Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Popularizarea ştiinţei

Chestionar: comunicarea stiintei spre public in Romania

<< < (2/3) > >>

marinela:
Imi pare bine ca sunt de folos. Abia astept intalnirea la liceu. Eu cred ca inceputul poate fi "clasic", dar prezentarea sa fie presarata cu multe animatii si aplicatii . Astfel vor fi interesati si vor tine minte noutatile prezentate. Le place orice lucru "in afara" orelor de scoala. Astept sa-mi spui cand poti veni la noi.

HarapAlb:
1. A raspuns destul de bine Electron.


2. Pentru ca fizica este o stiinta a naturii ar trebui sa se realizeze mai multe experimente in laboratoarele scolii. Eventual sa se selectioneze niste experimente mai interesante. De multe ori insa lipseste receptorul, vorba lui Electron: un prieten mi-a povestit cat de neplacut a fost sa predea fizica la un liceu (bine cotat in orasul lui) din cauza nesimtirii unor elevi care deranjau in permanenta ora.
 Apoi o universitate poate organiza un ciclu de prezentari pentru publicul larg despre diverse ramuri ale fizicii (de ex: astronomie/astrofizica, explorarea spatiului), eventual se poate organiza ceva special pentru elevii de scoala generala, sau liceu.
 Alta varianta, destul de utilizata prin strainatate, ar fi organizarea "zilelor stiintei" cand fiecare departament isi amenajeaza un stand cu diverse experimente iar publicul larg vine si asculta, se uita, pipaie.

3. Profesorii sunt cele mai potrivite persoane, pentru experienta didactica bogata pe care o au.

4. Pe vremea mea nu se facea nimic in scoala in privinta popularizarii stiintei. In anii de liceu nu-mi aduc aminte sa fi facut vreo experienta de fizica in laborator; in schimb la chimie cred ca lucrurile nu stau chiar asa de rau.

 Reactia pe are o au tinerii din Romania in privinta stiintei este justificata. Cati din absolventii de fizica Romania continua sa lucreze in fizica in Romania? Trebuie sa fim realisti, impactul stiintei este foarte mic in societatea romaneasca. Sa faci cercetare/dezvoltare competitiva pe care s-o aplici Romania costa mult (timp+bani) si de aceea se importa totul (sisteme, programe). Acum exista firme straine care fac ceva dezvoltare/cercetare in Romania, dar rezultatele pleaca in strainatate.

Adi:
Bine ai comentat, HarapAlb. Multumesc pentru feedbackul tau. Prin seria aceasta de prezentari in licee, sper sa incepem o astfel de serie. Romania se viseaza o tara tehnologica, de asta trebuie sa creasca rolul stiintei. Altfel, degeaba conducerea tarii vorbeste despre progres economic.

cristi:
1. De ce este importanta comunicarea stiintei?

Ca sa nu fim usor pacaliti de altii (politicieni de exemplu, etc.), sa ramanem cu capul pe umeri.

2. Cum trebuie facuta pentru ca o comunicare sa se produca intr-adevar?

Trebuie sa te faci inteles si sa atragi (spectaculos daca se poate) atentia...

3. Cine ar trebui s-o faca? (sau cine se ocupa cu asta, in alte parti).

oricine care iubeste stiinta.

4. Ce nu se face bine? (in scoala, in mass media romaneasca etc.)

institutiile publice (academia, etc.) nu prea investesc (poate ca nu au de unde) in proiecte de popularizare a stiintei.

numai de bine,
cristi

Adi:
Multumesc, Cristi. Am mai facut un topic: "Cum sa implicam si instutiile?".

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă