Forumul Scientia

Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate => Provocările tehnologice ale secolului => Subiect creat de: admin din Mai 18, 2008, 03:09:50 AM

Titlu: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: admin din Mai 18, 2008, 03:09:50 AM
Aici va invit sa discutam despre urmatoarea provocare: de ce este o provocare, ce materiale si informatii aveti pe aceasta tema, cum se pot face bani din aceasta provocare.

Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: alex din Mai 18, 2008, 11:27:54 AM
o solutie ar fi de a se face o evidenta cu populatia un fel de sondaj sa se stie exact cum, ce, si de cati bani e nevoie asta ar fi primul pas zic eu
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: Adi din Mai 19, 2008, 03:53:57 AM
Buna Alex, bine ai venit pe forumul nostru! Poti dezvolta si formula in alte cuvinte ceea ce ai spus mai sus, spre a intelege mai bine? Zici sa se faca o evidenta a cat de multa apa consuma populatia? Sau de cati bani ar trebui pentru a se fora noi puturi si a se instala conducte de apa? Te referi la Romania, sau la Africa? Africa are mare nevoie de apa, dar si in Romania sunt multe sate care inca nu au apa curenta.

Astept cu interes raspunsul tau, sa continuam discutia. Cu bine,
Adi
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: Temari din Mai 19, 2008, 05:54:50 PM
Cred ca ar mai trebui sa se investeasca in "centre" de purificare a apei. Multe surse de apa sunt poluate cu diferite deseuri, si e pacat ca se da peste cap un intreg ecosistem. Este o sursa de poluare chimica si pune si plamanii si creierul oamenilor in pericol...
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: Adi din Mai 19, 2008, 06:35:13 PM
Da, e bine sa se construiasca centre de purificare a apei. De asemenea, e bine sa se gaseasca noi surse de apa (noi puturi si pompe pentru apa, atat in Romania cat si in Africa). Dar revenind la purificarea apei, ce metode stiti de purificarea apei? Cum s-ar putea aduce ele in Romania? Cum s-ar putea mentine bani din asta? Tot mentionez bani pentru ca toti vrem sa avem un trai decent si sa aratam ca putem trai bine si in Romania, totodata avand grija de sanatatea mediului si de sanatatea noastra.
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: mm din Septembrie 09, 2008, 03:40:44 PM
Citatpurificarea apei, ce metode stiti de purificarea apei? Cum s-ar putea aduce ele in Romania?
Inainte de a discuta ce trebuie facut pentru a avea acces la apa curata trebuie specificate cauzele care "murdaresc" apele .


Sursele de poluare sunt doua iar cauzele sunt.... una ! Cele doua surse sunt : casnica si industriala . Cauza sunt "una" , adica substantele anorganice . E stiut ca in urma cu 60 de ani toate apele (probabil 99%) din Romania erau potabile deoarece erau curate si in ele traiau miliarde de vietuitoare . Pe vremea copilariei mele prindeam pesti cu furculita in apa curgatoare (de 10 cm adancime) . Actualmente unele ape mai mici nu mai curg caci sunt captate in intregime si dirijate prin casele oamenilor iar albiile sunt uscate . Cele ramase sunt otravite cu tot felul de "anorganice" .  Prin urmare pe "vremea substantelor exclusiv organice" puteau trai si miliardele de vietuitoare acvatice si oamenii si toate apele erau curate .

Solutii ? E foarte simplu :
1) Eliminarea tuturor detergentilor si a substantelor chimice anorganice din gospodaria individuala . Cum ? Sapun organic ! Solid , pasta sau lichid , se poate spala perfect , orice cu el .
2) Eliminarea tututror fertilizatorilor anorganici/de fabrica/ de pe camp , gradina , livada , etc. si folosirea exclusiva a fertilizatorilor organici . Bineinteles eliminarea totodata si a puzderiei de insecticide , ierbicide si altor (u)cide .
3) Cu industria e mai simplu , apa intrata in fabrici trebuie sa iasa din ele printr-o instalatie , oricat de complicata si de costisitoare , dar care sa "elimine" o aceeasi apa , identica la puritate cu cea intrata . Prin urmare orice fabrica , oricat de mica sau de mare , isi poate permite (obligat , totusi) si "sectia" EPURARE .

Iata trei masuri care rezolva 99% din problema . Mai pot fi suplimentate cu alte cateva dar cele numite sunt obligatorii . Ramane o singura problema : CINE ?
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: Floggerul din Septembrie 10, 2008, 12:46:54 AM
Din cate stiu este posibil ca la sfasitul acestui secol sa fie o criza de apa potabila, daca nu facem ceva ... dar deja au inceput sa se gaseasca solutii. In Anglia de exemplu se va crea o masinarie care sa scoata sarea din apa, astfel incat apa de mare sa devina potabila, iar in Africa au aparut niste "filtre" asemanatoare cu paiele cu care bem suc, care filtreaza foarte bine apa din lacuri, astfel aceasta devenind sigura.
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: Adi din Septembrie 10, 2008, 12:53:59 AM
Corect, Flogger, pentru aceata e nevoie de cercetare, pentru a oferi noi solutii. In plus, tarile vestice recicleaza mult, isi reimpaduresc padurile, ceva ce Romania inca nu face.
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: mm din Septembrie 10, 2008, 04:54:05 PM
CitatCorect, Flogger, pentru aceata e nevoie de cercetare, pentru a oferi noi solutii.

Solutia cea mai ieftina , eficienta , fireasca e nepoluarea apelor si solului , sugerata de mine in postarea anterioara ca (propunere de)
punct de plecare al unei eventuale analize . De ce sa murdaresti/poluezi apele pentru ca dupa aia sa cheltuiesti (fara succese notabile) pe cautarea , cercetarea si implementarea de tehnici/tehnologii care sa o curete ?
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: Adi din Septembrie 10, 2008, 05:43:33 PM
Si apele menajere unde le arunci? Alea sunt poluate prin definitie. Ori le depoluezi la iesirea din apartamant, ori din bloc, ori din oras, ori din rau. Ideal e la iesirea din oras si asta cred ca si fac. Vezi stirea despre Glina, unde e in constructie o instalatie masiva de epurare pentru Bucuresti, dar care mai are cativa ani sa fie gata.
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: mm din Septembrie 10, 2008, 06:47:33 PM
CitatSi apele menajere unde le arunci? Alea sunt poluate prin definitie.

Cred ca nu esti atent si nu ai timp ca sa analizezi ce scriu altii . Eu mi-am permis sa dau "o definitie" succinta la poluare si am identificat-o in sursa = s. anorganice . Am propus si o solutie , "care sare-n ochi" . Singura problema de rezolvat e ca "desteptii" sa militeze pentru aplicarea ei in fapt ! Conf. acestei "definitii" , apele menajere nu erau poluate pana la introducerea detergentilor si tuturor "chimicalelor", ca dovada ca vreme de sute de ani ele nu au distrus fauna acvatica , (in istoria mai recenta , usor accesibila noua) . Fauna acvatica de-abia asteapta orice farama de materie organica pentru a o "prelucra" . Deci esenta problemei rezida in  capacitatea noastra de organizare si nu in cercetare si formularistica complicata . De altfel poluarea datorata apelor menajere e usor de rezolvat prin simple masuri administrative [fara investitii , cheltuielei , etc.] ; mai rea si de 70 ori mai mare e cea industriala .
Nu esti atent !
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: Adi din Septembrie 10, 2008, 07:04:56 PM
Ai dreptate, nu am urmarit intregul post ... Trebuia sa fiu mai atent. Multumesc pentru intelegere.
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: mm din Septembrie 12, 2008, 10:26:04 AM
Subiectul discutiei era solutia propusa de mine la tema (accesul la apa curata) topicului . Adica nepoluarea apelor si solului . Credeti ca aceasta idee (exprimata succint de mine in prima interventie pe topicul acesta) nu merita sa fie studiata/discutata/analizata/evaluata/aplicata , etc. ? Asteptam o continuare a discutiei .
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: Electron din Septembrie 12, 2008, 10:41:07 AM
Eu consider solutia propusa de mm ca fiind "de bun simt" si un bun inceput. Ca pas urmator, cred ca ar trebui studiate masurile actuale propuse si implementate de catre Ministerul Mediului (sau cel care se ocupa de asa ceva) si compararea lor cu ceea ce se propune aici.

O alta intrebare ar fi, cat de costisitoare este inlocuirea tuturor detergentilor si a ingrasamintelor/pesticidelor cu variantele lor naturale? Este viabila aceasta idee? Are omul de rand banii necesari? Dar industria la scara mare?

Si pentru ca nu pot sa si critic ceva, as spune ca cirfa vehiculata de mm (solutie la 99% din problema) mi se pare exagerata, din urmatorul motiv: Definitia apelor "curate" (adica dupa ce se elimina substantele anorganice) e putin fortata, pentru ca de la apele menajere (cu impuritatile lor organice) si pana la apa potabila, e cale lunga si multa munca de depurare.

Sau mai concis: pentru mine o apa dulce e curata daca e potabila.

e-
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: mm din Septembrie 12, 2008, 01:58:46 PM
Imi place modalitatea fireasca a interventiei dvs.
---Pasul urmator : l-am sugerat deja , este (automobilizarea) unor persoane , oricat de modeste , in realizarea obiectivului .[Lucru perfect posibil data fiind simplitatea sa] . Evorba de persoane care se organizeaza ca grup (asociere permisa si chiar recomandata in capitalism) ; numai cuvintele sunt pompoase , treaba-i simpla .
---De la ministere nu se poate astepta absolut nici "o miscare" astfel ca lucrurile pot fi pornite imediat doar pe baze "private" , asociative dupa cum am sugerat .
---Nu costa nimic inlocuirea respectiva . Ca si consumator casnic vei cumpara "sapunuri" de toate consistentele (solid , lichid , paste , etc) , in loc de detergenti la preturi chiar mai mici . Producatorii de detergenti isi vor reprofila productia , pe baza profitului lor sau/si cu ajutoare de la stat .
In ce priveste pesticidele , ierbicidele , sory . In agricultura mai sunt si metode mecanice de indepartare a buruienilor ce pot fi mult imbunatatite . Exista pesticide organice . Ingrasamintele chimice - interzise ! Varianta lor naturala , organica se cunoaste .
---Puteti fi critic , cifra de 99% era orientativa , 89% fiind la fel de buna . Proportie majora - era ideea .
---Apele menajere se duc in rauri unde se epureaza natural , daca sunt fara chimicale-otravuri , doar "organic" poluate . De acolo intra in panza freatica si se filtreaza prin sol ca si pana acuma , de unde se extrage "apa potabila" . Nu este exclusa filtrarea prealabila cu "filtru de familie" (casa , apartament, etc.) montat pe teava de evacuare , asa cum se folosesc in mod curent acum filtrele montate sub chiuveta pe tevile de apa rece . Sunt mai mult probleme de organizare si supraveghere decat probleme de costuri .
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: Electron din Septembrie 12, 2008, 02:15:53 PM
Citat din: mm din Septembrie 12, 2008, 01:58:46 PM
---De la ministere nu se poate astepta absolut nici "o miscare" astfel ca lucrurile pot fi pornite imediat doar pe baze "private" , asociative dupa cum am sugerat .
Nu asta ziceam. Ma refeream sa se investigheze care e pozitia actuala a ministerelor relevante. Au gandit si oamenii de acolo ce se zice aici? Se incearca o implementare "oficiala", chiar daca actualmente nu prea se vad rezultate? Spun de asta mai ales la nivel industrial, pentru ca la nivel casnic ministerul nu prea are ce sa faca (decat daca nu legifereaza ceva interdictii in acest sens).

Citat---Nu costa nimic inlocuirea respectiva . Ca si consumator casnic vei cumpara "sapunuri" de toate consistentele (solid , lichid , paste , etc) , in loc de detergenti la preturi chiar mai mici . Producatorii de detergenti isi vor reprofila productia , pe baza profitului lor sau/si cu ajutoare de la stat .
Aici intrebarea este: exista "sapunuri" de toate calitatile echivalente celor anorganici? Stii tu, din aceia care scot pete, care nu decoloreaza, care imbalsameaza hainele, care reduc depunerile de calc etc? Nu ma pricep, de aceea intreb. ;)

e-
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: Adi din Septembrie 12, 2008, 04:38:22 PM
Ma bucur ca discutia evolueaza foarte frumos, sunt lucruri de bun simt spuse aici.
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: mm din Septembrie 12, 2008, 07:36:58 PM
Pozitia actuala a ministerelor relevante e "sa-i doara-n cot" .
Da , ei au gandit si gandesc mereu cum sa ne jefuiasca mai tare .
Ce implementare , da ce-s prosti sa munceasca pentru noi ?
La nivel industrial , industriasul ar trebui sa se ocupe dar legea nu-l obliga si atunci "il doare sipe el ..."
La nivel casnic putem face si singuri , fara minister .

Am raspuns un pic mai sintetic pana aici la intrebarile dvs. dar deja reiese ca initiativele ar trebui sa vina de la noi parlitii , in fine , de la cei preocupati de propasirea comunitatii deoarece aceia care-s platiti ptr. asta sunt ocupati cu altele .

Exista "sapunuri" de toate felurile , pentru toate utilizarile . Ce pete sa scoata , d-le ! Va uitati cumva la reclame ? Pai , in ziua de azi toate hainele sunt sintetice si de aceea imposibil de patat ! De altfel , numai clorul scoate petele . Nu va mai luati dupa reclame si TV , 's numai minciuni .
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: Adi din Septembrie 12, 2008, 08:17:51 PM
Da, pai initiativele trebuie sa vina si de la noi, de jos. Eu am inceput una: sa popularizez stiinta, dar mai ales fizica particulelor. Am creat aceasta infrastructura (site, forum) dar si articole multe (cele mai multe traduceri din cei buni din vest, cu permisiune; dar am scris si articole proprii; am iesit si in presa, etc).
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: mm din Septembrie 13, 2008, 12:29:38 PM
Foarte frumos . Chiar apreciez asta . Dar vorbitul /si scrisul/ nu rezolva problemele concrete . Eu ma gandeam la implicare personala de gen (poate n-o sa sune bine) "echipa de cartier" sau asociere pe cateva "fumuri" la sat , care impune o organizare impreuna cu persoane concrete si executia propriuzisa . De aceea ce discutam noi aicea despre apa curata e cam "apa de ploaie" in rezolvarea problemei .
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: Adi din Septembrie 13, 2008, 04:22:34 PM
De acord. Insa pentru popularizarea stiintei, scrisul de aproape suficient, scrisul e foarte mult. Daca omul poate gasi informatie usor, este foarte bine. Desigur, e bine sa mearga si cercetatorii la scoli sa faca prezentari direct acolo. In iarna trecut am fost in tara de Craciun si am petrecut o saptamana facand un turneul la 7 licee mari din tara, facand la fiecare prezentari de fizica particulelor (m-am deplasat pe banii mei la Arad, Timisoara, Bucuresti plus orasul meu natal, Craiova). Profesorii au fost foarte incantati. Asa ar trebui sa sa faca si cercetatorii. Chestii concrete, dar mici. A fost un offtopic, ma gandesc. :)
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: mm din Septembrie 14, 2008, 03:56:48 PM
De acord cu chestiile concrete , un gram de practica valoreaza mai mult decat o tona de teorie . Insa poti si sa militezi , organizezi , treburi mai concrete mici care se finalizeaza cu facut . La noi dupa cum sti , e cu zasei si mai rar cu facui . Tata era timocean  de pe malul Dunarii , cunosc zona sudica . Toti sunt destepti acolo , unul mai tare ca ailalti . Tari de cap . Si au probleme cu apa potabila . E greu sa te duci si  sa-i inveti ceva . off topic .
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: Adi din Septembrie 14, 2008, 05:59:37 PM
Off-topic, e un dram de adevar in ce spui. Eu sunt in Craiova si cam asa, e zona saraca, cu agricultura, la Craiova ce mai e un pic de industrie si apoi la munte mine de carbuni. Dar da, trebuie facut. Atat. Ca faci mai bine sau mai rau, faci. Primesti feedback, sugestii, schimbi, faci iar. Asa am incercat eu sa fac. Recunosc ca stilul asta mi l-a dat traiul i strainatate.
Titlu: Geofor-foraj
Scris de: alev din Martie 31, 2009, 06:39:29 PM
Cu utilaje si echipamente din dotare proprie,executam cu profesionalism : foraje apa,pompe de caldura, echipamente profesionale de pompare, studii hidrobiologice si autorizatii, studii geotehnice, piloti forati-subtraversari. http://www.geofor-foraj.ro
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: valangjed din Aprilie 17, 2009, 01:01:23 AM
Inteleg ce vrea sa spuna mm.De aceea cred ca ar trebui facuta o popularizare(ca sa nu-i spun reclama) a acestor sapunuri organice.
In Romania insa mai trebuie facuta si o educatie a unei parti din populatie(atunci cand arunc biletul de autobuz in cosul de gunoi,am observat ca oamenii se uita ciudat la mine).Trebuie sa facem in asa fel incat oamenii sa inteleaga faptul ca de ei depinde viitorul vietii pe planeta(inclusiv viitorul copiilor lor,asta ii doare cel mai tare).Trebuiesc dezvoltate in acelasi timp doua programe:cel de educare a oamenilor si cel de gasire a unor solutii tehnologice pentru ecologizare(nu as mai vrea sa merg cca. 800 de metri pentru a gasi un cos de gunoi unde sa arunc o hartie).
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: Adi din Aprilie 17, 2009, 05:13:20 AM
Da, totul sta in educatie. Deja in ultimii ani multe ONG-uri sunt foarte active si prin voluntariatul la ele multi tineri se educa. Dar desigur, este mult mai mult de facut. Noi la Stiinta Azi educam publicul roman pe partea de stiinta, atat pe voluntarii nostri, cat si pe liceenii ce participa la concursurile noastre sau ne citesc stirile. Fiecare trebuie sa faca cate putin si ar fi lumea un colt mai bun.
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: chent din Iunie 22, 2009, 09:38:18 AM
mm...cred ca ar trebui regandit tot sistemul. Se poate incerca cu un proiect pilot. In primul rand, o problema cu care Romania s-a cam confruntat in ultimul timp: seceta. O modalitate de economisire a apei ar fi ca TOATA apa care cade din cer sa nu curga anapoda in canal sau sa ne inunde strazile, ci sa fie colectata de pe acoperis , strada, practic de pretutindeni intr-un sistem de canalizare care sa o duca in niste bazine in care impuritatile sa se depuna la fund...alte tratamente nu cred sa fie necesare. Aceasta apa poate fi apa menajera din casele si apartamentele noaste si poate fi apa care uda parcurile, gradinile, copacii - apropo de asta vedeti ca in fiecare an se planteaza mii de puieti in orase insa cel putin jumatate dinre ei se usuca fiindca nu sunt udati si nu au gropile facute calumea ca sa retina umiditatea . De aici ar rezulta o mare economie de apa. Apa de baut am putea-o achizitiona separat sau ar putea ajunge in casele noaste pe alte conducte, si ar trebui sa aibe un alt pret - si bineinteles o alta calitate - decat apa menajera.
2. Mult mai sanatos ar fi sa existe spalatorii unde oamenii sa duca rufele la spalat ca in Statele Unite, nu sa-si inghesuie in micile bai si masina de spalat. Apa aceea cu detergenti etc poate beneficia de o colectare si tratare speciala.
Apele care ar rezulta din folosirea apei menajere - bucatarie, baie, toalete - ar fi mult mai putin incarcata chimic, iar mizeria din ea ar fi mai usor de filtrat, indepartat, putand ajunge chiar ca ingrasamant pe camp sau ca un compost special mai ales pentru refacerea solurilor afectate de desertficare si nisip. Sunt multe solutii, insa la noi e mai greu fiindca depindem de administratie si politica.
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: S_Mirela din Noiembrie 16, 2009, 01:50:56 PM
Eu consider ca atata timp cat se pune accentul pe "bani" si ma refer la acele corporatii carora nu le pasa de mediu ci numai sa "iasa bani" nu se va putea face nimic. Sunt foarte multe lucruri necesare si cred ca ar trebui implementate prin scoala . Copiii nu stiu nici macar regulile de circulatie rutiera ,ce sa mai spun de altele.
Daca noi invatam copiii sa pretuiasca ce le-a dat natura ,cred ca mai exista o sansa.Dar atata timp cat parintii le arata prin propriul exemplu ca nu este nici o problema sa arunci deseurile "pe unde apuci" ,asa vor face si copiii.Iar statul la momentul actual este mai preocupat cum sa adune mai multi bani la buget.
Nimic nu este usor dar trebuie sa plece de undeva,de la cineva ,iar acela trebuie sa fie exemplul de urmat.
Spre exemplu in fiecare an cand am fost la noi la mare (Marea Neagra) am facut alergie pe piele de la apa aceea "infecta" unde toate hotelurile deverseaza resturile menajere(mancare,detergenti,etc) .
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: RaduH din Martie 27, 2010, 01:44:18 PM
Mirela sunt intru totul de acord cu tine. Consider ca as putea sa incers sa-ti fac un fel de "teoria sistemului" din care sa rezulte ca absolut tot ce facem ar trebui regandit. Si nici macar nu cred ca eu as fi cel mai grozav dintre cei care sa incerce asa ceva. Problema e ca nu esti realmente lasat sa gandesti asa si ca nu ne unim realmente sa si putem sa facem ceva. Eu consider ca democratie inseamna sa te lasi condus de prostia majoritatii dar in acelasi timp consider ca nu am fost in stare sa concepem ceva mai bun. Dar nici sa consideri ca democratia e deja perfecta si ca e "blasfemie" sa te gandesti la imbunatatiri chiar si radicale la o adica. Plus ca daca consideri ca te amenininta o calamitate urmeaza sa se apeleze la ceea ce se numeste "stare de necesitate".
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: RaduH din Martie 27, 2010, 01:51:37 PM
CitatPrimesti feedback, sugestii, schimbi, faci iar.
Total de acord daca nu apuca media sa-ti faca mult prea tare praf nivelul de inteligenta general. Cred ca ar fi bine sa invatam ceva din ultima definitie la moda "consumerismul".
Titlu: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: S_Mirela din Aprilie 02, 2010, 10:54:16 PM
Cred ca totusi puterea exemplului este destul de mare si toata treaba aceasta cu protejarea mediului trebuie sa inceapa de la nivel inalt.
Ma intorc iar la "vedetele" de la tv si cred ca in primul rand ei trebuie sa dea acest exemplu,mai ales ca la noi functioneaza ideea de "turma"
Titlu: Răspuns: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: zodiak din Aprilie 15, 2012, 10:44:08 PM
Citat din: Temari din Mai 19, 2008, 05:54:50 PMCred ca ar mai trebui sa se investeasca in "centre" de purificare a apei. Multe surse de apa sunt poluate cu diferite deseuri, si e pacat ca se da peste cap un intreg ecosistem. Este o sursa de poluare chimica si pune si plamanii si creierul oamenilor in pericol...

Lasa-le, mai bine aduni apa de ploaie de pe acoperis din burlane in niste butoaie de plastic.
Mai poti face ceva: apa contaminata intr-un rezervor de tabla neagra si imprejur cateva oglinzi pt. concentrarea luminii solare, ... merge chiar si la scala mica intr-o folie si vaporii fac condens daca conducta trece prin pamant, ... iese apa fara nitriti si alte porcarii.

Exista si lampa cu UV ce trateaza apa impotriva bacterilor.
Titlu: Răspuns: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: AlexandruLazar din Aprilie 15, 2012, 10:59:44 PM
Citat din: zodiak din Aprilie 15, 2012, 10:44:08 PM
Lasa-le, mai bine aduni apa de ploaie de pe acoperis din burlane in niste butoaie de plastic.
Mai poti face ceva: apa contaminata intr-un rezervor de tabla neagra si imprejur cateva oglinzi pt. concentrarea luminii solare, ... merge chiar si la scala mica intr-o folie si vaporii fac condens daca conducta trece prin pamant, ... iese apa fara nitriti si alte porcarii.

Ai încercat asta? Merge inclusiv cu "porcării" lichide?
Titlu: Răspuns: Re: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: zodiak din Aprilie 16, 2012, 08:49:16 AM
Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 15, 2012, 10:59:44 PM
Citat din: zodiak din Aprilie 15, 2012, 10:44:08 PM
Lasa-le, mai bine aduni apa de ploaie de pe acoperis din burlane in niste butoaie de plastic.
Mai poti face ceva: apa contaminata intr-un rezervor de tabla neagra si imprejur cateva oglinzi pt. concentrarea luminii solare, ... merge chiar si la scala mica intr-o folie si vaporii fac condens daca conducta trece prin pamant, ... iese apa fara nitriti si alte porcarii.

Ai încercat asta? Merge inclusiv cu "porcării" lichide?

Poi nitritii sunt otravuri ce se gasesc in panza freatica, acumulate din cauza agriculturii intensive, a ingrasamintelor chimice, sau dejectii de la ferme de animale, fabrici de detergenti, ...

Oricum procesam apa iar nu impuritatile toxice din aceasta.

PS: culmea sanatatii este sa faci o cura cu laptuci si urzici sanatoase de pe maidan, atentie laptucile si urzicile sunt sanatoase, verzi, crude si zemoasesi chiar arata cat se poate de sanatos, dar tu te vei imbolnavi sigur avand in vedere ca sunt infestate cu pulberi de plumb de la noxele masinilor, plus benzeni de tot felul s.a.m.d :'(

PS: Apa acidulata (minerala natural carbogazoasa ori ba), ca orice acid produce mutatii genetice, chiar daca pe termen scurt este o sursa de apa "anti-biotica".
... idem citricele -acidul citric.

Din moment ce primele mutatii cromozomiale au fost obtinute cu alcool, ma gandesc ca acelasi lucru se poate obtine si cu o banala portocala sau lamaie, sau niste apa minerala.
Titlu: Răspuns: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: AlexandruLazar din Aprilie 16, 2012, 01:32:29 PM
CitatPS: Apa acidulata (minerala natural carbogazoasa ori ba), ca orice acid produce mutatii genetice, chiar daca pe termen scurt este o sursa de apa "anti-biotica".
... idem citricele -acidul citric.

Din moment ce primele mutatii cromozomiale au fost obtinute cu alcool, ma gandesc ca acelasi lucru se poate obtine si cu o banala portocala sau lamaie, sau niste apa minerala.

Ceva dovezi pentru asta? De exemplu, un mecanism prin care apa minerală (sau orice acid) produce mutaţii genetice? Acidul din sucul gastric produce şi el mutaţii genetice ;)?
Titlu: Răspuns: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: zodiak din Aprilie 16, 2012, 01:48:29 PM
Citat din: AlexandruLazar din Aprilie 16, 2012, 01:32:29 PM
CitatPS: Apa acidulata (minerala natural carbogazoasa ori ba), ca orice acid produce mutatii genetice, chiar daca pe termen scurt este o sursa de apa "anti-biotica".
... idem citricele -acidul citric.

Din moment ce primele mutatii cromozomiale au fost obtinute cu alcool, ma gandesc ca acelasi lucru se poate obtine si cu o banala portocala sau lamaie, sau niste apa minerala.

Ceva dovezi pentru asta? De exemplu, un mecanism prin care apa minerală (sau orice acid) produce mutaţii genetice? Acidul din sucul gastric produce şi el mutaţii genetice ;)?

Sigur ca produce daca trece de stomac, stim ca stomacul este protejat de un mucus, oricum acidul citric sau apa minerala ingerata se gaseste in cantitati superioare acidului din stomac.

Dovezi sunt o multime, cauta in istoricul cercetarii mutatilor cromozomiale, la inceput facute cu alcool, ori la temperatura, iar mai apoi cu colchicina.
Titlu: Răspuns: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: AlexandruLazar din Aprilie 16, 2012, 02:42:05 PM
Dacă trece de stomac? Ce zici, după ce mâncarea iese din stomac, mai conţine sau nu urme de suc gastric?
Titlu: Răspuns: Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)
Scris de: Electron din Aprilie 16, 2012, 02:53:40 PM
Citat din: zodiak din Aprilie 16, 2012, 01:48:29 PM
Dovezi sunt o multime, cauta in istoricul cercetarii mutatilor cromozomiale, la inceput facute cu alcool, ori la temperatura, iar mai apoi cu colchicina.
Daca sunt o multime, prezinta aici macar trei surse concrete. Spor.

e-