Inainte de a ma jigni ai fi putut sa spui unde am gresit.
Oare de ce ţi-am marcat cu roşu o parte din text? (În contextul încetării coridelor catalane, mi-ai adus aminte: Culoarea roşie îi stârneşte doar pe tauri, nu şi pe boi.)
Îţi fac hatârul de-a detalia prostiile pe care le-ai scris:
Din 2d-1=k
2 (scris de jane23) şi k
2=2u+1 rezultă că ai rebotezat pe d ca u şi l-ai numit parametru. Atunci, din 5d-1=q
2 îţi rezultă q
2=5u+1 şi nu prostia pe care ai scris-o:
q2=5u+4 . Similar, ai r
2=13u+1 şi nu prostia pe care ai scris-o:
r2=13u+12 .
Din k
2-1=2u nu rezultă prostia scrisă:
k-1=2 si k+1=u. (Dacă ar fi cum spui, din 5
2-1=2*12 ar rezulta 5-1=2 şi 5+1=12. Halal matematică!) Similar, din q
2-4=5u nu rezultă prostia scrisă:
q-2=5 si q+2=u.
Citând din
clasicii care ţi se potrivesc,
"este unii care sunt jicniţi din naştere".
Eu nu dau indicatii ci incerc sa spun si eu ceea ce cred si stiu chiar daca gresesc. ...
Eu nu dau indicatii in matematica sau in fizica ci doar incerc sa rezolv si eu anumite probleme ce se pun in aceste domenii.
Rău faci. Ce crezi nu contează în acest context iar ce ştii ... tinde spre zero. Rezultatul? Avalanşă de prostii.
Nici măcar după marcarea prostiilor pe care le-ai scris, puţinul pe care-l ştii nu te-a ajutat să înţelegi ce-i greşit acolo.
În matematică nu-i democraţie a naturii, în care "Cartoful putred zvârlit pe maidan / Scoate şi el puţinul lui verde". (Nu corecta citatul din Dinescu. Aşa a apărut în prima formă tipărită, într-un almanah, probabil din raţiuni de cenzură. În forma asta ţi se potriveşte.)
Vad ca tu te-ai uitat pe internet sa vezi solutia si dupa ce ai vazut-o ai inceput sa construiesti rationamentul tau care este bunfiind mai simplu
Dacă n-aş fi ştiut problema, n-aş fi găsit-o pe net. (Acul în carul cu fân este mai uşor de găsit decât această problemă, dacă nu ştii că ea are un anumit istoric.)
Problema, cu un grad sporit de dificultate (doar nu degeaba s-a dat la IMO), şi abordarea ei făcută de către jane23 sugerau că jane23 are înclinare spre matematică. De asta am preferat să fac trimiteri la referinţe de pe net, care incitau la vederea altor probleme de acelaşi calibru. (Incitarea spre lărgirea orizontului aste scopul nemărturisit al deselor trimiteri spre referinţe de pe net, făcute nu doar aici.)
Când am avut timp să citesc soluţiile de pe net şi să le compar cu felul în care vedeam eu rezolvarea, am postat şi rezolvarea mea.
dar te rog incearca sa intelegi si rationamentul meu si daca am gresit poti sa-mi arati unde am gresit.Sa urmarim pas cu pas rationamentul meu........Rezulta sau nu un sir de rapoarte egale cu d?Raspunde!
Ce rapoarte egale îţi rezultă? N-ai scris nici măcar unul. Mafalda nu citeşte forumul ăsta.
Cuvintele şi expresiile matematice aruncate cu furca sunt doar prostii, nu raţionamente.
În lipsa raţiunii ai ... lipsa raţionamentului.
Pe vremea cand eu am dat maturitatea se facea 11 clase si e foarte adevarat ca la liceul de reala era mult mai usor la matematica si fizica decat in liceele de reala de azi si la matematica am luat 10 la scris si 9 la oral iar in anii de facultate am avut 10;10 si 9 in cele trei trimestre de analiza matematica la Domnul Profesor Murgescu care a fost un excelent Profesor si un Pedagog si Didactician (in sensul bun al cuvantului) de mare clasa.
Rămâne întrebarea pusă iniţial. Asta, dacă nu cumva sugerezi că erai odată în stare de mai mult dar ... te-ai ramolit!
Daca esti profesor titular atunci ma intreb cum ai obtinut titularizarea cand nu ai nici tact pedagogic si nici didactic caci comportamentul tau si al unora de pe aici este lipsit de maniera.[/b]
Nici nu mi-a trecut vreodată prin minte să mă titularizez ca profesor.
Mi-au ajuns cele doar 2 ore cât am fost "profesor" înlocuind, din obligaţie, pe cineva la nişte clase de seral, la un liceu. Cu tot respectul pentru profesori, dar nu-i pentru mine meseria asta. Profesorul lucrează
"cu materialul clientului", nu-şi alege el
materialul; mi-e îmi place să-mi aleg materialul.
Meditaţii am dat încă din anul I de liceu, când îi ajutam pe cei din anii IV-V să-şi facă temele la matematică. (Ca anecdotică: În liceu am stat "la gazdă" cu un coleg, cu convenţia: el plăteşte chiria; eu îl învăţ matematică. A intrat în cea mai solicitată facultate a politehnicii din Cluj, cu 10 pe linie.)
Tactul şi comportamentul se flexibilizează funcţie de obiectul uman asupra căruia se exercită. (Obiectul, în context,
"sună ca dracul" dar ia-l ca la gramatică:
subiectul exercită acţiunea asupra
obiectului.) Ţi se potrivesc cele pe care le-am adoptat.
*
Ai suficient spaţiu de desfăşurare în domeniul criticii paradigmelor curente. Acolo sunt suportabile toate prostiile.
Nu te băga la matematică, unde nu este loc pentru prostii şi, mai ales, nu te băga la a da indicaţii de rezolvare a problemelor.