Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Fizica particulelor - aplicaţii tehnice si medicale
Tratarea cancerului cu fizica particulelor
Adi:
Stiati ca fizica particulelor poate trata cancerul? Mai precis, un fascicul din protoni sau neutroni este cel mai precis "bisturiu", putand distruge zona tumorii fara sa deranjeze (decat in un mod neglijabil) zonele alaturate, zone dinaintea sau zone de dupa tumoare. Fasciculele de protoni, neutroni sau ioni usori pot avea orice forma se doreste. Exista cateva astfel de instalatii la marile acceleratoare de particule si au loc cercetari pentru a construi acceleratoare tot mai mici ca dimensiune, dar cu energie suficienta, pentru a putea avea loc cate unul in un spital.
In Romania nu exista inca o astfel de instalatie, exista cateva in marile tari din Europa, dar stiu romanii de aceasta metoda? In cazuri grave s-ar putea apela la ea. Iar daca am finanta cercetarea si construirea de astfel de instalatii si in Romania, sau macar a fi parteneri la cercetarea si utilizarea celor din Europa? Acesta este primul pas pentru a instrui oamenii unei societati pentru a prelua tehnologia in acea societate.
Imaginati-va un cancar la ochi, sau la creier, sau la prostata. Si nu trebuie sa tai nimic, ci sa stai nemiscat si un fascicul de particule foarte precis distruge exact tumoarea.
Riscul de a ramane totusi cateva celule canceroase care s-ar inmulti iar exista, ca la orice tratament prin bisturiu, dar este mic. Oricum, cand tumoarea exista deja si e mare, bisturiul e unica sansa pentru a prelungi durata vietii, pana cand intre timp biologia poate gasi leacul genetic al bolii.
Voi auziserati pana acum de terapia cancerului cu fizica particulelor?
tatule_m:
exista foarte multe rezultate pozitive in aplicarea acestui tratament( tratarea cancerului folosind o unda de protoni accelerati la energii inalte)...in SUA exista o clinica specializata in tratarea cancerului la ochii, prostata si creier care a aplicat cu succes peste 350 mii de tratamente....pentru mai multe detalii puteti vizita pagina www.protons.com
Adi:
Wow! Nu stiam de acest centru! E minunat ca exista.
Pentru terapia cu neutroni, laboratorul Fermilab de langa Chicago din SUA este foarte cunoscut (cred ca au avut si rol de pionieri in aceasta terapie). Puteti citi mai multe la http://www-bd.fnal.gov/ntf/.
In Europa, GSI in Germania (laboratorul national germana de fizica nucleara) lucreaza la tratamente de cancer bazate pe radiatii cu ioni usori. Puteti citi mai multe la http://www-aix-old.gsi.de/~bio/home.html
dragoooon75:
ele exista ,dar nu si in romania !
Adi:
Exact, nu exista in Romania. Asta inseamna ca nu trebuie sa stim despre ele?
1. Daca nu exista in Romania si avem nevoie de tratament si daca avem bani sau daca sunt acoperite de asigurarea medicala, sau putem strange fonduri din donatii si face operatia in afara. Deci trebuie sa stim ca exista ca sa apelam la tratamentul din afara sau ...!
2. Putem construi in Romania. Oamenii antrenati in fizica particulelor pot construi in Romania. E scump, e greu, dar e posibil. Avem oameni antrenati? Nu avem. De ce? Caci nu avem foarte multi in fizica acceleratoarelor. Trebuie oameni sa lucreze la aceste laboratoare ce trateaza cancerul, sa se formeze, si apoi sa construiasca si in Romania. Sau macar sa participe la constructia celor din vest si asta se ne asigure dreptul de a trimite pacienti romani acolo. Deci trebuie sa stim ca exista, pentru a presa guvernul sa ofere bani cercetatorilor Romania sa se antreneze in terapia cancerului in strainatate sau sa contruiasca acasa instalatii din astea!
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă