Forumul Scientia

Diverse => Discuţii pe diverse teme => Subiect creat de: b12mihai din Ianuarie 22, 2011, 04:38:44 PM

Titlu: O lume fara Romania
Scris de: b12mihai din Ianuarie 22, 2011, 04:38:44 PM
Oare am vazut si lucrurile bune facute de romani? Ca relele da... Ne-am intrebat vreodata daca lumea, intr-adevar, nici nu ar fi simtit absenta unei tarisoare precum Romania? Un film pe care, daca nu l-ati vazut/auzit de el, si pe care va recomand sa il vizionati, raspunde la aceste intrebari: http://video.google.com/videoplay?docid=3248980463358300047&q=&hl=en# (cica ar fi fost realizat de un roman angajat la Microsoft)
Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: Darro din Ianuarie 22, 2011, 06:23:57 PM
N-am inteles niciodata "laudatul" asta. Avem 3 sportivi si vreo 5 inventii majore si cam asta-i tot ce-am adus lumii ca tara.
Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: DanielTex din Ianuarie 22, 2011, 06:39:44 PM
Am vazut si eu filmuletul acum mai mult de un an si e interesant, asa la prima vedere. Dar atentie, romanii le-au inventat, adica ei au avut initiativa dar nu ei au dus-o pana la capat, ci strainii. Un exemplu bun ar fi chiar cel cu stilolul, la urma urmei francezii au fost cei care au brevetat-o si nu romanii. Iar acest lucru s-a intamplat cu multe alte inventii care nu sunt recunoscute ca fiind realizate de romani. :-\
Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: cristi din Ianuarie 22, 2011, 09:13:24 PM
CitatN-am inteles niciodata "laudatul" asta. Avem 3 sportivi si vreo 5 inventii majore si cam asta-i tot ce-am adus lumii ca tara.
Nici eu, atunci cand oamenii vor vomita atunci cand cineva mentioneaza tribul (roman, american, tigan) atunci va fi o lume mai buna... Pana atunci trebuie sa fim fie complexati fie mandri pe ce scrie pe pasaportul nostru....
Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: Adi din Ianuarie 22, 2011, 10:46:09 PM
Filmul e vechi, il stiu de cativa ani. Dar intre timp am inteles ca nu romanul merita premiul Nobel insulina, ci cu adevarat canadienii, caci premiul Nobel se da catre cei care arata ca descoperirea e si utila (ori ei chiar au vindecat diabetul cu ea, facand retata pentru productie industriala a insulinei). La fel avionul cu reactie al lui Henri Coanda de fapt nici nu a reusit sa decoleze de la sol, ci el i-a facut doar principiul. Primele avioane cu reactie au zburat 20 de ani mai tarziu facute de americani si nemti. Da, am facut si noi ceva, dar e o parte nesemnificativa fata de partile facute de toate celelalte tari la un loc.
Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: zec din Ianuarie 22, 2011, 11:10:06 PM
Partea slaba a romanilor e spiritul de echipa de aceea au fost mai degraba precursori in anumite domenii ale stiintei sau culturi.Nu prea sunt de acord cu filmuletul ,parca am fi tara de la capatul lumi asa incepe prezentarea.Pe alta parte multi dintre romani care au avut mari succese in domeniu sau specializat in universitati puternice din europa care in multe cazuri au ramas in continuare in acele tari pentru a continua munca,cum ar de exemplu Brancusi dar spre mandria noastra ei sau mandrit ca erau romani noi ne mandrim ca l-am avut pe Brancusi sau altii.Daca mama ma facut roman pai asta voi fi pana la moarte.
Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: cristi din Ianuarie 22, 2011, 11:26:44 PM
Citatnoi ne mandrim ca l-am avut pe Brancusi
De ce sa te mandresti tu? Ai sculptat in locul lui? i-ai dat de mancare cand ii era foame la Paris? l-ai invatat sa tina dalta in mana cand era copil?
CitatDaca mama ma facut roman pai asta voi fi pana la moarte.
de ce sa fii asta? de ce sa nu iti dai sansa sa iti dai seama ce esti tu cu adevarat, ce vrei sa fii? Daca vei descoperi ca te atrage Buddha? Sau ca esti homosexual? Sau ca iubesti desertul Saharei? Tu esti ceea ce alegi sa fi, ceea ce ti se da (picioare, mana, ochi, pasaport) ti se da si e doar o componenta a ta. Mai important este sa te definesti tu insuti, sa iti dai tu sens vietii tale, indiferent ce scrie in pasaport sau cate handicapuri ai primit de la mama ta...
Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: zec din Ianuarie 23, 2011, 12:47:42 AM
Era vorba de cazul meu.Poate ca daca ma nasteam in spania si traiam acolo puteam sa ma consider spaniol dar tara unde te ai nascut nu o poti schimba.Tu vorbesti de drepturi ale omului fiecare le are mai mult sau mai putin eu vorbeam de nationalitate nu despre cetatenie.Si faptul ca esti patriot este dreptul fiecaruia.Pui exact intrebarile care nu isi au cazul la situatia cu Brancusi el era un exemplu de mandrie nationala asa cum si Mozzart a trait in saracie si austria se mandreste cu el la fel si Abel a murit in saracie si danemarca il considera unul din cei mai mari danezi.Pai daca tu ca tara nu ai niste referinte atunci cum te definesti?.Nimeni nu se naste invatat si cineva trebuie sa te invete ca sa poti face ceva si tu.Un om lucid realizeaza ca succesele nu sunt doar meritul lui.
Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: ibagus din Ianuarie 23, 2011, 09:05:31 AM
 Ma bucur ca aveti o parere atat de "buna" fata de romani. Rusine! Nu uitati ca daca o sa ajungeti mari inventatori sau orice altceva cand va veti privi in olginda tot romani veti fi! Si sa nu uitati sa multumiti Romaniei pentru ca prin lipsurile si defectele ei va facut sa va ambitionati sa sa ajungeti undeva.
Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: AlexandruLazar din Ianuarie 23, 2011, 07:31:05 PM
CitatSi sa nu uitati sa multumiti Romaniei pentru ca prin lipsurile si defectele ei va facut sa va ambitionati sa sa ajungeti undeva.

Hai să nu uităm că suntem în secolul 21. La 1848 era bine ce zici; România este o bucată mare de pământ între niște granițe, la fel ca orice altă țară, motiv pentru care dacă ai transplanta toată populația României altundeva și ai lăsa-o pustie, România nu ar mai face nimic. Prin urmare, România n-are nicio treabă, românii sunt cei care își fac de cap.

Cât despre faptul că prin lipsurile și defectele lor, românii ne fac să ne ambiționăm și să ajungem undeva, le mulțumim pentru efort da' am fi mulțumiți dacă ne-ar da o mână de ajutor mai degrabă...
Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: Adi din Ianuarie 23, 2011, 08:18:41 PM
Complet de acord cu Alexandru.
Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: 123 din Ianuarie 23, 2011, 08:26:38 PM
Nu exista popoare "bune" si popoare "rele".  Procentual vorbind, sunt la fel de multi "prosti" in orice tara. Problema care se pune este cea a relatiei dintre elitele fiecarei populatii si marea masa a "prostimii". Daca relatia e una corecta, atunci atat elitele cat si "prostimea" prospera. In Romania acest raport a fost semnificativ alterat in perioada comunismului, cand elitele au fost decimate, iar reprezentantii "poporului" au preluat controlul asupra intregii societati. De aceste tare se pare ca nu scapam prea usor. La asta se adauga si vechea problema a romanilor cu "capra vecinului".

Totusi, in Romania nu doar prostii reprezinta problema. Cum spuneam mai sus, prosti sunt peste tot, dar elitele au capacitatea de a limita accesul celorlalti in zona decizionala, binenteles prin mijloace democratice. Marea noastra problema este ca elitele din Romania nu au aceasta capacitate.

@Alexandru Lazar:

Nu astepta ajutor din partea "prostilor", rolul lor in societate e sa incurce :D. Parerea mea e ca trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare si sa-i convingi ca tu ai dreptate. E foarte greu (aproape imposibil), dar elitele trebuie sa-si asume acest rol. Parerea mea (si nu doar a mea) e ca o mare parte a intelectualilor nu-si asuma rolul pe care ar trebui sa-l joace in societate si, in consecinta, ne conduc prostii.
Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: b12mihai din Ianuarie 23, 2011, 09:04:41 PM
Citat din: 123 din Ianuarie 23, 2011, 08:26:38 PM
dar elitele trebuie sa-si asume acest rol. Parerea mea (si nu doar a mea) e ca o mare parte a intelectualilor nu-si asuma rolul pe care ar trebui sa-l joace in societate si, in consecinta, ne conduc prostii.

Total de acord cu tine! Si cu tot ce ai spus in post, dar mai ales in partea asta.

Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: Adi din Ianuarie 23, 2011, 09:33:17 PM
Citat din: gothik12 din Ianuarie 23, 2011, 09:04:41 PM
Citat din: 123 din Ianuarie 23, 2011, 08:26:38 PM
dar elitele trebuie sa-si asume acest rol. Parerea mea (si nu doar a mea) e ca o mare parte a intelectualilor nu-si asuma rolul pe care ar trebui sa-l joace in societate si, in consecinta, ne conduc prostii.

Total de acord cu tine! Si cu tot ce ai spus in post, dar mai ales in partea asta.

Fara falsa modestie, eu ma consider parte din aceasta elita, care, mai mult, chiar si-a asumat acest rol in societatea romaneasca si l-a indeplinit timp de vreo 4 ani. Nu stiu cat voi mai continua, dar pana acum cel putin am facut.
Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: 123 din Ianuarie 23, 2011, 09:53:52 PM
Adi, desi in anumite privinte sunt in total dezacord cu tine, sa stii ca apreciez ceea ce faci in domeniul tau. De cand am inceput sa "activez" pe acest forum am invatat multe, iar forumul ca si site-ul "StiintaAzi" sunt in mare masura opera ta. Nu la tine ma refeream cand am criticat elitele. Tu esti foarte tanar si mai ai multe de aratat. Ma refeream la intelectualii de 50-60 de ani, care au fost complici prin tacere ai regimului comunist, iar acum sunt complici la "impartirea ciolanului". Tacerea de atunci ii obliga sa taca si acum. Acea elita nu mai are un ascendent moral asupra poporului roman pentru ca si l-a pierdut  tacand cand ar fi trebuit sa vorbeasca. Acum ei vorbesc in loc sa taca. Probabil multi dintre ei au diverse "pete" prin dosare si pot fi santajati.  De aceea nici nu vor, nici nu pot face nimic. Singura solutie e ridicarea unei noi elite care va avea de luptat atat cu unele metehne ale romanilor cat si (mai ales) cu vechea "elita".
Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: Adi din Ianuarie 23, 2011, 11:28:39 PM
Sunt de acord cu ce zici tu, 123. In primul rand ca sa poti schimba ceva trebuie sa nu fii santajabil cu fapte de coruptie, etc, si sa fii independent financiar, de exemplu sa nu depinzi de seful roman batran pentru promovare. Ideal este sa lucreze romani pentru UE pe salariu de UE si sa vina cu autoritatea de la UE sa spuna la romanii din tara ce sa faca. Dar cei din tara nu vor primi bine aceste sfaturi, vor zice ca cel caer vine nu cunoaste sistemul din tara, care nu poate fi schimbat pur si simplu dupa cum e in afara.
Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: valangjed din Ianuarie 23, 2011, 11:43:56 PM
Inainte de a fi romani cred ca ar trebui sa fim oameni.O societate umana dezvoltata nu cred ca ar trebui sa tina cont de nationalitate.
Nationalitatea este doar un concept care a reprezentat ceva acum 150 de ani dar astazi mi se pare fara rost.
Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: b12mihai din Ianuarie 24, 2011, 09:44:19 AM
Citat din: 123 din Ianuarie 23, 2011, 09:53:52 PM
Ma refeream la intelectualii de 50-60 de ani, care au fost complici prin tacere ai regimului comunist, iar acum sunt complici la "impartirea ciolanului". (...)Acea elita nu mai are un ascendent moral asupra poporului roman pentru ca si l-a pierdut  tacand cand ar fi trebuit sa vorbeasca.

Astia sunt demult o cauza pierduta. Nu mai am incredere in foarte multi din asa-zisa elita intelectuala din Romania.

Citat din: 123 din Ianuarie 23, 2011, 09:53:52 PM
Singura solutie e ridicarea unei noi elite care va avea de luptat atat cu unele metehne ale romanilor cat si (mai ales) cu vechea "elita".

Citat din: valangjed din Ianuarie 23, 2011, 11:43:56 PM
Inainte de a fi romani cred ca ar trebui sa fim oameni.O societate umana dezvoltata nu cred ca ar trebui sa tina cont de nationalitate.

Problema este alta, si e una grava, de unde se va ridica o astfel de elita? Cand vom fi oameni si nu vom mai tine cont de nationalitate? Sunt atatia romani, foarte destepti, foarte competenti, care pleaca, pleaca scarbiti de ce se intampla aici, si pe buna dreptate, dar nici nu vor sa mai intoarca ochii inapoi. Stiu, vor fi aici care vor spune ca nu au facut asa, dar sunt destui, si inca multi care au facut asa.
Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: AlexandruLazar din Ianuarie 24, 2011, 04:31:17 PM
Nedreptate socială sau intelectuală sau orice alte forme de inechități există peste tot în lume, nu asta e problema. Problema este că dislocarea grupurilor care au avut acces la putere în România de astăzi este foarte greu de făcut prin mijloace democratice de o elită care, luând în calcul fie și numai definiția termenului, este într-o evidentă minoritate.

Sigur, se poate, însă este un proces de durată, iar eu unul nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să am răbdare să se întâmple, nici să conving pe alții cu drept de vot că e cazul să se întâmple. În fond nu sunt profesor de educație civică. Fiecare are ochi să vadă ce e în jur, minte ca să judece ce se întâmplă și dreptul de vot cu care să taie și să spânzure. Că marea masă a românilor preferă ca, în ziua de vot, să își țină capul pe umeri doar ca să nu le plouă în gât nu e un lucru pentru care sunt eu dispus să suport consecințele. Românii au, hai nu de 20 de ani, dar cel puțin de 14 ani, toate instrumentele necesare ca să își croiască un destin bun prin hățișurile democrației.

E în firea unora ca noi să credem că de fapt de la noi ar putea să pornească o "vindecare", că noi am putea să începem să ne scoatem compatrioții din mocirlă, fiindcă până la urmă noi suntem cei care facem posibile lucruri care pe vremea părinților noștri erau imposibile sau aflăm răspunsurile la întrebări la care toată lumea dă din umeri atunci când ne apucăm să le cercetăm. Dar în realitate răspunsul la problemele societății noastre nu vine numai de la noi. Ne putem da peste cap în zece feluri și să explicăm altora ce înseamnă democrația într-o sută -- câtă vreme disprețul pentru lege este universal acceptat de fiecare român normal câtă vreme e în favoarea lui, câtă vreme fiecare român normal își dă votul pe 50 de lei ca să aibă o zi mai puțin săracă și în general, câtă vreme se vor manifesta toate metehnele tinerei democrații românești, noi putem să facem și ca focile. Ca în orice sistem bazat pe domnia majorității, prosperitatea nu stă atât în entuziasmul și zbaterile minorității cât în luciditatea și hotărârea majorității, majoritate care la noi s-a născut, a crescut și și-a format ideile despre politică și societate în cadrul dezorientat spiritual și dizlocuitor de valori al comunismului.
Titlu: Re: O lume fara Romania
Scris de: RaduH din Ianuarie 29, 2011, 04:34:35 PM
CitatSingura solutie e ridicarea unei noi elite care va avea de luptat atat cu unele metehne ale romanilor cat si (mai ales) cu vechea "elita".
Asta ar putea fi o problema globala nu numai romaneasca. La noi e mai grav.
Ce e cel mai grav e ca nu mai avem sectoare economice productive.
Nu mai avem o agricultura decat de subzistenta si nu mai avem o industrie.
Nu sunt convins ca nu am primit foarte mult ajutor vestic sa ne transformam in piata de desfacere.
Problema lor cred ca acuma e ca pietele astea de desfacere estice nu mai au putere de cumparare.