Ştiinţă şi tehnologie. Noutăţi, dezbateri pe subiecte ştiinţifice de actualitate > Energii alternative/criza energetica

Energie peste tot

<< < (2/7) > >>

Adi:
Nici eu nu cred ca se poate obtine practic curent electric din caldura. Tocmai pentru ca au caracteristici calitative complet opuse: curentul electric este miscarea ordonata a electronilor, pe cand caldura este miscarea dezordonata a moleculelor.

De asemenea, cred ca trebuie facuta distinctia intre diferitele tipuri de energie electrica: energia statica, obtinuta prin frecare, fara aplicatii practice concrete si curentul electric, care nu se obtine prin frecare, si care este de fapt cel de care avem nevoie pentru lumina, echipament electronic, incalzirea apei la resou si asa mai departe.

mircea_p:

--- Citat din: foton01 din Septembrie 02, 2009, 08:22:32 p.m. ---Pentru a produce enrgie electrica in general trebuie sa existe frecare, astfel corpul se va electriza.Frecarea conduce la cresterea agitatiei termice ceea ce conduce la cresterea enrgiei interne a corpului si de aici electrizarea.Insa si cresterea temperaturii conduce la agitatia termica deci la electrizare ,astfel putem produce energie electrica pana si la micul dejud facand oua prajite ,la pranz incalzind supa sau pur si simplu  parcand masina intr-o zi torida in mijlocul unui camp.Putem produce energie electrica si din transformarea energiei mecanice sau chimice. :)

--- Terminare citat ---

Strict vorbind, nu putem produce energie. Putem (in anumite conditii) transforma o forma de energie in alta.
Energia termica nu se poate transforma decat partial in alte forme de energie. (vezi termodinamica)
Faptul ca incalzesti ceva nu inseamna ca produci energie electrica (decat poate intr-un sens foarte departe de cea ce se intelege de obicei prin "a produce energie electrica").

Faptul ca frecarea poate produce atat electricitate cat si caldura NU implica faptul "caldura produce electricitate". E o falsitate logica destul de des intalnita.
De exemplu, "Politistii prind hoti si dau amenzi pentru parcare". Rezulta ca hotii dau amenzi pentru parcare?

foton01:
Da ,este greu de pus in practica ceea am pus si se pot obtine cantitati mult mai mari de enrgie electrica prin alte forme.In legura cu frecarea asta scria intr-o culegere de fizica mai veche.

Electron:

--- Citat din: foton01 din Septembrie 03, 2009, 08:18:39 a.m. ---In legura cu frecarea asta scria intr-o culegere de fizica mai veche.
--- Terminare citat ---
Care culegere? Autor ? Editie ?

e-

mircea_p:
Ce anume in legatura cu frecarea se zice?
E adevarat ca se poate produce "electricitate" prin incalzire unui material sau structuri (efectul termoelectric sau Peltier). E folosit in termocupluri pentru masurarea temperaturii.
Pentru a obtine un curent continuu (si deci energie) trebuie si o "sursa" rece unde sa se disipeze caldura.
E doar unul din cazurile de folosire a unei DIFERENTE de temperatura pentru a "produce" energie (de fapt lucru mecanic).
Poate ca nu am inteles bine ce ai zis prima data. La asta te referi? Nu are legatura cu frecarea totusi.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă