IT şi electronică > Software

Editoare de text

(1/2) > >>

AlexandruLazar:
Poate la început ți-ar fi util cua-mode: http://www.emacswiki.org/CuaMode

Sau, dacă îl întrebi pe tavy, mai util ar fi vi  ;D

HarapAlb:
Folosesc punctual vi/vim mai ales in consola. Problema cu Emacs-ul nu a fost combinatiile de taste diferite ci faptul ca-l gasesc dificil de configurat pentru un incepator. Mai nou am aflat ca poate fi folosit impreuna cu Gnuplot, un program pe care-l folosesc mult. Poate ar trebui sa-mi cumpar o carte despre Emacs.

Am gasit articolul asta: Learn Emacs in ten years  ;D

PS: poate ar trebui desprinsa discutia ca sa nu facem off-topic.

AlexandruLazar:

--- Citat din: HarapAlb din Mai 02, 2011, 04:16:31 a.m. ---Folosesc punctual vi/vim mai ales in consola. Problema cu Emacs-ul nu a fost combinatiile de taste diferite ci faptul ca-l gasesc dificil de configurat pentru un incepator. Mai nou am aflat ca poate fi folosit impreuna cu Gnuplot, un program pe care-l folosesc mult. Poate ar trebui sa-mi cumpar o carte despre Emacs.

Am gasit articolul asta: Learn Emacs in ten years  ;D

PS: poate ar trebui desprinsa discutia ca sa nu facem off-topic.

--- Terminare citat ---

Dap, poate n-ar fi rău  :).

Și la mine a mers destul de greu la început, nu mi-a plăcut vim din cauza editării modale (niciodată nu m-am putut obișnui cu asta) dar și cu Emacs mi-a luat o vreme până să învăț să mă înțeleg. La momentul când m-am apucat însă nici nu prea erau alte alternative, ar mai fi fost joe dar care e ceva mai limitat, și mai era NEdit care căra Motif după el și mergea cu viteza melcului turbat.

În ceea ce privește configurarea, modul în care eu am preferat până la urmă să o fac a fost următorul:

1. Am lăsat în pace combinațiile de taste implicite; mutatul cu C-n, C-p, C-f, C-b pare foarte ciudat dar de fapt e util pentru că nu trebuie să îți miști degetele de pe home row. Singura modificare importantă pe care am făcut-o a fost să mapez Ctrl pe Caps Lock ca să nu trebuiască să-mi răsucesc mâinile  ;D
2. Pentru toate clasele importante de funcții de care am nevoie, search pe emacswiki.org . Deocamdată folosesc destul de multe (am încercat în timp să mai renunț la unele care nu erau neapărat necesare): moduri dedicate pentru C, C++, Python, Octave, LaTeX, gnuplot, VHDL, Verilog și Common Lisp/Scheme, w3m pentru web browsing (ca să pot citi documentația fără să mă sucesc cu alt-tab), yasnippet pentru expansion, și încă vreo câteva drăcii mai mici pentru lucruri mai simple (ctags, IRC, teme de culoare ș.a.m.d.). În general toate modurile astea oferă manuale în care se dau exemple de configurare pe larg, în afară de copy-paste nu trebuie să faci mare lucru.
3. Pentru opțiunile generale de configurare, ca să nu sap prin manual după numele-funcției-care-face-cutare-lucru am folosit cu încredere meniul de configurare. E drept că poluează masiv fișierul .emacs dar câtă vreme știe să-l descifreze, nu prea mă supără.

În rest n-a fost mare lucru -- ce-i drept știam un pic de Lisp atunci când am venit în contact cu Emacs prima dată, dar nu pot să spun că mi-a trebuit vreodată în mod special, încă n-am avut nevoie să îmi scriu de la zero scripturi pentru el. Poate te ajută asta ca model: http://www.crsr.net/Notes/Emacs.html (dă în jos până la General configuration).

florin_try:
vi/vim, si pspad.

AlexandruLazar:
Foarte mult mi-a plăcut și SlickEdit, dar ăsta e pe bani.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă