Forumul Scientia

Chimie, biologie, medicină şi antropologie => Biologie => Subiect creat de: Temari din Mai 30, 2008, 01:53:17 p.m.

Titlu: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Temari din Mai 30, 2008, 01:53:17 p.m.
Ce parere aveti despre clonare? Va puteti explica ce este clonarea si la ce foloseste? Credeti ca este bine ca in viitor, oamenii sa se cloneze?
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Adi din Mai 30, 2008, 05:28:15 p.m.
Ce parere aveti despre clonare? Va puteti explica ce este clonarea si la ce foloseste? Credeti ca este bine ca in viitor, oamenii sa se cloneze?

Felicitari pentru iniativa, Temari! Te rog incepe prin a ne explica tu ce este clonarea, ca sa invatam si noi ceva de la tine si sa fim siguri ca vorbim despre acelasi lucru.
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Temari din Mai 30, 2008, 07:54:43 p.m.
Clonarea inseamna crearea unor copii ale organismelor vii prin copierea ADN-ului lor. Mult timp, ea a fost asociata cu povestirile SF, dar astazi, clonarea este o realitate stiintifica.
Cum functioneaza clonarea umana:
(http://i171.photobucket.com/albums/u295/molly-ioana/p41_cloning.jpg)
1) In prima imagine, este reprezentat un ovul de la o femeie si ADN-ul acestuia este indepartat (din cromozomi, care reprezinta doar 23 din nr. total);
2) Apoi se ia o celula oarecare de la o alta persoana care are un set complet de cromozomi (in numar de 46) sa spunem, o celula din piele;
3) Ovulul gol si celula completa din piele sunt puse una langa alta si se genereaza un mic soc electric asupra lor, care le face sa se uneasca;
4)Celula-noua continand un set complet de cromozomi, de la o singura persoana, cu propriul ADN, este implantat in uterul unei femei, unde incepe sa creasca;
5)Peste noua luni, copilul clonat se naste. El este identic cu donatorul celulei din piele, avand ADN-ul sau.

De ce este necesar ovulul pt clonare? Citoplasma sa si zona pellucida (ce inconjoara si protejeaza citoplasma) contin substante nutritive ca implantarea(la nivelul endometrului) sa aiba loc iar celula-ou sa se dezvolte normal.
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Adi din Mai 30, 2008, 08:39:33 p.m.
Temari, ai explicat foarte frumos. Se vede ca esti bine documentata. Acum intelegi ce se intampla de fapt in crearea de embrioni hibrizi om-animal? Se ia un ADN de om si se pune in o celula de vaca care nu mai are ADN. Desigur, ramane ADN de vaca in cromozomi. Embrionul hibrid are peste 99% ADN uman si sub 1% ADN de vaca. Citoplasma lucreaza ma material nutritiv in care sa creasca embrionul. Acesta nu este lasat sa creasca mai mult de 14 zile, dupa care este ucis. In timp i se preleveaza celule, care sunt inca celule suse, si pe ele se fac experimente. Eu sunt de acord cu acest tip de clonare, iar in Marea Britanie a fost votata legea. Nu mai tin minte, pana la urma esti de acord cu acest tip de clonare?
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Temari din Mai 30, 2008, 08:41:38 p.m.
Clonarea oamenilor da, sunt de acord in viitor cand specia poate va fi pusa in pericol. Dar nu cu clonarea-hibrid, care este mult prea riscanta... :'(
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Adi din Iunie 01, 2008, 02:56:24 a.m.
Clonarea oamenilor da, sunt de acord in viitor cand specia poate va fi pusa in pericol. Dar nu cu clonarea-hibrid, care este mult prea riscanta... :'(

Nu am inteles nimic din mesajul tau, te rog sa formulezi atent si corect gramatica. De exemplu presupun ca spui "Nu sunt de acord cu clonarea umana in prezent, dar poate as fi de acord in viitor, cand specia umana va fi pusa in pericol [aici trebuie sa dezvolti, e prima data cand aud ca am putea ajunge la un moment cand specia umana ar putea fi pusa in pericol, desi avem peste 6 miliarde de oameni, apoi ar trebui sa spui cum ar putea clonarea ajuta cand specia ar fi pusa in pericol; nu ar fi mai simplu atunci sa faca oamenii mai mult sex neprotejat decat sa se cloneze indivizi deja existenti?]. Apoi cred ca spui ca nu ai fi de acord cu clonarea hibrid niciodata, nici acum, nici in viitor, chiar daca in viitor specia ar fi in pericol, caz in care ar trebui sa aduci argumente.

Eu am adus argumente ca chiar si acum clonarea hibrid nu e deloc periculoasa. Embrionii sunt ucisi si niste embrioni morti nu pot face rau unor oameni vii.
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Sagoth-sabathan din Iunie 23, 2008, 11:40:21 p.m.
Sunt de parere oamenii vor fi clonati in scopuri militare.
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Sagoth-sabathan din Iunie 23, 2008, 11:41:28 p.m.
Intradevar,Temari a explicat foarte bine
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Adi din Ianuarie 13, 2009, 08:09:39 p.m.
Clonarea hibrizilor om-animal, desi legala de anul trecut, a fost respinsa in Marea Britanie pe motiv de etica. Voi ce credeti?

Pentru precizare, acel embrion de vaca are doar ADN de vaca in mitocondrii (sub 1%), apoi nucleu uman (deci ADN uman peste 99%) si va fi lasat sa traiasca doar cateva zile, timp in care celulele se vor colecta si folosi in scop de cercetare medicala.

Articol in EvZ (http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/835531/Crearea-celulelor-stem-blocata-din-motive-etice/)
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: valangjed din Martie 28, 2009, 03:07:33 a.m.
Nu ma pricep la genetica dar am si eu cateva intrebari.
1.Se cloneaza omul intreg sau doar o parte din el(ficat,rinichi, inima,etc)?De ce intreb?Pentru ca in cazul clonarii omului intreg ,de la care se recolteaza inima pt. transplant,chiar exista o problema de etica(in acel moment clona moare)
2.Nu exista posibilitatea ca acelei clone sa ii creasca un corn sau macar un cucui(fara a fi lovit in cap :D)?
3.Daca da,cat de mare ar fi aceasta posibilitate?Doar 0.1%?
Multumesc anticipat pt. raspunsuri si i-mi cer scuze pentru nestiinta in acest domeniu.
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Adi din Martie 28, 2009, 03:56:23 a.m.
Clonarea oamenilor este interzisa. Oficial, nu s-a nascut nici un om clonat si asa ceva este interzis. Cu atat mai mult este interzis uciderea unui om pentru a ii lua organe si a da altui om. Acesta situatie ipotetica a fost insa tratata in filmul SF "The Island".

Ce se face in prezent este sa se creeze un embrion, care nu este lasat sa traiasca mai mult de 14 zile, adica embrionul moare inainte sa ii apara primele semne ale sistemului nervos. De la embrion se recolteaza celulele care sunt folosite apoi in laborator pentru cercetare din domeniul medical, nu pentru tratament propriu-zis. Acestea sunt celulele stem de cea mai buna clalitate. Dar celule stem se pot lua din multe lucuri: din sange placentar, din maduva oaselor, din piele si asa mai departe. Tehnicile exista. Intr-un viitor mediu cred ca nu va mai fi nevoie sa fie luate celule de la embrioni, ci direct din corpul pacientului, asa cum se face acum cu celulele stem recoltate din piele (dar nu au aceeasi calitate ca la celule stem luate de la embrioni). 
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: valangjed din Martie 28, 2009, 04:43:46 a.m.
Multumesc pentru explicatie si toate cele bune.
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Adi din Martie 28, 2009, 06:11:19 a.m.
Cu mare placere. :)
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: CristiC din Aprilie 18, 2009, 12:35:09 p.m.
Nu stiu daca este legat de subiect, dar nu am vrut sa deschid unul nou.
Eu cred ca ideea de clonare poate aduce omenirii un soi de nemurire.
Ca specie, traitoare pe acest pamant, suntem cumva in perioada adolescentina, cea in care incepem sa mijim ochii spre orizonturi mult mai largi, orizonturi ce nici nu existau ca idee acum 100 de ani. Vad ca nimeni nu isi pune serios problema nemuririi, probabil si pentru ca are de luptat cu atatea preconceptii, pe de o parte, iar pe de alta parte pentru ca este greu de abordat un astfel de subiect.
Am citit un articol destul de cuprinzator, dupa parerea mea, despre amenintarea asteroizilor. Incep prin a povesti despre acest subiect pentru ca m-a frapat fragilitatatea evolutiei vietii pe suprafata unei planete. Evolutia spre o forma de inteligenta superioara este un proces de durata, insa de multe ori se `reseteaza`datorita impactului cu un corp strain: asteroid, cometa care poate sterge absolut orice(cu exceptia vietii unicelulare, primare) pe o perioada foarte lunga de timp. Cumva noi am reusit in zilele noastre sa ne punem la adapost impotriva acestei amenintari de `resetare`, iar daca nu am reusit in proportie de 100%, cred eu o vom face in urmatoarele zeci de ani. Viata si evolutia actuala a stiintei si barierele pe care incet-incet le depasim sunt consecinte fireste ale atingerii unei mase critice a populatiei(in primul rand cantitativ, iar mai apoi calitativ). Am pierdut atatea mii de ani in stagii incipiente tocmai datorita faptului ca am fost putini. La ora actuala omenirea a atins o mare densitate, varietate, iar in plus fata de asta o viteza superioara(datorata si internetului) de schimb al informatiei. Ne aflam la momentul in care putem `exploda` ca specie.
Revenind la subiectul initial, asa cum multe lucruri ce pareau de domeniul fantasticului acum 100 de ani, astazi sunt de o banalitate uluitoare. Ma gandesc cumva la viitor, la faptul ca vom trebui, firesc spun eu, sa evoluam ca specie, sa ne maturizam ca specie a Universului. Mi se pare cumva absurd, ceea ce se intampla la ora actuala, privind din aceasta perspectiva. Viata unui om este limitata la o durata, sa spunem de 70 de ani, din care aproape jumatate sunt dedicati insusirii de atribute, cunostiinte, informatii ce ne vor fi folositoare pe mai departe; ca durabilitate, ca rezistenta suntem extrem de fragili pentru o specie ce se doreste a cucerii universul apropiat. Cumva daca vrem sa devenim maturi va trebui sa inlaturam acest neajuns, sa spargem bariera ce ne leaga de acest ciclù: invatare, acumulare si ulterior disparitie, iar noua generatie sa reia procesul acesta.

Astept idei pe aceasta tema, cu cat mai multe si diversificate, cu atat mai bine!

Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Adi din Aprilie 18, 2009, 05:20:08 p.m.
Bine ai venit pe forumul Stiinta Azi!

Tu propui ca este nevoie ca durata de viata a indivizilor sa creasca foarte mult, sau durata de viata a speciei umane? Presupun ca prima varianta, caci, daca inteleg bine cum rationezi tu, tu zici ca daca omul ar trai mai mult, ar avea mai mult timp sa studieze problemele si atunci ar rezolva mai multe probleme, inclusiv cea a amenintarii asteroizilor.

Daca subiectul discutiei este cresterea duratei de viata a oamenilor, atunci este mai bine sa faci un topic separat pe tema aceasta. Durata de viata se poate prelungi nu doar prin clonarea de organe, ci si prin imbunatatirea medicinii in general. Prin clonarea unui om intreg, din cate inteleg, nu se mareste durata de viata a unui individ, caci el moare, doar efectic se creeaza un nou bebelus identic genetic cu omul initial.

Te rog asadar sa clarifici ce anume afirmi si cu ce argumente.

Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: alexxx89 din Iulie 09, 2009, 10:08:58 p.m.
Ce parere aveti despre clonare? Va puteti explica ce este clonarea si la ce foloseste? Credeti ca este bine ca in viitor, oamenii sa se cloneze?


cu privire la clonare foarte interesant mi se pare de posibilitatea sau nu de a clona creierul "format" ca sa zic asa..mi s-ar parea echivalentul cu nemurirea...
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Adi din Iulie 09, 2009, 10:20:32 p.m.
Pai ce inseamna clonare? Copierea materialui genetic intr-o celula noua din care faci un organ nou sau un embrion nou. Ce informatie are embrionul la nastere? Niciuna. Ce memorii din viata celui clonat? Niciuna. Deci raspunsul la intrebarea ta este nu.

In general, omul este format din genetic + informatii. Dar cand se naste are informatii zero, este "tabula rasa". Poate cunosti expresia ca ne influenteaza geneticul si mediul. Mediul include toata experienta de viata (ce aflam, ce substante poluante respiram, ce educatie primim, ce mancam, deci pe scurt ce informatii primim).
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: alexxx89 din Iulie 09, 2009, 11:33:49 p.m.
Pai ce inseamna clonare? Copierea materialui genetic intr-o celula noua din care faci un organ nou sau un embrion nou. Ce informatie are embrionul la nastere? Niciuna. Ce memorii din viata celui clonat? Niciuna. Deci raspunsul la intrebarea ta este nu.

In general, omul este format din genetic + informatii. Dar cand se naste are informatii zero, este "tabula rasa". Poate cunosti expresia ca ne influenteaza geneticul si mediul. Mediul include toata experienta de viata (ce aflam, ce substante poluante respiram, ce educatie primim, ce mancam, deci pe scurt ce informatii primim).

mnda asta banuiam si eu....atunci o alta solutie ar fi posibilitatea ca acel creier "format" sa se transfere in corpul clonat...dar si asta mi se pare tot SF dar ce nu mi se pare deloc SF si chiar fara nici o problema etica e sa inlocuiesti treptat parti ale corpului tesuturi sau organe plus metode de regenerare ale neuronilor din creier care probabil cu timpul s-ar uza (asta in viitorul nu prea indepartat cred eu)..in fine nu stapanesc bine aceasta "ramura" a cunoasterii si poate am doar imaginatia prea mare ;D
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Adi din Iulie 10, 2009, 03:44:03 a.m.
Da, cred ca sugerezi un transplat de creier in trupul unei clone creata special pentru tine. Seamana a The Island, dar poate in viitor se va putea. O alta tehnologie ca in Dune este sa iti iei creierul si sa il pui la niste roboti, ca sa aiba membre care traiesc mereu. Desigur, si simturile poate nu mai sunt la fel (sarutul, sexul, atingerea, dar in cartea SF ziceau ca reusisera sa fie exact la fel, adica sa stimuleze zonele de creier cu electrozi exact ca si cand ai face sex, ai atinge, ai saruta, etc).

Dar pana atunci, o varianta e usor usor sa inlocuiesti organe bolnave. Dar pentru a nu fi probleme de etica, trebuie sa se poata crea organe singure. Daca creezi un om, o clona, si o omori ca iei tu organul, atunci ajungi la situatia din The Island.
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: valangjed din Iulie 12, 2009, 01:16:36 p.m.
Din cate stiu eu ,in sistemul nervos mor cam 100000 dvee neuroni pe secunda.Chiar daca am transplanta un creier in alt corp sau intr-un corp mecanic,acesta ar avea o viata limitata (adica pana mor toti neuronii).Ar fi o idee a face sa gasim o tehnologie pentru a preveni moartea celulelor.Dar nu stiu cum s-ar putea face acest lucru.
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: raul din Iulie 13, 2009, 01:16:59 p.m.
Din cate stiu eu ,in sistemul nervos mor cam 100000 dvee neuroni pe secunda.Chiar daca am transplanta un creier in alt corp sau intr-un corp mecanic,acesta ar avea o viata limitata (adica pana mor toti neuronii).Ar fi o idee a face sa gasim o tehnologie pentru a preveni moartea celulelor.Dar nu stiu cum s-ar putea face acest lucru.

100000 de neuroni pe secunda? Creierul uman are aprox 120 miliarde de neuroni, asta ar insemna ca in 2 saptamani nu am mai avea nici un neuron.
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: inger_demonizat din Iulie 13, 2009, 01:43:21 p.m.
sunt sute poate chiar mii de interpretari ale unor procese fiziologice legate de apoptoza.....dar oare cate din ele sunt adevarate????
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: raul din Iulie 14, 2009, 06:22:53 p.m.
Depinde unde citesti. Daca o sa citesti despre apoptoza intr- o carte serioasa sau pe un site serios nu o sa gasesti prostii. :)
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Adi din Iulie 14, 2009, 07:42:16 p.m.
Mai invatai lucruri noi cu voi: apoptoza este moartea programata a celulelor intr-un organism pluricelular.  (http://en.wikipedia.org/wiki/Apoptosis) Adica este vorba de cazul cand celule individuale se sacrifica pentru binele organismului? De exemplu, moartea celulelor albe pe sistem kamizake care distrug cu ele bacterii, virusi sau substante chimice ce au invadat organismul, mor ele prin apoptoza?

Cat despre moartea neuronilor, am incercat sa verific informatia si am gasit aici (http://www.madsci.org/posts/archives/2002-03/1016223301.Cb.r.html) ca avem cam 100 de miliarde de neuroni (cam 1400 de grame neuroni si celule de suport - gliale - si dupa varsta de 20 de ani pierdem cam 1 gram de greier pe an, adica daca presupunem ca 5% din masa este neuroni si 95% celule gliale, asta ar inseamna cam 9.000 de neuroni pe zi! Vad ca cineva propusese 100.000 pe secunda. Se pare ca numarul corect este cam 10.000 pe zi!
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: valangjed din Iulie 15, 2009, 04:11:09 p.m.
Scuze!greseala mea.Eram putin obosit si am vorbit din amintiri.Am cautat ulterior si am constatat ca e vorba intr-adevar de cca. 10000 neuroni pe zi.
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Adi din Iulie 15, 2009, 04:13:15 p.m.
Mersi mult ca ai confirmat si tu cifra. Eu nu o stiam, dar asa am invatat si eu. Si putem tine minte usor. 100 de miliarde de neuroni in creier (cate stele intr-o galaxie) si apoi 10.000 de neuroni mor pe zi.
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: George1000 din Octombrie 21, 2009, 10:30:13 p.m.
Oare ar fi posibil ca in viitorul mai apropiat sau mai indepartat sa se descopere o metoda prin care creierul format sa poata sa i se prelungeasca durata de viata si apoi sa fie transferat din corp in corp? Daca se va putea intr-un viitor sa ii zicem de cateva sute de ani, atunci banuiesc ca oul si-ar putea alege sexul sa spunem ca o perioada de timp va vrea trup de barbat o alta perioada va vrea trup de fata si apoi iar de barbat.
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Adrian111 din Octombrie 21, 2009, 11:06:56 p.m.
bine ai venit George,
nu cred ca e posibil atit de simplu de facut chestiile astea . creerul uman e foarte complex. si pentru reconectarea nervilor de asemenea e nevoie de o anumita durata de timp. cert ca la momentul dat cu siguranta e imposibil. partea cu schimbarea sexelor imi pare prea "hazardanta" si nu vad necesitatea ei si nici posibila realizare a asa ceva.
dar cine stie ... poate stiinta v avansa sufcient de repede si voi fi contrazis.
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Adi din Octombrie 22, 2009, 12:39:59 a.m.
George, e o idee interesanta. Ai putea chiar sa te gandesti ca in viitor oamenii sa renunte de bunavoie la trup, sa le ramana doar creierul, iar acesta sa poate fi pus in diferiti roboti care sa aiba simturile unui om. Pana la urma, totul se petrece in creier, de la vaz si auz, pana la orgasm. Iti poti imagina ca in viitor sa se dezvolte senzori artificiali asa de precisi incat sa transmita corect impulsurile la creier. Caci impulsurile sunt de natura electrica. Dar trebuie sa intelegem intai organismul uman si toate aceste impulsuri. Sa revenim de exemplu la orgasm. Ce fel de semnal trebuie sa primeasca creierul pentru a avea orgasm? Daca vom descoperi aceasta, vom putea avea orgasm doar apasand pe un buton.

Ideea de a avea doar creier fara trup de om am aflat-o din trilogia de dinainte de cartile din Dune, de Frank Herbert. Si la fel acele creiere puteau fi puse in diferiti roboti de diferite forme si dimensiuni. Sau puteau sta simplu intr-un vas si sa le fie oferite informatii continue ...
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: Mihnea Maftei din Octombrie 22, 2009, 02:20:27 a.m.
Poate ca in viitor se va putea transfera toata gandirea din creier intr-un creier artificial (intr-un computer mai mult sau mai putin similar celor de azi), cu tot cu constiinta de sine si cu amintiri etc. Si atunci nu va fi nevoie sa fie mentinul creierul original in viata.

Probabil stiti ca se poate trai cu o singura emisfera a creierului relativ normal (cu deficiente, dar nu esentiale pentru nu mai fi "om"). E interesant de gandit ce s-ar intampla daca unui om normal i s-ar separa emisferele si una din ele s-ar implanta in alt corp. Acel om s-ar desparti in doua persoane diferite, cu aceeasi istorie pana la un anumit punct.

Chestiile legate de constiinta de sine mi se par foarte interesante ca domeniu de cercetare. Sper sa se faca pasi importanti in intelegerea fenomenelor astora si in intelegerea fizicii la nivel fundamental in timpul vietii noastre...
Titlu: Re: Clonarea oamenilor in viitor
Scris de: atanasu din Septembrie 28, 2019, 01:50:54 p.m.
Felicitari Mihnea , caci ai aiuns atunci in 2009 la problema posibilitatii nemuririi prin transferul constiintei intr-un corp nou, tanr si sanatos desigur clonat din individul a carui constiinta se transmuta. Nu stiu ce parere va avea despre asta Adrian Copilu Minune cu noul sau nume adevarat de data asta dar mie imi place ca pe atunci fiind foarte tanar se considera un copil minune. Sunt unul din putinii care nu l-am usuit de pe aici neavand cultul personalitatii unuia din gasca lor in care astia se regasesc si pupa mainnile si picioarele dandu-si daca sunt pe feis like-uri cacalau! :)