Matematică şi Logică > Algebra

ac-bd

<< < (2/2)

abcd:
Cu siguranță nu este destul de clar ceea ce vreau eu să întreb și o să-ți explic ce anume m-a determinat să deschid acest subiect,
poate așa înțelegi mai bine. Este vorba despre conjectura lui Goldbach.
Presupunem că există un număr par 2n, suficient de mare, care nu poate fi scris ca sumă de două numere prime.
Nu luăm în calcul cazul trivial n=p prim.
Aceasta înseamnă că nu există un număr prim p din intervalul (1,n) astfel încât 2n-p=q, q număr prim din intervalul (n,2n).
De asemenea, asta înseamnă că numerele și sunt prime între ele,
nu au factori comuni dacă 2n este un număr par care nu poate fi scris ca sumă de două numere prime,
unde

Referitor la mesajul inițial din acest topic, eu vreau să vedem dacă poate exista x și y prime între ele astfel încât
, în care cei doi termeni ai diferenței (cele două produse) sunt de asemenea numere prime între ele.

Dacă există x și y care să îndeplinească condiția de mai sus, înseamnă că aceea diferență, trebuie să se dividă obligatoriu cu un număr prim mai mic decât .

Ca să fim siguri că acel număr prim care divide o astfel de diferență este încadrat în intervalul (n,2n) putem înmulți primul termen cu toate numerele prime din intervalul (1,n), , de unde rezultă că dacă există x și y prime între ele, cu x nedivizibil cu niciun număr prim din intervalul (n,2n), iar y nedivizibil cu niciun număr prim din intervalul (1,n), astfel încât să îndeplinească inegalitatea de mai sus, atunci 2n se scrie ca sumă de două numere prime, pentru că diferența, fiind mai mică ca se divide obligatoriu și cu un număr prim mai mic ca 2n, iar acel număr prim care divide ambii termeni ai diferenței nu se poate regăsi decât într-unul din factorii produsului și de asemenea în produsul

Desigur, există și posibilitatea ca această diferență să fie exact un număr prim mai mic ca și mai mare ca , dar putem elimina această incertitudine punând condiția ca diferența să aparțină intervalului (2n, 4n), spre exemplu, iar această diferență va trebui să fie egală cu unul din numerele pare , ,...,. Dar ar fi suficient să demonstreze că acel număr par 2n este suma a două numere prime.
Sigur, ar trebui să scriu mai mult ca să arăt cum rezultă asta, dar mă rezum doar la a prezenta ceea ce m-a determinat deschiderea subiectului.

Dar deja ce am scris este și mai obositor, iar eu am vrut să generalizez această implicație prezentând doar ce este expus în primul mesaj, pentru a simplifica situația.
În principiu eu aș fi vrut să văd ce condiții particulare trebuie stabilite pentru ca inegalitatea să aibă loc și să văd după aceea cum o pot aplica.

Dar în fine...
Am scris asta doar ca să înțelegi de ce am postat primul mesaj și ce urmăream de fapt să stabilesc.
S-ar putea la fel de bine să nu fie corect nici raționamentul de mai sus referitor la conjectura lui Goldbach, deși l-am analizat destul de mult.

zec:
Mi am dat seama ca tu ceri si ax cu by sa fie prime intre ele.automat asta inseamna ca x si y sa fie prime intre ele.Dar si in aceste conditii am putea sa gasim o infinitate de solutii.Daca ax si by sunt prime atunci exista un p prim care divide by dar nu divide ax .
Ecuatia ax-by=c (am pus ecuatia cu diferenta cum ai gandit initial) daca o scriem in Zp grupul de resturi p devine precum relatie care determina unic x ca solutie si anume adica x ia o infinitate de valori.
Sa zicem ca avem ecuatia 26x-17y=1000 trecand in Z17 aceasta ecuatie ea devine
de unde x=11 (in clase de resturi) deci x=11+17k.Daca inlocuiesti in ecuatia initiala ecuatia se reduce si il afli pe y ca fiind 26k-42 e si aceste numere nu prea sunt prime intre ele mereu din cauza alegeri lui 1000.Deci depinde.Cam asta e ideea generala de rezolvare a acestor ecuatii.Se lucreaza in corpul Zp cu p prim.

abcd:
Da, cred că înțeleg ce vrei să spui, dar pentru moment nu știu cum să folosesc ceea ce ai prezentat.
Oricum, se pare că este o problemă de raționament și în expunerea anterioară a conjecturii lui Goldbach.
Pentru că chiar și în intervalul (2n,4n) diferența poate fi un număr prim din acel interval și nu demonstrează conjectura.

Mai degrabă, am putea restrânge limita, astfel încât să existe x și y pentru ca diferența să fie mai mică ca 2n și nu ca pătratul acestuia.
Dar în acest caz ajungem la condiția ca axu-byu=u, unde a și b sunt acele produse menționate anterior, iar u este un număr prim din intervalul (n,2n) ce ar trebui să fie conținut atât în produsul , cât și în produsul .

Acum, dacă mai ai un pic de răbdare cu mine (și dispoziție), hai să analizăm situația în felul următor deocamdată.
Fie .
Există x și y astfel încât ?
Evident, așa cum cred ai înțeles ce urmăresc de fapt, x și y să fie numere prime între ele, tocmai pentru a stabili dacă primul produs și al doilea produs pot avea vreun factor prim comun.
Nu este suficient pentru ce vreau eu, dar vreau mai întâi să analizez modul în care gândești tu, să vedem dacă poate fi extins la conjectura lui Goldbach.

zec:
 Acuma mam uitat si eu mai in detaliu ca prima oara mi am muscat limba cand am vz ce ai scris.Deci in mare sa zicem 99% am cam inteles ce ai scris tu pe acolo.Posibil sa mai revin si sa vad daca pot completa cu ceva la ce ai facut tu.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă