Educaţie şi cercetare > Cercetare
"Este un act patriotic sa nu te intorci in tara pana aceasta nu se schimba"
m00nkiller:
Eu am admiterea la masterat acum in toamna. Sper sa intru si sa plec curand in strainatate ::)
Sa fim seriosi! Ce iti ofera institutele din afara nu o sa-ti ofera Romania mult timp de acum inainte. Sunt momente cand mi-e dor de Romania[acum sunt in Italia] dar imi trece repede. Sunt curios cand va oferi Romania baza materiala pentru o cercetare de performanta...
ionut:
--- Citat din: m00nkiller din August 23, 2008, 04:29:00 p.m. ---Eu am admiterea la masterat acum in toamna. Sper sa intru si sa plec curand in strainatate ::)
Sa fim seriosi! Ce iti ofera institutele din afara nu o sa-ti ofera Romania mult timp de acum inainte. Sunt momente cand mi-e dor de Romania[acum sunt in Italia] dar imi trece repede. Sunt curios cand va oferi Romania baza materiala pentru o cercetare de performanta...
--- Terminare citat ---
Buna,
Incep sa se investeasca din ce in ce mai multi bani in cercetare in Romania. Problema e ca de multe ori acesti bani nu merg unde trebuie. Organizarea este in continuare foarte proasta si o fractie foarte mare din timpul cercetatorului se cheltuie pe hartogarie care ar trebui facuta de economisti sau secretare. Finantarea proiectelor este deosebit de subiectiva si inca nu se pune accentul pe valoare. Nu se promoveaza tinerii iar climatul de lucru este unul tensionat si asta este unul din marile impedimente dupa parerea mea.
cristi:
--- Citat ---Organizarea este in continuare foarte proasta si o fractie foarte mare din timpul cercetatorului se cheltuie pe hartogarie care ar trebui facuta de economisti sau secretare. Finantarea proiectelor este deosebit de subiectiva si inca nu se pune accentul pe valoare.
--- Terminare citat ---
Da, as putea adauga ca acelasi lucru e valabil si pentru banii de la Bruxelles. Bine am venit in UE sa ne reintalnim fratii mai vechi...
nano2k:
--- Citat din: Adi din Mai 24, 2008, 07:34:49 a.m. ---http://www.gandul.info/supliment-scoala/este-un-act-patriotic-sa-nu-te-intorci-afirma-cercetatorul-cristinel-diaconu.html?6456;2416679#comments
Citatul relevant: "E un act patriotic să nu te întorci, până când lucrurile nu sunt cum trebuie. Concepţia mea despre România s-a schimbat mult. La început mă gândeam duios la România, ca fiind ţărişoara mea aflată la un colţ al Europei. Acum sunt mult mai exigent. E un stat în UE, care are fonduri europene, libertate de mişcare şi tot ce trebuie. Ajut cât pot România, fac seminarii, atrag studenţi români la DESY, dar aştept rezultate."
Pe domnul Cristinel Diaconu il cunosc personal ... prin email. Am interactionat mult, de la o pagina pe net a dumnealui am luat ideea cu prezentarile de fizica la scolile din tara, unde am tinut 7 in decembrie 2007. Tot dumnealui m-a pus in contact cu BBC Romania, la radio, pentru care am comentat deja vreo 5 stiri pana acum, iar una chiar acum sambata si duminica, la Magazin Stiintific, la radiourile care preiau stirile de la BBC. Insa tot dumnealui mi-a sugerat sa investesc in cercetare, nu in popularizare, caci intai trebuie sa ajungi undeva sus, ca sa poti schimba. Dumnealui a ajuns destul de sus, este co-spokesperson (conducator) al unui experiment de fizica particulelor cu multi cercetatori in ordine, iar un articol in Gandul va avea mai mult impact decat toate articolele mele de fizica particulelor in care am spus constant: Romania nu e inca CERN, haideti sa incurajam Guvernul sa analizeze ipoteza. Pe de alta parte, daca il ascultam pe domnul Diaconu ad literam, nu ar mai fi existat forumul acesta, situl StiintaAzi.ro, stirile mele de la Stiinta.info, podcastul de la Stiinta.info, concursul de eseuri. E nevoie de toate. The more things you do, the more things you can do, zice un citat. Si l-am urmat frumos si sper sa invat si mai multe si sa nu neglijez si cercetarea.
Dar destul cu paranteza, ce parere aveti de cercetarea romaneasca, ce parere aveti de acest interviu cu domnul Diaconu?
--- Terminare citat ---
Eu cred ca intoarcerea in tara ar fi cea mai proasta alegere.
Daca vrei cu adevarat sa iti ajuti tara (motivele nu sunt atat de relevante), atunci mai bine ramai acolo unde esti si faci lobby pentru ea.
Mai bine faci lucrurile pe care aici nu le-ai putea face.
Oameni destepti gasesti in tara si ii poti pune la treaba. Totul tine de organizare si de resurse.
Daca te-ai intoarce, ai pierde (intr-o buna masura) legatura cu progresul, pentru ca progresul este deocamdata cel putin generat peste granitele noastre.
Adrian, ma mira energia si celelalte resurse pe care le investesti in promovarea stiintei la noi. Ma mira pentru ca nu am mai intalnit pe cineva caruia sa-i mai pese efectiv de tara pe care a parasit-o. La nivel declarativ tuturor le e dor de acest "colt al Europei" bla bla. Dar sa vad pe cineva ca pune un pic osul, ca demonstreaza ca le pasa, zero barat! Nu ii condamn. E bine sa inveti sa nu te astepti la nimic din partea nimanui.
Dupa cum bine stiti, România moderna a fost ridicata de oameni scoliti in afara. Tinerii plecau la educatie in Occident si se intorceau in tara cu idei, cu mentalitati, cu cunostinte noi.
Azi nu e absolut necesar sa te intorci fizic. Internetul nu inlocuieste o persoana, dar ii ofera posibilitatea sa comunice extraordinar de mult(e). De asemenea, azi poti calatori extrem de repede de pe un continent pe altul si din ce in ce mai ieftin.
Revin.
Eu cred cu tarie ca României ii lipseste lobby-ul extern. Noi inca nu am invatat sa ne valorificam pe noi insine. Nu avem nici mai multe dar nici mai putine valori. Pacat ca le exportam.
Cineva mi-a facut urmatorul rationament perfect real referitor la situatia românilor. O explicatie a situatiei in care continuam sa fim.
Ne nastem si primim din partea statului Român fel si fel de alocatii. Parintii nostri la fel.
Apoi mergem la cresa, gradinita, scoala, facultate, toate de stat, unde primim premii, burse, alocatii, etc.
Nu discutam cuantumul lor, care este destul de impresionant. Ajungem la varsta la care ar trebui sa producem ceva in schimbul "cadourilor" oferite noua de catre societate.
Insa pe cand sa facem asta, plecam din tara.
Tara in care plecam ne primeste pe gratis, aproape formati si gata de munca. Acea tara castiga enorm - in timp (nu mai trebuie sa astepte 20-30 de ani dupa un om instruit) si bani (nu a investit un leu in educarea si instruirea acestuia). Win-win situation pentru ei. Pentru România - jale!
Rationamentul mi se pare foarte in regula si acopera o mare parte din realitate. De aceea nu ma mira stadiul in care existam acum.
Sigur, probabil e si acesta un rationament cu hibe, dar iti da de gandit.
Adi:
Frumos postul tau. E drept, poti ajuta Romania foarte bine si din afara si aceasta incerc si eu sa fac in domeniul promovarii stiintei. Iata insa ce gandeste generatia a treia de cercetatori din tara. Vedeti comentariul domnului profesor de pe descrierea mema de la Stiinta.info.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă