Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Acceleratoare de particule şi detectoare de particule
O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma
radhoo:
Oct 8, 2013 uRADMonitor Modelul A e complet
Am terminat o a doua unitate, si astfel primele doua dispozitive uRADMonitor sunt disponibile. Ultima sarcina a fost finalizarea carcasei pentru a face loc conectorului Ethernet si a celui pentru alimentare. Sunt multumit de rezultat, iata dispozitivul finalizat:
Jurnalul constructiei e disponibil aici: http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#1301008
Jul 08, 2013 Primul post
Cu cateva luni in urma, v-am facut cunoscut unul din proiectele mele - o statie de monitorizare a radiatiei de fond; detalii asupa proiectului sunt disponibile pe pagina mea personala in engleza: http://www.pocketmagic.net/2012/10/uradmonitor-online-remote-radiation-monitoring-station/ si in romana: http://www.pocketmagic.net/2012/10/statie-de-monitorizare-a-fondului-de-radiatii-gamma-in-timisoara/, inclusiv doua inregistrari video de la TVR3, unde am participat prin amabilitatea lui Andrei Borosovici pentru a discuta pe scurt despre aceasta tehnologie.
Elementul detector e un tub geiger muller. Aparatul functioneaza din octombrie 2012, si pot spune ca si-a dat testul in ce priveste fiabilitatea. De asemenea am imbunatatit ceea ce am considerat necesar. Datele colectate sunt disponibile la adresele amintite mai sus.
Dar asta nu e nimic nou. Ce e nou , e ca am reusit in sfarsit sa termin un design imbunatatit, pe care sper sa-l pot distribui, pe plan global, pentru a construi o retea de astfel de aparate si a centraliza datele. Aceste informatii vor fi disponibile gratuit oricui, si la orice ora, prin intermediul unei pagini web, unde voi prezenta grafice.
Ca sa pot duce la implinire un proiect de o astfel de dimensiune, m-am hotarat sa folosesc Kickstarter, un site de "crowd project funding" dar secretul reusitei consta in valoarea proiecutlui dar si expunerea care i se face.
Vedeti si: http://www.pocketmagic.net/2013/07/first-kickstarter-project-is-closing-in/
De acea planuiesc sa va prezint treptat, detaliile implicate in realizarea aparatului. Pentru inceput sunt curios cum vi se pare idea?
radhoo:
Acum ca sa continui cu cateva detalii tehnice, initial am dorit sa construiesc un aparat care functioneaza exclusiv ca si monitor, intr-o carcasa de aluminiu, frumos finisata, nu mai lunga de 11cm.
Dar apoi m-am gandit ce util ar fi ca aparatul sa poata fi folosit si mobil, dar asta inseamna adaugarea unui afisaj, care "sparge" integritatea carcasei, si a unor butoane. De aici alte probleme cu intemperiile . Cum vi se pare idea utilizarii unei huse de exterior, in cazul montarii aparatului afara, pentru uz exclusiv in monitorizare? Ar fi mai bine sa realizez doua aparate, unul de interior cu afisaj si unul gandit exclusiv pentru exterior?
Pentru cazul utilizarii mobile, fara o conexiune la internet, m-am gandit sa dotez aparatul cu o memorie externa, un microSD, care sa pastreze datele. La conectarea la internet, aparatul va transmite acest buffer, si il va goli.
Pentru ca vorbim de supraveghere, locatia e importanta, si avem doua variante: localizarea prin IP si localizarea prin GPS. Ce sfaturi imi puteti da pentru montarea GPS-ului, avand in vedere carcasa care e din aluminiu? In cazul utilizarii mobile, datele culese vor putea fi localizate doar daca aparatul dispune de modulul GPS.
Primul prototip l-am terminat ieri, si functioneaza bine. E modulul de baza cu microcontroler , numarator, invertor tub GM, si afisaj. Am gasit cateva greseli, le-am corectat, pana la varianta finala voi realiza probabil vreo alte 6-7 versiuni.
Urmeaza sa adaug restul modulelor. Poze in curand.
Electron:
Salut, tin sa te felicit pentru realizarile tale si sa te incurajez sa continui, asemenea spirit practic e binevenit, in oceanul acesta de ignoranta si neputinta ... ;)
Spor in continuare si la cat mai multe realizari!
e-
radhoo:
Multumesc electron! Ma voi stradui sa-l duc la bun sfarsit, pentru ca e cu adevarat o provocare pentru mine.
Un mic update. Domeniul pentru pagina de acces date este acesta: http://www.uradmonitor.com/
Aici utilizatorii vor putea interactiona cu sistemul pentru vizualizare de date. Notificari prin email vor fi de asemenea posibile (poate si SMS), pentru nivele periculoase sau variatii atipice.
radhoo:
Inca un update, cam asta am pana in acest punct
Softul pe care l-am scris utilizeaza la maxim ecranul grafic 84x48 pixeli. Am definit caractere speciale pentru micro, cpm , semnul radiatiei ionizante sau nivelul bateriei. Ca si afisaj text , am realizat un font care permite un numar de 14x6 charactere. In aceasta versiune, se afiseaza timpul intern, nivelul bateriei (cu 4 stari:incarcare, plina, la jumatate sau consumata). Linia urmatoare prezinta doza acumulata pe perioada inregistrata de aparat (in micro, mili sau Sieverts, in functie de marimea valorii), valoarea bateriei in volti, doza echivalenta (in micro, mili sau Sieverts per ora, tot in functie de marimea valorii - reglaj care se face automat), o descriere in format text a pericolului (LOW, NORMAL, HIGH, DANGER, cu praguri setate la <0.10uSv/h, <0.20uSv/h, <0.30uSv/h respectiv >0.30uSv/h), si in fine, ultima linie care afiseaja voltajul pe tubul geiger (mentionut constant la 400V +-5V), factorul de umplere al semnalului pentru invertor (pe la 34%), si doza masurata in CPM (sau KiloCPM, MegaCPM, tot in functie de valoare).
Pana in acest punct functioneaza foarte bine. Mai multe detalii sunt postate aici: http://www.pocketmagic.net/2013/07/kickstarter-global-radiation-monitoring-network/
Pentru a sustine proiectul va invit sa vizitati pagina: http://www.facebook.com/uRADMonitor
Un like / share ar fi excelent pentru a-l face cunoscut. E un efort mare, avand in vedere ca trebuie sa arate impecabil si sa fie gata de o utilizare... la nivel global. Dar urmaresc sa lansez proiectul pe Kickstarter in aproximativ o luna, unde daca va fi acceptat il vom vedea devenind realitate.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă