Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Popularizarea ştiinţei

Chestionar: comunicarea stiintei spre public in Romania

<< < (3/3)

Marian:

--- Citat din: Electron din Noiembrie 27, 2007, 02:51:12 p.m. ---O sa incerc sa-mi dau si eu cu parerea. :D

--- Citat ---1. De ce este importanta comunicarea stiintei?
--- Terminare citat ---
Pentru acelasi motiv pentru care „educatia” este importanta. A cunoaste diversele variante de studii si raspunsuri pe care altii le-au gasit, pentru a putea fi in stare sa alegem pe cele mai folositoare si mai apropiate de „adevar”, oricare ar fi subiectul de studiu.
Poate nu e absolut necesar pentru elevii din ciclul primar sa stie ultimele descoperiri pe tema particulelor subatomice, dar elevii de liceu, afland despre asta ar putea fi interestati intr-o cariera profesionala care sa dezvolte tot mai mult orizontul de cunostinte pe asemenea teme, si altele asemanatoare.
In plus, in ziua de azi, pentru a avansa in orice domeniu, e nevoie de vaste cunostinte despre ceea ce se cunoaste deja (prezentele teorii) din domeniul respectiv. Cu cat se cunosc mai din timp, cu atat mai mult timp are un „cercetator” pentru a aduce propria contributie in domeniu.

--- Citat ---2. Cum trebuie facuta pentru ca o comunicare sa se produca intr-adevar?
--- Terminare citat ---
Pentru „comunicare” eficienta e nevoie nu doar de un „emitator” ci si de un „receptor”. Evident, in lipsa emitatorului, degeaba sunt potentiali receptori. Dar, prezenta unui emitator nu e suficienta pentru a asigura „comunicarea”. Daca ne gandim la elevi ca potentiali receptori, ideal ar fi ca mesajul sa nu fie o „povara” in plus, ci sa fie prezentat in asa maniera incat sa ofere o cale de a „descoperi secrete” pe care stiinta a reusit sa le afle, dar si sa prezinte intrebari deschise la care chiar si stiinta de azi nu are raspuns. A oferi cuiva sansa de a descoperi un raspuns pe care nimeni nu il stie inca poate fi un motiv suficient pentru a castiga interesul celor care considera „metoda stiintifica” o buna unealta intelectuala.

--- Citat ---3. Cine ar trebui s-o faca? (sau cine se ocupa cu asta, in alte parti).
--- Terminare citat ---
Ar trebui sa o faca persoane care sa cunoasca foarte bine subiectul pe care il prezinta, in asa fel incat sa fie in stare sa prezinte toate „optiunile”, inclusiv limitele cunostintelor din domeniu.

--- Citat ---4. Ce nu se face bine? (in scoala, in mass media romaneasca etc.)
--- Terminare citat ---
Nu stiu, din propria experienta se „facea” destul de bine inainte. Cei interesati au gasit mereu surse de informatie, daca le-au cautat. In ziua de azi poate e prea mare interesul pentru rezultatul financiar, inainte de rezultatul stiintific. Adica, elevii merg la scoala nu pentru a invata despre Universul care-i inconjoara, ci pentru a invata cea mai „simpla” meserie pentru a putea castiga banii necesari pentru a duce o viata „lipsita de griji”. Si asta desi e o situatie generalizata in ziua de azi, in Romania se simte poate mai pregnant decat in alte tari mai „dezvoltate”.

e-

--- Terminare citat ---

:) Intr-adevar Electron a punctat foarte bine aceste raspunsuri. Din partea mea ai toate felicitarile, ramanandu-mi doar sa ma bucur ca exista juniori foarte buni interesati de domeniul stiintei. :)
As putea adauga doar ca

--- Citat ---3. Cine ar trebui s-o faca? (sau cine se ocupa cu asta, in alte parti)
Ar trebui sa o faca persoane care sa cunoasca foarte bine subiectul pe care il prezinta, in asa fel incat sa fie in stare sa prezinte toate „optiunile”, inclusiv limitele cunostintelor din domeniu.
--- Terminare citat ---
in stiinta, ca si in alte domenii de altfel, oamenii pasionati pot face usor pasul catre comunicare cu conditia sa vrea cu adevarat. :)
Felicitari inca o data pentru mesajele transmise prin acest chestionar. :)

Cu drag,
Marian Banica

Adi:
Intr-adevar, Electron a punctat foarte bine si voi folosi notitele lui cand ma vor intreba la BBC Romania la radio pe 20 decembrie aceasta. Electron nu e chiar elev de liceu, a terminat facultatea acum cativa ani, dar da, e minunat sa vedem cum tot mai multi oameni sunt interesati. Sper ca seria de prezentari la licee sa imi ofere o vedere mai clara asupra dorintei de a primi stiinta in licee in Romania.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă