Educaţie şi cercetare > Cercetare

Cercurile din lanuri

<< < (26/26)

07Marius:

--- Citat din: mircea_p din Aprilie 25, 2013, 06:20:48 a.m. ---Da, asta mi se pare un subiect intersant. La fel si levitatia cu supraconductori de tipul II, din clipul celalalt. Dar ce are cu Jules Verne? Sau e in legatura cu cercurile din lanuri?
S-a cam "incurcat" discutia asta.

--- Terminare citat ---

 :). Mda. Asa se intampla cand fiecare fir se despica in patru, care la randul lor se despica in 16, etc. - pina la urma pierzi ideea de baza si nu mai stii ce cauti de fapt. Doavada clara ca lumea este complexa. ;D

Pe de alta parte, traim intr-un ocean de lucruri, respectiv informatii pe care noi le asociem acestor lucruri pentru a prezice comportamentul lor si a trage niste foloase de pe urma succesului nostru. Este o tesatura incalcita si uneori solutia cea mai simpla este sa faci ca A. Macedon - tai nodul si toate lucrurile se simplifica, devin clare si se face lumina in tesatura.
Daca vrei insa sa le pricepi, atunci te tii bine de firul pe care esti si speri sa ajungi la capatul lui...

Cercurile din lanuri (acelea care ridica semne de intrebare...) vor fi rezolvate in momentul in care vine cineva cu o explicatie plauzibila pentru ceea ce s-a observat cu tulpinile plantelor, distributia de alungiri, deshidratarile locale, arsurile locale, etc.
Pina atunci ne putem doar imagina ce s-a intamplat de fapt...

thunder:

--- Citat din: valangjed din Aprilie 24, 2013, 02:16:18 p.m. ---[...]Explicatia implica anumite cunostinte de mecanica cuantica [...]

--- Terminare citat ---

Chiar asteptam un raspuns, nu neaparat pentru mine cat pentru cititorii care nu poseda cunostinte de ‘mecanica cuantica’, dar magnetii ii vad ca se atrag sau se resping, sau atrag alte ‘obiecte’.


--- Citat din: mircea_p din Aprilie 25, 2013, 06:40:10 a.m. ---[...]Magnetismul nu e "elementar", in sensul de simplu, trivial [...]

--- Terminare citat ---

Nu, nu e elementar.

Campul magnetic ce se afla in jurul magnetilor permanenti este produs de curentii moleculari care se formeaza prin miscarea electronilor pe orbitele atomilor, in planuri perpendiculare pe axul magnetului. Deci, este datorat miscarii electronilor pe orbitele atomilor cat si prin rotirea lor in jurul propriilor axe. Daca orientarile acestor curenti nu sunt ordonate, din punct de vedere macroscopic, ei nu produc camp magnetic.

Parerea mea e ca magnetismul are un rol important in tot universul, rol pe care nu-l intelegem noi complet. Si o sa ma explic si ma puteti ‘ataca’ unde credeti ca o iau razna tare.


--- Citat din: 07Marius din Aprilie 25, 2013, 10:09:56 a.m. ---[...]Cred ca poti sa-i explici mai in detaliu nu neaparat cu aparat matematic[...]

--- Terminare citat ---

Multumesc Marius! O sa incerc si eu o explicatie care, dupa mine, e cea mai ... logica ...

Trebuie sa spun inainte ca intreaga materie este compusa din: protoni, neutroni si electroni, sau din 2 tipuri de quarci si un electron … toti avand o sarcina electrica … si magnetica … 

In prima secunda a creatiei s-a marcat si inceputul cursei socializarii … un neutron, format din 3 quarci (up+dowm+dowm), este o particula plina de nevoi, care nu se poate intretine singur mai mult de 10 minute … pentru a supravietui, trebuie sa-si gaseasca macar un partener … isi petrece primele 3 min din viata facand o curte cosmica asidua, imperechindu-se cu un proton, format la randul lui din 3 quarci (up+up+dowm), cei doi atragand apoi repede un alt cuplu in imbratisarea lor, formand nucleul He …

Neutronii care au reusit aceasta imperechere si-au castigat practic nemurirea … "celui care are i se va da, celui care nu are i se va lua". Protonii, pe de alta parte, pareau capabili sa supravietuiasca pe cont propriu, dar chiar si asa nutreau dorinte ascunse.

Electronii, in miscarea lor permanenta si dezordonata, erau coplesiti de o incarcatura electrica pe care simteau nevoia sa o imparta cu cineva, iar protonii ii gaseau pe acesti elfi ai materiei pur si simplu irezistibili, asa ca sau incheiat noi mariaje. Din nevoile comune ale protonilor si neutronilor s-au nascut atomii.

Atomii inca incomplet formati rataceau in cautare de consoarte si se intalneau cu altii, la fel de neimpliniti, care le umpleau golurile cu electronii lor suplimentari.

Atractia irezistibila exercitata de diverse forte, de la forta nucleara si pana la cea de gravitatie, a generat ceea ce ar fi echivalentul in fizica al dorintei neimpartasite: moleculele erau facute praf, praful era comprimat apoi in fragmente celeste care, adunate, au format asteroizi, stele, sisteme solare, galaxii si chiar si megacupole de matrici multigalactice ... din aceasta pornire de neinfrant spre relationare "s-a nascut o frumusete teribila".
 
Mai spun aici ca 99,99% din universul material se gaseste in stare de plasma si mai spun ca inainte de a exista ca materie, existam ca curent electric … si magnetic. 

Unde e eroarea … de logica?

PS Am mai spus ca "academicianul" daca vrea sa ma inteleaga ma intelege ... eu vreau sa-l pun pe "academician" sa explice fizica la badea Gheorghe si ala sa-l priceapa ... sa zica "No ase!" ...  :)

valangjed:
"Prietene" sau "Dusmane" thunder , nu e vina mea ca ti-ai scris nickname-ul cu litera mica, ma rog, asta e "offtopic".
Crezi ca poti intelege ce este un electromagnet fara a cunoaste macar bazele mecanicii cuantice?Crezi ca poti intelege "magnetismul" , in afara fizicii cuantice (aici am gresit, un pic, numind "mecanica cuantica" ceea ce este , de fapt, fizica cuantica).
Te rog frumos ! In momentul cand citesti , acest mesaj , ia o foaie de hartie si rupe-o in doua , apoi acea jumate de foaie de hartie rupe-o iar in doua , continua acest proces pana nu mai poti sa rupi , acea hartie.In final , am si eu , o intrebare:Exista sau nu exista infinit?

07Marius:

--- Citat din: thunder din Aprilie 27, 2013, 08:18:15 p.m. ---
--- Citat din: valangjed din Aprilie 24, 2013, 02:16:18 p.m. ---[...]Explicatia implica anumite cunostinte de mecanica cuantica [...]

--- Terminare citat ---

--- Terminare citat ---

Despre magnetism se gasesc multe informatii pe net, destul de abordabile. Fara prea multa matematica.
Principiile de baza pot fi intelese, chiar daca cititorul nu este fizician consacrat.

Eu prefer informatiile in lb. engleza: pe de o parte sunt mai profesional explicate, pe de alta parte imi imbunatatesc engleza.
Aici in lb. romana un scurt istoric si informatii de baza despre magnetism rafinate in timp:
www.phys.ubbcluj.ro/~emil.vinteler/progres/04electro/4magnetism.ppt

Electron:

--- Citat din: thunder din Aprilie 27, 2013, 08:18:15 p.m. ---In prima secunda a creatiei s-a marcat si inceputul cursei socializarii … un neutron, format din 3 quarci (up+dowm+dowm), este o particula plina de nevoi, care nu se poate intretine singur mai mult de 10 minute … pentru a supravietui, trebuie sa-si gaseasca macar un partener … isi petrece primele 3 min din viata facand o curte cosmica asidua, imperechindu-se cu un proton, format la randul lui din 3 quarci (up+up+dowm), cei doi atragand apoi repede un alt cuplu in imbratisarea lor, formand nucleul He …
--- Terminare citat ---
Elucubratiile astea le-ai preluat de undeva, sau sunt inventiile tale proprii?

e-

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă