Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)

Creat de admin, Mai 18, 2008, 03:09:50 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

admin

Aici va invit sa discutam despre urmatoarea provocare: de ce este o provocare, ce materiale si informatii aveti pe aceasta tema, cum se pot face bani din aceasta provocare.

Accesul la apă curată (potabila si nepotabila)

alex

o solutie ar fi de a se face o evidenta cu populatia un fel de sondaj sa se stie exact cum, ce, si de cati bani e nevoie asta ar fi primul pas zic eu

Adi

Buna Alex, bine ai venit pe forumul nostru! Poti dezvolta si formula in alte cuvinte ceea ce ai spus mai sus, spre a intelege mai bine? Zici sa se faca o evidenta a cat de multa apa consuma populatia? Sau de cati bani ar trebui pentru a se fora noi puturi si a se instala conducte de apa? Te referi la Romania, sau la Africa? Africa are mare nevoie de apa, dar si in Romania sunt multe sate care inca nu au apa curenta.

Astept cu interes raspunsul tau, sa continuam discutia. Cu bine,
Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Temari

Cred ca ar mai trebui sa se investeasca in "centre" de purificare a apei. Multe surse de apa sunt poluate cu diferite deseuri, si e pacat ca se da peste cap un intreg ecosistem. Este o sursa de poluare chimica si pune si plamanii si creierul oamenilor in pericol...

Adi

Da, e bine sa se construiasca centre de purificare a apei. De asemenea, e bine sa se gaseasca noi surse de apa (noi puturi si pompe pentru apa, atat in Romania cat si in Africa). Dar revenind la purificarea apei, ce metode stiti de purificarea apei? Cum s-ar putea aduce ele in Romania? Cum s-ar putea mentine bani din asta? Tot mentionez bani pentru ca toti vrem sa avem un trai decent si sa aratam ca putem trai bine si in Romania, totodata avand grija de sanatatea mediului si de sanatatea noastra.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mm

#5
Citatpurificarea apei, ce metode stiti de purificarea apei? Cum s-ar putea aduce ele in Romania?
Inainte de a discuta ce trebuie facut pentru a avea acces la apa curata trebuie specificate cauzele care "murdaresc" apele .


Sursele de poluare sunt doua iar cauzele sunt.... una ! Cele doua surse sunt : casnica si industriala . Cauza sunt "una" , adica substantele anorganice . E stiut ca in urma cu 60 de ani toate apele (probabil 99%) din Romania erau potabile deoarece erau curate si in ele traiau miliarde de vietuitoare . Pe vremea copilariei mele prindeam pesti cu furculita in apa curgatoare (de 10 cm adancime) . Actualmente unele ape mai mici nu mai curg caci sunt captate in intregime si dirijate prin casele oamenilor iar albiile sunt uscate . Cele ramase sunt otravite cu tot felul de "anorganice" .  Prin urmare pe "vremea substantelor exclusiv organice" puteau trai si miliardele de vietuitoare acvatice si oamenii si toate apele erau curate .

Solutii ? E foarte simplu :
1) Eliminarea tuturor detergentilor si a substantelor chimice anorganice din gospodaria individuala . Cum ? Sapun organic ! Solid , pasta sau lichid , se poate spala perfect , orice cu el .
2) Eliminarea tututror fertilizatorilor anorganici/de fabrica/ de pe camp , gradina , livada , etc. si folosirea exclusiva a fertilizatorilor organici . Bineinteles eliminarea totodata si a puzderiei de insecticide , ierbicide si altor (u)cide .
3) Cu industria e mai simplu , apa intrata in fabrici trebuie sa iasa din ele printr-o instalatie , oricat de complicata si de costisitoare , dar care sa "elimine" o aceeasi apa , identica la puritate cu cea intrata . Prin urmare orice fabrica , oricat de mica sau de mare , isi poate permite (obligat , totusi) si "sectia" EPURARE .

Iata trei masuri care rezolva 99% din problema . Mai pot fi suplimentate cu alte cateva dar cele numite sunt obligatorii . Ramane o singura problema : CINE ?

Floggerul

Din cate stiu este posibil ca la sfasitul acestui secol sa fie o criza de apa potabila, daca nu facem ceva ... dar deja au inceput sa se gaseasca solutii. In Anglia de exemplu se va crea o masinarie care sa scoata sarea din apa, astfel incat apa de mare sa devina potabila, iar in Africa au aparut niste "filtre" asemanatoare cu paiele cu care bem suc, care filtreaza foarte bine apa din lacuri, astfel aceasta devenind sigura.

Adi

Corect, Flogger, pentru aceata e nevoie de cercetare, pentru a oferi noi solutii. In plus, tarile vestice recicleaza mult, isi reimpaduresc padurile, ceva ce Romania inca nu face.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mm

CitatCorect, Flogger, pentru aceata e nevoie de cercetare, pentru a oferi noi solutii.

Solutia cea mai ieftina , eficienta , fireasca e nepoluarea apelor si solului , sugerata de mine in postarea anterioara ca (propunere de)
punct de plecare al unei eventuale analize . De ce sa murdaresti/poluezi apele pentru ca dupa aia sa cheltuiesti (fara succese notabile) pe cautarea , cercetarea si implementarea de tehnici/tehnologii care sa o curete ?

Adi

Si apele menajere unde le arunci? Alea sunt poluate prin definitie. Ori le depoluezi la iesirea din apartamant, ori din bloc, ori din oras, ori din rau. Ideal e la iesirea din oras si asta cred ca si fac. Vezi stirea despre Glina, unde e in constructie o instalatie masiva de epurare pentru Bucuresti, dar care mai are cativa ani sa fie gata.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mm

#10
CitatSi apele menajere unde le arunci? Alea sunt poluate prin definitie.

Cred ca nu esti atent si nu ai timp ca sa analizezi ce scriu altii . Eu mi-am permis sa dau "o definitie" succinta la poluare si am identificat-o in sursa = s. anorganice . Am propus si o solutie , "care sare-n ochi" . Singura problema de rezolvat e ca "desteptii" sa militeze pentru aplicarea ei in fapt ! Conf. acestei "definitii" , apele menajere nu erau poluate pana la introducerea detergentilor si tuturor "chimicalelor", ca dovada ca vreme de sute de ani ele nu au distrus fauna acvatica , (in istoria mai recenta , usor accesibila noua) . Fauna acvatica de-abia asteapta orice farama de materie organica pentru a o "prelucra" . Deci esenta problemei rezida in  capacitatea noastra de organizare si nu in cercetare si formularistica complicata . De altfel poluarea datorata apelor menajere e usor de rezolvat prin simple masuri administrative [fara investitii , cheltuielei , etc.] ; mai rea si de 70 ori mai mare e cea industriala .
Nu esti atent !

Adi

Ai dreptate, nu am urmarit intregul post ... Trebuia sa fiu mai atent. Multumesc pentru intelegere.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mm

Subiectul discutiei era solutia propusa de mine la tema (accesul la apa curata) topicului . Adica nepoluarea apelor si solului . Credeti ca aceasta idee (exprimata succint de mine in prima interventie pe topicul acesta) nu merita sa fie studiata/discutata/analizata/evaluata/aplicata , etc. ? Asteptam o continuare a discutiei .

Electron

Eu consider solutia propusa de mm ca fiind "de bun simt" si un bun inceput. Ca pas urmator, cred ca ar trebui studiate masurile actuale propuse si implementate de catre Ministerul Mediului (sau cel care se ocupa de asa ceva) si compararea lor cu ceea ce se propune aici.

O alta intrebare ar fi, cat de costisitoare este inlocuirea tuturor detergentilor si a ingrasamintelor/pesticidelor cu variantele lor naturale? Este viabila aceasta idee? Are omul de rand banii necesari? Dar industria la scara mare?

Si pentru ca nu pot sa si critic ceva, as spune ca cirfa vehiculata de mm (solutie la 99% din problema) mi se pare exagerata, din urmatorul motiv: Definitia apelor "curate" (adica dupa ce se elimina substantele anorganice) e putin fortata, pentru ca de la apele menajere (cu impuritatile lor organice) si pana la apa potabila, e cale lunga si multa munca de depurare.

Sau mai concis: pentru mine o apa dulce e curata daca e potabila.

e-
Don't believe everything you think.

mm

Imi place modalitatea fireasca a interventiei dvs.
---Pasul urmator : l-am sugerat deja , este (automobilizarea) unor persoane , oricat de modeste , in realizarea obiectivului .[Lucru perfect posibil data fiind simplitatea sa] . Evorba de persoane care se organizeaza ca grup (asociere permisa si chiar recomandata in capitalism) ; numai cuvintele sunt pompoase , treaba-i simpla .
---De la ministere nu se poate astepta absolut nici "o miscare" astfel ca lucrurile pot fi pornite imediat doar pe baze "private" , asociative dupa cum am sugerat .
---Nu costa nimic inlocuirea respectiva . Ca si consumator casnic vei cumpara "sapunuri" de toate consistentele (solid , lichid , paste , etc) , in loc de detergenti la preturi chiar mai mici . Producatorii de detergenti isi vor reprofila productia , pe baza profitului lor sau/si cu ajutoare de la stat .
In ce priveste pesticidele , ierbicidele , sory . In agricultura mai sunt si metode mecanice de indepartare a buruienilor ce pot fi mult imbunatatite . Exista pesticide organice . Ingrasamintele chimice - interzise ! Varianta lor naturala , organica se cunoaste .
---Puteti fi critic , cifra de 99% era orientativa , 89% fiind la fel de buna . Proportie majora - era ideea .
---Apele menajere se duc in rauri unde se epureaza natural , daca sunt fara chimicale-otravuri , doar "organic" poluate . De acolo intra in panza freatica si se filtreaza prin sol ca si pana acuma , de unde se extrage "apa potabila" . Nu este exclusa filtrarea prealabila cu "filtru de familie" (casa , apartament, etc.) montat pe teava de evacuare , asa cum se folosesc in mod curent acum filtrele montate sub chiuveta pe tevile de apa rece . Sunt mai mult probleme de organizare si supraveghere decat probleme de costuri .