Educaţie şi cercetare > Cercetare
Etica cercetarii in Romania
(1/1)
Adi:
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi interzice angajarea rudelor
Veşti bune pentru mediul universitar de cercetare din România. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi a adoptat pe 18 decembrie un cod etică în privinţa angajărilor la această instituţie. De exemplu, rude nu mai pot fi angajaţe, iar foşti absolvenţi ai universităţii doar după ce au făcut alte stagii de cercetare la alte universităţi. Este un pas demn de urmat şi de alte universităţi din România.
RaduH:
Sa nu te superi Adi, dar mie mi se pare ridicol asa ceva.
Ce legatura sa fie cu adevarat intre politica si cercetare?
Si daca e unul extraordinar care are un var deja acolo? Sa se mute in alt oras sa poata lucra la nivelul meritat?
Adi:
Si daca sunt 100 care sunt mediocrii si lucreaza acolo pentru ca au niste nasi, frati, socri si asa mai departe? Societatea lucreaza statistic. Merita sa faci rau unuia ca sa faci bine la 100. In plus, intr-o tara adevarata exista mai multe universitati tari si ala tare poate merge la alta universitate in alt oras.
RaduH:
Chiar ca as fi inteles asa ceva la justitie de exemplu. La cercetare mi se pare exagerat.
HarapAlb:
Faptul ca nu mai pot fi angajate rude mi se pare o prostie, daca cineva e bine pregatit si indeplineste criteriile profesionale nu vad nici o piedica in a fi angajat. Problema este ca se angajeaza persoane slab calificate, nu ca-s veri, nasi...
Cat priveste al doilea au aspect semnalat de tine, ca trebuie sa lucrezi in alta parte o perioada minima, este o masura buna in general insa in cazul Romaniei nu stiu daca va avea efecte benefice din doua motive: (a) mobilitatea cercetatorilor la scala nationala este zero, aproape imposibil sa pleci un an de zile sa lucrezi in alt centru, si (b) ramane mobilitatea internationala dar sunt curios cati din persoanele care au terminat un doctorat in Romania primesc un post-doc in strainatate ? Din cele doua cea mai buna optiune este un post-doc in strainatate.
Navigare
Du-te la versiunea completă