Forumul Scientia

Fizică, astronomie şi aerospaţiale => Gedankenexperiment (experimente imaginare) => Subiect creat de: florin_try din Iunie 27, 2010, 10:16:43 p.m.

Titlu: gauri negre si quantum entanglement
Scris de: florin_try din Iunie 27, 2010, 10:16:43 p.m.
Oare e posibil ca un obiect dincolo de event horizon-ului unei gauri negre sa fie in quantum entanglement cu un obiect localizat 'dincoace' ce event-horizon? Care ar fi implicatiile? Mie imi pare ca daca e posibil, atunci am putea citi in starea particolei 'de aici' ce se intimpla 'dincolo'. Adica nu ar mai fi cauzal deconectate, nu? Ori bazat pe viteza luminii cele 2 zone sunt cauzal deconectate caci nici una din ele nu sunt in conul de lumina al celeilalte. Opinii?

Despre quantum entanglement vezi de exemplu: http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_entanglement

Titlu: Re: gauri negre si quantum entanglement
Scris de: HarapAlb din Iunie 28, 2010, 03:09:08 a.m.
Nu e chiar asa, chiar daca particulele raman corelate cuantic (entanglement) nu le putem folosi pentru a transmite informatie. Informatia nu se poate transmite numai prin canalul/corelatia cuantic/a, ci mai avem nevoie de un canal clasic pentru a transmite niste date ajutatoare si astfel nu se incalca cauzalitatea. Vezi aici (http://en.wikipedia.org/wiki/Action_at_a_distance_%28physics%29#Quantum_mechanics).