Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Popularizarea ştiinţei
Ce este timpul
Abel Cavaşi:
Wow, ce fain subiect! :o
Părerea mea în legătură cu timpul este următoarea:
Timpul este mulţimea tuturor stărilor Universului. Această mulţime este de puterea continuului. Fiecărei stări a Universului îi putem asocia un număr real, numit „moment”, iar acest număr poate fi utilizat ca un parametru independent în calculele matematice.
Cam aşa văd eu începutul discuţiei despre timp.
Adi:
Einstein s-a maturizat mai greu ca altii, in sensul ca chiar si atunci cand era om adult isi punea intrebari pe care si le pun copiii. Una din ele era "ce este timpul". Desigur, si noi punand aceste intrebari, poate descoperim ceva nou despre Univers, sau inteleg mai bine ce a zis Einstein.
Personal am o intuitie cum ca intuitia altor oameni ar fi corecta. Marimea fundamentala din Univers ar fi informatia, nu materia, energia. Atunci eu as vedea "totul" ca un algoritm de calcul, sau ca un calcul. Astfel timpul ar reprezenta pasii derulati de program. Timpul ar fi dat de fiecare calcul. Fiecare calcul ar reprezenta evolutia universului. Desigur, ce zici aici este filosofie amatoriceasca, nu fizica. Dar are sens in mintea mea.
Krystyan:
Poti intelege timpul atunci cand ajungi in gara dupa 5 minute de cand a plecat trenul, poti simti timpul pe parcursul trecerii anilor, il poti vedea in ochii batranilor, il poti atinge in momentul cand mori... Dar toate acestea se intampla in mod indirect. Faptele, evenimentele, fenomenele stau intre noi si timp. Timpul este mijlocit de aceste intamplari, el nu ne apare in mod direct. Timpul nu se poate atinge, nu se poate vedea, simti sau intelege in mod direct. EL EXISTA DOAR IN MOD INDIRECT! Timpul este de fapt o notiune fictiva!
In ochii mei, timpul este o inventie, este ca o formula de calcul in Excel, de fapt, TIMPUL ESTE O METODA DE ORGANIZARE A VIETII, o metoda de a tine evidenta.
Adi:
Frumoase cuvinte, Cristian. Par mai mult filosofie decat fizica, insa. In viziuna stiintei, timpul este notiune fundamentala a Universului, asemenea spatiului.
Krystyan:
--- Citat din: Adi din Iulie 16, 2008, 06:34:15 a.m. ---Frumoase cuvinte, Cristian. Par mai mult filosofie decat fizica, insa. In viziuna stiintei, timpul este notiune fundamentala a Universului, asemenea spatiului.
--- Terminare citat ---
Ce iese daca inlocuiesti litera rosie cu cea albastra si viceversa? ;D :D :D :D
Marturisesc ca initial asa am citit. :P
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă