Nu ma voi aprofunda foarte mult in discutia data (nu sunt initiat bine in acest domeniu), dar voi spune parerea (ideea) de
explicatie a acestei
probleme. Electron, daca doresti, sa spui daca ceva e
corect.
Rezolvarea problemei trebue privita putin sub un alt unghi (cred ca rolul definitoriu il joaca: forta centripeta[Fc] si forta centrifuga[Fcf], viteza de rotatie a pamintului in jurul axei sale [perioada T], constanta gravitationala[G], constanta caderii libere [g]).
Povestea cu atmosfera Pamintului am putea-o vedea ca: o pilitura mica de fer, atrasa de un magnet masiv. Pentru miscarile de rotatii, acceleratii pe traectorii liniare, etc. pentru anumite valori mici, pilitura de fer practic nici nu va fi miscata de pe magnet (ea practic nici nu va resimti acele forte ce i se vor impune din exterior [adica inafara de cea de atractie magnet-pilitura de fer]).
Se stie ca constanta caderii libere la poli este de aproximativ de: g(P)~9,82 m/s^2.
INSA, la ecuator, aceasta constanta difera, DAR, FOARTE PUTIN, fata de cea de la poli, g(E)~9,78 m/s^2.
Acest termen:
foarte putin, nu e definit bine, pina la urma el trebue tocit.
Numai din aceste 2 date, se poate (ma mai gindesc cum), de determinat forta centrifuga si centripeta.
Avind raportul (sau comparindule) dintre aceste 2 marimi, usor ne putem da seama din ce cauza, atmosfera (litosfera, etc.) nu formeaza un circuit permament in jurul Pamintului (adica un vint ce sa bata permament dinspre Est inspre Vest).
(o alta posibila rezolvare) Pentru ca un corp sa mentina in rotatia sa un alt corp, atunci e obligatoriu sa se mentina inegalitatea:

, in cazul contrar , cind:

atunci acel corp este "aruncat". In cazul cind:

, iata atunci putem spune din ce cauza nu se intimpla fenomenele presupuse (baterea unui vint permament Est-Vest).
Din formula:

, unde

este masa Pamintului, iar

este masa aerului (sau apei, sau alt material studiat). Masa Pamintului o putem determina din constanta G (sau pe google...). In cazul cu masa aerului, nu prea stiu cum. Raza o stim, R~6370 km.
Stiind aceste date, si perioada de rotatie, vteza de rotatie a Pamintului in jurul propriei axe,

,

, determinam fortele centrifuga/ centripeta (aici masele vor fi: a Pamintului/ a aerului?!).
Apoi ne ramin de facut comparatiile.
Un exemplu, cu rezultate (intuitive, precum ca vintul sa bata permament din Est-Vest), se va intimpla, daca Pamintul va face o rotatii completa in jurul axei proprii timp de jumatate de ora sau 10 minute, etc. (nu de 24 de ore ca in cazul de fata).