Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Cosmologie
Observatiile teoretice ale lui Stephen Hawking asupra gaurilor negre
Sagoth-sabathan:
Sper ca acest topic nu va deranja.Vroiam sa vorbesc despre observatiile teoretice ale lui Stephen asupra gaurilor negre,deoarece acesta a facut foarte multe descoperiri in acest domeniu.Obisnuiam sa cred ca gaura neagra distruge materia absorbita,fara a sti insa cine lansase aceasta"afirmatie".Stephen a facut cercetari a ajuns la concluzia ca gaurile negre emit radiatie termica in timp ce absorb materie(radiatia Hawking),pierzand astfel masa si evaporandu-se in final.Oamenii de stiinta isi puneau urmatoarea intrebare:Ce se intampla cu informatia care se afla in gaura neagra?Hawking a spus ca aceasta se evapora odata cu gaura neagra.Dar intra in conflict principiile mecanicii cuantice,care zice ca materia,"informatia" nu poate fi niciodata distrusa.Am deschis acest topic pentru a discuta in continuare,pentru a vedea parerile altora,daca informatia inghitita este distrusa sau nu.
Electron:
Din cate stiu eu, Stephen Hawking e cel care a formulat teorema despre "distrugerea informatiei" si tot el s-a razgandit si a demonstrat contrariul dupa cativa ani. Nu stiu detalii, pentru ca nivelul teoretic folosit ma depaseste, dar pentru mine faptul ca nici Hawking nu e "consistent" in afirmatii inseamna ca mai avem de studiat teroretic (dar si practic) faimoasele corpuri ceresti. :)
Apropo, despre "evaporarea gaurilor negre", in cartea sa "O scurta istorie a timpului", Hawking propune urmatorul mecanism: In apropierea orizontului gaurii negre, ca in orice alt punct din spatiu, mai ales in "vid", se formeaza neincetat perechi de particule-antiparticule care au o durata de viata foarte scurta (mai mica decat timpul lui Planck) dupa care se anihileaza reciproc. Ei bine, daca una din particule din acea pereche "cade" dincolo de orizont, atunci cea care ramane in afara nu se mai anihileaza ci se va indeparta de gaura neagra, parand ca a fost "emisa" de ea. Desigur, prin asta masa gaurii negre ar scadea, ceea ce duce la termenul de "evaporare". Din cate am citit aceasta "radiatie Hawking" a fost deja detectata, ceea ce confirma pana una alta teoria propusa de el, si inseamna ca "gaurile negre nu sunt totusi asa de negre" ;D
e-
HarapAlb:
Problema (Paradoxul) asta a fost intens dezbatut si tratarea lui nu este deloc triviala.
Pana la urma s-a demonstrat ca Hawking nu are dreptate. Iti recomand documentarul de la BBC din ciclul Horizon: Hawking paradox (il gasesti la www.mvgroup.org)
--- Citat din: Electron din Iunie 22, 2008, 02:11:08 p.m. ---Din cate stiu eu, Stephen Hawking e cel care a formulat teorema despre "distrugerea informatiei" si tot el s-a razgandit si a demonstrat contrariul dupa cativa ani.
--- Terminare citat ---
Nu Hawking a demonstrat contrariul, ci alt fizician.
Sagoth-sabathan:
Particulele si antiparticulele se ciocnesc intre ele si care are starea de electrizare mai mare are sansele de a scapa.Nu?Sau?Citisem si eu aceasta informatie,dar nu mai tin minte toate detaliile :P
Electron:
Multumesc, HarapAlb. :)
e-
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă