Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Popularizarea ştiinţei
De ce se topesc metalele la temperaturi diferite?
Scientia:
Aceasta este o altă întrebare apărută în secţiunea Q&A a site-ului, care încă nu a primit un răspuns.
Adi:
Raspuns scurt: pentru ca diferite metale sunt formate din diferite tipuri de atomi, iar fiecare are proprietatile lui. Care anume proprietati, pasez mai departe sarcina dezvoltarii subiectului.
Anatol:
Dar ce este temperatura unui corp?
Se cunoaste ca atomii vibreaza mai tare la remperaturi mai mari, si atat?
Unda,radiatia inflarosie, se dgaja si se absoarbe, cand?
Eu credca starile solide se transforma in lichide cand si fiindca forta de respingere a radiatiei inflarosii, depaseste forta valentei ori fortele de atractie (alea mici,ori cum se cheama, din cele patru forte din cate exista).
Si cred ca e complicat de raspuns fiindca nu se cunoste bine cei aceia valenta, fenomenul cristalizarii,...
In fizica de la scoala necompleta, se invata un experiment despre presiunea atmosferica, unde dintre doua farfurii se scoate aerul si ele greu se desfac fiindca presiunea atmosferica le tine.
Mi se pare ca aici mai are influenta si fenomenul ca atomii se atrag unii cu altii iar spatiul gol dintre farfurii face ca atomii dintr-o farfurie sa depinda de cei din alta farfurie. In cosmos, vid, acest experiment nu se poate controla fiindca mie mi se pare ca se face schimburi de substante intre atomi, iar in experimentul cu farfuriile, intre farfurii nu are cu ce sa se faca acest schimb.
Electron:
--- Citat din: Anatol din August 25, 2011, 09:23:43 p.m. ---In fizica de la scoala necompleta, se invata un experiment despre presiunea atmosferica, unde dintre doua farfurii se scoate aerul si ele greu se desfac fiindca presiunea atmosferica le tine.
Mi se pare ca aici mai are influenta si fenomenul ca atomii se atrag unii cu altii iar spatiul gol dintre farfurii face ca atomii dintr-o farfurie sa depinda de cei din alta farfurie. In cosmos, vid, acest experiment nu se poate controla fiindca mie mi se pare ca se face schimburi de substante intre atomi, iar in experimentul cu farfuriile, intre farfurii nu are cu ce sa se faca acest schimb.
--- Terminare citat ---
Aberezi cat incape. Explicatia aici e diferenta de presiune si nu are de-a face cu atomii din farfurii.
e-
Teodor Sarbu:
Anatol. In principiu este vorba de energia de legatura dintre atomi sau molecule, care difera de la un material la altul. Cu cit este vorba de o energie mai mare ai nevoie de o temperatura mai mare. Se poate vorbi si de forte de legatura mai mari sau mai mici. pentru a indeparta atomii sau moleculele ai nevoie de forte mai mari sau mai mici. De a o anumita distanta legaturile se rup. In principiu forta inmultita cu distanta da o energie de unde si legatura dintre energie si forta. Despre natura fortelor care tin impreuna atomii sau moleculele unui corp solid am si eu o teorie, dar care nu este pusa la punct asa ca nu vreau sa o prezint. Cel putin nu inca.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă