Geologie, mediu şi ştiinţe planetare > Probleme de mediu in lume
Poluare
teodora85:
Am gasit un site tare interesant. Va invit sa va uitati peste filmulet.
http://www.storyofstuff.com/
Adi:
Am vizionat intregul film si este minunat. Prezinta foarte clar intregul ciclu al extragerii de materii prime, producerii de bunuri, consumul lor, aruncarea lor, aratat ca sistemul acesta linear nu poate functiona la infinit. Se introduc apoi termenii noi, precum "sustainability", "equity", "green chemistry", "local economies", "renewable energies" pe care le putem explora pe site.
Multumim, Teodora, este un filmulet care merita vizionat iar si iar.
Adi:
Din filmulet am aflat ca dioxina este cel mai toxica substanta produsa de om. Am cautat pe net si iata ce am gasit despre aceasta.
http://encarta.msn.com/encyclopedia_1741500810/Dioxin.html
teodora85:
Adi, sa stii ca eu l-am vazut deja de vreo 3 ori :P. Mi-a placut tare mult cum prezinta tot procesul, in detaliu.
Si e important ca oamenii sa se implice, oriunde in proces. Cel mai la indemana omului de rand cred ca e sa recicleze. Sunt unele lucruri care parca sunt special facute incat sa nu poata fi reciclate. ::)
M-a amuzat intr-un fel cand a vorbit si despre moda :). Caci are dreptate. In iarna vin designerii si te anunta ca "vara aceasta se poarta culorile X,Y si Z, modelul R si ca cele de anul trecut (A,B si C) sunt total de prost gust.. Sa nu care cumva sa apari cu asa ceva pe strada". Apoi..dupa vreo 3 ani iti arunca fraza "X,Y si Z de acum 3 ani, revin in forta"...Numai ca...ghinion..Nu se mai poarta modelul R ci acum se poarta modelul Q, deci...chiar daca le-ai pastrat cumva de atunci, poti sa le arunci, caci oricum nu se potriveste :D". Sunt fata, dar tot nu inteleg de ce sa porti anumite culori, doar fiindca "se poarta" ::).
Electron:
Am vazut si eu filmuletul, si mi se pare ca pe alocuri exagereaza, dar per general e foarte informativ si util.
Ca exemplul de produse greu de recilat, eu nu as da cutiile de suc sau alte ambalaje (astea de obicei se ard, pentru a refolosi energia termica) ci tocmai produsele electronice (componentele cu circuite integrate in special) care nu se pot refolosi si nici obtine energie prin arderea lor (ar avea un randament foarte scazut). Acestea sunt in speta greu de "distrus" si la volumul de aparate fabricate, vandute si aruncate, efectul la nivel global e cutremurator.
Primul pas e informarea, al doilea reciclarea la nivel personal, al treilea este reciclarea la nivel industrial, si in final restructurarea modelului liniar intr-un model de bucla inchisa, care sa nu distruga iremediabil resursele Planetei.
e-
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă