Unii zic ceea ce zic și eu și anume:
http://balante.ro/care-este-diferenta-dintre-balante-de-laborator-si-cantare.html
Este o mare diferență între cântar și balanță!Balanța masoară masa!Cântarul măsoară greutatea!
Da, este o diferenta intre cantar si balanta, dar diferenta este de functionare, ele masurand (si indicand ca atare) acelasi lucru: masa (cu unitatea de masura Kg).
Ce trebuie retinut insa, este ca doar aparatele calibrate corect indica valori corecte ale marimilor masurate. Iar calibrarea lor este influentata de modul lor de functionare.
Sa vedem cum functioneaza balanta clasica (cea cu "brate egale"). Asa cum e descris si in linkul de mai sus, balanta are de obicei doua "talere", pe unul plasam corpul pe care dorim sa-l masuram, iar pe celalalt punem etaloane (obiecte cu mase cunoscute, numite popular "greutati") pana se echilibreaza balanta. De acolo deducem (de obicei) ca masele de pe cele doua talere sunt egale, si de aceea se spune in articol ca "balanta masoara masa", pentru ca avem impresia ca se compara direct masele intre ele.
Dar, de fapt balanta functioneaza pe principiul parghiilor, adica se compara direct momentele fortelor care trag de cele doua talere, fata de punctul de rotatie al balantei. Si de aici putem intelege in ce conditii o balanta nu ar fi calibrata corect, si in consecinta nu ar masura corect masa. O cauza ar fi inegalitatea bratelor balantei (pentru balantele care se pretind a fi "cu brate egale"). O alta, ar fi etalonarea incorecta a "greutatilor". Iar alta, ar fi variatiia intensitatii campului gravitational intre pozitia celor doua talere. Chiar daca acest ultim caz e greu de obtinut in practica, in principiu e perfect posibi.
De observat ca exista si balante cu "brate inegale" prin constructie, sau chiar balante in care un brat este de lungime fixa, iar altul este variabil, iar un corp greu e mutat pe bratul variabil pana se echilibreaza balanta (vezi cantarele care masoara masa pugilistilor).
Revenind la ideea de masuratoare cu balanta, desi compara momente ale fortelor, indicatia (citirea valorii ca suma a masei greutatilor etalonate, sau pe bratul variabil pt exemplul cu pugilistii) este in Kg, motiv pentru care e folosit la masurarea masei.
Sa vedem cum functioneaza un cantar. Cantarul folosete de fapt un element elastic, si identifica forta elastica necesara pentru a echilibra forta de greutate a corpului pus pe el. De aceea in articol se spune "cantarul masoara greutatea", ceea ce in fond este gresit. Dar, pentru a indica o valoare in "Kg", se foloseste relatia dintre masa si greutate (G = m*g), adica se foloseste o constanta "g" fixata la constructia (etalonarea) cantarului respectiv. Asta arata direct faptul ca, daca acel cantar nu e folosit intr-un camp gravitational de intensitate "g", el nu e calibrat corect si va indica gresit masa corpului. Asta se intampla cand mergi cu cantarul pe Luna si el indica o masa (gresita) mai mica fata de cea de pe Terra, pentru un acelasi corp dat.
Revenind la ideea de masuratoare cu cantarul, desi compara o forta elastica cu forta de greutate, indicatia (valoarea afisata) este in Kg, motiv pentru care e folosit la masurarea masei.
Ce măsoară un cântar digital?
Ca orice cantar, masoara
masa.
PS: Forta de Greutate (in modelul Newtonian) se masoara, ca orice forta, cu dinamomentrul.
e-