Diverse > Probleme de perspicacitate

Intrebare de logica

(1/3) > >>

carmen:
am nevoie de ajutor. am o problema a unui prieten si vreau sa-l ajut. sunt 7 saci cu monede. unul are monezi de 1,5 grame iar ceilalti de cate 1 gram. Cum se poate afla dintr-o singura incercare cu ajutorul unei balante care este cel cu monezi de 1,5 grame? Please help me

Adi:
Interesanta intrebare. Imi amintesc ca la unele probleme cu saci cu monede (dar poate nu si la asta), era sa iei din primul sac o moneda, din al doilea doua monede, din al treiea trei monede sau ceva genul asta ca apoi sa poti deduce usor in care sac se afla.

Imparti sacii 3 - 3 si ce faci la prima grupa faci si la a doua. Daca da perfect egal, atunci sigur este in sacul al saptelea.

Daca da mai mare unul una din parti, atunci ai de ales fara nici o alta masuratoare in care din cei trei saci se afla monele de 1,5 grame. Asta deduci doar pe baza a cate monede ai pus in fiecare.

Deci problema s-a redus la o subproblema cu 3 sacii, 2 cu monede de 1 gram si al 3-lea cu monede de 1,5 grame si intrebarea este cum deduci fara nici o masurare care este care. Ceea ce imi pare imposibil.

Balanta asta poate sa dea numarul total de grame sau doar sa spuna care parte e mai grea decat alta? Cred ca se poate rezolva dintr-o cantarire doar daca este vorba de primul caz si cred ca ar fi necesare doua cantariri daca ar fi vorba de al doilea caz.

laurentiu:

--- Citat din: carmen din Martie 11, 2009, 06:57:35 p.m. ---am nevoie de ajutor. am o problema a unui prieten si vreau sa-l ajut. sunt 7 saci cu monede. unul are monezi de 1,5 grame iar ceilalti de cate 1 gram. Cum se poate afla dintr-o singura incercare cu ajutorul unei balante care este cel cu monezi de 1,5 grame? Please help me

--- Terminare citat ---
in fiecare sac este acelasi numar de monezi ?

chimistul:
Salut

Problema e simpla!

Se iau cate 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 monede corespunzatoare fiecarui sac. Daca toate monedele ar avea aceeasi greutate ea ar fi:

sum (1:7) x 1.5 grame.

Fiindca intr-un sac monedele au cu 0.5 grame mai putin diferenta de greutate este egala cu 05xnr sac sau altfel spus greutatea diferenta se imparte la 0.5 si rezulta nr sacului!

Adi:
Felicitari! Asta era! Tinusem eu minte ceva, dar nu si continuarea. Trebuie precizata ipoteza ca cel putin fiecare sac sa aiba 7 monede in el ...

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă