Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Acceleratoare de particule şi detectoare de particule
O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
radhoo:
Pentu cei care nu cunosc toate detaliile acestei tehnologii, le voi spune ca un contor Geiger–Müller, numit pe scurt si contor Geiger, este un tip de detector de particule, care masoara radiatia ionizanta - alfa, beta, sau gamma . Mecanismul de detectie implica masurarea ionizarilor produse intr-un tub de presiune scazuta, numit tub Geiger–Müller (de unde provide si numele instrumentului). Este probabil, cel mai cunoscut instrument de masurare a radiatiei.
Revenind la uRADMonitor, vreau ca aparatul sa poata fi folosit si ca un dosimetru portabil dar si ca si o statie de monitorizare. Adica el se pune in afara imobilului, se trag doua cabluri: de curent (3V) + conexiune la routerul de internet (cablu UTP), iar datele colectate sunt centralizate pe server. Utilizatorul poate apoi, din fata calculatorului sa verifice nivelul de radiatie (sau ceilalti senzori) de la propriul aparat, dar si de la celelalte aparate din sistem. Convenabil si usor de utilizat.
Dar idea mea a fost sa-i permit utilizatorului sa ia aparatul de pe perete, si cu el in buzunar sa se poata deplasa in zona de interes unde vrea sa faca alte masuratori. Pentru asta, aparatul trebuie sa functioneze si ca si statie , dar si ca si aparat mobil.
Aceasta natura duala duce la cateva probleme cum ar fi: dosimetrul portabil are nevoie de ecran, statia nu, are nevoie de baterii, statia de un cablu de curent, ca sa fie portabil trebuie sa fie mic, ca si statie dimensiunea nu ne prea intereseaza. Si multe alte diferente, nu o sa va plictisesc cu ele aici.
Dar din punct de vedere al dimensiunii, conteaza foarte mult tipul de tub Geiger folosit. Intregul ansamblu trebuie adaptat la dimensiunea tubului geiger. Astfel daca era sa-l fac doar statie fixa, foloseam probabil SBM-19, un tub de 19cm lungime, foarte sensibil. In contextul actual voi folosi probabil SBM-20, care desi nu la fel de sensibil, are doar 11cm lungime.
Mai multe detalii aici: http://www.pocketmagic.net/2013/07/kickstarter-global-radiation-monitoring-network/
Pagina de facebook: http://www.facebook.com/uRADMonitor
radhoo:
Iata unul din testele blocului de numarare, la un numar de impulsuri usor mai mare decat nivelul de fond, folosind un tub electronic vechi, din tehnologia RADAR, si anume 1B24, care contine o cantitate infima, dar detectabila de Ra-226:
radhoo:
Au sosit tuburile Geiger care vor fi folosite in primele aparate , precum si cateva alte module necesare. Ma gandesc sa realizez 3 versiuni, diferite ca grade de complexitate si cost. Am sa postez mai multe detalii in curand.
radhoo:
Am decis sa construiec trei variante de montaj, de la simplu la complex, pentru a putea oferi si variante mai accesibile din punct de vedere a pretului. Fiecare din cele trei vor putea fi conectate la reteaua uRADMonitor pentru a centraliza datele.
- Modelul A: un detector mic si compact, care contine un tub detector (SBM-20), un senzor de temperatura si o interfata de retea. Incapsulat intr-o cutie de aluminiu, expune doar conectorul de CC de 5V, si un port de retea (Ethernet). Scopul lui e de a fi folosit ca si statie de monitorizare fixa, se monteaza undeva in exterior si ramane acolo, pentru supraveghere continua a nivelului de radiatie.
- Modelul B: cu aceasi dimensiune compacta ca si anteriorul, mai ofera si un LCD si o baterie pentru a putea fi folosit atat ca si statie de monitorizare (cand e conectat la retea prin cablul Ethernet), dar si ca si dosimetru mobil, afisand nivelul campului de radiatie pe LCD. Datele masurate sunt centralizate in reteaua uRADMonitor, numai daca modelul B e conectat la retea (prin cablul Ethernet).
- Modelul C: varianta cea mai complexa, pe langa LCD ca si modelul B, vine cu optiuni suplimentare: un receptor GPS, pentru a mapa nivelul de radiatie la locatie dar si ca si un Tracker GPS de sine statator (pentru drumetii / expeditii), un slot pentru SDCard folosit pentru a inregistra datele cand o conexiune la internet nu e disponibila, si un modul de conectare wireless la retea, pentru a evita instalarea de cabluri UTP/Ethernet (care nu e la indemana pentru toata lumea). Asadar, doar un singur cablu care furnizeaza 5V e necesar. Modelul C, inregistreaza datele pe SDCard cand nu este prezenta o conexiune la internet, si apoi transmite datele locale automat, cand conexiunea devine disponibila. Conexiunea la retea se face printr-un modul wireless, pe 2.4GHz, care transmite la un receptor local, conectat prin cablu direct la Routerul/Modemul de internet. Astfel statia uRadmonitor se poate monta afara, si trasnmite convenabil datele prin eter la receptorul din interiorul locuintei, conectat la routerul internet printr-un cablu Ethernet scurt. Detaliile de conectare sunt exemplificate in aceasta imagine: http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2013/07/wireless_data_link_diagram.jpg
Am finalizat placa PCB pentru Modelul A, iata cateva poze:
radhoo:
Primul prototip pentru modelul A, de care am vorbit mai sus, e gata! :101
Placa PCB se potriveste perfect in carcasa si culizeaza frumos pe sinele laterale. Softul e si el aproape de final, dispozitivul deja trimite date la serverul uRADMonitor. Sunt foarte multumit cu dimensiunea acestui aparat, si senzatia data de carcasa rezistenta de aluminiu. Pare o constructie solida, de calitate.
Pentru acest contor, am proiectat un invertor de 400V extrem de mic, in totalitate cu componente SMD, inclusiv miezul de ferita. Nu va mai fi nevoie sa bobinez sute de spire pe oale de ferita, cum faceam la modelele anterioare. Astfel sunt sigur ca voi economisi timp pretios.
Simpla si eleganta, placa mai are suficient spatiu pentru a adauga optiunile suplimentare in modulul B, pentru ca doresc ca utilizez acelasi tip de carcasa. Modelul B va avea in plus si un afisaj LCD.
Poza a doua prezinta invertorul de care am vorbit, imediat la dreapta conectorului Ethernet, pe fundalul luminii rosii.
Mai multe detalii pe blog: http://www.pocketmagic.net/2013/07/kickstarter-global-radiation-monitoring-network/#131004
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă