Forumul Scientia

Diverse => Critici ale paradigmei curente in stiinta => Subiect creat de: Abel Cavaşi din Iunie 23, 2008, 09:32:44 AM

Titlu: Problema aurorelor
Scris de: Abel Cavaşi din Iunie 23, 2008, 09:32:44 AM
Se ştie că la polii planetelor se formează aurore. Explicaţia acestora se bazează pe existenţa unui flux de particule provenite din exteriorul planetei (în speţă, de la Soare) şi captate de câmpul magnetic al planetei respective.

Eu zic că această explicaţie este eronată, pentru că, de exemplu, Saturn (http://www.universetoday.com/2008/06/21/saturns-dualing-aurorae/), nu ar avea de unde să primească vreun flux de particule din exterior. În plus, mă mai bazez pe faptul că nu se ştie (http://en.wikipedia.org/wiki/Accretion_disc) de ce discurile de acreţie emit jeturi de particule de-a lungul axei lor de rotaţie.

Eu zic că aurorele au aceeaşi natură cu jeturile emise de discurile de acreţie. Aceasta ar explica de ce Saturn are aurore şi ar explica de ce aurorele lui Saturn (deci ale unui corp mai masiv) se află mai aproape de poli decât aurorele terestre.

Voi ce spuneţi?
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: Adi din Iunie 23, 2008, 05:30:37 PM
Buna Abel, intai trebuie sa ne spui de ce explicatia de pe Terra nu este satisfacatoare si pe Saturn. Saturn nu are camp magnetic? Radiatii vin din Cosmos mereu, nu inteleg de ce zici ca nu exista surse de radiatii in jurul lui Saturn. Apoi, cred ca se stie de ce discurile de acreatie de la gauri negre emit de-a lungul axei de rotatie, aceea este singura directie privilegiata, de-a lungul careia se afla campul magnetic.
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: Abel Cavaşi din Iunie 23, 2008, 08:35:03 PM
Citat din: Adi din Iunie 23, 2008, 05:30:37 PM
Buna Abel, intai trebuie sa ne spui de ce explicatia de pe Terra nu este satisfacatoare si pe Saturn. Saturn nu are camp magnetic? Radiatii vin din Cosmos mereu, nu inteleg de ce zici ca nu exista surse de radiatii in jurul lui Saturn.
Adi, mulţumesc pentru răspuns.

În lincul despre aurora lui Saturn (http://www.universetoday.com/2008/06/21/saturns-dualing-aurorae/) pe care l-am dat se găseşte textul: ,,So where do the particles come from? We're not quite sure yet, but..." Pentru Pământ a mai mers cu abureala particulelor care vin de la Soare, dar pentru Jupiter şi Saturn nu prea merge pentru că fenomenul este mult mai intens decât ar permite puţinele particule de la Soare ajunse atât de departe. Apoi, pentru Jupiter s-a mai găsit o şmecherie: cică particulele aurorei ar proveni de la luna vulcanică Io :D . Ei bine, acum se caută aceeaşi şmecherie pentru Saturn şi cică particulele ar proveni din inele :D .


CitatApoi, cred ca se stie de ce discurile de acreatie de la gauri negre emit de-a lungul axei de rotatie, aceea este singura directie privilegiata, de-a lungul careia se afla campul magnetic.
Adi, dacă tu cunoşti explicaţia acestui fapt, înseamnă că îi contrazici pe toţi cei de la Wikipedia care spun că nu se cunoaşte răspunsul (http://en.wikipedia.org/wiki/Unsolved_problems_in_physics#Astronomy) la întrebarea: ,,Why do the discs surrounding certain objects, such as the nuclei of active galaxies, emit radiation jets along their polar axes?"
Ne dai şi nouă explicaţia?
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: Adi din Iunie 23, 2008, 09:46:25 PM
Buna Abel, mai mult decat ca este axa de rotatie si e directie privilegiata si daca ai fi sa alegi o directie, nnu e alta, nu am alta explicatie. Adica in plus e si directia campului magnetic. Despre aurore pe Saturn nu stiu, va trebui sa studiez mai mult. Totusi, faptul ca tu propui ca explicatie a unui fenomen e explicatie a altui fenomen care nu este explicat este doar o ipoteza, dar nu demonstreaza nimic.
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: Abel Cavaşi din Iunie 23, 2008, 10:15:54 PM
De acord cu tine, Adi.
Titlu: Despre radiaţia unei nebuloase în rotaţie
Scris de: Abel Cavaşi din Iunie 24, 2008, 08:38:15 PM
În volumul I al ,,Cursului de Fizică Berkeley" tradus în româneşte, la paginile 217-219, se descrie foarte clar şi riguros modul în care se comprimă o nebuloasă pentru a forma o galaxie. Iar la pagina 219 autorul vorbeşte despre faptul că turtirea nebuloasei de-a lungul axei de rotaţie duce la creşterea energiei cinetice, energie care trebuie disipată cumva. Interesant este faptul că autorul menţionează un aspect extrem de important: ,,se crede că disiparea energiei cinetice are loc prin radiaţie". Iată că nu sunt primul care a găsit o legătură între mişcarea mecanică şi radiaţie.

Vreau să analizăm mai profund acest aspect al relaţiei dintre energia cinetică obţinută prin comprimarea unei nebuloase de-a lungul axei sale de rotaţie şi radiaţia emisă de această nebuloasă pentru a disipa cumva energia cinetică dobândită. Mai precis, vreau să facem legătura cu aurorele şi cu jeturile discurilor de acreţie. Iar dacă am putea formula ceva şi cantitativ, ar fi extraordinar.

Cine mă ajută?
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: Adi din Iunie 24, 2008, 10:35:54 PM
Orice foton are energie cinetica, nu este nimic nou aici.
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: Abel Cavaşi din Iunie 24, 2008, 10:49:15 PM
Adi, să înţeleg că afirmaţia ta privind energia cinetică a fotonului explică de ce radiază o nebuloasă în rotaţie ce se contractă pe direcţia axei de rotaţie? Să înţeleg, de asemenea, că incertitudinea din ,,se crede că..." formulată de autorul cărţii menţionate poate fi eliminată atât de uşor? Vrei să spui că este o certitudine faptul că o nebuloasă în rotaţie emite radiaţie? Ai putea să ne prezinţi mecanismul prin care o asemenea nebuloasă emite fotoni din cauza contracţiei de-a lungul axei?
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: Adi din Iunie 24, 2008, 10:50:45 PM
Nu am studiat fenomenul detaliat, zic ca conceptual nu e nici o nouatate cum ca e o legatura intre energia cinetica si radiatie. Radiatia insasi este energie cinetica. Fotoni de lumina pot roti o morisca.
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: Abel Cavaşi din Iunie 24, 2008, 11:02:02 PM
Ok, Adi, eu aştept cu răbdare să analizezi mai detaliat fenomenul ca să putem înţelege mecanismul prin care poate emite radiaţie nebuloasa ce se contractă.

Evident că lumina transportă energie, dar aici trebuie explicat cum se formează lumina.
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: Adi din Iunie 25, 2008, 12:14:19 AM
Sigur, nu promit nimic pe termen scurt, poate Ionut si HarapAlb si Electron au mai mult timp.
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: HarapAlb din Iunie 25, 2008, 12:54:35 AM
Abel problemele pe care le ridici pe forum sunt interesante (asta cu aurorele si cealalta), dar necesita foarte mult timp (mai ales pentru o persoana care nu lucreaza in domeniu): in mod normal petreci vreo 3 luni numai citind carti si articole pentru a intelege fenomenele si cum se modeleaza ele, apoi mai ai nevoie de 1-2 ani pana se obtin niste rezultate solide (care neaparat trebuiesc confruntate cu date experimentale).
Studiile de o asemenea anvergura depasesc posibilitatile unei dezbateri pe un forum, si mai degraba ar putea constitui subiectul unei teze de doctorat. Apropo, nu te-ai gandit sa urmezi un doctorat ? S-au cel putin sa te afiliezi ca, colaborator al unui grup de cercetare.
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: Electron din Iunie 25, 2008, 02:13:54 PM
Citat din: Adi din Iunie 25, 2008, 12:14:19 AM
Sigur, nu promit nimic pe termen scurt, poate Ionut si HarapAlb si Electron au mai mult timp.
Adi, eu nu ma voi implica intr-un asemenea proiect.

In plus, pana autodidactul care a pornit acest topic nu se pune la punct cu fizica "clasica", aportul sau in acest domeniu e ... no comment  :-X.

e-
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: Abel Cavaşi din Iunie 25, 2008, 05:06:31 PM
Citat din: HarapAlb din Iunie 25, 2008, 12:54:35 AMAbel problemele pe care le ridici pe forum sunt interesante (asta cu aurorele si cealalta)
Îţi mulţumesc mult pentru că ai menţionat asta, deoarece părerea ta este foarte importantă pe acest forum. În plus, faptul că ai înţeles aceasta şi nu ai adus critici puerile, denotă că ai o minte foarte ascuţită.

OT:
Citatdar necesita foarte mult timp (mai ales pentru o persoana care nu lucreaza in domeniu): in mod normal petreci vreo 3 luni numai citind carti si articole pentru a intelege fenomenele si cum se modeleaza ele, apoi mai ai nevoie de 1-2 ani pana se obtin niste rezultate solide (care neaparat trebuiesc confruntate cu date experimentale).
Într-adevăr, pentru un singur om ar părea o muncă titanică, dar dacă vom conlucra mai mulţi ar putea să dureze mult mai puţin.
CitatStudiile de o asemenea anvergura depasesc posibilitatile unei dezbateri pe un forum, si mai degraba ar putea constitui subiectul unei teze de doctorat.
Încă nu am înţeles de ce nu putem aprofunda problema aici pe forum. Am impresia că aici putem cerceta mai comod şi mai eficient orice problemă, deoarece putem posta orice rezultat al cercetării fără să pierdem vremea în alt mod. Singurul dezavantaj aici pe forum este că oamenii capabili sunt mult mai puţini. Dar dacă am reuşi să-i atragem pe cei capabili, am elimina şi acest dezavantaj.

CitatApropo, nu te-ai gandit sa urmezi un doctorat ? S-au cel putin sa te afiliezi ca, colaborator al unui grup de cercetare.
Mulţumesc pentru încrederea acordată. M-am gândit la doctorat, dar deocamdată nu am posibilităţi sociale (familiale şi financiare) pentru o asemenea investiţie. Cât despre colaborare, dacă ea poate fi realizată prin Internet, sunt disponibil. Dar nu ştiu cum ar putea fi realizată aceasta.

Citat din: Electron din Iunie 25, 2008, 02:13:54 PMIn plus, pana autodidactul care a pornit acest topic nu se pune la punct cu fizica "clasica", aportul sau in acest domeniu e ... no comment  :-X.
Ce-are omul acesta cu mine, oameni buni?
EOT.
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: Adi din Iunie 25, 2008, 06:36:48 PM
Abel, tu vrei sa vina experti aici sa discute cu tine, adica sa vine muntele la Mohamed. Mai bine mergi tu in cercetare direct si ai acolo toti expertii. Spui ca ai constrangeri sociale si inteleg, dar nu uita ca ce faci tu pe forum aici este pseudo-stiinta. Stiinta se face publicand in articole de specialitate si discutand cu experti in domeniu. Noi suntem doar doctoranzi din alte domenii care amintim din cultura fizica generala ce o avem. Nu cred ca are nimic Electron cu tine, doar crede ca nu stapanesti fizica clasica, rationamentul stiintific, notiuni precum cea de infinit, etc. Cu alte cuvinte, intai ar trebui sa treci prin o facultate de fizica, apoi un master, apoi sa faci un doctorat sa fii criticat constructiv mereu pentru a iti forma stilul stiintific. Exista nevoie de peer-review pe care nu il ai aici pe forum, caci noi nu sunt experti in domeniile de fizica ce le abordezi tu. E drept ca impreuna am putea progresa mai mult, dar noi avem de progresat si cu doctoratul nostru, ceea ce tu nu ai. Asadar e normal ca ai timp de analizat alte chestii si apoi ni le propui noua sa le rezolvam. Pai rezolva-le tu si trimite-le la revista de specialitate. Pe ei trebuie sa ii convingi, nu pe noi.

Intre timp, discutam si noi aici pe forum cat putem. Si ne bucuram ca esti aici cu noi.
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: Electron din Iunie 25, 2008, 08:30:07 PM
Adi, multumesc pentru faptul ca incerci sa aplanezi situatia, imi cer scuze pentru "tensiunea" creata.

Citat din: Adi din Iunie 25, 2008, 06:36:48 PM
Nu cred ca are nimic Electron cu tine, doar crede ca nu stapanesti fizica clasica, rationamentul stiintific, notiuni precum cea de infinit, etc.
Pana aici ai observat corect. :)

CitatCu alte cuvinte, intai ar trebui sa treci prin o facultate de fizica, apoi un master, apoi sa faci un doctorat sa fii criticat constructiv mereu pentru a iti forma stilul stiintific.
Aici as preciza ca nu am pretentia sa faca cineva facultatea de fizica, si eventual un master, pentru a spune ceva coerent in fizica. Nu pretind asta nimanui, Abel inclus. Ceea ce l-am rugat pe Abel de destule ori a fost sa iti tina in frau atitudinea de superioritate si jignirile aduse fizicii in general (numise teoria gaurilor negre "bolnava") si a comunitatii fizicienilor in general, afirmand ca Newton si urmasii sai au gresit, pe baza unor afirmatii fara acoperire (acuzatia cum ca Newton ar fi afirmat ca Pamatul are precesie de titirez spre exemplu).

Abel nu doar ca face pseudo stiinta dar are si prea putin respect pentru stiinta "clasica", pentru a mai dori eu sa stau de vorba cu el.

e-

PS: pe cei pe care ii deranjeaza tonul meu ii incurajez sa nu ma ia in seama, si chiar sa ma ignore, nu oblig pe nimeni sa suporte criticile mele. Promit aici ca nu voi mai critica pe cei care isi exprima optiunea, public, de a ma ignora.
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: Adi din Iunie 26, 2008, 12:16:27 AM
Buna Electron, cred ca ai lamurit clar situatia "ce ai cu Abel". Sunt de acord cu tine asupra faptului ca atunci cand nu esti in mediul stiintific sa vezi cat e de lucru exista tendinta des intalnita de sugera repede ca generatii intregi de fizicieni s-au inselat.
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: HarapAlb din Iunie 26, 2008, 01:04:30 PM
 Abel, am tinut sa scriu mesajul anterior vazand ca dedici mult timp preocuparilor tale legate de fizica. Tu ai pregatrirea matematica necesara pentru a aborta probleme de fizica teoretica (chiar daca nu stapanesti formalismele, dar asta se intampla oricui l ainceput).

E indicat sa te afiliezi unui grup de cercetare, mai ales pentru a putea cere o parere competenta despre rezultatele pe care le obtii. Pe de alta parte este adevarat ca va trebui sa apleci urechea din cand in cand si la pasurile celorlalti, eventual sa-i ajuti; oricat ar parea de inutil, este important pentru ca-ti dezvolta capacitatea de analiza a unei probleme (pe care nu o cunosti in profunzime). Stiu ca e dificil sa te deplasezi de unde locuiesti tu pana intr-un oras universitar. Solutia este o colaborare la distanta si sa-i vizitezi din cand in cand (o data, de doua ori pe luna sa zicem) pentru a discuta cu ei si a le prezenta rezultatele pe care le obtii. La doctorat s-au tot schimbat normele in ultimii ani si imi amintesc ca trebuie sa platesti cateva sute de euro pe an, daca nu ma insel. Nu stiu cum sta treaba cu doctoratul la fara frecventa.
Poti sa te uiti la universitatile transilvanene care dintre ele au departament de fizica teoretica, sau sunt interesati in studii de mecanica cereasca. Eu sunt de parere ca merita sa incerci sa-i contactezi, sa vezi ce parere au despre o colaborare. Daca te intereseaza discutia o putem continua pe privat sau pe e-mail.
Titlu: Cozile cometelor sunt radiaţie
Scris de: Abel Cavaşi din Iulie 01, 2008, 11:19:34 AM
În lumina unei teorii care admite că o nebuloasă care se comprimă radiază, singura alternativă care ne rămâne este să considerăm că acceleraţia însăşi cauzează cumva radiaţia, probabil prin modificarea torsiunii traiectoriei.

Atunci, ar trebui să reconsiderăm tot ceea ce ştim despre cozile cometelor (http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1738), pentru că ar trebui să luăm în considerare faptul că o cometă care se apropie de Soare este puternic accelerată şi deci trebuie să radieze. Atunci, ar însemna că una dintre cozile cometei (coada ionică) trebuie considerată ca fiind radiaţie emisă de cometa însăşi datorită unui fenomen universal de radiaţie a corpurilor accelerate în câmp gravitaţional.
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: ionut din Iulie 02, 2008, 03:27:08 PM
    Buna Abel,
Citat din: Abel Cavaşi din Iunie 23, 2008, 09:32:44 AM
Se ştie că la polii planetelor se formează aurore. Explicaţia acestora se bazează pe existenţa unui flux de particule provenite din exteriorul planetei (în speţă, de la Soare) şi captate de câmpul magnetic al planetei respective.
Exact, atat campurile magnetice cat si fluxurile de particule incarcate venite de la Soare fiind masurate si nu presupuse.

Citat din: Abel Cavaşi din Iunie 23, 2008, 09:32:44 AM
Eu zic că această explicaţie este eronată, pentru că, de exemplu, Saturn (http://www.universetoday.com/2008/06/21/saturns-dualing-aurorae/), nu ar avea de unde să primească vreun flux de particule din exterior. În plus, mă mai bazez pe faptul că nu se ştie (http://en.wikipedia.org/wiki/Accretion_disc) de ce discurile de acreţie emit jeturi de particule de-a lungul axei lor de rotaţie.
Eu zic ca ai o problema cu evaluarea surselor de informatii. Wikipedia este un site bun care poate contine multe lucruri utile dar nu folosi Wikipedia ca pe un argument in sine. Citeste "Terms and conditions" de pe Wikipedia si o sa intelegi ce zic. Foloseste ca surse reviste stiintifice recunoscute international. Apoi mai vorbim. Pana una alta, Saturn primeste particule incarcate din aceeasi sursa ca si Pamantul, adica de la Soare.

Citat din: Abel Cavaşi din Iunie 23, 2008, 09:32:44 AM
Eu zic că aurorele au aceeaşi natură cu jeturile emise de discurile de acreţie. Aceasta ar explica de ce Saturn are aurore şi ar explica de ce aurorele lui Saturn (deci ale unui corp mai masiv) se află mai aproape de poli decât aurorele terestre.

Voi ce spuneţi?
O explicatie simpla pentru care Saturn are aurore mai apropiate de poli ar putea fi ca Saturn este o planeta gigant comparativ cu Pamantul si un camp magnetic pe masura. Asta implica logic ca jeturile de particule incarcate de la Soare nu reusesc sa indoaie liniile de camp magnetic la fel de mult ca pe cele ale Pamantului. Asta implica mai departe faptul ca aurorele pe Saturn se formeaza mai aproape de poli decat se intampla pe Pamant.
Titlu: Re: Cozile cometelor sunt radiaţie
Scris de: ionut din Iulie 02, 2008, 03:45:42 PM
Citat din: Abel Cavaşi din Iulie 01, 2008, 11:19:34 AM
În lumina unei teorii care admite că o nebuloasă care se comprimă radiază, singura alternativă care ne rămâne este să considerăm că acceleraţia însăşi cauzează cumva radiaţia, probabil prin modificarea torsiunii traiectoriei.
Abel exista diferite modele pentru explicarea obiectelor ceresti. Aceste modele evolueaza chiar pe masura ce tehnologia permite masuratori mai precise si sofisticate. Nu stiu de unde ai scos chestia cu torsiunea traiectoriei care are un rol in emiterea de radiatie. Daca vrei sa stii exista in electrodinamica un fenomen care se numeste radiatie de franare. Aceasta radiatie de franare este proportionala cu derivata acceleratiei in raport cu timpul. Din chestia asta poti intelege intuitiv ca particulele cu masa mare nu prea pot emite prea multa energie prin radiatia de franare fiindca masele lor nu permit gradienti ai acceleratiei foarte mari. In schimb, particule precum electronii pot emite relativ usor radiatie de franare. Fenomenul asta nu are nici o legatura cu emisiile de materie si/sau radiatie pe directia axului central al unei nebuloase.

Citat din: Abel Cavaşi din Iulie 01, 2008, 11:19:34 AM
Atunci, ar trebui să reconsiderăm tot ceea ce ştim despre cozile cometelor (http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1738), pentru că ar trebui să luăm în considerare faptul că o cometă care se apropie de Soare este puternic accelerată şi deci trebuie să radieze. Atunci, ar însemna că una dintre cozile cometei (coada ionică) trebuie considerată ca fiind radiaţie emisă de cometa însăşi datorită unui fenomen universal de radiaţie a corpurilor accelerate în câmp gravitaţional.
Este total fals. POti sa calculezi cam ce acceleratie sufera o cometa pe orbita sa in jurul Saarelui. Nici daca s-ar prabusi direct in Soare nu ar emite radiatie de franare :). Coada unei comete este formata din bucatele mici din materialul poros (poate chiar gheata) ce intra in compozitia lor. Datorita incalzirii de la radiatia solara acest material poros se topeste/faramiteaza si multe fragmente sunt lasate in urma. Ceea ce vezi tu pe cer la trecerea unei comete sunt tocmai aceste fragmente mici care reflecta lumina Soarelui. O cometa va avea "coada" doar cand e relativ aproape de Soare sau intensitatea cozii depinde de distanta cometa-Soare.
Titlu: Fizica oficială nu poate explica radiaţia nebuloasei
Scris de: Abel Cavaşi din Iulie 02, 2008, 06:46:17 PM
Citat din: ionut din Iulie 02, 2008, 03:27:08 PMExact, atat campurile magnetice cat si fluxurile de particule incarcate venite de la Soare fiind masurate si nu presupuse.
Nu se poate măsura chiar tot ce mişcă în sistemul solar, dar chiar dacă s-ar putea măsura acestea, aurorele lui Jupiter şi Saturn nu primesc suficiente particule de la Soare şi tocmai de aceea s-a presupus că asemenea particule provin de la Io, în cazul lui Jupiter şi de la inele, în cazul lui Saturn.

CitatEu zic ca ai o problema cu evaluarea surselor de informatii. Wikipedia este un site bun care poate contine multe lucruri utile dar nu folosi Wikipedia ca pe un argument in sine. Citeste "Terms and conditions" de pe Wikipedia si o sa intelegi ce zic. Foloseste ca surse reviste stiintifice recunoscute international. Apoi mai vorbim. Pana una alta, Saturn primeste particule incarcate din aceeasi sursa ca si Pamantul, adica de la Soare.
Eu zic că în cazul acesta tu ar mai trebui să te documentezi :) . Primeşte şi Saturn particule de la Soare (a zis cineva altfel?), doar că fluxul slab de particule primite de la Soare în acest caz nu mai explică aurorele lui Saturn.

CitatO explicatie simpla pentru care Saturn are aurore mai apropiate de poli ar putea fi ca Saturn este o planeta gigant comparativ cu Pamantul si un camp magnetic pe masura. Asta implica logic ca jeturile de particule incarcate de la Soare nu reusesc sa indoaie liniile de camp magnetic la fel de mult ca pe cele ale Pamantului. Asta implica mai departe faptul ca aurorele pe Saturn se formeaza mai aproape de poli decat se intampla pe Pamant.
Este de luat în seamă ceea ce ai spus aici. Totuşi, încă nu putem formula nişte relaţii care să ne prezinte situaţia reală.

OT:
Citat din: ionut din Iulie 02, 2008, 03:45:42 PMAbel exista diferite modele pentru explicarea obiectelor ceresti. Aceste modele evolueaza chiar pe masura ce tehnologia permite masuratori mai precise si sofisticate.
Tocmai această ,,evoluţie" denotă că sunt eronate.
EOT.

CitatNu stiu de unde ai scos chestia cu torsiunea traiectoriei care are un rol in emiterea de radiatie.
Păi, am încercat şi eu tot felul de ipoteze şi am ajuns şi la aceasta. Tu vezi vreo altă metodă prin care un corp neutru poate emite radiaţie?

OT:
CitatDaca vrei sa stii
Ei, na, începi şi tu cu asemenea expresii tensionante? Nu puteai să omiţi un asemenea început?
EOT.

Citatexista in electrodinamica un fenomen care se numeste radiatie de franare.
Dar radiaţia de frânare este caracteristică doar corpurilor încărcate electric, nu? Ori eu susţin aici că şi corpurile neutre din punct de vedere electric pot emite radiaţie.

CitatDin chestia asta poti intelege intuitiv ca particulele cu masa mare nu prea pot emite prea multa energie prin radiatia de franare fiindca masele lor nu permit gradienti ai acceleratiei foarte mari. In schimb, particule precum electronii pot emite relativ usor radiatie de franare.
Ok, asta este valabil pentru corpurile încărcate (conform Fizicii oficiale cu care eşti tu de acord). Ce ne facem cu corpurile neutre?
CitatFenomenul asta nu are nici o legatura cu emisiile de materie si/sau radiatie pe directia axului central al unei nebuloase.
Ai tu vreo demonstraţie pentru acest fapt extrem de interesant şi valoros? Eşti sigur că radiaţia de frânare nu are legătură cu radiaţia pe direcţia axei de rotaţie a nebuloasei? Atunci ce provoacă această radiaţie şi cum?

CitatPOti sa calculezi cam ce acceleratie sufera o cometa pe orbita sa in jurul Saarelui. Nici daca s-ar prabusi direct in Soare nu ar emite radiatie de franare :). Coada unei comete este formata din bucatele mici din materialul poros (poate chiar gheata) ce intra in compozitia lor. Datorita incalzirii de la radiatia solara acest material poros se topeste/faramiteaza si multe fragmente sunt lasate in urma. Ceea ce vezi tu pe cer la trecerea unei comete sunt tocmai aceste fragmente mici care reflecta lumina Soarelui. O cometa va avea "coada" doar cand e relativ aproape de Soare sau intensitatea cozii depinde de distanta cometa-Soare.
Astea sunt chestiuni pe care le găseşti în Fizica oficială. Totuşi, tu le prezinţi aici ca şi cum ar fi nişte certitudini absolute şi e păcat. Nici măcar specialiştii în comete nu sunt chiar atât de siguri precum eşti tu. E păcat...
Apropo, ai luat în calcul faptul că o cometă nu are o singură coadă?
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: ionut din Iulie 02, 2008, 09:20:52 PM
  Abel, chiar daca topicul asta se afla in sectiunea de critici ale paradigmei curente in stiinta asta nu inseamna ca poti spune orice fara sa si demonstrezi. Tot ce am spus eu sunt lucruri pe care stiinta de azi le sustine. Tu ai inceput acest topic cu negarea anumitor lucruri si eu am replicat cu ce zice stiinta. Eu cred ca tu trebuie sa te informezi mai bine si sa cunosti ceea ce negi. Sustin in continuare ceea ce am spus mai sus si ar trebui sa aduci argumente solide care sa le contrazica. Traiectoriile si torsiunile tale nu ma intereaseaza catusi de putin. Tu esti autodidactul, nu e nimeni dator sa aprofundeze ideile tale; eu am preferat sa invat ceea ce altii s-au chinuit sa afle de-a lungul timpului si sa incerc sa ajut la progresul stiintei, nu sa reinventez roata. Daca nu iti place chestia asta atunci asta e soarta. Oricum parerea mea e ca anumite idei inafara stiintei sunt supra expuse pe acest forum. Aici ar trebui sa fie un forum dedicat stiintei, de unde elevii sau oricine altcineva sa invete ceva. Teoriile tale nu spun nimic sau in cele mai fericite si simple cazuri ar putea spune acelasi lucru ca si stiinta "oficiala".
   Deci ar trebui sa fii multumit daca cineva iti acorda un pic de timp sa discute cu tine si ar trebui sa fii mai cooperativ. Crede-ma ca fac un efort pentru asta.
Titlu: Îndreaptă-ţi efortul spre nebuloasă
Scris de: Abel Cavaşi din Iulie 02, 2008, 09:35:59 PM
Ionuţ, mulţumesc pentru efortul pe care îl faci. Totuşi, efortul tău îndreaptă-l spre a-mi explica de ce radiază nebuloasa. Spune-mi, prin ce metode vrei tu, Fizică oficială, păreri personale, etc., de ce radiază nebuloasa.

Altfel, intervenţiile tale nu-şi merită efortul. Dacă nu ştii să răspunzi la această problemă, lasă acest topic să treneze până când va veni cineva să ne explice de ce radiază nebuloasa şi în ce măsură o asemenea radiaţie ar putea explica sau nu aurorele sau cozile cometelor.
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: ionut din Iulie 02, 2008, 11:59:03 PM
   Abel,
   Ti-am spus care este mecanismul aurorelor. Din cate mi se pare titlul acestui topic sunt aurorele si nu nebuloasele. Tu esti cel care deviezi de la subiectul pe care tu singur l-ai propus. Incerci sa faci legaturi acolo unde nu exista. Aurorele de pe Pamant sau Saturn nu au nici cea mai mica legatura cu nebuloasele. Vrei argumente? Ti-am spus cum se formeaza aurorele si ca anumite lucruri sunt masurate. Imi pare rau ca tu nu crezi in munca altor oameni. Asta inseamna ca nu putem discuta rezonabil.
    Nu e nevoie sa faci o alta ipoteza pentru a explica lucruri deja demonstrate. Sper ca iti dai seama ca nebuloasele sunt un cu totul altfel de obiecte astrofizice. Gandeste-te doar la diferenta de marime. Nebuloasele au dimensiunea unei galaxii iar o planeta e ceva relativ minuscul. Deci eu nu vad nici o legatura aici asa ca o sa-ti urmez sfatul si o sa las topicul sa treneze pana cineva o sa te ajute sa faci o legatura intre aurore si nebuloase.
Titlu: Re: Problema aurorelor
Scris de: Abel Cavaşi din Iulie 03, 2008, 07:03:05 AM
Ai dreptate, până când nu demonstrez că există o legătură între aurore şi nebuloase, ultimele sunt offtopic. Totuşi, am încercat să nu deschid un alt topic în care să discut despre nebuloase şi am preferat să le analizăm aici. Poate am greşit.