Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Cosmologie

Viteza luminii

<< < (2/4) > >>

florin_try:

--- Citat din: Forever_Man din Aprilie 08, 2011, 05:01:34 p.m. ---De ce este viteza luminii din teoria relativitatii aceeasi cu viteza luminii din electromagnetism ?

--- Terminare citat ---

Ideea de baza in teoria relativitatii poate formulata si astfel: exista o viteza limita in univers care nu poate fi depasita.
Daca exista o viteza maxima in univers, atunci logic ar fi ca acesta viteza maxima sa fie in mod necesar invarianta cu SR (altfel ai avea intotdeauna un termen de genul c+v)

Viteza luminii este invarianta cu SR asa cum rezulta din eq. Maxell c=1/sqrt(miu*epsilon0). Acest lucru e de asemeni verificat experimental.

Viteza fotonului (si a luminii din electromagnetism) este tocmai aceasta viteza limita din relativitate.

----
Curioase devin consecintele invariantei lui c asupra spatiului si timpului, cind incepi sa il privesti din diverse SR-uri la viteze relative mari unu fata de altul....

DARIUS PITARIU:
Pentru ca lumina nu poate fi influentata de nimic decat de un mediu cu un indice de refractie diferit, nimic alceva.  8)

puriu:
In electromagnetism c este viteza de propagare in vid a undei electromagnetice in raport cu sursa. In teoria relativitatii c este viteza limita a oricarui punct material in raport cu orice sistem de referinta, inclusiv a undei electromagnetice in vid. Din aceasta cauza cele doua valori coincid.

HarapAlb:

--- Citat din: DARIUS PITARIU din Decembrie 11, 2013, 11:22:52 p.m. ---Pentru ca lumina nu poate fi influentata de nimic decat de un mediu cu un indice de refractie diferit, nimic alceva.  8)

--- Terminare citat ---

Bine ai venit pe forum!

Daca analizezi fenomenul la nivel microscopic vei constata ca viteza luminii este constanta, nu se modifica. Indicele de refractie modifica ceea ce se numeste viteza de grup (marime macroscopica) care in general nu este aceeasi cu viteza de propagare a luminii.

Electron:

--- Citat din: DARIUS PITARIU din Decembrie 11, 2013, 11:22:52 p.m. ---Pentru ca lumina nu poate fi influentata de nimic decat de un mediu cu un indice de refractie diferit, nimic alceva. 
--- Terminare citat ---
Esti sigur ca gravitatia nu influenteaza lumina?

e-

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă