Diverse > Probleme de perspicacitate

Intrebare de logica

<< < (3/3)

chimistul:
Salut!


--- Citat ---In enuntul problemei nu se specifica daca poti scoate monezi din sacii respectivi, si apoi ai la dispozitie o balanta, nu un cantar.
--- Terminare citat ---

In enuntul problemei Nu se specifica ca NU poti acoate monedele din saci. Si balanta este si acel dispozitiv de cantarit pe care intr-o parte pui merele si pe cealata parte ( sau brat) muti o greutate calibrata pentru a ajunge la echilibru. Daca nu ma crezi poti sa mai mergi prin piata. Balantele s-au mai schimbat de pe vremea povestilor lui Creanga!  ;D

Adi:

--- Citat din: chimistul din Februarie 19, 2011, 08:44:50 p.m. ---Si balanta este si acel dispozitiv de cantarit pe care intr-o parte pui merele si pe cealata parte ( sau brat) muti o greutate calibrata pentru a ajunge la echilibru. Daca nu ma crezi poti sa mai mergi prin piata. Balantele s-au mai schimbat de pe vremea povestilor lui Creanga!  ;D

--- Terminare citat ---

HarapAlb are dreptate. In problemele de logica, cand se zice ca ai o balanta, se refera ca ai balanta fara greutati. Adica doar poti compara care e mai greu, fara sa stii cu cat e mai greu. Desigur, sunt de acord ca in lumea chimiei balanta are si greutati, dar nu si in problemele de logica. Adica cred ca e conventie ca atunci cand spui balanta, se intelege ca ai doar balanta, nu si greutatile. De altfel, nu ai nevoie de greutati ca sa rezolvi problema.

chimistul:
Atunci da-ne solutia!!!. Daca logica ta e corecta atunci de ce mai sunt date greutatile monedelor? Nu pentru o masuratoare cantitativa? Asta nu implica o "balanta" cu greutati?

A.Mot-old:
Fie x numarul de monezi de cate 1 gram si y numarul monezilor de 1,5 grame atunci daca scoatem cate o moneda din primul sac,doua monezi din al doilea sac,.....,sapte monezi din al saptelea sac si cantarind greutatea tuturor monedelor ca fiind G rezulta ca avem de rezolvat sistemul de ecuatii:
x+y=28
x+1,5y=G
Rezulta y=2G-56 care ne da si pozitia sacului care are monezile de 1,5 grame si astfel am gasit printr-o singura cantarire care este sacul care are monezi de 1,5 grame.
Q.E.D.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă