IT şi electronică > Software

Aplicatia Wine

(1/1)

mercur:
Am aflat întâmplător despre Wine, o aplicaţie care permite rularea programelor de Windows pe distribuţii Linux. Ce m-ar interesa să aflu:
1.   A mai lucrat cineva cu aşa ceva? Dacă da, ce părere are despre program?
2.   Rulează pe orice distribuţie Linux? Am văzut un tutorial despre instalarea sa pe Ubuntu.
3.   Dacă „citeşte” extensia „.exe” nu este posibil să permită totodată instalarea unor viruşi de Windows şi rularea lor pe distribuţia Linux?

morpheus:

--- Citat din: mercur din Noiembrie 20, 2011, 02:42:06 p.m. ---3.   Dacă „citeşte” extensia „.exe” nu este posibil să permită totodată instalarea unor viruşi de Windows şi rularea lor pe distribuţia Linux?

--- Terminare citat ---

Nu am avut de-a face cu Wine, dar imi imaginez ca daca il rulezi ca root e posibil sa ai probleme cu ceva virusi de Windows...

mercur:

--- Citat din: morpheus din Noiembrie 20, 2011, 02:53:37 p.m. ---Nu am avut de-a face cu Wine, dar imi imaginez ca daca il rulezi ca root e posibil sa ai probleme cu ceva virusi de Windows...

--- Terminare citat ---
Aşa mă gândeam şi eu, dar fiindcă majoritatea viruşilor de windows aduc modificări fişierelor din "system32", iar linuxul nu are aşa ceva, poate că totuşi SO-ul nu va fi afectat.

AlexandruLazar:

--- Citat din: mercur din Noiembrie 20, 2011, 02:42:06 p.m. ---Am aflat întâmplător despre Wine, o aplicaţie care permite rularea programelor de Windows pe distribuţii Linux. Ce m-ar interesa să aflu:
1.   A mai lucrat cineva cu aşa ceva? Dacă da, ce părere are despre program?
--- Terminare citat ---

Il folosesc de ani de zile. In principiu merge bine dar sunt câteva tweaking-uri care trebui făcute înainte să devină cât de cât util. Cel mai simplu e folosind Winetricks.


--- Citat ---2.   Rulează pe orice distribuţie Linux? Am văzut un tutorial despre instalarea sa pe Ubuntu.
--- Terminare citat ---

Da. Nu are importanţă ce distribuţie foloseşti.


--- Citat ---3.   Dacă „citeşte” extensia „.exe” nu este posibil să permită totodată instalarea unor viruşi de Windows şi rularea lor pe distribuţia Linux?
--- Terminare citat ---

Din fericire ajoritatea viruşilor windows se bazează pe lucruri care efectiv nu sunt implementate în Wine. Nu se pune problema de acces la hardware sau alte asemenea, şi există un fel de sandboxing primitiv astfel încât viruşii nu prea ar putea citi nimic util în afara directorului ~/.wine sau ~/.drive_c (practic, drive-urile Windows sunt furnizate sub forma unor directoare separate -- la fişierele din afara lor există acces, dar aplicaţiile n-au de unde să ştie asta).

mercur:
Mulţumesc pentru răspuns, AlexandruLazăr. Aş mai avea o întrebare: permite şi instalarea şi rularea driverelor pentru windows? Adică, dacă nu sunt mulţumit de un anumit driver, oferit de o distribuţie Linux, pot să instalez şi să rulez, cu ajutorul Wine, driverul de windows pentru acea componentă hardware?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

Du-te la versiunea completă