutia hominidelor:
https://www.telework.ro/ro/evolutia-inteligentei-umane-hominidae/
#93
Ultimele ştiri din ştiinţă şi tehnologie / Re: Hibele teoriei Big-Bang-ul...
Ultimul mesaj de atanasu - Februarie 21, 2024, 04:20:53 PM
Am scris despre masurarea distantelor cosmice chiar pe acest fir si desigur ca de atunci este posibl sa fi progresat procedeele  masura. Paralaxa est cea cu care se incepe pentru stele apropiate si din aproape in aproape se avaseaza . si am dat cum nu mult timp la inceputul anului sumedenie de linkuri unele poate referinu-se si la asta.  Oricum mai dau unul mai scolaresc : https://www.planetastronomy.com/articles/mesure-distance.htm
cat si o semnalare recenta pentru obictul cosmic MACS1149-JD1:
https://en.wikipedia.org/wiki/MACS1149-JD1
MACS1149-JD1este una dintre cele mai îndepărtate de pamant galaxii cunoscute. Galaxia a fost descoperită în 2014 și confirmată în 2018.  Galaxia JD1 se află la o deplasare spre roșu de aproximativ z=9,11 sau la aproximativ 13,28 miliarde de a.l. (4,07 miliarde pc) distanță de Pământ.
Vezi si  revista Nature https://www.nature.com/articles/s41586-023-05994-w Combinația dintre telescopul spațial James Webb (JWST) și lentilele gravitaționale arată că această galaxie ultra-slabă (MUV = −17,35)  cu o varsta de cca 480000 ani dupa Big Bang este foarte indepartata, are o atmosfera compacta si o deplasare spre rosu care indica un z de cca 10 — cu o luminozitate tipică surselor responsabile de reionizarea cosmică.

Legea lui Hubble astazi mult mai bine calibrata ca valori, poate pe baza redshiftului z sa permta un calcul de distante dar acesta este un calcul indirect si deasmeni si acest mod  de calcul l-am folosit in trecut pe acest fir si o varietate de posibile viteze de recesiune în funcție de deplasare spre roșu, inclusiv relația liniară simplă v = cz ; cat si o varietate de forme posibile din teorii legate de relativitatea generală; și o curbă care nu permite viteze mai mari decât lumina, în conformitate cu relativitatea specială.
Toate curbele sunt liniare la deplasări mici spre roșu curbandu-se cu crestrea deplasarilor spre rosu

...https://hmn.wiki/ro/Comoving_and_proper_distances#Uses_of_the_proper_distance
Comoving și distanțe adecvate
În cosmologia standard , distanța mobilă și distanța adecvată sunt două măsuri de distanță strâns legate , utilizate de cosmologie pentru a defini distanțele dintre obiecte.
Distanța adecvată corespunde aproximativ cu locul unde s-ar afla un obiect îndepărtat într-un anumit moment altimpului cosmologic , care se poate schimba în timp datorită expansiunii universului .
Distanța comving determină expansiunea universului, dând o distanță care nu se modifică în timp din cauza expansiunii spațiului (deși acest lucru se poate schimba din cauza altor factori locali, cum ar fi mișcarea unei galaxii într-un cluster).
Distanța comovă și distanța adecvată sunt definite a fi egale în prezent. Alteori, expansiunea Universului are ca rezultat schimbarea corespunzătoare a distanței, în timp ce distanța comoving rămâne constantă.
Deși relativitatea generală permite formularea legilor fizicii folosind coordonate arbitrare, unele alegeri de coordonate sunt mai naturale sau mai ușor de lucrat.
Coordonatele comoving sunt un exemplu de alegere a coordonatelor naturale. Ei atribuie valori constante de coordonate spațiale observatorilor care percep universul ca izotrop . Astfel de observatori sunt numiți observatori ,,comoving" deoarece se mișcă odată cu fluxul Hubble .
Un observator comoving este singurul observator care va percepe universul, inclusiv radiația cosmică de fond cu microunde , ca fiind izotrop.
Observatorii care nu se mișcă vor vedea regiunile cerului deplasate sistematic spre albastru sau spre roșu . Astfel, izotropia, în special izotropia radiației cosmice de fond cu microunde, definește un cadru local special de referință numit cadru comoving . Viteza unui observator în raport cu cadrul comoving local se numește viteza particulară a observatorului.
Cei mai multi bulgări mari de materie, cum ar fi galaxiile, sunt aproape comode, astfel încât vitezele lor specifice (datorită atracției gravitaționale) sunt scăzute.
Timpul comoving de coordonate este timpul scurs de la Big Bang în conformitate cu un ceas al unui observator comoving și este o măsură a timpului cosmologic. Coordonatele spațiale mobile indică unde are loc un eveniment, în timp ce timpul cosmologic spune când are loc un eveniment. Împreună, ele formează un sistem de coordonate complet , oferind atât locația cât și ora unui eveniment.

#94
Citat din: atanasu din Februarie 20, 2024, 04:53:32 PM
Nota mea: Sa retinem distanta si momentul cand lumina vazuta azi  pleaca spre noi: peste 12 mird a.l.(peste 12 mlrd ani adica estul de aproape de Big Bang)
Atanasu, știi cumva dacă există o metodă mai recentă de aproximare a distanței până la stelele de prin Cosmos? Ce știu eu este aproximarea prin măsurarea cefeidelor. Pe Wikipedia în română (https://ro.wikipedia.org/wiki/Cefeid%C4%83) am găsit:
CitatCefeidele joacă un rol foarte important ca etaloane ale scărilor distanței în Univers mulțumită relației perioadă-luminozitate care le caracterizează: cu cât o cefeidă este mai luminoasă cu atât mai mult perioada sa de strălucire este mai lungă. Dacă se cunoaște perioada unei cefeide, măsurabilă cu ușurință, relația perioadă-luminozitate permite să se determine strălucirea intrinsecă a acestei stele. Printr-o simplă comparație cu strălucirea sa, se deduce distanța ei, și, prin urmare, cea a galaxiei care o adăpostește.

CitatDe altfel, când se determină luminozitatea unei cefeide pornind de la relația perioadă-luminozitate, trebuie știut că galaxiile, și deci cefeidele pe care acestea le conțin, nu sunt identice, ci diferite prin compoziția lor chimică. Ceea ce a apărut în cursul acestor ultimi ani cu analiza unui foarte mare număr de cefeide detectate în două galaxii vecine, Micul și Marele Nor al lui Magellan.

Nu am găsit o metodă asemănătoare cu cea a paralaxei - care este sigură dar ineficientă pentru distanțe astronomice. Nu îmi dau seama cum se aproximează strălucirea - pe baza căreia se calculează distanța.
#95
Ultimele ştiri din ştiinţă şi tehnologie / Re: Hibele teoriei Big-Bang-ul...
Ultimul mesaj de atanasu - Februarie 20, 2024, 04:53:32 PM
https://science.hotnews.ro/stiri-spatiul-26914760-astronomii-descoperit-cel-mai-stralucitor-obiect-din-univers-quasar-care-mananca-soare.htm

Extras: Lumina acestuia este de 500 de miliarde de ori mai strălucitoare decât soarele nostru, spun cercetătorii. Masa sa este de aproximativ 17 miliarde de ori mai mare decât cea a soarelui sistemului nostru solar, el devorând echivalentul unui soare pe zi, scrie The Guardian. Lumina obiectului ceresc a călătorit timp de mai bine de 12 miliarde de ani pentru a ajunge pe Pământ....Autorul principal, profesorul asociat ANU Christian Wolf, a spus că este cel mai luminos obiect cunoscut din univers și că rata sa incredibilă de creștere a însemnat o ,,eliberare uriașă de lumină și căldură" – și că se îndoiește că recordul său va putea fi bătut vreodată."

Nota mea: Sa retinem distanta si momentul cand lumina vazuta azi  pleaca spre noi: peste 12 mird a.l.(peste 12 mlrd ani adica estul de aproape de Big Bang)
#96
Discuţii pe diverse teme / Re: Comunicarea cu ETI - LIMBA...
Ultimul mesaj de atanasu - Februarie 11, 2024, 12:29:05 PM
Daca este un alt topic mai indicat rog Adminul sa-l mute acolo dar este ceva interesant pentru  invatarea cu ajutorul in AI sau in mod natural.

https://www.telework.ro/ro/de-ce-este-nevoie-de-invatarea-automata/
#99
Ultimele ştiri din ştiinţă şi tehnologie / Re: Hibele teoriei Big-Bang-ul...
Ultimul mesaj de atanasu - Februarie 05, 2024, 11:55:54 AM
PS Ramane valabila intrebarea de la cap IV de la Răspuns #259 : Februarie 28, 2018, 03:26:52 p.m. »
#100
Ultimele ştiri din ştiinţă şi tehnologie / Re: Hibele teoriei Big-Bang-ul...
Ultimul mesaj de atanasu - Februarie 04, 2024, 07:57:57 PM
Am mai  adaugat niste elemente care cred ca puteau si sa lipseasca nefiind necesare si fata de cele  9 capitole pulicate  pana in 2018 nu vad cum  anum cele nou publicate ar scadea cu ceva valorea lor informationala si nici ce elemente noi vor adauga care sa schimbe cu ceva limitele esentiale prezentate pe atunci.
Poate ca lamuriri suplimentare referitoare la materia si energia neagra sa aduca mai muita lumina in toate acestea dar deocamdata totul ramane in stadiul ipotetic de atunci si daca va fi cazul vom mai reveni. Dar doresc sa subliniez incaodata valoarea deosebita a acestui studiu documentar efectuat in cei trei patru  ani incepand din 2015 si terminand in 2018.

Numai bine tuturor cititorilor!