Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Erata la “Cat cantareste UNIVERSUL si cat cantareste cea mai usoara particula?"

Creat de atanasu, Ianuarie 04, 2021, 11:43:16 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

atanasu

Niu e(v e  neutrino) sau Erata la  "Cat cantareste UNIVERSUL si cat cantareste cea mai usoara particula?"

Nota explicativa si dedicatie:
Acest articol este o corectie adusa calculului personal prezentat doar ca rezultat final in partea a doua a articolului Cat cantareste UNIVERSUL si cat cantareste cea mai usoara particula? :  publicat in 21 noiembrie 2017,  la firul:   https://forum.scientia.ro/index.php/topic,5229.0.html,
calcul refacut dupa  34 ani de la cel din  1983 care a fost  certificat in 21 noiembrie 1983 la implinirea unor zci de ani de existenta (sunt nascut ca luna si zi la data miraculoasa de 21.11....  un numar cu o incarcatura esoterica  maxima-vezi Evanghelia dupa Ioan-, pe care daca este cineva interesat, o pot explica ) prin semnatura personala a regretatului poet, filosof si logician, Ion Nicolescu decedat in 17 februarie 2012 la 69 ani(nascut la 19 ianuarie 1943)
Ciorna de atunci si pierduta am regasit-o miraculos acum in  2021 dupa ce anul trecut m-am referit de cateva ori la acea lucrare din 2017  pe firul unde am mai postat zilele astea si in 2020, fir intitulat CONSTANTE COSMICE UNIVERSALE- CAMPUL GRAVITATIONAL.
de la linkul https://forum.scientia.ro/index.php/topic,5480.75.html, lucru care a prilejuit si observarea erorii si pe care o corectezcu ocazia acestui articol in care dezvolt putin si motivul interesului meu de tanar pentru neutrino.
Dedicatie: Ioane pentru tine care mi-ai trezit interesul pentru fundamentele stiintei ale logicii si matemtcii si pe care desi fost olimpic la mate-fizica il cam pierdusem prin  exercitarea ingineriei pentru care ma pregatisem in facultate, doar o  strofa dintr-o frumoasa poezie  de a sa, Elegie- niste versuri care ar putea foarte bine sa-i fie epitaf:

,,mă cunoașteți lume/ ăla-s care scrie/ ăla ce-ndulcește/ lemnul de sicrie/ ăla ca deșteptul/ și ca arabescul/ suflet de cămilă/ ionnicolescu/ fac negoț cu moartea/ ochii mei sunt hoții/ care fură fluturi/ din neantul nopții/ ăla spânzuratul/ teatrul de paiațe/ de-un simbol de paie/ gata să se-agațe/ ăla cu iluzii/ trist antropofag/ sunt sătul de oameni/ și mă cam retrag/ mi-am trăit mumia/ și cred că-i firesc/ cu o crizantemă/ să vă mulțumesc/ am iubit odată/ marea și mareea/ m-am ales cu sarea/ și cu de aceea/ scriu aceste rânduri/ și vă las cu bine/ nu știu ce-o să faceți/ însă fără mine/ fără ca deșertul/ și ca arabescul/ suflet de cămilă/ ionnicolescu".

Ioane, Dumnezeu sa te odihneasca in pace!

Introducere
Cateva vorbe despre neutrino din Neutrin - https://ro.qaz.wiki/wiki/Neutrino Interacțiunile slabe creează neutrini într-una din cele trei arome leptonice : neutrini electronici ( ν e), neutrini muonici ( ν μ), sau neutrini tau ( ν τ), în asociere cu leptonul încărcat corespunzător. Deși s-a crezut mult timp că neutrinii sunt fără masă, se știe acum că există trei mase de neutrini discreți cu valori minuscule diferite, dar nu corespund în mod unic celor trei arome.  Ca rezultat, neutrinii oscilează in evolutia lor între diferite arome . Un neutrino creat într-o aromă specifică se află într-o suprapunere cuantică specifică asociată tuturor celor trei stări proprii de masă. Acest lucru este posibil, deoarece cele trei mase diferă atât de puțin încât nu pot fi distinse experimental în cadrul oricărei căi practice de zbor, datorită principiului incertitudinii . S-a constatat că proporția fiecărei stări de masă în starea de aromă pură produsă depinde profund de acea aromă. Relația dintre aromă și stările proprii de masă este codificată în matricea PMNS . Experimentele au stabilit valori pentru elementele acestei matrice. De exemplu, un neutrino de electroni produs într-o reacție de dezintegrare beta poate interacționa într-un detector îndepărtat ca un neutron muon sau tau. Deși numai diferențele dintre pătratele celor trei valori de masă sunt cunoscute începând cu 2019, observațiile cosmologice implică faptul că suma celor trei mase trebuie să fie mai mică de o milionime decât cea a electronului . Pentru fiecare neutrino, există, de asemenea, o antiparticulă corespunzătoare , numită antineutrino , care are și o rotire de 1 / 2 și fără încărcare electrică. Antineutrinii se disting de neutrini prin semne opuse ale numărului de leptoni și dreptaci în loc de chiralitate stângaci . Pentru a conserva numărul total de leptoni (în dezintegrarea beta nucleară ), neutrinii electronici apar doar împreună cu pozitroni (anti-electroni) sau electron-antineutrini, în timp ce antineutrinii electronici apar doar cu electroni sau neutrini electronici. Neutrinii sunt creați de diverse dezintegrări radioactive ; următoarea listă nu este exhaustivă, dar include unele dintre aceste procese: dezintegrarea beta a nucleilor atomici sau a hadronilor , reacții nucleare naturale precum cele care au loc în miezul unei stele reacții nucleare artificiale în reactoare nucleare , bombe nucleare  sau acceleratori de particule în timpul unei supernove în timpul rotirii unei stele de neutroni când razele cosmice sau grinzile de particule accelerate lovesc atomii.
Majoritatea neutrinilor detectați în jurul Pământului provin din reacțiile nucleare din interiorul Soarelui. La suprafața Pământului, fluxul este de aproximativ 65 miliarde (6,5 × 10 10 ) neutrini solari , pe secundă pe centimetru pătrat. Neutrinii pot fi folosiți pentru tomografia interioară a pământului. Cercetarea este intensă  pentru a elucida natura esențială a neutrinilor, cautandu-se: cele trei valori ale masei de neutrini, gradul de încălcare a CP în sectorul leptonic (care poate duce la leptogeneză ),dovezi clare ale fizicii care ar putea rupe modelul standard al fizicii particulelor , cum ar fi dezintegrarea beta dublă neutrinolă , care ar fi dovada încălcării conservării numărului de leptoni.
Masa de repaus a neutrinului este un test important al teoriilor cosmologice și astrofizice (vezi Materia întunecată ). Semnificația neutrinului în sondarea fenomenelor cosmologice este la fel de mare ca orice altă metodă si, prin urmare, este un focus major de studiu în comunitățile astrofizice.
Se crede că, la fel ca radiația cosmică de fond cu microunde rămasă de la Big Bang , există un fundal de neutrini cu energie scăzută în Universul nostru. În anii 1980 s-a propus că acestea ar putea fi explicația pentru materia întunecată despre care se crede că există în univers. Neutrinii au un avantaj important față de majoritatea celorlalți candidați la materie întunecată: se știe că există. Această idee are și probleme serioase. Din experimentele cu particule, se știe că neutrinii sunt foarte ușori. Aceasta înseamnă că se mișcă cu ușurință la viteze apropiate de viteza luminii . Din acest motiv, materia întunecată fabricată din neutrini este denumită ,, materie întunecată fierbinte ". Problema este că, în mișcare rapidă, neutrinii ar fi avut tendința să se fi răspândit uniform în univers înainte ca expansiunea cosmologică să le facă suficient de reci pentru a se aduna în aglomerări. Acest lucru ar face ca partea de materie întunecată formată din neutrini să fie împrăștiată și să nu poată provoca structurile galactice mari pe care le vedem. Aceleași galaxii și grupuri de galaxii par a fi înconjurate de materie întunecată care nu este suficient de rapidă pentru a scăpa de acele galaxii. Probabil că această materie a furnizat nucleul gravitațional pentru formare . Aceasta implică faptul că neutrinii nu pot constitui o parte semnificativă din cantitatea totală de materie întunecată.
Modelele neutrino standard sunt particule fundamentale asemănătoare punctelor, fără nicio lățime sau volum. Deoarece neutrino este o particulă elementară, nu are o dimensiune în același sens ca și obiectele cotidiene. Proprietățile asociate ,,mărimii" convenționale sunt absente: nu există o distanță minimă între ele, iar neutrinii nu pot fi condensați într-o substanță uniformă separată care ocupă un volum finit. Neutrin - https://ro.qaz.wiki/wiki/Neutrino

Masa Problemă nerezolvată în fizică : Putem măsura masele de neutrini? Neutrinii urmează statisticile lui Dirac sau Majorana ? (mai multe probleme nerezolvate în fizică) Modelul standard al fizicii particulelor a presupus că neutrinii sunt lipsiți de masă. Fenomenul stabilit experimental de oscilație neutrino, care amestecă stările de aromă neutrino cu stările de masă neutrino (analog amestecului CKM ), necesită neutrini să aibă mase diferite de zero. Neutrinii masivi au fost concepuți inițial de Bruno Pontecorvo în anii 1950. Îmbunătățirea cadrului de bază pentru a-și acomoda masa este simplă prin adăugarea unui Lagrangian dreptaci. Furnizarea masei de neutrini se poate face în două moduri, iar unele propuneri folosesc ambele: Dacă, la fel ca alte particule fundamentale ale modelului standard, masa este generată de mecanismul Dirac , atunci cadrul ar necesita un singlet SU (2) . Această particulă ar avea interacțiunile Yukawa cu componenta neutră a dubletului Higgs , dar altfel nu ar avea interacțiuni cu particulele modelului standard, așa că se numește neutrino ,,steril". Sau, masa poate fi generată de mecanismul Majorana , care ar necesita ca neutrino și antineutrino să fie aceeași particulă. Cea mai puternică limită superioară a maselor de neutrini provine din cosmologie : modelul Big Bang prezice că există un raport fix între numărul de neutrini și numărul de fotoni din fundalul cosmic cu microunde . Dacă energia totală a tuturor celor trei tipuri de neutrini a depășit media50  eV pe neutrin, ar exista atât de multă masă în univers încât s-ar prăbuși. Această limită poate fi ocolită presupunând că neutrino este instabil, dar există limite în cadrul modelului standard care îngreunează acest lucru. O constrângere mult mai strictă provine dintr-o analiză atentă a datelor cosmologice, cum ar fi radiația cosmică de fond cu microunde, sondaje de galaxii și pădurea Lyman-alfa . Acestea indică faptul că masele însumate ale celor trei neutrini trebuie să fie mai mici de0,3 eV . Premiul Nobel pentru fizică 2015 a fost acordat lui Takaaki Kajita și Arthur B. McDonald pentru descoperirea lor experimentală a oscilațiilor neutrino, care demonstrează că neutrinii au masă. În 1998, rezultatele cercetărilor la detectorul de neutrini Super-Kamiokande au stabilit că neutrinii pot oscila de la o aromă la alta, ceea ce impune ca aceștia să aibă o masă diferită de zero. Deși acest lucru arată că neutrinii au masă, scara de masă absolută a neutrinilor nu este încă cunoscută. Acest lucru se datorează faptului că oscilațiile neutrino sunt sensibile doar la diferența dintre pătratele maselor. Cea mai bună estimare a diferenței în pătratele maselor statelor proprii de masă 1 și 2 a fost publicată de KamLAND în 2005: | Δ m2 21| =0,000 079  eV 2 . În 2006,experimentul MINOS a măsurat oscilațiile dintr-un fascicul intens de neutrini de muoni, determinând diferența în pătratele maselor dintre propriile stări de masă neutrino 2 și 3. Rezultatele inițiale indică | Δ m2 32| = 0,0027 eV 2 , în concordanță cu rezultatele anterioare de la Super-Kamiokande. De când | Δ m2 32| este diferența dintre două mase pătrate, cel puțin una dintre ele trebuie să aibă o valoare care este cel puțin rădăcina pătrată a acestei valori. Astfel, există cel puțin un stat propriu de masă neutrino cu o masă de cel puțin0,05 eV . În 2009, datele privind lentilele unui grup de galaxii au fost analizate pentru a prezice o masă de neutrini de aproximativ 1,5 eV . Această valoare surprinzător de mare necesită ca cele trei mase de neutrini să fie aproape egale, cu oscilații de neutrini de ordinul mili-electron-volți. În 2016, aceasta a fost actualizată la o masă de1,85 eV . Acesta prezice 3 neutrini sterili de aceeași masă, tulpini cu fracția de materie întunecată Planck și nerespectarea dublei dezintegrări beta neutrinol. Masele se află sub limita superioară a orașului Mainz-Troitsk2,2 eV pentru antineutrino electron. Acesta din urmă este testat din iunie 2018 în experimentul KATRIN , care caută o masă între0,2 eV și2 eV . O serie de eforturi sunt în curs de a determina în mod direct scara de masă neutrino absolută în experimentele de laborator. Metodele aplicate implică dezintegrarea beta nucleară ( KATRIN și MARE ). La 31 mai 2010, cercetătorii OPERA au observat primul eveniment candidat la neutrino tau într-un fascicul de neutrini muoni , prima dată când a fost observată această transformare în neutrini, oferind dovezi suplimentare că au masă. În iulie 2010, sondajul galaxiei 3-D MegaZ DR7 a raportat că au măsurat o limită a masei combinate a celor trei soiuri de neutrini să fie mai mică de 0,28 eV . O limită superioară încă mai strânsă pentru această sumă de mase,0,23 eV , a fost raportat în martie 2013 de colaborarea Planck , în timp ce un rezultat din februarie 2014 estimează suma ca 0,320 ± 0,081 eV pe baza discrepanțelor dintre consecințele cosmologice implicate de măsurătorile detaliate ale lui Planck ale fondului cosmic cu microunde și predicțiile care rezultă din observarea altor fenomene. , combinat cu presupunerea că neutrinii sunt responsabili pentru lentila gravitațională mai slabă observată decât s-ar aștepta de la neutrini fără masă. Dacă neutrino este o particulă Majorana , masa poate fi calculată prin găsirea timpului de înjumătățire al dezintegrării dublu-beta neutrinol a anumitor nuclee. Cea mai mică limită superioară actuală pe masa majorană a neutrinului a fost stabilită de KamLAND -Zen: 0,060-0,161 eV.

Calculul corectat al masei minime din Univers 

In articolul de atatea ori referit, publicat in 21 noiembrie 2017 la topicul de la firul https://forum.scientia.ro/index.php/topic,5229.0.html,
si intitulat "Cat cantareste UNIVERSUL si cat cantareste cea mai usoara particula?" pe care acum doresc sa-l corectez din punctul de vedere al evaluarii masei minime din Univers, in prima parte prezentam schema de calcul al unitatilor Planck pe care am folosit-o si eu in 1983  la calculul masei maxime si minime, cand am aflat despre ea de la o colega fizician si mai gasisem si referiri ici colo prin diverse texte de popularizare, asa cum explic in articolul din 2017,  referit.
Voi relua conditiile prezentate atunci, ducandu-le insa pana la obtinerea sistemului de trei ecuatii ale carei  solutii le-am prezentat valori  in 2017.
Respectiv  expresiile  constantelor universale utilizate la determinarea unitatilor Planck se normalizeaza la valoare unitara, anume  constanta universala c-viteza luminii in vid, G- constanta atractiei universale a lui Cavendish si h sau h/(2*Pi) constanta universala a lui Planck si se obtine
un sistem de trei ecuatii cu trei necunosute cu ajutorul carora vom calcula unitatile de masura Planck.
Viteza luminii in vid , c= 2.9979*10^9 ms-1 devine 1 daca unitatea de lungime Planck este cea numita L astfel ca x*L=1m, cand x este numarul de unitati de lungime Plank dintr-un metru si daca unitatea de timp Planck este cea numita T astfel ca 1 secunda=y*T, cand y este numarul de unitati de timp Planck dintr-o secunda.
Mentionam ca in expresiile celorlalte doua constante universale , G a lui Cavendish si h(sau h/(2*Pi) a lui Planck pe care le normalizam deasemenea la valoarea 1,  intra pe langa unitatile de lungime, -metru si timp- secunda si masa exprimata in kg unde z*M =1 kg  cu aceleasi semnificatii ale lui M ca fiind unitatea de masa Planck si z numarul de astfel de unitati dintr-un kg
Astfel se obtine o prima ecuatie a sistemlui de trei ecuatii cu trei necunoscute  x,y, z care va da valorile constantelor foarte simplu respetiv : L=1/x [m]; T=1/y si M=1/z[kg]

Prima ecuatie dedusa prin normalizarea lui c este si cea mai simpla  x/y=1/c.
Nu voi mai insista, intrucat solutiile, respectiv valorile lui L,T si M se afla in prima parte a lucrarii din 2017 si de fapt nici nu ne sunt necesare pe noi intersandu-se numai acest principiu de normalizare pe care l-am extins la marimile universale care nu pot avea decat unitatea de masura unu, filozofic Universul neavand nevoie de nimic altceva ca sa existe . Uni este existenta si zero este nonexistnta.

Asadar acelasi principiu de calcul se foloseseste si pentru calculul masei minime si masei maxime din univers prezentand aici doar calculul celei eronate din 2017 valoarea corecta fiind cea regasita si la calculul din 1983, de 2,52*10^-68 kg adica 4,5*10-32 eV.

Voi pezenta calculul efectiv al acestei valori pentru care se pleaca de la normalizarea constantei Planck la valoarea 1.

Astfel h= 6,626*10^-34kg*m^2*s^-1=6,626*10^-34*(muniv*z)*(x*Ru)^2*(y*Tu)^-1 =   
muniv* Ru^2*Tu^-1
unde:
muniv este masa minimala  in Univers iar z este numarul de asemenea mase intr-un kg
Ru este raza universului si x este numarul unor astfel de raze intr-un metru  astfel ca x*Ru=1m si deci x=1/Ru iar Ru este 1,3810^26 [m] rezultand x= 0.77*10^-26
Tu este varsta universului si y este numarul de asemenea valori cuprinse intr-o secunda astfel ca y*Tu=1s si deci y=1/Tu s^-1 iar Tu este 0.44*10^18 rezultand y= 2,3*10^-18

Rezulta ecuatia: 6,626*10^-34*z*x^2*y^-1= 1 care dupa ilocuiri devine:
z=(1/6,626)*10^34*(10^52/(.77^.5))*(2,3*!0^-18
Rezultand z=.396*10^68 si deci  muniv= 2.52*10^-68Kg care in eV devine  muniv= 4,5810^-32 eV
Eroarea in 2017 a fost faptul ca am pierdut pe drum puterea 10^-34 din valoarea lui h.

Comentariu

Consultand  doumentarea la zi pe care o ofera google si care este foarte buna si completa la acest capitol al fizicii, gasind nu numai articole de presa ci si communicate arxiv.org prezentand ca sursa de informatie. rezultate stiintifice certe.
Un exemplu cu un comunicat recent de acest tip este: https://arxiv.org/abs/1909.06048  referitor la experimenttul KATRINA  efectut in Germania, raportat in 2019 si din care rezulta ca masa maximala a  neutrinului electronic  ar putea fi de 1,1eV cu un nivel de incredere de 90%, injumatatind evaluari  anterioare .

De altfel un articol foarte bun aparut in 2019 in scientia.ro, scris de fiziciana Cătălina Curceanu se refera  la exprimentul Gerda:
https://www.scientia.ro/blogurile-scientia/blog-catalina-curceanu/7581-proiectul-gerda-record-de-sensibilitate-in-cautarea-proceselor-de-dubla-dezintegrare-beta-fara-neutrini.html/ 
rezultand astfel ca in ultimele rezultate ale proiectului Gerda  se precizeaza ca masele extraordinar de mici al celor trei tipuri de neutrini: usor, mediu si greu sunt intre 0. - 0.14 eV/c^2  si ca sunt toti cu aproximativ aceiasi masa maximala de 0.14 ev/c^2 adica de cateva milioane de ori mai mica decat cea a electronului care este de 0.511x 10^6 eV/c^2. (raportul maselor fiind me/mn=3.65x10^6) adica exprimat sintetic, GERDA a reuşit să obţină o limită superioară a masei neutrinului si  aceasta este mai mică decât a milioana parte din masa electronului. 
Dar ce este foarte important din punctul nostru de vedere este afrmatia ca in ceeace priveste limita minima a masei, aceasta poate fi oricat de mica dar totusi diferita de zero pentru neutrino usor(electronic)                                                                                 
Sensibilitatea obţinută de GERDA privind durata medie a procesului este de 10^26 ani, adică  de 10.000.000.000.000.000 de ori mai mult decât durata de viaţă a universului!
Pentru viitor este în plan un nou proiect de cercetare, LEGEND, care să folosească o masă de 76Ge de circa 200 kg în condiţii cu un fond redus, astfel încât sensibilitatea să crească până la 10^27ani în măsurarea duratei medii a procesului de dublă dezintegrare beta fără emisie de neutrini.
LEGEND urmează să fie instalat la Gran Sasso în 2021 şi să efectueze măsurători pentru o durată de cinci ani de zile. Evident, dacă LEGEND va reuşi să măsoare un proces în loc de a pune doar limite superioare asupra duratei medii, ar fi o revoluţie cu consecinţe greu de evaluat. Am putea înţelege nu doar neutrinii, ci şi evoluţia universului mult mai bine, ţinând cont că universul este practic îmbibat de neutrini, care se nasc în număr extrem de mare în procesele nucleare ce menţin stelele în viaţă.

In https://en.wikipedia.org/wiki/Neutrino  intrucat un  neutrino este o superpozitie cuantica a ceor trei tipuri, se indica pentru suma celor trei tipuri de neutrini, o valoare <0.120 eV/c2 (95% nivel de incredere) sau  <2.14 ×10-37kg

La https://phys.org/news/2019-08-maximum-mass-lightest-neutrino-revealed.html din  aug 2019 in respectivul articol se prezinta masa maximă a celui mai ușor neutrino, gasita  utilizând date  astronomice de la University College London, cadru în care sa si modelat matematic masa neutrinilor utilizandu-se ze supercomputerul Grace de la UCL, pentru a calcula masa maximă posibilă a celui mai usor neutrin rezultatul fiind  de 0,086 eV (95% CI), care este echivalent cu 1,5 x 10-37 Kg. S-a calculat că cele trei arome de neutrini au împreună o limită superioară de 0,26 eV (IC 95%). Chiar și așa, modelul standard folosit de fizica modernă nu a fost încă actualizat pentru a atribui masa neutrinilor. Desi se indica o limita superioara  pentru masa celui mai ușor neutrino, din punct de vedere tehnic, particula este ca si cum nu ar avea masă, deoarece rămâne de stabilit o limită inferioara.                                                                                                                                                          Notă importanta: Această propoziție cat si cele de ai sus acoperă valoarea gasita  de 2.52x10-68 kg sau 1.4x10-32eV unde 1eV= 1.783x10^-36kg.                                                                                                                                                                                                 Observatie : Evident se poate presupune ca nu este vorba de neutrino eletronic si daca in viitor se va gasi experimental pentru acesta o limita minima mult diferita de calulul facut de mine presupunerea mea pica, dar ramane posibilitatea sa fie vorba de alta particula elementara mai ales daca valoarea gasita prin masuratori va fi mult superioara aesteia data aici
Concluzie: fata de toate cele prezentate credem ca determinarea extraordinar de simpla a unui rezultat de complexitatea acestuia poate avea o semnificatie fizica mai profunda si pe care  nu cred ca o intuim prea bine. Si orium putem fi de acord cu cei care sustin ca.este natural  sa presupunem ca marimea atat de ica a neutrinilor se leaga de o noua scara pentru masa fundamentala a partiulelor in fizica si ca deci o fizica noua dincolo de cea prezisa de modelul  standard si astfel vad si eu confirmata o veche idee personala cum ca problema fundamentala in fizica este cea a scarii

                                                                                                               Fin








atanasu

Textul chiar si cu stersaturile de care nu sunt eu raspunzator este cel complet si  azi voi scrie si un scurt comentariu dar poate ca Admin gaseste o solutie pentru acele stersaturi si aici si pe cel anterior care va uprinde articolul identic cu asta cu stersaturi cu tot.
Up date: L-am scris adica am terminat de redactat articolul, cu scuze din nou pentru porcaria de la editare pentru care eu in ciuda nenumaratelor erori de tastare nu am nici-o vina.

atanasu

Sa repet si aici:

Calculul corectat al masei minime din Univers

In articolul de atatea ori referit, publicat in 21 noiembrie 2017 la topicul de la firul https://forum.scientia.ro/index.php/topic,5229.0.html,
si intitulat "Cat cantareste UNIVERSUL si cat cantareste cea mai usoara particula?" pe care acum doresc sa-l corectez din punctul de vedere al evaluarii masei minime din Univers, in prima parte prezentam schema de calcul al unitatilor Planck pe care am folosit-o si eu in 1983  la calculul masei maxime si minime, cand am aflat despre ea de la o colega fizician si mai gasisem si referiri ici colo prin diverse texte de popularizare, asa cum explic in articolul din 2017,  referit.
Voi relua conditiile prezentate atunci, ducandu-le insa pana la obtinerea sistemului de trei ecuatii ale carei  solutii le-am prezentat valori  in 2017.
Respectiv  expresiile  constantelor universale utilizate la determinarea unitatilor Planck se normalizeaza la valoare unitara, anume  constanta universala c-viteza luminii in vid, G- constanta atractiei universale a lui Cavendish si h sau h/(2*Pi) constanta universala a lui Planck si se obtine un sistem de trei ecuatii cu trei necunosute cu ajutorul carora vom calcula unitatile de masura Planck.
Viteza luminii in vid , c= 2.9979*10^9 ms-1 devine 1 daca unitatea de lungime Planck este cea numita L astfel ca x*L=1m, cand x este numarul de unitati de lungime Plank dintr-un metru si daca unitatea de timp Planck este cea numita T astfel ca 1 secunda=y*T, cand y este numarul de unitati de timp Planck dintr-o secunda.
Mentionam ca in expresiile celorlalte doua constante universale , G a lui Cavendish si h(sau h/(2*Pi) a lui Planck pe care le normalizam deasemenea la valoarea 1,  intra pe langa unitatile de lungime, -metru si timp- secunda si masa exprimata in kg unde z*M =1 kg  cu aceleasi semnificatii ale lui M ca fiind unitatea de masa Planck si z numarul de astfel de unitati dintr-un kg
Astfel se obtine o prima ecuatie a sistemlui de trei ecuatii cu trei necunoscute  x,y, z care va da valorile constantelor foarte simplu respetiv : L=1/x [m]; T=1/y si M=1/z[kg]
Prima ecuatie dedusa prin normalizarea lui c este si cea mai simpla  x/y=1/c.
Nu voi mai insista, intrucat solutiile, respectiv valorile lui L,T si M se afla in prima parte a lucrarii din 2017 si de fapt nici nu ne sunt necesare pe noi intersandu-se numai acest principiu de normalizare pe care l-am extins la marimile universale care nu pot avea decat unitatea de masura unu, filozofic Universul neavand nevoie de nimic altceva ca sa existe . Unu este existenta si zero este nonexistnta.

Asadar acelasi principiu de calcul se foloseseste si pentru calculul masei minime si masei maxime din univers prezentand aici doar calculul celei eronate din 2017 valoarea corecta fiind cea regasita si la calculul din 1983, de 2,52*10^-68 kg adica 4,5*10-32 eV. Reamintim doar fiind aici un ultim text incheind lucrara din 2017 ca atunci masa universului indicata cu  Munivers= 1.74x 10^53 kg valoare corespunzand cum am aratat acolo cu alte determinari recente si total independente a acestei marimi universale.

Voi pezenta calculul efectiv al acestei valori pentru care se pleaca de la normalizarea constantei Planck la valoarea 1.

Astfel h= 6,626*10^-34kg*m^2*s^-1=6,626*10^-34*(muniv*z)*(x*Ru)^2*(y*Tu)^-1 =   
muniv* Ru^2*Tu^-1
unde:
muniv este masa minimala  in Univers iar z este numarul de asemenea mase intr-un kg
Ru este raza universului si x este numarul unor astfel de raze intr-un metru  astfel ca x*Ru=1m si deci x=1/Ru iar Ru este 1,3810^26 [m] rezultand x= 0.77*10^-26
Tu este varsta universului si y este numarul de asemenea valori cuprinse intr-o secunda astfel ca y*Tu=1s si deci y=1/Tu s^-1 iar Tu este 0.44*10^18 rezultand y= 2,3*10^-18

Rezulta ecuatia: 6,626*10^-34*z*x^2*y^-1= 1 care dupa ilocuiri devine:
z=(1/6,626)*10^34*(10^52/(.77^.5))*(2,3*!0^-18
Rezultand z=.396*10^68 si deci  muniv= 2.52*10^-68Kg care in eV devine  muniv= 4,5810^-32 eV.
Nota azi 8 august 2022 ; am mai observat inca o greseala de calcul respectiv ca in relatia de deasupra .77 este oret sa fie ridicat la patrat si nu la .5(radical) si atunci rezultatul calculului este 1.7 *10-68 respectiv in eV=0.955*10-32
Eroarea in 2017 a fost produsa de faptul ca am pierdut pe drum puterea 10^-34 din valoarea lui h si deci rezultaul gasit in 2017 era de m=1,71x10-34 kg,evident incorect adica mai mare de 1034 ori decat cel corect  si care difera enorm de cel din 1983 acelasi cu cel de acum  fiind putin mai mare si fata de cat ce se apreiaza azi pentru neutrino ceea ce evident ca indica deasemenea greseala.

Comentariu

Consultand  doumentarea la zi pe care o ofera google si care este foarte buna si completa la acest capitol al fizicii, gasind nu numai articole de presa ci si communicate arxiv.org prezentand ca sursa de informatie. rezultate stiintifice certe.
Un exemplu cu un comunicat recent de acest tip este: https://arxiv.org/abs/1909.06048  referitor la experimenttul KATRINA  efectut in Germania, raportat in 2019 si din care rezulta ca masa maximala a  neutrinului electronic  ar putea fi de 1,1eV cu un nivel de incredere de 90%, injumatatind evaluari  anterioare .

De altfel un articol foarte bun aparut in 2019 in scientia.ro, scris de fiziciana Cătălina Curceanu se refera la exprimentul Gerda:
https://www.scientia.ro/blogurile-scientia/blog-catalina-curceanu/7581-proiectul-gerda-record-de-sensibilitate-in-cautarea-proceselor-de-dubla-dezintegrare-beta-fara-neutrini.html/ 
rezultand astfel ca in ultimele rezultate ale proiectului Gerda  se precizeaza ca masele extraordinar de mici al celor trei tipuri de neutrini: usor, mediu si greu sunt intre 0. - 0.14 eV/c^2  si ca sunt toti cu aproximativ aceiasi masa maximala de 0.14 ev/c^2 adica de cateva milioane de ori mai mica decat cea a electronului care este de 0.511x 10^6 eV/c^2. (raportul maselor fiind me/mn=3.65x10^6) adica exprimat sintetic GERDA a reuşit să obţină o limită superioară a masei neutrinului si  aceasta este mai mică decât a milioana parte din masa electronului. 
Dar ce este foarte important din punctul nostru de vedere este afrmatia ca in ceeace priveste limita minima a masei, aceasta poate fi oricat de mica dar totusi diferita de zero pentru neutrino usor(electronic)                                                                                 
Sensibilitatea obţinută de GERDA privind durata medie a procesului este de 10^26 ani, adică  de 10.000.000.000.000.000 de ori mai mult decât durata de viaţă a universului!
Pentru viitor este în plan un nou proiect de cercetare, LEGEND, care să folosească o masă de 76Ge de circa 200 kg în condiţii cu un fond redus, astfel încât sensibilitatea să crească până la 10^27ani în măsurarea duratei medii a procesului de dublă dezintegrare beta fără emisie de neutrini.
LEGEND urmează să fie instalat la Gran Sasso în 2021 şi să efectueze măsurători pentru o durată de cinci ani de zile. Evident, dacă LEGEND va reuşi să măsoare un proces în loc de a pune doar limite superioare asupra duratei medii, ar fi o revoluţie cu consecinţe greu de evaluat. Am putea înţelege nu doar neutrinii, ci şi evoluţia universului mult mai bine, ţinând cont că universul este practic îmbibat de neutrini, care se nasc în număr extrem de mare în procesele nucleare ce menţin stelele în viaţă.

In https://en.wikipedia.org/wiki/Neutrino  intrucat un  neutrino este o superpozitie cuantica a ceor trei tipuri, se indica pentru suma celor trei tipuri de neutrini, o valoare <0.120 eV/c2 (95% nivel de incredere) sau  <2.14 ×10-37kg
La https://phys.org/news/2019-08-maximum-mass-lightest-neutrino-revealed.html din  aug 2019 in respectivul articol se prezinta masa maximă a celui mai ușor neutrino, gasita  utilizând date  astronomice de la University College London, cadru în care sa si modelat matematic masa neutrinilor utilizandu-se ze supercomputerul Grace de la UCL, pentru a calcula masa maximă posibilă a celui mai usor neutrin rezultatul fiind  de 0,086 eV (95% CI), care este echivalent cu 1,5 x 10-37 Kg. S-a calculat că cele trei arome de neutrini au împreună o limită superioară de 0,26 eV (IC 95%). Chiar și așa, modelul standard folosit de fizica modernă nu a fost încă actualizat pentru a atribui masa neutrinilor. Desi se indica o limita superioara  pentru masa celui mai ușor neutrino, din punct de vedere tehnic, particula este ca si cum nu ar avea masă, deoarece rămâne de stabilit o limită inferioara.                                                                                                                                                          Notă importanta: Această propoziție cat si cele de ai sus acoperă valoarea gasita  de 2.52x10-68 kg sau 1.4x10-32eV unde 1eV= 1.783x10^-36kg.                                                                               
Observatie : Evident se poate presupune ca nu este vorba de neutrino eletronic si daca in viitor se va gasi experimental pentru acesta o limita minima mult diferita de calulul facut de mine presupunerea mea pica, dar ramane posibilitatea sa fie vorba de alta particula elementara mai ales daca valoarea gasita prin masuratori va fi mult superioara acesteia data aici
Concluzie: fata de toate cele prezentate credem ca determinarea extraordinar de simpla a unui rezultat de complexitatea acestuia poate avea o semnificatie fizica mai profunda si pe care  nu cred ca o intuim prea bine. Si orium putem fi de acord cu cei care sustin ca.este natural  sa presupunem ca marimea atat de mica a neutrinilor se leaga de o noua scara pentru masa fundamentala a particulelor in fizica si ca deci o fizica noua dincolo de cea prezisa de modelul  standard si astfel vad si eu confirmata o veche idee personala cum ca problema fundamentala in fizica este cea a scarii

                                                                                                  Fin

atanasu

Desi la textul anterior am scris un ultim cuvant Fin totusi consider ca prezentarea calculelor masei minime (posibil neutrino) si masei maxime a insusi Univesului mai suporta un ultim comentariu respectiv privind semnificatia faptului ca am ajuns la masa considerata maxima si dupa calcule total diferite principial cu cele faute de mine.
Sa observam ca doar schimbarea constantei universale  Planck (h) cu cea a lui Cavendish(G) in calculul facut pentru masa si desigur ca unitarizarea si a aceteia ne duce de la masa minima in Univers la masa maxima adica chiar la cea a Universului.
Ce ar semnifica acest aspect? Este o intrebare care ma framanta de ani de zile si careia cred ca filozofic i-am gasit un rapuns valabil si fizic.
Astfel aici in acest punct din Univers si in acest moment de timp adica la aceasta varsta conform constantei lui Hubble toate masele existente in Univers(sau a caror existenta influenteaza oricat de infinitezimal campul gravitational, au valoarea insumata rezultata din calculul meu in conditia cantitativa  ca constanta atractiei universale sa fie unu, viteza propagarii undelor electromagnetice(aluminii) unu si varsta universului 1, si care desigur ca trebuie la scara sa sa fie tot 1 si miracol! rezulta tocamai masa calculata de altii prin socoteli de cantarire a tuturor partilor sale ceea ce este cu totul altceva decat ce am facut eu.

Si acum chiar cred ca este
                                                              FINE

atanasu

PS @Mister Prince singuraticul Han Hazar(Rogdai din Ruslan si Ludmila)
Nu-i asa ca nu ai priceput nimic de pe aici si speri sa te lumineze careva?
Sa-ti explice Calahan sau Ilasus. :)
Si oricum nu o lua chiar ad literam in chestia cu "priceputul" 

PPS De altfel a fost o postare sabotata de niste nemernici necunosuti mie adica nisite hekeri de doi bani.

atanasu

Noutati in domeniul neutrinilor:
https://www.scientia.ro/blogurile-scientia/blog-catalina-curceanu/8667-noi-progrese-in-studiul-neutrinilor.html
Scris de dna Curceanu in aprili 2022
...Experimentul DUNE:
DUNE (Deep Underground Neutrino Experiment) va măsura atât neutrinii, cât și antineutrinii miuonici – oscilația acestora.
Unul dintre obiective este cel de a observa eventuale diferențe între comportamentul neutrinilor și cel al antineutrinilor, ceea ce ne-ar ajuta să înțelegem mai bine misterul dispariției antimateriei din univers.
DUNE va folosi tot detectoare de argon lichid și, în plus, va trimite neutrinii de la Fermilab circa 1300 km pe sub pământ în Dakota de Sud, unde detectoare instalate într-un laborator subteran îi vor măsura (și vor observa câți oscilează).

În primul rând în viitor ne așteptăm să reușim să aflăm care este masa neutrinilor, deci o măsurătoare și nu doar limite în care s-ar încadra această masă.
Apoi am dori să știm dacă neutrinii și antineutrinii sunt una și aceeași particulă sau, dimpotrivă, particule diferite.
Aceste răspunsuri sunt foarte importante atât pentru fizică particulelor, cât și pentru cosmologie, ținând cont că universul este plin de neutrini!


atanasu

Si tot recenta(februarie 2022) si tot de la dna Curceanu si desigur ca tot despre neutrini si chiar despre ce ne interseaza mai mult adica depre masa lor:

https://www.scientia.ro/blogurile-scientia/blog-catalina-curceanu/8631-o-noua-limita-a-masei-neutrinilor-sub-1-ev-stabilita-la-katrin.html
O nouă limită a masei neutrinilor, sub 1 eV, stabilită la KATRIN

"Neutrinii, particule elementare care fac parte din modelul standard al fizicii moderne, sunt cele mai misterioase particule dintre cele pe care le cunoaștem. Au o masă atât de mică, încât nu am reușit s-o măsurăm până în prezent.

În cadrul proiectului de cercetare KATRIN (Karlsruhe Tritium Neutrino) s-a reușit stabilirea unei noi limite în ce privește masa neutrinilor, sub 1 eV, pentru prima dată într-un experiment direct.
KATRIN va continua cu măsurătorile încă 3 ani, urmând să ajungă la  o limită de 0,2 eV, iar dacă masa neutrinului este între 0,2 și 0,8 eV, să o măsoare! După KATRIN va urma un nou experiment (Project opt), care va dispune de o tehnologie și mai sensibilă.

Neutrinii ascund încă multe secrete. Pe lângă masa acestora și mecanismul care ar genera o masă așa de mică, mai este și misterul identității (antineutrini vs neutrini). Acest secret ar putea fi legat la rândul lui de un mare mister al fizicii și cosmologiei: unde a dispărut antimateria din univers."

Oricum ce am facut eu in lucrare comunicata aici si inca de la implinirea catorva zei de ani in 21.11.1983 a fost sa determin un minim absolut posibil pentru mase asa cum este si dimensiunea Planck pentru lungime si timp, adica  niste minime abolute pentru aceste doua marimi . Desigur plecand de la constanta gravitatiei am cantarit universul cu precizie foarte, foarte buna si nici u nu-mi explic inca bine acest aspect care cred ca pe Electron l-a speriat si i-a taiat orice replica. :) O sa mai verific toate astea si voi mai reveni.

atanasu

Am scris intr-o postare mai veche (16 aprile 2021) urmatoarele reluate acum cu niste modificari in exprimare:
" Sa observam ca doar schimbarea unitarizarei constantei universale  Planck (h) cu cea a lui Cavendish(G) in calculul facut pentru masa ne conduce sa  constatam  ca unitarizarea si a acesteia ne duce de la o masa minima in Univers  la masa maxima adica chiar la cea a Universului.
Ce ar semnifica acest aspect? Este o intrebare care ma framanta de ani de zile si careia cred ca filozofic i-am gasit un rapuns valabil si fizic.
Astfel aici in acest punct din Univers si in acest moment de timp adica la aceasta varsta conform constantei lui Hubble toate masele existente in Univers(sau a caror existenta influenteaza oricat de infinitezimal campul gravitational, au valoarea insumata rezultata din calculul meu in conditia cantitativa  ca constanta atractiei universale sa fie unu, viteza propagarii undelor electromagnetice(a luminii) unu si varsta universului unu, si miracol! a rezultat tocamai masa calculata de altii mai tarziu prin socoteli de cantarire a tuturor partilor sale ceea ce este cu totul altceva decat ce am facut eu.

Asupra acestui aspect fantastic de important care ar putea duce chiar la marea unificare poate ca voi reveni

Dar deocamdata merg la celalalt fir sa-i explic mai clar lui Electron cum este cu Masa universului desi daca ne uitam chiar si aici putem intelege  ce am facut in 83 si pentru aceasta valoare, nu stiu daca pe atunci evaluata precum astazi, mie iesindu-mi de atunci foarte "exact" intr-un mod evident si azi inca original (imi da cineva Nobelul pentru 1983? :)

atanasu

Am scris intr-o postare mai veche (16 aprile 2021) urmatoarele reluat acum cu  niste modificari in exprimare:
" Sa observam ca doar schimbarea unitarizarei constantei universale  Planck (h) cu cea a lui Cavendish(G) in calculul facut pentru masa ne duce sa  constatam  ca unitarizarea aceasta  ne duce de la o masa minima in Univers iar invers la masa maxima adica chiar la cea a Universului.
Ce ar semnifica acest aspect? Este o intrebare care ma framanta de ani de zile si careia cred ca filozofic i-am gasit un raspuns valabil si fizic.
Astfel aici in acest punct din Univers si in acest moment de timp adica la aceasta varsta conform constantei lui Hubble toate masele existente in Univers(sau a caror existenta influenteaza oricat de infinitezimal campul gravitational, au valoarea insumata rezultata din calculul meu in conditia cantitativa  ca constanta atractiei universale sa fie unu, viteza propagarii undelor electromagnetice(a luminii) unu si varsta universului unu,  si miracol! rezulta tocamai masa calculata de altii prin socoteli de cantarire a tuturor partilor sale ceea ce este cu totul altceva decat ce am facut eu.

Asupra acestui aspect fantastic de important care ar putea duce chiar la marea unificare poate ca voi reveni

Dar deocamdata merg la celalalt fir sa-i explic mai clar lui Electron cum este cu Masa universului desi daca ne uitam chiar si aici putem intelege  ce am facut in 83 si pentru aceasta valoare, nu stiu daca pe atunci evaluata precum astazi, mie iesindu-mi de atunci foarte "exact" intr-un mod evident si azi inca original (imi da cineva Nobelul pentru 1983? :)

atanasu

Nota importanta: Analizand posibilitatea de corelare  intre constantele ce intra in calcule consider ca nu este posibila o corelatie intre constanta Hubble care depinde de varsta universului si evolueaza odata cu aceasta, cel putin asta stim azi, si cea a lui Planck o constanta neschimbabila conirata si de el ca atare, calculele privind o masa minima in univers fiind lipsite de sens.

atanasu

Fata de ultima mea postare ar fi trbuit sa modific titlul si sa pastrez doar masa universului dar cine stie poate ca in viitor..

Cat cantareşte UNIVERSUL - o cantarire prin analiza dimensionala



Voi reveni acum la nişte mai vechi idei de fizică pornite de la nişte convingeri metafizice. Se întampla prin anii 1980-1984 cand m-am gandit si la relatia einsteiniana a relativitatii restranse, celebra
E = mxc^2, gasind ca era de mult timp posibil de a fi pusa in fata stiintei ca o ipoteza, tot printr-un rationament filosofic-dimensional, mult inainte ca Einstein sa o introduca initial, dealtfel, tot ca pe o ipoteza, idee pe care poate ca o voi prezenta altă data.
Pe atunci, la intrebarea cat cantareşte universul, raspunsurile nu erau prea clare, pentru ca Universul sau cat concepem noi a fi acesta, dacă l-am putea cantari element cu element, nici macar atunci nu am sti cand si daca vom ajunge la sfarşit, asadar o cantarire directa nu putem avea.
Si totusi exista niste raspunsuri la aceasta interesanta şi fundamentală problemă de cosmologie.
Respecttiv, chiar eu, în anii aceia, m-am gandit la aceste lucruri mai ales dintr-o perspectiva nu numai fizica dar şi filozofica si am gasit atunci nişte valori care azi sunt destul de bine confirmate de ultimele date cunoscute, aşa cum se va arata in lucrare si vom trece în revista acestea specificand ca metoda mea de cantarire, extrem de simpla, a ramas si azi originala, adica nu am mai gasit-o utilizata si de altcineva, desi dupa anii 1990 Universul a inceput sa fie mai exact cantarit.
Pot spune, si voi arăta mai detaliat in lucrare, cum ca atunci rezultatul meu a fost o masa a universului de 1,75*x*10^53kg, valoarea apropiata de cea indicata astazi în Wikipedia (https://ro.wikipedia.org/wiki/Univers) ca fiind de cel puţin 10^53 kg pentru materia obişnuita, de care ţine cont şi analiza dimensionala utilizata de mine, ceea ce poate ca ar putea semnifica ceva important pentru cosmologie.


1. Introducere - sistemul Planck
Am pornit  la modul in care Max Planck in 1899 a propus sa gandim constantele universale ca avand valoare unitara adica valoarea cea mai naturala, natura filozofic vorbind fiind de fapt unara si atunci sistemele de unitati de masura antropomorfice existente  urmand sa fie modificate.
Astfel daca luam cu valoare unitara trei  constante fundamentale din cele mai adanci pentru fizica universului, repectiv viteza luminii in vid, constanta lui Planck redusa si constanta grvittionala   obtinem niste lucruri interesante si anume fara sa incarc lucrarea apeland la Wiki (https://en.wikipedia.org/wiki/Planck_units) spunand numai ca expresiile  constantelor universale utilizate la determinarea unitatilor Planck se normalizeaza la valoare unitara, anume  constanta universala c-viteza luminii in vid, G- constanta atractiei universale a lui Cavendish si h sau h/(2*Pi) constanta universala a lui Planck si se obtine un sistem de trei ecuatii cu trei necunosute cu ajutorul carora se calculeaza unitatile de masura Planck.Viteza luminii in vid , c= 2.9979*10^9 m/s devine 1 daca unitatea de lungime Planck este cea numita lp astfel ca x*lp=1m, cand x este numarul de unitati de lungime Plank dintr-un metru si daca unitatea de timp Planck este cea numita tp astfel ca 1 secunda=y*tp, cand y este numarul de unitati de timp Planck dintr-o secunda. Mentionam ca in expresiile celorlalte doua constante universale , G a gravtatiei universale si h(sau h/(2*Pi) a lui Planck pe care le normalizam deasemenea la valoarea 1, intra pe langa unitatile de lungime(metru) si timp(secunda) si masa exprimata in kg unde z*mp =1 kg  cu aceleasi semnificatii ale lui mp ca fiind unitatea de masa Planck si z numarul de astfel de unitati dintr-un kilogram. Astfel se obtine o prima ecuatie a sistemlui de trei ecuatii cu trei necunoscute  x,y, z care va da valorile constantelor foarte simplu respetiv: lp=1/x [m]; tp=1/y si mp=1/z[kg]. Prima ecuatie dedusa prin normalizarea lui c este si cea mai simpla adica y/x=c. Nu voi insista  pentru calculul unitatilor Planck intrucat solutiile, respectiv valorile lor pe care le dam in final mai jos, de fapt nici nu ne sunt necesare, pe noi intersandu-se numai principiul de normalizare pe care l-am extins la marimile universale care nu pot avea decat unitatea de masura unu, filozofic Universul neavand nevoie de nimic altceva ca sa existe .
Unu este existenta si zero este nonexistenta.
Astfel pentru determinrea unitatilor Planck se obtin  trei ecuatii cu trei necunoscute  x,y, z care vor da dupa rezolvare valorile in sitemul de untati de masura Planck in functie de unitatile noastre conventionale respectiv m, s, kg cu relatiile: lp=1/x[m]; tp=1/y  mp=1/z[kg] Spre exemplu prima ecuatie dedusa prin normalizarea lui c este si cea mai simpla x/y=1/c. Asadar rezolvand sistemul de trei ecuaii cu trei necunoscute se obtin valorile corespunzatoare pentru unitatea de lungime, de timp si de masa, date mai jos consultativ doar pentru a arata cum a aparut aceasta idee care m-a facut sa cred ca pot evalua masa universului observabil, sensibil, adica al carui efect gravitatioal poate ajunge la noi de oriunde din spatiul ocupat de el.
lp= 1.616255(18)×10^−35 m
tp= 5.391247(60)×10^−44 s
mp= 2.176434(24)×10^−8 kg
Se constata ca pentru lungime si timp sunt  sunt niste valori la limita minim posibila, considerandu-se ca sub aceste valori nu se mai poate cobora in spatiu si timp in cadrul fizicii actuale.
Inainte de a prezenta calulul propriu cat si alte evaluai din liteatura vom prezeta valorile idicate actulmente in wikipdia:
In prezent valorile indicate pe wikipedia pentru Univers (https://ro.wikipedia.org/wiki/Univers_observabil)
sunt urmatoarele

Diametru
8.8×10^26 m sau 880 Ym(28,5 Gpc sau 93 Giga ani-lumină)
Volum
4×10^80 m^3
Masa (materie obisnuita)
1,5 ×10^53 kg[(1,5 x 10^56 gr)
Densitate (din total energie)
9,9×10^−27kg/m3 (echivalent cu 6 protoni per m3 de spațiu)[
Varsta
13,799±0,021 miliarde de ani
Temperatura medie
2,72548 K
Alcătuit din
materie obisnuita (barionică) (4,9%)
materie intunecata (26,8%)
energie intunecata (68,3%)[7

Nota mea: Credem ca Universul = Universul Observabil , restul adica cel neunoscut pe care l-am numi neobservibil de aici dar care desigur ca ar fi obervabil undeva la miliade de ani lumina de aici. Asadar cred ca pot presupune ca constata gravitationala G masurata in zona aceasta de univers integreaza celebra problema a celor n corpuri din universul observabil care evident ca se refera la cel observabil si valoarea este un numar finit cea de la nivelul intreglui univers neputand stii cum este.

Constatam ca produsul dintre densitatea universului( 9.9×10^−27 kg/m3,masuratorile WMAP) si
volumul acestuia ca fiind 4x10^80 m3(pentru o raza de 46.5 x10^9 ani lumina) conduce la valoarea
39,6 x 10^53kg adica de cca  25 de ori  mai mare decat cea indicata in acelasi tabel, valoara celei din
tabel fiind moificata fata de cel de altfel orientativ, rezultat din calculul cel mai simplist de inmultire a
volumului universal observabil (cat de exact o fi el calculat dupa o forma perfect sferica si cu un
diametu evaluat teotico-exprimental) cu o densitate considerata medie, bazata pe energie  si aceea
rezultata din calculele astrofizice aproximative.


2. Calculul meu
Pentru a determina masa universului plecam de la ipoteza similara cu cea a lui  Max  Planck in sensul ca universul care determina fizica actuala adica universul obsevabil ar avea  masa, Mu unitara daca constanta gravitationala G , viteza luminii c si contata H0 a lui Hubble care da varsta universului sunt si ele unitare.
Deci avem cu valorile luate de noi atunci(1983) urmaoarele relatii:
a) H0=71,33 km/sec/MPc=2,309x10^-18 sec^-1 sau T=1/H0= 0,433x10^18 sec=13,7 mlrd. ani adica vom lua ca yxT =1sec si ca deci y=1/T=  (2,309x10^-18)/ sec si 1/y=0.433x10^18sec
b) Viteza luminii c va fi 1 adica 2,9979x10^8 (x*L) /(y*T)=1xL/T unde L dimensiuna unversului la momentul actual T si cand are masa Mu obtinand relatia:
2,9979x10^8x/y=1 sau 2,9979x10^8*x*0.433x10^18=1, rezultand  x=0.77x10^-26.
Asadar pentru cele doua constante dimnsiunea temporala  se tecupleaza de orice dimensiune asa cum este logic iar decuplarea se confirma insa in fuctie si de timp  pentu L valorea L=(1/x)m adica 1.3x10^26m, o valoare care aproximeaza foarte bine raza universului indicata mai inainte in wikipedia ca fiind 4,4 x10^26m!?
Normalizand G care este 6,674×10^−11 m^3/s^2/kg adica  tinad cont ca 1kg=zMu, 1sec= yT si 1m=xL   avem: G =6,674×10^−11m3/s^2/kg= 1 adica
6,674x10-11xz^-1*x^3*y^-2=1 si dupa inlocuiri obtinem valorea lui z, ca fiind
z= 6,674*10-11*(0.77^3)x10-78x(2.309^-2)x1036  adica
z=0.57x10^-53 si deci Mu= (1/z)kg= 1,75x10^53kg
respectiv o valoare foarte apropiata de cea indicata mai jos in wiki de cca 1,5 x10^53 kg.

Observatie: deasemenea dimensiunea spatiala se decupleaza de cea a materiei continute ceeace iarasi este ceva natural si masa se poate astfel determina in functie de spatiu -timp (lucru ce ne trimte la Hoyle!?) si in plus constatam ca am gasit o valoare asemanatoare cu aceia determinata cu ajutorul observatiilor astronomice sau alte metodologii de calcul, desi si acestea dau date aproximative cu rezultate care difera destul de mult de la una la alta.Pe masura ce apar telescoape noi, raza universului observabil creste, si numarul de galaxii creste si el, astfel ca dupa unele estimari se apreciaza ca sunt cca 170 miliarde de galaxii ce cuprind cca 10^24 de stele. Considerand Soarele o stea de marime medie care are masa de 2x10^30 kg ceeace inseamna o masa totala de:  Mu= 10^24(stele) x 2x10^30kg=2x10^54 kg adica de ceva mai mare decat cea calculata de mine(de cca zece ori mai mare).


Aceste rezultate cred ca trebuie explicate prin faptul ca indiferent de metodele folosite, mai elaborate sau mai primitive cum este asta astronomica simplista prezentata care inmulteste o valoare aproximativa, adica numarul aproximativ  de stele cu masa considerata medie a uneia dintre ele cum este soarele, corelabil cu o densitate medie a materiei luminoase corelabila si aceia cu masa universului, acestea conducandu-ne la a considera  ca azi suntem in zona unor valori evaluate sau calculate mai mult sau mai putin complex, destul de apropiate de realitatea pe care incercam sa  o aproximam.


O modificare  chiar si de 10 sau 100 de ori a valorii Mu ar pastra masa in domeniul de variabilitte indicat si de diferitele evaluari metodologic diferite  dupa cum vom vedea in continuare si asta nu ar influenta semnficativ Universul si existenta sa.


3. Alte determinari anterioare si posterioare care si ele se afla in domeniul valorii gasite de noi mai sus
Voi prezenta  valorile gasite pentru masa universului in documentarea facuta din care vom constata ca se acopera o zona destul de ampla ca variatie de valoare de masa si ca valoarea gasita de  noi in anii 80 ai secolului trecut se incdreaza foarte bine in gama valorilor existente si considerate de opinia stiintifica mondiala in a fi posibile.
In primul rand vom prezenta valoarea calculata de Hoyle la Proceedings of 11th Solvay Conference in Physics, The Structure and Evolution of the Universe, Edited by R. Stoops, 1958, Brussels la care se refera Dimitar Valev /2018  in Estimations of total mass and energy of the universe (https://arxiv.org/pdf/1004.1035.pdf) ca fiind c^3/2HG ceea  ce in valori actuale  inseamna          cca 0.88x10^53kg iar cea calculeata in 2018 de Valev avand o valoarea dubla ca fiind c^3/HG adica cca 1,75 x10^53 kg care bate cu a noastra chiar prea frumos.
Astfel aici in acest punct din Univers si in acest moment de timp adica la aceasta varsta conform constantei lui Hubble toate masele existente in Univers(sau a caror existenta influenteaza oricat de infinitezimal campul gravitational, au valoarea insumata rezultata din calculul meu in conditia cantitativa  ca constanta atractiei universale sa fie unu, viteza propagarii undelor electromagnetice(aluminii) unu si varsta universului 1, si care desigur ca trebuie la scara sa sa fie tot 1 si miracol! rezulta la marimea calculata de cosmologi prin socoteli de cantarire a tuturor partilor sale  sau de alta natura prin calcule mai sofisticate ceea ce este  desigur altceva decat ce am facut eu.

Tot in lucrarea anterior citata gasim o afirmatie care spune ca intervalul de estimare al masei
universului la nivel de 2018 cand este publicat articolul, este foarte larg, evident enorm de larg respctiv intre  3×10^50 kg ( Hopkins J., "Universe" - Glossary of Astronomy and Astrophysics, ISBN 9780226351711, 1980, Chicago Univ. Press, Chicago, p. 183) la 1.6×10^60 kg (Nielsen L., The Extension, Age and Mass of the Universe, Calculated by Means of Atomic Physical Quantities and Newton's Gravitational Constant, Rostras Forlags, November 20, 1997; http://www.rostra.dk/louis/quant 11.html). In acelasi timp se indica si o gama foate larga si pentru  raza universuluii  de la 10 mlrd ani lumina (1994) la peste 78 mlrd ani lumina (2004)

Desemenea aceste informatii le regasim si in

https://hypertextbook.com/facts/2006/KristineMcPherson.shtml ,

autoarea da un tabel la nivelul anului 2006 unde se indica masa universului dupa  5 autori care

constatm ca utilizeaza metodologii diferite de calcul si ca se obtin rezltate cuprinse 

intre10^50kg(Sandage, 1980 ) si 10^60kg(Louis Nielsen,1997, deja citati si care considera constanta

gravitationala nemai fiind constanta ci o variabila determinabila relaivist in carul unei ,,quantum

cosmology" trecand si prin valoare de 10^53Kg data in 2001 de Neil Immerman pornind tot de la

densitate(conform WMAP) si volum dar si ,,valoarea infinita", o gluma a autoarei acestui  text de

enciclopedie, daca ne luam dupa butada lui Albert Einstein : « Only two things are infinite, the

universe and human stupidity » . Desigur ca in textul de mai sus se gasec titlurile lucrarilor celor                 

5 autori


In acest evantai  de autori mi s-a  parut intersanta o lucrare, autor Immerman, Neil. Sacramento Peak: The Universe. University of  Massachusetts Amherst. 21 May 2001. https://people.cs.umass.edu/~immerman/stanford/universe.htm

care  plecand de la valoarea critica a densitatii de masa a universului egala cu 6e^-27kg/m3, calculand

ca in acest caz masa este cea data si in Wiki dar si ca numarul de atomi este de cca 6e79 lucru ce ii

permite sa abordeze si problema foarte interesanta si contrversata a masei lipsa care poate schimba

destul mult valoarea dar desigur ca fara sa o scoata din enormul interval mentionat si de noi. In acelasi

timp mai putem indica si niste calcule bazate pe dezvoltari teoretice mai deosebite respectiv:

Joel C. Carvalho, Derivation of the mass of the observable universe, International Journal of

Theoretical Physics, December 1995, Volume 34, Issue 12, pp 2507–2509 cu un articol in care

pornidu-se de la o idee din 1937 a marelui fizician Dirac referitoare la legatura intrinseca intre

microcosmos si macrocosmos se fac dezvoltari fizico matematice ajungandu-se la o valoare similara

cu cea gasita si ulterior(2012-2015) utilizand calcule  relativiste in articolul mai  recent(2015) al lui

Claude Mercier in http://www.pragtec.com/physique, intitulat "Calcul de la masse apparente de

l`Univers" exprimand curbura actuala a spatiu-timpului universului ca o functie de trei parametrii

respectiv c, viteza luminii in vid, Ho constanta Hubble si G, constanta gravitationala, parametrii

impusi de masa universului si curbura actuala spatiu timp, o posibila cauza a succesului avut si de

mine cu utilizarea acelorasi cnstante si observam ca valoarea gasita in cele doua articole este de

1.8x10^53 kg.

Precizam ca valoarea folosita de autorul Claude Mercier  pentru  Ho a fost de 70.4km/s/Mpc fata de

valoarea folosita de noi de 71.33 km/s/Mpc.Asadar constatam ca indifernt de metoda utiliata cele

trei constante alese si de noi in anii 80 sunt pionii principali ai tuturor  acestore dezvoltari

cosmologice.


Corespondenta intre valoarea calculata atat de simplu de noi si cea gasita ulterior prin procede fizico-

matematice mai sofisticate este deosebit de interesanta si o punem pe seama faptului ca modelul nostru

de calcul se bazeaza pe  asocierea acelorasi constante c, G, Ho dar care primesc o valoare sa-i zicem

metafizica (natura nu va lucra decat cu unu cand se va autodescrie), de fapt realizeaza o aceiasi

legatura intrinseca intre microcosmos si macrocosmos elementul comun oricarui de calcul de acst tip

fiind viteza luminii (relatia spatiu/timp si constanta lui Hubble -varsta actuala a Universului care

contine de fapt intreaga sa devenire).


Oare daca in locul legii atractiei universale care guverneaza macrocosmosul am reface calculul

folosind in locul acesteia legea lui Planck utiliata si de acesta la determinarea sitemului sau de unitati

natural anterior pomenit, nu cuva am determina tot prin analiza dimensionala similara de data asta o

masa  minima in teritoriul particulelor si suparticolelor cosmice, acel atom al lui Democrit?


De fapt am facut in anii 80 si  acest calcul dar am obtinut o valoare atat de mult de extraordinar de

mica sub nivelul a ce se apreciaza azi a fi minima lui neutrino electronic,(particula minima

minimorum),  putand fi insa oricat de mica dar nenula, dar pe atunci nici nu se unosteau nici macar

cele trei tipuri de neutrino si unii inca nu credeau ca neutrino ar putea sa nu aiba masa.


Evidient ca ce spun aici are sens numai considerand ca daca aplic acest model de analiza dimensionla

cu valorile judicios alese, obtinem valori care se verifica sau poate ca  se vor verifica in viitor ca ordin

de marime in condiiile actual ale fizicii universului.


Dar cred ca in final nu mai este nevoie sa subliniez ca determinrea cat mai corecta a masei

universului este una din problemele cosmologice fundamentale si care in final ar putea sa

contribuie chiar si la modificarea modelelor cosmologice actuale.

Fine






























atanasu

Ce sa fac se repeta porcaria dar cine doreste sa citeasca poate sa citeasca si asa si de  fapt in text se repeta mai organizat si cu niste exemple suplimentare ce am mai scris. Daca vede Adminul asta si elimina liniile bagate aiurea ii multumesc.

atanasu

Virgil si la tine apare porcaria care mi s-a facut sau este doar sa o vad eu?

Virgil

Da si la mine apar acele linii de parca as fi anulat eu ceia ce am scris.Dar trebuie vazut daca nu este activat butonul U sau S de mai sus. care au acest rol de a taia sau sublinia textul asa cum am facut aici;
                                                  

atanasu

Multumesc si probabil ca asta a fost ca le cam incurc si cu tastele; de 30 d ani bat tot cu un deget. Dar pot face ceva? Poate ca prima litera sau cuvant din textul meu declanseaza asa ceva?Oricum textul se intelege si se vede ca nu  e ceva dorit de mine asa ca...