Rezolvare de probleme / teme pentru acasă > Matematică

Marginirea si nemarginirea functiilor

(1/7) > >>

Sam:
Se da exercitiul:
'Sa se arate ca urmatoarele functii sunt nemarginite si sa se precizeze cate o restrictie a acestora care sa fie marginita.
a)f:(0,+infinit)->R
f(x)=3x+1Note.Nemarginirea am stiut sa fac:Aratam ca oricare ar fi M>0,daca exista x apartine (0,+infinit) a.i f(x)>M
din 3x+1>M=>x>M-1/3
luam x=2M-1/3=>
2M>M=>f - nemarginita
 NU STIU CE RESTRICTIE SA DAU.

b)f:(1,+infinit)->R
f(x)=1/x-1
Note.Nemarginirea am facut-o asemenator in felul cum am rezolvat-o la pctul anterior (a) am ajuns la relatia 2M>M =>f nemarginita
dar nu am stiut sa fac restrictia.

AJUTOR!Dau test la matematica si ne cad exercitii asemanatoare ca si acestea (a,b)

tavy:
Nu mai știu exact limbajul care se folosește la ora actuală în școală și nu știu ce se înțelege prin „restrictie a acestora care sa fie marginita”.

Oricum, pentru:

ești sigur că este nemărginită?

Ia încearcă să găsești un aparținând domeniului de definiție, , a.î. sau .

Electron:

--- Citat din: Sam din Februarie 27, 2011, 02:38:42 p.m. ---Se da exercitiul:
'Sa se arate ca urmatoarele functii sunt nemarginite si sa se precizeze cate o restrictie a acestora care sa fie marginita.
--- Terminare citat ---
Restrictia unei functii se obtine considerand o alta functie, avand aceeasi forma (formula de definitie) dar definita pe un subinterval al intervalului de definitie al functiei originare.

EDIT: reparat link
(cf. in engleza : http://en.wikipedia.org/wiki/Restriction_(mathematics) )

e-

Electron:

--- Citat din: tavy din Februarie 27, 2011, 03:32:40 p.m. ---Oricum, pentru:

ești sigur că este nemărginită?
--- Terminare citat ---
In mod cert a scris gresit functia a doua (a uitat sa foloseasca parantezele), functia (nemarginita) este:

e-

Sam:
Da..,dar cum fac restrictia?

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă