Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Cărţi, documentare şi filme

Vladimir Arnold

<< < (2/2)

meteor:
Pentru asta acum am revenit, in reguli se spunea ceva ca daca se posteaza ceva in o limba straina sa se faca macar un scurt rezumat in limba romana. La unele filmulete voi face cite un scurt scurt rezumat sa fie inchipuire despre ce se discuta, iar mai departe cine va fi prea interesat de cutarele domenii va decide daca merita studiat sau nu materialul.


         "Numere irationale patratice, fractiile lor continue si polindroamele lor
    Inca din timpuri impartirea a fost un lucru important pentru studiu. De exemplu ca sa il aproximeze pe numarul PI oamenii au cautat sa il reprezinta sub forma de fractie. Mai tirziu s-a mai gasit o modalitate de reprezentare a numerelor si anume prin fractii continue.
   Apoi s-a pus intrebarea exista oare o anumita frecventa de aparitie a anumitor cifre in cadrul citurilor partiale din acea fractie continua. S-a demonstrat ca da exista si e aceeasi pentru orice numar. De exemplu s-a aflat caci cifra 1 area cea mai mare frecventa si e in jur de 40%.
    Totusi s-au facut cercetari si s-a aflat caci mai pot exista exceptii (de exemplul raportul de aur) [A stiut Gauss de aceasta, a demonstrat teorema Kuzmin dar din motive nestiute numele se atribue altui om].
    [ Din anumite motive anume ca sa faca o lucrare in astronomie Poancare s-a apucat de analiza miscarii corpurilor ceresti] El a o bservat caci in dependenta de viteza ungiulara de deplasare a planetelor vecine intre ele, apare cum stim o perturbatie si apoi aceasta se mentine cu o anumita rezonanta care e dependenta de viteza unghiulara [nu stiu daca am inteles prea bine si daca ma exprim la fel de bine], ea este periodica de timp indelungat, perioadele au lungimea de citeva sute de ani. Apoi Poancare a pus intrebarea daca in urma acestor mutitudini de rezonante nu se va intimpla ca planetele sa se ciocneasca sau sa cada pe Soare. Cocluzia a fost caci ca sa se intimple asa accidente trebue ca la un moment dat atunci cind citim citurile partiale a fractiei continue (raporturile unghiulare) sa apara brusc un numar foarte mare. Elevii lui Poancare au dus studiul mai departe si au constatat caci se respecta si aici legea lui Gauss. Apoi s-a lucrat la reprezentarea in sisteme dinamice.[Birgef ?nu stiu cum se scrie corect ? ar fi enuntat o teorema care se presupune ca ar fi fost un caz particular al teoremei lui Neumann, si nu in zadar Birgef a retinut publicarea lucrarii lui Neumann cu ~ cu 3 ani, dar se mai presupune caci primul ar fi enuntat-o si demonstrata Kuzmin, deoarece fara aceasta teorema ar fi fost imposibil ca Kuzmin sa demonstreze celelalte teoreme]
  Dupa acestea Arnold a inceput sa faca o completare in acest studiu analizind teorema lui Kuzmin si a lui Lagrange.El a enuntat o ipoteza caci daca se analizeaza radacinile ecuatiei x^2+px+q atunci se observa caci citurile pariale satisfac asimptotic statisticii Gauss- Kuzmin [aceasta ipoteza a fost rezolvata de un ascultator de la o lectie a lui Arnold dupa 30 de ani de gindit , anume de Bikovski]
Arnold a mai observat caci aceste cituri partiale ai radacinii cutarei ecuatii au o perioada anumita iar numerele din cadrul perioadei formeaza un polindrom [initial el a observat la radacina patratica a numerelor rationale]
El insa a inteles caci nu pentru toate cazurile e corecta demonstratia sa, caci mai pot exista inca multe exceptii cu propretati nestiute.
Inexistenta acestor exceptii l-au ajutat elevii lui ?Francesco Aicardi? Masa Povlovskaya.
Totus Arnold spune caci aceasta regula a fost demonstrata cu mult inaintea sa (doar pentru numere naturale de sub radacina patrata) de catre Galois
Arnold a propus o metoda mai comoda de studiu a reprezentarii numerelor irationale si aici a observat caci exista anumite reguli pe care el nu le poate explica. Aceste trasaturi comune s-ar putea reprezenta ca anumite asimptote si cu ajutorul calculatorului sa se arate mai clar"

atanasu:
Extraordinar de interesant!

atanasu:
Meteor din topica propozitilor pe care le enunti am impresia ca nu esti un nativ in limba romana.Care este limba ta materna?
Sau poate gresesc?Sau poate esti basaranean si asta ar explica aceste aspecte?
Pura curiozitate caci ne-am mai incrucisat in mod placut, cred, si pe alte fire (parca mai ales la conjectura  Goldbach)

atanasu:
PS. Profesorul Dumitru Mangeron de la Politehnica din Iasi, seful catedrei de matematici speciale si membru in catedra de mecanica teoretica cred ca a fost si el un asemenea om. Am avut fericirea sa-l cunosc ceva mai bine. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

meteor:
Cu romana mai slabut, in acel video cam greut caci si eu unii termeni nu prea le-am inteles.

Tu parca esti curiosul, nu ?! ;D

Asa oameni trebue studiati foarte mult si atent, daca insa a murit  atunci finito la povestea.
Dar cum am inteles si din acest video, Arnold a muncit foarte foarte mult, eu banuiam ca nu prea, ca mai mult genealitatea i-a jucat norocul.

Eu cercetarea in general am lasat-o la o parte.

Daca nu gresesc din rusii (care m-ar interesa) mai este acum in viata V.I. Kuzmin (altul nu cel amintit adineaori) care cu un biolog au inceput cindva o teorie foarte interesanta si importanta dupa parerea mea (am presupus-o si eu), e o teorie de modelare, asa cum matematica e un obect de modelare, asa si teoria lor e foarte importanta, adica ca sa studiezi anumite lumi intregi complicate si de neajuns, ai putea sa modelezi sisteme intregi analoage cu ele si in asa mod determinind ceea ce te va interesa.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă