Fizică, astronomie şi aerospaţiale > Teoria fizicii particulelor

Masa si greutatea

<< < (2/2)

A.Mot-old:

--- Citat din: Electron din Octombrie 14, 2019, 05:15:04 p.m. ---
--- Citat din: A.Mot din Octombrie 12, 2019, 09:10:46 a.m. ---Chestia cu calibrarea este corectă doar pentru zona (cu relativ aceiași accelerație gravitațională g) unde se va folosi acea balanță sau cântar iar pentru o altă zonă cu alt g trebuie făcută altă calibrare și asta deoarece orice balanță sau cântar stă pe un suport fix față de zona cu g-ul respectiv și de aceea aceste instrumente de fapt măsoară masa.
--- Terminare citat ---
Gresit, ele masoara masa pentru ca au fost concepute, construite si etalonate (calibrate) sa masoare masa. Ceea ce multi ignora din pacate este faptul ca ele indica corect masa doar daca sunt folosite corespunzator (adica in conditiile pentru care au fost calibrate).


--- Citat din: A.Mot din Octombrie 12, 2019, 09:10:46 a.m. ---Dinamometrul (evident și acesta calibrat pentru un anume g) nu stă pe un suport fix ci este ținut în mână sau este agățat la un punct fix față de zona cu acel g și evident va măsura forța sau greutatea și deci , de exemplu , pe Lună va arăta că un obiect de pe Terra este mai ușor pe Lună de aproape 6,05 ori.
--- Terminare citat ---
Imi explici si mie ce vrei sa spui cu partea subliniata de mine cu rosu?


e-

--- Terminare citat ---
Să înțeleg că pe Lună balanța și cântarul arată fără calibrare aceleași valori înregistrate pe Terra pentru un anumit corp?
-----------------------------------------------------------------------
Ai dreptate! :-[ Dinamometrul nu trebuie calibrat deoarece arată care este greutatea unui corp de masă m într-un punct oarecare din univers. :-[

Electron:

--- Citat din: A.Mot din Octombrie 14, 2019, 08:38:32 p.m. ---Să înțeleg că pe Lună balanța și cântarul arată fără calibrare aceleași valori înregistrate pe Terra pentru un anumit corp?
--- Terminare citat ---
Am repetat deja de cateva ori ca aparatele de masura (si asta se aplica la orice aparat de masura) indica valori corecte doar daca sunt calibrate corect si folosite in conditiile pentru care au fost calibrate.

Daca ai intelege cum functioneaza balanta si cantarul, ai vedea ca o balanta (calibrata corect) ar functiona la fel de bine si pe Terra si pe Luna, in timp ce cantarul calibrat pentru Terra va indica mase gresite pe Luna.

e-

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă