Filozofia ştiinţei, filozofie, psihologie, sociologie şi limba română > Sociologie

Etologia - legatura dintre sociologie si biologie

(1/8) > >>

c:
Wikipedia:

Etologia este ştiinţa care se ocupă de studiul comportamentului animal (obieciuri şi deprinderi). Ea studiază comportamentul intraspecific al animalelor şi interacţiunea acestora cu mediul natural, atât la nivel individual, cât şi la nivel populaţional. În felul acesta se poate înţelege comportamentul instinctiv şi capacitatea înnăscută de a răspunde în diverse situaţii.
Cel care pune bazele acestei ştiinţe este Konrad Lorenz (1903-1989), în anul 1966. Etimologia cuvântului (etos + logos = comportament + ştiinţă) vorbeşte de la sine.
Împreună cu elevul său, olandezul Nikolas Tinbergen, Lorenz a îmbinat studiul animalelor în mediul lor natural (care pune în evidenţă patrimoniul ereditar al speciei, prin răspusuri fixe la stimuli ambientali ficşi) cu studiul de laborator (care pune animalul în situaţii noi, pentru a evidenţia capacitatea acestuia de a elabora răspunsuri diferite la stimuli diferiţi, implicit capacitatea de învăţare şi adaptate a animalului).

In cadrul acestui topic, am sa incep o discutie legata de bazele evolutioniste ale religiei. Dar mai intai cred ca era necesar sa definesc putin domeniul caruia ma adresam: etologia, sa aduc in prim plan o definitie a etologiei si sa cunosc mai departe care sunt interactiunile voastre cu acest domeniu si in ce masura sunteti familiarizati cu legaturile dintre sociologie si biologie.

AlexandruLazar:
Este o initiativa foarte interesanta. Am mai auzit despre ideea etologiei si inainte si sunt de parere ca e un instrument stiintific foarte util odata ce reusesti sa depasesti senzatia ca are o atitudine "reductionista".

Adi:
Nu stiam de etologie. O initiativa buna a ta, aceasta de a discuta despre ea aici pe forum.

sumalan dorin:
Salutari.


Nu cunosc si nu am auzit niciodată de această ştiinţă,dar sunt nerăbdător să aflu cât mai multe informaţii de la dvs,în legătură cu tema pusă în dicuţie.Apropo ,o întrebare - sunt cazuri de copiii care au trăit prin păduri,munţi ,printre animale.În cadrul acestei ştiinţei se studiază şi comportamentul acelui copil care a trăit printre animale?

c:
Etologia a fost o disciplina studiata in cadrul masterului de Neurobiologie, urmat la Facultatea de Biologie, Bucuresti.
Fiind o disciplina de specializare, ma asteptam sa fie mai putin cunoscuta pentru cei ce nu sunt de specialitate, dar sunt convins ca interesul pentru cunostintele de etologie o sa fie unul foarte mare pe masura ce vor fi expuse cateva din subiectele acestei stiinte.
Cunostintele mi le-am imbogatit printr-o bursa Erasmus de 3 luni in Germania, Max Planck, Sectia Etologie, in anul 2002.
Voi fi bucuros sa incerc sa aduc cateva din  cunostintele mele de etologie in atentie si sper sa captez interesul celor ce urmaresc discutiile din aceasta sectiune.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă