Matematică şi Logică > Matematică - probleme generale
Distributie normala
meteor:
Eu nu inteleg cum s-a pus baza si care e ideea la cutarea teorie - Distributia normala, dar e ceva uimitor de frumos.
Ma mira de ce altii nu par asa de interesati (sau poate le-au inteles) de aceste minuni ale naturii.
Inca mai interesant e faptul cum Shnoll a observat caci procesele aleatoare (cit de aleatoare nu v-ati starui sa fie [in realitate cred ca nu e nimic aleator, e o timpenie aceasta notiune]) sunt dependente de ceva (gravitatia Solara, Luna,..) si am putea spune in general ca sunt deterministe.
Si uimitor ca nu e vorba de mecanica cu bile si mergele, mingi si gogosele ci din absolut ce domeniu nu ati dori: informatic, chimic, biologic, astronomic,... masurarea acestor procese "aleatoare" rezultatul este A C E L A S I, aceleasi grafice, functii, distributii le veti obtine DACA veti efectua masuratoare in acelasi LOC(sau macar pe acelasi meridian) si TIMP (sau macar cit posibil mai aproape, deasemenea graficele vor fi foarte asemanatoare).
Cum poate fi lumea indiferenta la asa minunatii nu pricep. Am impresia (multe cazuri am observat chiar foarte bine ca asa si este) ca azi multi "inteligenti" analizeaza omul dupa haina, statut, nationalitate,..
Gravitatia bine posibil poate influenta la masuratori ce tine de mecanica, dar la celelalte de ce ?! Dilatarea temporala nu stiu ce treaba sa aiba cu astea (dativa seama repet inca odata e vorba de - procese aleatoare).
Poate pe cineva sa ii fie de ris, dar conform observatiilor lui Shnoll foarte aproximativ (ciclicitatea anuala, miscarea sistemului Solar incurca) poate fi prevazut rezultatul la loteriile care se organizeaza daca se stie cit mai precis locul si timpul cind se va organiza (si desigur datele din anul trecut) daca nu se comit intentionat sau nu greseli asupra acestor procese "aleatoare", cum anume pina ce nu stiu.
Navigare
Du-te la versiunea completă