Forumul Scientia

Diverse => Critici ale paradigmei curente in stiinta => Subiect creat de: Virgil din Septembrie 12, 2020, 06:23:24 PM

Titlu: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 12, 2020, 06:23:24 PM
Atasez linkul lucrarii mele revizuite, sub denumirea "De la atom la galaxie" cu rugamintea de a fi lecturata si analizata de dvs;
https://drive.google.com/file/d/1dKTnctVAdSsbGliwZMFJ2ynbIMwVIEk7/view?usp=sharing
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: A.Mot-old din Septembrie 13, 2020, 09:09:25 AM
Citat din: Virgil din Septembrie 12, 2020, 06:23:24 PM
Atasez linkul lucrarii mele revizuite, sub denumirea "De la atom la galaxie" cu rugamintea de a fi lecturata si analizata de dvs;
https://drive.google.com/file/d/1dKTnctVAdSsbGliwZMFJ2ynbIMwVIEk7/view?usp=sharing
Întrebarea I-a:
Care este diferența dintre un sistem stelar și un sistem solar?
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 13, 2020, 06:50:36 PM
Intre un sistem stelar si un sistem solar sunt mai multe diferente. Aceste sisteme trebuiesc privite ca niste oscilatori cosmici care se impart in patru categorii mari; galaxii, sisteme stelare sau microgalaxii, sisteme solare, si sisteme de sateliti.
Regulile de baza dupa care sunt organizate aceste sisteme se aseamana cu regulile sistemelor atomice, aflate la scari complet diferite.
Pentru comparatie trebuie sa luam doua sisteme de acelasi numar de sarcina gravitationala notat cu Zg. Cel mai simplu este sa comparam doua sisteme formate doar din nucleu si un singur corp care orbiteaza nucleul.
1. Dimensiunile sistemelor, respectiv razele orbitelor fundamentale sunt;
R1 stelar=8,44.10^14 m ; iar R1 solar=4,6.10^11 m;
2. Masele stelelor din nucleul sistemului;
M.stelar=0,8.10^28 kg;   M.solar=5,36.10^25 kg;
3. Masele corpurilor ce orbiteaza nucleul sunt;
m.stelar=5,36.10^25 kg;  m.solar=2,92.10^22 kg;
4. Viteza maxima de orbitare atunci cand nucleul are sarcina gravitationala maxima;
Vmax, stelar=2,42.10^7m/s ; Vmax, solar=1,98.10^6 m/s ;
5. Sarcina gravitationala maxima, reprezentand suma tuturor maselor stelelor ce se regasesc in nucleul sistemului, raportata la masa unei stele considerata cu Zg=1(vezi pct 2);
Zmax, stelar=2,75.10^5 ;  Zgmax, solar=2,25.10^4;
6. Constanta momentului cinetic notata cu H ;
H stelar =2,59.10^43 [J.s] ;  H solar=7,33.10^36 [J.s] ;
Mai sunt inca pe atatea diferente .

Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: ilasus din Septembrie 16, 2020, 12:18:42 PM
Desigur că între microcosmos și macrocosmos - între electromagnetism și gravitație – există similitudini, dar există și diferențe insurmontabile ce nu pot fi ignorate. De exemplu, spre deosebire de electromagnetism, unde sarcinile de același semn se resping, în gravitație se atrag. Plus că în gravitație există doar sarcină gravitațională pozitivă (masă pozitivă).
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 16, 2020, 03:41:06 PM
Daca in macrocosmos ar actiona numai gravitatia, atunci toate galaxiile vor converge intr-un singur loc si universul ar disparea. Realitatea ne arata ca galaxiile pastreaza intre ele o distanta relativ stabila, deci intre masele acestora actioneaza si alte campuri in afara de cele gravitationale.
Referitor la observatia ca sarcinile de acelasi fel se resping, trebuie sa spun ca nici un experiment fizic nu a luat doi electroni, sau doua "pachete" de electroni pe care sa-i puna in apropiere sa sa demonstreze ca se resping. Observatiile facute pe corpurile electrizate demonstreaza ca acestea se resping daca au aceiasi incarcare electrica, dar acele corpuri sunt formate din atomi si molecule la care se adauga sau se scad electroni prin procesul de electrizare. Deci ceia ce se atrag sau se resping se datoreaza procesului de electrizare a structurilor moleculare si nu a particulelor directe. Daca electronii s-ar respinge asa cum se sustine, nimeni nu ar fi putut da nastere la spoturile electronice din tuburile catodice ale vechilor televizoare, si nimeni nu ar fi obtinut marirea de sute de mii de ori a imaginilor cu ajutorul microscopului electronic. Relatia de apropiere sau distantare dintre doi electroni este data de starea lor energetica, adica de lungimea de unda ce caracterizeaza energia electronului. Electronii nu orbiteaza nucleul atomului pentru ca sunt atrasi electrostatic, ci pentruca ei oscileaza pe aceiasi frecventa cu frecventa campului nuclear, sau pe o armonica a acesteia. Dovada acestei afirmatii consta in principiul de functionare al laserului, adica atunci cand atomii sunt excitati cu o anumita frecventa electronii de pe o anumita orbita vor sari pe o orbita exterioara desi sarcina nucleului si a electronilor ramane aceisi. Prin incetarea pompajului energetic electronii respectivi revin pe vechea orbita emitand acea raza laser.
Deasemeni in roiurile stelare sau nucleiele galactice sunt aglomerari de sute sau mii de stele, intre care se pastreaza o distanta corespunzatoare, desi energia cinetica a acestora, respectiv forta centrifuga nu este suficient de mare ca sa mentina constanta distanta dintre ele. Ceia ce le tine la distanta este un camp de o alta natura decat cea gravitationala, sau este o latura necunoscuta a gravitatiei. Nu mai vorbim de gaurile negre care ar creste la nesfarsit datorita fortelor de atractie gravitationale.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Septembrie 16, 2020, 05:30:42 PM
Virgil , poate ca un raspuns la ce scrii tu imediat anterior referitor, vorba lui Hamlet la faptul ca nu le stim noi inca pe toate cate sunt pe lumea asta :) poti sa-ti spun ca destul de tangential s-a atins pe acest forum de cativa useri si poate si de mine nu mai stiu sigur, dar puteam sa o fac  nu pentruca profesorul academician Octav Onicescu a fost bun prieten cu bunicul meu, un Atanasu adica pe nume Atanasiu pentruca si eu Atanasiu am vrut sa-mi pun nicul, in memoria bunicului meu matern, dar gresind a iesit Atanasu si "asa a ramas de atunci printre iudei" cum spune Pavel in capitolul dedicat Invierii si degeaba se discuta despre Biblii si alte carti sfinte  daca se ocoleste Marele Miracol adica acela al Invierii Domnului ci despre faptul ca afland despre mi s-a parut ceva interesat ca un fel de inununare a operei sale si raspunzand preocuparilor mele referitor la Univers .
Asadar ma refer la incununarea operei sale fizico-matematice realizata cu Mecanica Invariantiva si Cosmologia (1974) vezi
http://www.itc-cluj.ro/capatana/valori/Portrete/onicescu.htm
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 16, 2020, 07:48:52 PM
Foarte frumos articolul acesta, abia cand citesti despre oameni de acest calibru stiintific iti dai seama cat de mic esti. Dar ideile mari sunt ca semintele purtate de vant care uneori ajung pe un teren propice, alteori ajung pe asfaltul strazii si sunt calcate de traficul masinilor. Ma tem ca ideile mele nu au ajuns la cine trebuie, si sunt prea in varsta ca sa ma schimb.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: ilasus din Septembrie 16, 2020, 09:12:35 PM
Citat din: Virgil din Septembrie 16, 2020, 03:41:06 PM
Daca in macrocosmos ar actiona numai gravitatia, atunci toate galaxiile vor converge intr-un singur loc si universul ar disparea.
Într-adevăr, în macrocosmos acționează materia întunecată și energia întunecată, care nu sunt amintite în carte probabil pentru că nu au un corespondent în microcosmos. Și probabil nu sunt necesare pentru scopurile lucrării – determinarea razei orbitei unei planete prin similitudine cu un sistem micro, de exemplu. Dar dacă s-ar merge mai departe cu această idee, de exemplu s-ar pune problema determinării razei orbitei unei galaxii printr-un asemenea mecanism de similitudine, atunci materia întunecată și energia întunecată nu mai pot fi ignorate și ar trebui găsit un corespondent în microcosmos.

Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 16, 2020, 09:45:02 PM
Cred ca mai important este sa gasim corespondentul campului magnetic pentru macrocosmos. Eu am determinat in lucrarea prezentata valorile permitivitatii epsilon si permiabilitatii miu pentru cele patru categorii de sisteme cosmice, in cazul campurilor pseudoelectrice si pseudomagnetice la nivel macrocosmic. Posibil ca materia intunecata sa faca parte din aceste campuri.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: ilasus din Septembrie 18, 2020, 09:35:03 AM
Dar nu vom putea găsi corespondent pentru orice: în microcosmos se operează cu entități duale undă-corpuscul - în macrocosmos obiectele sunt macroscopice; în microcosmos timpul este imaginar - în macrocosmos timpul este real; în microcosmos acționează principiul de incertitudine al lui Heisenberg - în macrocosmos nu există o interacțiune între observator și sistemul observat etc.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 18, 2020, 04:47:35 PM
In microcosmos avem dualitatea  unda-corpuscul. In macrocosmos avem dualitatea  corp ceresc-camp si chiar unda gravitationala, care sunt tot de natura ondulatorie.
Timpul atat in micro cat si in macro este real. Astfel daca pornim de la perioada in care electronul face o rotatie in jurul nucleului, la atomul de hidrogen, si aplicam acestui timp relatiile de similitudine vom gasi perioada oricarui corp ceresc.
De exemplu in lucrarea mea la sfarsit la pag 109, scrie;". Cunoscand perioada de rotatie a electronului in atomul de hidrogen, sa
aflam perioada de revolutie a planetei Jupiter, aplicand relatiile de similitudine."
Principiul de incertitudine se datoreaza incapacitatii noastre de a percepe cu alte mijloace tehnologice decat cele actuale, microcosmosul. Noi folosim lumina si in microcosmos si in macrocosmos pentru a determina pozitia si viteza particulelor sau corpurilor. Pentru microcosmos avem nevoie de de o alta lumina a carei constanta a lui Planck sa fie poate de un milion de ori mai mica, pentru a nu influienta masutratorile pozitiei si impulsului particulelor.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Septembrie 18, 2020, 05:29:13 PM
Virgil, poate ca ar fi util sa cunosti lucrarile unui fizician autodidact Nassim Haramein pe are l-am citat si putin analizat in lucrarea mea ampla facuta pe acest forum pe care acum incearca unii sa o polueze, intitulata: "Hibele teoriei Big-Bang-ului,si ipoteze sau sugestii alternative."
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 18, 2020, 09:12:01 PM
Desigur am sa-mi fac timp sa citesc.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Septembrie 20, 2020, 12:06:23 PM
Virgil
CitatIn microcosmos avem dualitatea  unda-corpuscul
Eu am inteles ca aspectul de unda este datorat rotatiei foarte rapide a structurilor dinamice periodice ale particulelor elementare. Si am mai retinut ideea ca in vid nu poate functiona mecanismul undelor, care cere transformarea succesiva a unui camp in energia celuilalt camp. Si doar experienta arata ca campul electric si cel magnetic sunt in faza. Adica sunt in maxim in acelasi moment si in minim tot in acelasi moment. Deci nu se naste unul din celalalt. Altfel toate particulele elementare ar fi motoare electrice de foarte mare turatie si putere. Si deci sunt structuri dinamice care ar fi propulsate in translatie si rotatie de forta electromagnetica. La interactia cu substanta, prin efectul inductiei electromagnetice, sarcinile electrice din sanul substantei sint puse in vibratie. Si asta face ca radiatia e-m sa para ca ar fi vibratie a campului electromagnetic.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 20, 2020, 01:21:42 PM
Legatura dintre particula si unda este indestructibila si interconectata. Nu poti pune unda pe seama rotirii particulei desi nimic nu impiedica rotirea ei, dar atat unda cat si particula formeaza un tot unitar, electronul in sine contine o cuanta cu energia de 0.511MeV. Orice diferenta peste aceasta energie se transforma in energie cinetica fapt ce sporeste viteza particulei, deci desi unda oscileaza, iata ca particula se deplaseaza cu Ec=1/2m.v^2;, si nu-si creste viteza de rotatie, care ar insemna o alta forma de energie cinetica.
In rest, asemanarea cu motoarele electrice nu-si are rostul in acest context.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Septembrie 21, 2020, 03:09:42 PM
Virgil

CitatLegatura dintre particula si unda este indestructibila si interconectata.

Pai particula este insasi unda stationara de mare si foarte mare amplitudine si rotatie. Daca am tensiune, am curent, forta electromagnetica, am putere electrica si mecanica si am rotatie, nu inseamna ca este motor electric rotativ?
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 21, 2020, 06:12:56 PM

Despre ce tensiune vorbesti ca are o particula? care este tensiunea unui electron? dar curentul unui electron cati volti are? cum explici emisiunea de unde laser, fotoelectricitatea, si altele la fel de interesante.
Miscarea unui electron pe orbita atomica este asimilata cu un curent in ideia de a explica momentul magnetic al electronului. dar electronul nu orbiteaza nucleul pentru ca ar fi supus unei tensiuni electrice. Electronul impreuna cu protonul formeaza un sistem armonic oscilant, nicidecum un motor electric.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Septembrie 21, 2020, 07:33:10 PM
Virgil
CitatDespre ce tensiune vorbesti ca are o particula? care este tensiunea unui electron? dar curentul unui electron cati volti are? cum explici emisiunea de unde laser, fotoelectricitatea, si altele la fel de interesante.
Pai in cazul electronului, tensiunea semiundelor din unda stationara, bipolara, de mare amplitudine ar fi de 511 KV si ar rezulta din insumarea celor 9 miliarde de unde din componenta fotonului gama electronic. Fiecare semiunda a fotonului gama electronic ar avea tensiunea de 56,86 microvolti. Acest potential ar sustine un curent radiar laminar, foarte scurt, de cam 20 A asupra caruia actioneaza forta electromagnetica. Forta electromagnetica accelereaza curentul electroeteric al electronului pana la viteza de  c/137 m/s, realizand o turatie de 10^20 rot/s. Caderea (diferenta) de tensiune pe lungimea curentului laminar ar fi de 27 V. Sistemul electronului ar avea puterea de 540 W pe fiecare semiunda. Dar si puterea mecanica, data de relatia  F*v este tot de 540 W. Foto-electricitatea, este explicata intrun pdf tot prin unda stationara de mare amplitudine, care prin amortizare brusca, ar genera un impuls electromagnetic de inductie, care accelereaza electronii din substanta.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 21, 2020, 10:19:56 PM
Citat din: calahan din Septembrie 21, 2020, 07:33:10 PM
Virgil
CitatDespre ce tensiune vorbesti ca are o particula? care este tensiunea unui electron? dar curentul unui electron cati volti are? cum explici emisiunea de unde laser, fotoelectricitatea, si altele la fel de interesante.

Pai in cazul electronului, tensiunea semiundelor din unda stationara, bipolara, de mare amplitudine ar fi de 511 KV
Energia cuantei generatoare a electronului este de 0.511 Mev. Deci este vorba de energie si nu de tensiune. Trebuie sa-ti amintesc ca energia electrica reprezinta produsul dintre intensitate, tensiune si timp. Ce intensitate si ce timp ai luat in calcul ca sa rezulte tensiunea de 511KV ?
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Septembrie 22, 2020, 01:08:20 PM
Virgil
Eu am inteles ca tensiunea electrica statica, pe semiunda electronului, este data de insumarea (inserierea) potentialelor din semiundele fotonului gama electronic. Fotonul gama electronic ar fi compus din 9 miliarde de unde, fiecare semiunda avand tensiunea de 56,86 microvolti. Tensiune care este data de raportul  qe/re. Curentul fotonului gama electronic este dat de raportul qe/tfae. unde  tfae este perioada fotonului gama, aparut de la anihilarea electronului cu pozitronul. Si energia se calculeaza exact asa cum ai scris, fie inmultind curentul cu tensiunea de unda si cu durata, adica perioada undei stationare egala cu tfae, fie inmultind numarul de unde al fotonului cu energia unei singure unde, data de produsul  tensiunii de unda a fotonului, cu curentul fotonului si cu perioada fotonului. Relatiile acestea care dau parametri fotonului in vid si in particule sunt dati intrun pdf in care se face descifrarea constantei de actiune h adica constanta lui Planck.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 22, 2020, 07:24:04 PM
Citat din: calahan din Septembrie 22, 2020, 01:08:20 PM
Virgil
Eu am inteles ca tensiunea electrica statica, pe semiunda electronului, este data de insumarea (inserierea) potentialelor din semiundele fotonului gama electronic. Fotonul gama electronic ar fi compus din 9 miliarde de unde, fiecare semiunda avand tensiunea de 56,86 microvolti.
S-o luam pe bucatele;
Ce stim despre cuanta generatoare a electronului este ca;
-energia E=h.niu =6.624.10^-34 . 1.235.10^20 =8.180.10^-14[J] ;
- [ 1eV]=1.24 . 1,602.10^-19 [J];
-Energia electronului exprimata in eV este; 8.18.10^-14/1.24. 1,6.10^-19=0.411 MeV;
- lungimea de unda a cuantei este; lambda el =2.426.10^-12[m] ;
Te rog sa-mi arati cum ai ajuns la cele 9 miliarde de unde si la tensiunea de 56,86 microvolti.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Septembrie 22, 2020, 08:04:02 PM
Virgil
Zici cumva ca nu iese tensiunea si curentul fotonului gama electronic, din relatiile care mi le-am amintit si le-am scris?. Numarul de 9 miliarde de unde componente ale fotonului gama electronic, imi aduc aminte ca apare intr-un pdf in care se face disectiunea constantei de actiune. Imi pare ca se descompune formula energetica a lui Coulomb si apare pe langa componentele de tensiune si curent, care ar da energia unei singure unde si factorul k. Factor care ar fi adimensional si nu ar putea fi decat numarul de unde, numar care inmultit cu energia unei singure unde ar da energia fotonului. Dar unde este aceasta socoteala habar nu am. Ba cred ca mi l-a sters cineva si din fisierele mele.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 22, 2020, 09:16:34 PM
Este greu sa faci o afirmatie fara sa fie sustinuta de un rationament clar, exact, pentru ca vorbim despre fizica, nu merge oricum. De multe ori demonstrezi ceva matematic si nu ai sustinere, dar daca se fac doar presupuneri ?  Poate totusi regasesti calculele exacte sa le postezi aici.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Septembrie 23, 2020, 12:53:09 AM
Virgil
Citat- [ 1eV]=1.24 . 1,602.10^-19 [J]
M-am uitat pe relatia asta a dumitale pentru electron-volt si zic ca este gresita. De unde ai scos inmultirea cu 1,24 V. cand inmultirea se face doar cu 1 V. De aici a iesit si cealalta socoteala eronata. Dar poti sa corectezi. Este butonul de corectie. Dupa ce ai facut corectia salvezi modificarea. Dar am vazut ca ai dat si lungimea de unda a fotonului gama electronic in vid.
Citatlambda el =2.426.10^-12[m]
Daca inparti aceasta lungime de unda la 137.2.pi ce obtii? 137 este indicele de refractie al mediului atomic, unde densitatea de energie este foarte mare si viteza de propagare a undei este de 137 de ori mai mica decat in vid. De aceea lungimea de unda este contractata, este de 137 de ori mai mica decat in vid.
Si daca faci socotela  qe/re=1,602.10-19/2,81743.10-15, nu da 56,86 microvolti? Iar daca faci inpartirea qe/tfae=qe.ffae=1,602.10-19.1,23726.1020, nu se obtine curentul de aproape 20 A ?
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Septembrie 23, 2020, 06:56:01 PM
Virgil
CitatTe rog sa-mi arati cum ai ajuns la cele 9 miliarde de unde si la tensiunea de 56,86 microvolti.

Uite aici un fragment extras din fisierul cu descifrarea cuantei de actiune. In acest fragment sunt de fapt aceleasi idei principale pe care le-am retinut si eu.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 23, 2020, 07:28:16 PM
Citat din: calahan din Septembrie 23, 2020, 12:53:09 AM
Virgil
Citat- [ 1eV]=1.24 . 1,602.10^-19 [J]
M-am uitat pe relatia asta a dumitale pentru electron-voltul si zic ca este gresita. De unde ai scos inmultirea cu 1,24 V. cand inmultirea se face doar cu 1 V. De aici a iesit si cealalta socoteala eronata. Dar poti sa corectezi. Este butonul de corectie. Dupa ce ai facut corectia salvezi modificarea. Dar am vazut ca ai dat si lungimea de unda a fotonului gama electronic in vid.

,,Electronvoltul, are simbolul eV, este o unitate de măsură pentru energie având ca valoare lucrul mecanic efectuat asupra unui electron atunci când se deplasează între două puncte între care există o diferență de potențial electric (tensiune electrică) de 1 volt.
1 eV = 1,602 176 462× 10-19 J ;
Datorită echivalenței masă-energie, electronvoltul poate fi utilizat pentru exprimarea masei:
1 eV/c²=1,602 × 10-19 J/(2,997.10^ 8 )^2 ≈1,783×10−36 kg;
În reacțiile care produc sau absorb fotoni, este utilă corespondența între energia fotonului și lungimea de undă a acestuia , unde λ este lungimea de undă, ν este frecvența radiației electromagnetice, h este constanta lui Planck și c este viteza luminii în vid. Valoarea hc exprimată în electronvolți-nanometru este:
hc≈1240 eV•nm;
Altfel spus, un foton cu energie de 1 eV corespunde unei lungimi de undă de 1240 nm (deci se situează în spectrul infraroșu).

Din relatia de mai sus colorata in albastru scoatem energia exprimata in electron volti impartind produsul h.c, la lungimea de unda de 1240 nm, adica 1240.10^-9m si obtii rezultatele aratate de mine;
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Septembrie 24, 2020, 10:22:59 AM
Virgil
Dumneata ai scris acolo energia in jouli. Si acum spui ca este jouli.nanometri. Mie mi se pare ca nu este tot una. Dar nu mi-ai spus daca ai vazut socotelile din pdf. Este vreo gresala acolo?
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 24, 2020, 02:03:38 PM
Ma-ti intrebat de unde a aparut acel 1,24. De fapt este lungimea de unda de 1240 nm, adica 1240.10^-9 m=1,24.10^-6 m. Dupa care am exprimat energia direct in mega electron volti, si s-au redus si celelalte zecimale , ramanand doar 1,24, nefiind vorba de volti ci de lungimea de unda care se masoara in metri. Verificarea consta in faptul ca s-a ajuns la rezultatul de 0,411 MeV.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Septembrie 24, 2020, 03:56:14 PM
Virgil
Dumneata ai o justificare pentru inmultirea cu 1,24 in relatia electronvoltului. Dar eu cred ca este o gresala. Ce scrii dumneata acolo nu mai este electronvoltul. Este altceva. Si nu stiu la ce ne-ar ajuta relatia asta a dumitale.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 24, 2020, 07:40:35 PM
M-ati intrebat de unde a aparut acel 1,24. De fapt este lungimea de unda de 1240 nm, adica 1240.10^-9 m=1,24.10^-6 m. Dupa care am exprimat energia direct in mega electron volti, si s-au redus si celelalte zecimale , ramanand doar 1,24, nefiind vorba de volti ci de lungimea de unda care se masoara in metri. Verificarea consta in faptul ca s-a ajuns la rezultatul de 0,411 MeV.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Septembrie 24, 2020, 08:14:11 PM
Virgil
Pai si eu am cautat sa iti raspund la cerintele dumitale.
Dar la disectia cuantei de actiune, ai vazut de unde apare potentialul (tensiunea) de semiunda a fotonului in vid si curentul fotonului ? Ce spui este aiurea descompunerea lui h in componente. Acolo nu apare numarul de 9 miliarde de unde ale fotonului gama electronic. Dar se cunoaste valoarea lui  k  din manuale. Si din socoteala rezulta ca  fiind adimensional, nu poate fi decat numarul de unde al fotonului gama electronic. Fiindca inmultind energia unei singure unde, data de produsul U.I.tfae, cu factorul electric k, se obtine toata energia fotonului gama de la anihilarea electronului.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 24, 2020, 08:30:47 PM
Nu stiu despre ce  k este vorba, se poate sa fie vorba de inversul lungimii de unda adica k=1//lambda [1/m]; care se mai numeste si numar de unda, dar asta nu are  nici  o legatura  cu ce  spuneti dvs.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Septembrie 25, 2020, 07:30:24 AM
Virgil
Chiar nu pot sa cred ca nu stii ca factorul   k  este constanta interactiunilor electrice, aceea care apare in fata formulei lui Coulomb, care scrie legea interactiunilor (fortei) dintre sarcinile electrice.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 25, 2020, 01:17:23 PM
Citat din: calahan din Septembrie 25, 2020, 07:30:24 AM
Virgil
Chiar nu pot sa cred ca nu stii ca factorul   k  este constanta interactiunilor electrice, aceea care apare in fata formulei lui Coulomb, care scrie legea interactiunilor (fortei) dintre sarcinile electrice.
Forta de interactiune a doua sarcini electrice este; F=q1.q2/4pi.eps. r^2; Se poate scrie si sub forma; F=k.q1.q2/r^2 ; in care k=1/4pi. eps ; in care eps reprezinta permitivitatea vidului, notata cu epsilon.
Daca la acest k te referi, sa stii ca nu este o marime adimensionala, si nu are legatura cu acel numar de semiunde despre care ai afirmat.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Septembrie 25, 2020, 03:31:39 PM
Virgil
Vreau sa iti spun ca adimensiunea lui  k  este demonstrata pe undeva in doua trei randuri. O data pleaca de la adimensiunea lui Eps.0, demonstranduse ca dimensiunea capacitatii electrice in SI este lungime L, plecand de la circuitul RC. In alta parte este demonstrat ca dimensiunea capacitatii electrice a fotonului in vid este egala cu raza electronului, plecand de la paranteza lui Poynting. Si deci este lungime L , care il face pe Eps.0 adimensional. A treia oara este demonstrat la disectiunea lui h. Chestiunile astea le-am retinut foarte bine, fiindca am tot avut polemici pe tema adimensionalitatii lui k. Dar savantii nostri nu admit deloc, daca nu este dat in manuale.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 25, 2020, 10:18:11 PM
Iimi pare rau, dar nu sunt de acord cu afirmatiile dvs. Ar dura prea mult sa incerc o demonstratie.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Septembrie 26, 2020, 10:24:48 AM
Virgil

Nu ti-a cerut nimeni sa faci nicio demonstratie. Demonstratiile sunt facute de cineva care a inteles foarte bine cum stau lucrurile. Eu am inteles ca dumneata nu ai urmarit demonstratia de la -disectia cuantei de actiune-, sau poate nu ai ineles-o. Sau din motive personale, nu poti sa admiti concluziile care rezulta de acolo. Fiindca vad ca sustii punctul de vedere al teoriei oficiale, care da niste dimensiuni ale lui k si  Eps,0. Eu daca am trei demonstratii ale adimensionalitatii lui  k  si  Eps,0, sunt perfect convins de adimensionalitatea lor. Orice incercare de a rasturna ce spun formulele, nu are niciun rost, nu ma poate convinge cu nimic. Dar eu ti-am postat fragmentul cu -disectiunea lui h-, fiindca cereai argumentari concrete. Cereai sa iti arat de unde apare tensiunea si curentul de semiunda si numarul de unde ale fotonului. Si ti-am spus ca acestea apar de la descompunerea  lui h in componente. Mai concret de atata nu am.  Dar s-ar putea sa nu admiti ca h-ul ar putea fi descompus in alte cateva constante componente.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Septembrie 26, 2020, 10:29:31 AM
Virgil
Citatin care k=1/4pi. eps
Si daca este dovedit ca eps este adimensional, nu inseamna ca si k este adimensional?
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 26, 2020, 01:06:59 PM
Citat din: calahan din Septembrie 26, 2020, 10:24:48 AM
Virgil

Nu ti-a cerut nimeni sa faci nicio demonstratie. Demonstratiile sunt facute de cineva care a inteles foarte bine cum stau lucrurile. Eu am inteles ca dumneata nu ai urmarit demonstratia de la -disectia cuanei de actiune-, sau poate nu ai ineles-o. Sau din motive personale, nu poti sa admiti concluziile care rezulta de acolo. Fiindca vad ca sustii punctul de vedere al teoriei oficiale, care da niste dimensiuni ale lui k si  Eps,0. Eu daca am trei demonstratii ale adimensionalitatii lui  k  si  Eps,0, sunt perfect convins de adimensionalitatea lor. Orice incercare de a rasturna ce spun formulele, nu are niciun rost, nu ma poate convinge cu nimic. Dar eu ti-am postat fragmentul cu -disectiune lui h-, fiindca cereai argumentari concrete. Cereai sa iti arat de unde apare tensiunea si curentul de semiunda si numarul de unde ale fotonului. Si ti-am spus ca acestea apar de la descompunerea  lui h in componente. Mai concret de atata nu am.  Dar s-ar putea sa nu admiti ca h-ul ar putea fi descompus in alte cateva constante componente.
In teoria mea https://drive.google.com/file/d/1dKTnctVAdSsbGliwZMFJ2ynbIMwVIEk7/view?usp=sharing
la paginile 20-24 am stabilit vreo 7 expresii noi pentru constanta lui Planck, si toate contin niste valori constante si produsul lor este tot o constanta, cum este si normal.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Septembrie 26, 2020, 02:57:47 PM
Virgil
Din ce spui dumneata, inseamna ca admiti descompunerea lui h in cateva constante componente. Tin sa te felicit pentru lucrarea dumitale. Lucrarea asta a dumitale este savanta tare. Vad ca are vagoane de formule si tabele si grafice si se intinde tot pe o suta si ceva de pagini, ca si lucrarea dlui Gheorghe A. Ar trebui sa va luati de mana. Pai eu cand vad formule, ma apuca ameteala. Am vazut ca dumneata ai facut si multe calcule numerice. Eu de abia am reusit sa verific niste socoteli literale. Cand am incercat sa fac si calcule numerice, s-a smintit calculatorul. Punea virgulele tot aiurea. Nu mai intelegeam nimic. Pana la urma tot cu pixul pe hartie am reusit sa fac cateva. Cred ca lucrarea dumitale au vazut-o si savanti de ai nostri. Fiindca unii ti-au raspuns la mesaje. Eu am trimis la cateva, mesaje cu cateva intrebari simple luate din fisiere. Dar nu mi-au raspuns de loc. Nici Presura, Nici Buzatu, Nici Cotaiescu, Nici Cretu, Nici Apostol, Nici Puscas, nici Jipa, nici Sfetcu. Acestia sunt mari profesori universitari si nu stau ei la discutii savante, cu un simplu electrician. Dar ai vazut ca toate teoriile astea noi, originale si revolutionare, din fizica teoretica, sunt facute numai de ingineri? Profesorii universitari nu fac dumnealor teorii noi. Ei sunt doar conservatori si aparatori ai teoriilor vechi. Un inginer electronist, foarte spiritist, spunea ca universitarii sunt purtatorii ideilor altora. Ei nu au ideile lor. In rest sunt doar purtatori de gameti.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 27, 2020, 09:26:56 AM
Din pacate fizica adevarata nu poate fi explicata fara matematica, si cu cat patrunzi mai mult cu atat limbajul matematic devine mai complex si mai greu de digerat. Norocul meu a fost ca la nivel macrocosmic vitezele corpurilor ceresti din sistemul nostru solar sunt mult mai mici decat viteza luminii si astfel am putut folosi doar matematica la un nivel mediu, fara sa fiu nevoit sa apelez la calculul integral si diferential pe care desi l-am invatat in facultate, nu-l stapanesc. Lucrarea mea este destul de ciudata fapt ce face ca fizicienii si astrofizicienii consacrati sa nu se pronunte din motive de conservatorism stiintific. Important pentru mine este faptul ca am putut dezvolta o teorie care realizeaza un punct de vedere comun ceia ce face jonctiunea dintre micro si macrocosmos, dovedind ca natura nu a inventat legi speciale pentru micro sau macrocosmos, ci aceleasi legi ce pot fi particularizate in functie de situatie.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Septembrie 27, 2020, 12:42:23 PM
Virgil
Citatnatura nu a inventat legi speciale pentru micro sau macrocosmos, ci aceleasi legi ce pot fi particularizate in functie de situatie.

Ideea asta asm gasito si prin fisierele d-lui inginer. Si sunt foarte bine fixat pe ea. Fiindca spune undeva ca tot ce se constata la nivel macroscopic, rezulta din ceeace se intampla la nivel microscopic. Si nu exista legi pentru macrocosmos si legi pentru microcosmos. In microcosmos sunt doar structuri dinamice cu mult mai complexe si cu interactiuni foarte complicate, fata de niveul macro. Se constata ca la nivel micro, din cauza complexitatii interactiunilor, ar aparea  niste legi de probabilitate si statistica matematica. Dar acestea nu afecteaza esenta fizica a interactiunilor.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Septembrie 27, 2020, 04:50:49 PM
Din Tabula Smaragdina :
....
2. Ceea ce este deasupra este ca şi ceea ce este dedesubt, şi ceea ce este dedesubt, este ca şi ceea ce
este deasupra. Spre a înfăptui miracolul lucrului unitar.
3. Şi aşa cum toate lucrurile au fost făcute din contemplarea unicului, la fel toate lucrurile s-au născut
din lucrul unitar (prin) adaptare. 
....

La tine Virgil : natura nu a inventat legi speciale pentru micro sau macrocosmos, ci aceleasi legi ce pot fi particularizate in functie de situatie.

Imi place foarte mult. :)
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 29, 2020, 05:44:45 PM
Ma bucura faptul ca va place ceva din lucrarea mea. Sunt sigur ca daca ati studia-o mai mult veti descoperi si alte idei interesante. De exemplu cititi capitolul cu determinarea momentului cinetic al sistemelor de sateliti, si veti descoperi faptul ca aceasta constanta este dependenta  de viteza de deplasare a intregului sistem. Priviti graficul de la pag,37.
https://drive.google.com/file/d/1dKTnctVAdSsbGliwZMFJ2ynbIMwVIEk7/view?usp=sharing
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Septembrie 29, 2020, 06:56:54 PM
Citind ce ai raspuns ma gandeam ca nu am avut ce face cand te-am laudat, desigur ca pe merit, dar apoi deschizand linkul indicat care se termina cu Magnetonul Bohr-Procopiu, aproape ca mi- a venit sa plang vazand un tanar politehnician, in anul in care se facea fizica cum se duce la profesorul lui la o consultatie inainte de examen si-i prezinta o demonstratie proprie pentru magnetonul pe care proful il numea Procopiu-Bohr in care tanarul de 21 de ani utilizeaza mecanica clasica care deasemenea ii fusese predata in acel an la facultatea unde era (eram) .
Profesorul K. mi-a dat zece si mai ca nu m-a pupat si noroc ca aveam carnetul de note si nu a mai trebuit sa fac alta miscare decat sa-l scot la cererea profesorului si sa i-l prezint deschis sa nu mai caute dlui, dar  a fost curios si a fluierat vazand notele langa care si-a adaugat-o si el pe a lui .
Desigur un 10(zece)  :)
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 30, 2020, 08:30:10 AM
Interesant mesajul tau, esti de toata lauda.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Septembrie 30, 2020, 11:52:11 AM
Dar  din pacate nu te ajuta efectiv cu nimic pe tine. Dar vad ca te intelegi destul de bine cu Calahan si daca veti avea fiecare rabdare si nu veti practica ce tu mai demut mi-ai spu  ca te-a retinut sa mai intri , respectiv incercarea aia de a-ti infunda coechipierul in are forumului ...va fi util pentru amandoi. Succes!
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Septembrie 30, 2020, 01:38:12 PM
Eu nu sunt aici pentru a ma rafui cu cineva, asa ca nu trebuie sa te superi ca pot sa raspund oricui mi se adreseaza civilizat. Nu ma supar daca primesc din partea cuiva o critica constructiva fara atacuri la persoana.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Octombrie 02, 2020, 12:20:24 PM
Virgil
Dumneata ai vazut topicul acela, deschis de mine, cu -intrebari fara raspuns- Dumneata cum ai raspunde la chestiunile alea?  Fiindca savantii la care m-am adresat nu mi-au raspuns. Ori adresele de e-mail sunt nefunctionale, ori nu se complica dumnealor sa-si piarda timpul ca sa posteze raspunsuri la intrebari banale. Dumnealor, daca cumva se implica, trebuie neaparat sa sustina un expozeu. Sa intoarca chestiunea pe toate fetele. Si asta este treaba grea. Nu este ceva simplu. Fiindca trebuiesc trecute in revista toate teoriile cunoscute. Ca doar de ai a sunt savanti.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Octombrie 02, 2020, 04:17:07 PM
@Virgil,
Cum sa ma supar ca discuti in tematica blogului cu cineva care se comporta civilizat indiferent daca te aproba sau nu.
Intreb din simpla  curiozitate: las o astfel de impresie?
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Octombrie 02, 2020, 08:20:29 PM
Mi s-a parut mie ca ceva te framanta, dar e lipsit de importanta.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Octombrie 02, 2020, 09:59:25 PM
Ok. Este doar o parere si deci ai dreptate. :)
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 01, 2022, 08:05:21 PM
Citat din: atanasu din Octombrie 02, 2020, 09:59:25 PM
Ok. Este doar o parere si deci ai dreptate. :)

Revin la tematica  privitoare la similitudinea sistemelor armonice naturale micro si macrocosmice, atasez mai jos linkul lucrarii mele pe care doresc sa o sustin in comentariile urmatoare.
https://drive.google.com/file/d/1Z9bhc-fSe4J7LnU0z5nhQeWyjNJrwg4V/view?usp=share_link
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 02, 2022, 04:04:50 PM
Virgil, constat ca propunera mea era superflua existand firul dorit de mine asa ca mut aici cele crise aolo unde nu au ce cauta si daca pot voi sterge acolo:

Oricum uitandu-ma dn nou prin Cuprins la cap 10 am gasit pomenit Sirul lui  Titus Bode .
Iti trimit ceva .Te intereseaza?daca da o sa-ti propun ceva inainte de orie comentariu pe care ai dori sa-l faci. Raspunde cu DA/Nu la intrebarea mea.

Explicarea relației Titius-Bode a distanțelor Soare-Planetă prin modelul Kant-Laplace de formare a sistemului solar

                                              Dr.ing.    xxxx O.S.I.M. –București,
                                                     
1. Introducere

Este cunoscută relaţia empirică Titius-Bode privind distanţa Soare - planetă:

(1)      d = 0,4 + 0,3x2n (u.a);  (n = -, 0,1,2,...7); (u.a. - unitate astronomică),
   
Vom arăta că această relație poate fi explicată prin intermediul teoriei Kant-Lapace (1755 şi 1796) despre geneza sistemului Solar, teorie ce presupune formarea planetelor în centri de vortex ai unor "inele" materiale desprinse pe rând din o nebuloasă protoplanetară în rotaţie.                                                 
În prezent, variantele explicative în acest sens presupun o lege anume de distribuţie a centrilor-vortex ce au generat planetele.
În acest sens este cunoscută teoria lui Karl Weizsacker (1944), ce propune legea:
(2)  rn = r0(1,894)M,    cu: r0 = 0,3 u.a.
                                                                     

                                                 Fig.1                             
                                                             

Acestei teorii i-au fost aduse amendamente de către Chandrasekhar (1946), D. der Haar (l950) şi Victor Vilcovici (1954), [1]. Acesta din urmă porneşte de la ipoteza Kant-Laplace completată de V.G. Fesenkan care presupune că Soarele a fost iniţial o stea cu rotaţie proprie foarte  rapidă ce a făcut să se rupă din când în când, din masa acestuia, porţiuni de materie sub formă de discuri, (fig.1).
V. Vîlovici presupune că ejecţia Soarelui a fost pulsatilă şi a produs vibraţii în interiorul discului, apărând în acesta linii nodale circulare ce au favorizat acumularea de materie în corpuri din ce în ce mai mari (ipoteza discului vibrant). Ipoteza îşi are şi ea insuficienţele ei (pentru planetele gigant, de exemplu, se presupune întâlnirea cu un nor material masiv ).                                     

2. Explicarea relației Titius-Bode prin teoria Kant-Laplace [2]

            Să presupunem că, conform ipotezei Kant-Laplace, din nebuloasa primară protoplanetară, devenită lenticulară şi relativ incandescentă, prin contracţie, au început să se desprindă la o valoare a  vitezei de rotaţie suficient de mare, inele de materie în interiorul cărora prin mişcări vortexiale s-au produs acumulări de materie ce au format mai apoi planetele, (fig. 1).
          În conformitate cu observaţiile lui A.M. Kolmogorov, Ogorodnikov, Charlier-Lambert [3], există o similitudine între modul de formare a unui sistem planetar şi modul de formare al unei galaxii, care poate prezenta o distribuţie a vitezelor de rotaţie conform legii: r - constant (cu excepţia unei mici părţi centrale).
       În baza similitudinii menţionate, putem considera că nebuloasa protosolară avea, cu excepţia unei mici părţi centrale, o viteză de rotaţie ωr = v - constantă, ce s-a păstrat şi în urma divizării acesteia în inele materiale protoplanetare, ca urmare a conservării energiei cinetice a particulelor nebulare pe direcţia tangenţială rotaţiei (mp v2/2 = constant).
     Fie k numărul protoplanetei în sensul depărtării de Soare a acesteia. Inelul material de ordin k s-a stabilizat, conform ipotezei, la distanţa RK, dată de echilibrul dintre forţa de atracţie gravitaţională exercitată de restul nebular MN-K (rămas după desprinderea inelului material de ordin k) şi forţa centrifugă de inerţie:
(3)         
(Mn - masa nebuloasă iniţială), Această relație face abstracție de atracția gravitațională exercitată de inelele protoplanetare anterior desprinse (k+1, k+2...9)  prin concluzia că la stabilizarea inelului de ordin k aceste inele anterioare de ordin superior s-au aflat la o distanță Rk+p considerabil mai mare decât distanța Rk de stabilizare a inelului de ordin k, RK rezultând în acest caz conform relaţiei:
(4)         
Fie k = 9, (primul inel desprins).  Rezultă: R9 = λ .MN-9,  dar: MN-9 = M0 + M1 + M2 + ... + M8,  deci în general:
       
(5)          RK = λMN-K  = λ.(Mo + M1 + M2 + ...+ MK-1)

Pe de altă parte, conform relaţiei Titius-Bode, putem scrie:

(6)       R = 0,4 + 0,3 x 2K-2 = 0,1 + 0,3 x 2K-1 u.a.

Din relaţiile (5) şi (6) rezultă în consecinţă că:

                R1 = 0,4 = λ.M0
                R2 = 0,4 + 0,3 = λ.(M0 + M1)
(7)          R3 = 0,4 + 0,3 + 0,3 = λ.(M0 + M1 + M2)
                R4 = 0,4 + 0,3 + 0,3 + 0,6 = λ.(M0 + M1 + M2 + M3)
                 •
                 •
   
                  •
                  RK = 0,4 + 0,3 (1 +1+ 21 + 22 +... + 2K-3 )  = λ.ΣMK-1
                  •
                  •
                  R9 = 0,4 + 0,3 (1 + 1+ 2 + 22 + ...+26)

adică:
sau, la modul general:
(8)                                               (pentru k  2)
              Modelul Kant-Laplace de formare a sistemului solar pare a fi confirmat de descoperirea în 1992 a unui sistem planetar în formare în jurul stelei Beta Pictoris (ce apare înconjurată de un disc de praf cosmic de 360 u.a. diametru).
             Interpretarea relaţiei (8) este aceea că procesul de formare a inelelor a avut loc prin înjumătăţirea masei nebulare ce înconjura iniţial masa protosolară M0 (nucleul nebular).
În continuare, procesul a presupus concentrarea materiei inelelor în protoplanete, prin vortexuri, şi dispersarea în spaţiu a restului particulelor sub influenţa vântului protosolar, sub formă de "praf cosmic".
     Până la dispersarea totală a acestuia, mişcările aleatorii din pseudo-inelele materiale au frânat mişcarea de rotaţie orbitală a acestora, într-o măsură mai mare pentru protoplanetele periferice (mai mari) aflate mai mult timp sub acţiunea prafului cosmic în dispersie. 
      Este de presupus şi că din materia unui inel protoplanetar s-au format mai multe protoplanete, pe orbită stabilă rămânând doar planeta (planetele) a cărei viteză a corespuns condiţiei de echilibru dinamic dintre forţa centrifugă de inerţie şi forţa atracţiei gravitaţionale a materiei protosolare. În acest caz, sateliţii naturali ai planetelor (Luna, Titan, etc.) ar putea reprezenta protoplanete formate independent, care întâlnind planeta mai mare (aflată pe orbită de echilibru dinamic stabil) au fost atrase de aceasta şi păstrate în jurul ei pe orbită stabilă.
              Printre sistemele cosmice caracterizate de legea: ωT = constant, se numără, în afară de unele galaxii, şi unele roiuri stelare pentru care s-a observat o viteză constantă de rotaţie a periferiei în dilatare (de exemplu la galaxia NGC 5055) [4]. De asemenea, fotografierea supernovei 1987A după explozie a arătat existenţa a două inele de materie concentrice care se rotesc ca două cercuri.
          Explicația valabilității acestei legi în formarea sistemului solar (și nu a legii lui Kepler: Mvr = constant),  constă în concluzia că sistemul solar (planetele și soarele) s-a format foarte lent,  astfel încât particulele de praf cosmic din nebuloasa protoplanetară și-au menținut în general (în medie) impulsul inițial (p = mv) conform legii I a dinamicii newtoniene, (conform legii conservării impulsului) și în procesul expansiunii nebuloasei protoplanetare.
        Această concluzie infirmă unele ipoteze privind formarea soarelui și a planetelor din materia expandată și masa stelară remanentă a unei supernove care a explodat.
             Există de asemenea, observaţii astronomice care arată o generalitate mai mare a fenomenului de formare de discuri de materie dispersă în jurul unor stele.
Astfel, prin observaţiile unei echipe belgiano-olandeză efectuate cu telescopul european ISO, a fost pusă în evidenţă existenţa în jurul unei stele bătrâne din constelaţia Licornului a unui imens disc de cenuşă (cristale de olivină), apă şi gaz (O2), materie asemănătoare materiei protoplanetare, dar care, conform teoriei Kant-Laplace, putea exista în această stare doar în jurul unei stele tinere (revista "Nature"). Se pune în acest caz întrebarea dacă procesul de formare de structuri cosmice din discuri sau pături de materie cosmică, provenite din divizarea unei mase cosmice de materie nebulară în rotaţie, nu reprezintă un fenomen existent şi la o scară cosmică mai mare (Metagalaxie, Univers).
           
3. Explicarea relației: v = constant

Revenind la cazul unei galaxii în rotație, se observă că- presupunând existența unui vortex proto-galactic de materie vizibilă și ,întunecată' în jurul unui quasar central de rază R0 cu ,corp tip ,gaură neagră' masiv în interior, precum și o variație a densității totale dată de legea constanței masei unui inel material de rază R expandat:

(9)   dM(R) =  2HRdR·m(R) = 2HR0dR·m0  = const. ;  (m = M +DM )  R-1,                                     
                     
(H  2R0 – grosimea vortexului proto-galactic, considerat cvasi-cilindric) , putem explica legeea: v =constant a rotației masei M protogalactice prin ecuațiile :
(10)                                         
(11)                                                               
Rezultă  din ecuația (11) că– la fel ca în cazul formării sistemului solar, viteza de rotație v a masei proto-galactice MG s-a menținut constantă în timpul expansiunii, concluzia fiind concordantă cu observațiile astronomice care arată o cvasi-invarianță a vitezei de rotație a stelelor în galaxie, cu distanța de la centrul galactic.
Acest rezultat: v = constant, e obținut– conform ecuației (11), prin faptul că asupra unei particule de masă m  aflată la distanța R de centrul proto-galactic, vortexul proto-galactic acționează gravitațional cu toată masa M(R)  conținută de volumul V(R)  2R0·R2 , considerat cvasi-cilindric.
După formarea stelelor prin rotația și formarea unor vortexuri locale în nebuloasa de hidrogen gazos cu eventuale particule de praf cosmic, în mai multe părți ale unui inel material  de rază R, atracția gravitațională între stele adiacente în corelație cu masa protogalactică rămasă M'(R) a determinat formarea brațelor spirale galactice, în cazul galaxiilor spirale.
    În cazul clusterilor stelari sferici cu periferie în expansiune, relativ la care a fost de asemenea observată legea v=r = constant, această lege poate fi explicată similar , prin relațiile (10), (11), prin echivalarea unei distribuții cvasi-cilindrice a materiei conținută de o masă totală M(R) cu o distribuție sferică a materiei masei totale M(R), conform ecuației:
(12)                   
4. Alte observații:

        Fenomenul înjumătățirii succesive a cantității de materie a unei nebuloase proto-planetare discoidale, dedus din explicația găsită pentru legea Titius-Bode a distanțelor Soare-Planetă prin intermediul modelului Kant-Laplace de formare a sistemului solar, pare a fi specific și sistemului de inele ale planetei Saturn, în sensul că inelele saturniene A și B, separate de diviziunea Cassini, par a avea cantități de particule aproximativ egale și sunt fragmentate în mai multe ,inelușe' separate de mici spații libere–ceea ce indică repetitivitatea fenomenului de divizare, ca urmare a instabilității generată la macro-inelul inițial de rotația acestuia, (instabilitate demonstrată de Cassini, Laplace și Maxwell). 
         Un argument privind posibilitatea generalizării modelului Kant-Laplace de geneză a sistemului planetar şi pentru un scenariu de cosmogeneză presupunând formare de Metahallouri ("pături") de Univers, alcătuite din ansambluri de galaxii, îl constituie şi descoperirea relativ recentă a unei echipe de astronomi englezi şi americani a unei organizări de 13 pături de galaxii pe o distanţă de 7x109 a.l. (aproximativ 1/3 din raza Universului), egal distanţate, fapt neexplicat de modelul cosmologic "big-bang" de Univers. La o concluzie similară a ajuns şi un grup de astronomi de la observatorul Tarto din Estonia, condus de Lian Einasto; (391 milioane a.l. distanţă între pereţii galactici, faţă de 420 milioane a.l. distanţă rezultată din observaţiile englezo-americane). De asemenea, măsurători recente de precizie privind radiaţia de fond cosmic confirmă ipoteza Universului plat.
            Formarea concentrărilor de materie, fie de tip inelar, fie de tip globular sau discoidal, este conformă şi principiului newtonian conform căruia un mediu cu gravitate uniformă, neechilibrată de o altă forţă (ca cea de presiune), este instabil (nu poate fi în repaos [5]). Ipoteza a fost folosită de Jeans pentru explicarea formării stelelor.
            Rolul genezic al unor cuantovortexuri în formarea planetelor, în corelaţie cu natura cuantic vortexială a câmpului magnetic, presupusă în special de teorile tip ,eteronice', concordă cu faptul că nu doar planetele ci şi unii sateliţi naturali ai lor posedă câmp magnetic, observaţie susţinută şi de înregistrarea unei magnetizări a unor roci selenare [6]. Specialiştii institutului pentru magnetism al Academiei de ştiinţe din Leningrad, care au studiat magnetismul rocilor selenare, apreciază că Selena a avut un magnetism propriu, de câteva ori mai slab ca al Terrei, care - conform părerilor, s-ar fi putut forma ca "magnetism de şoc" sub acţiunea bombardamentelor Lunii cu meteoriţii, parte din ei magnetizaţi.
        Din explicațiile prezentate privind formarea sistemului planetar solar, în corelație cu explicarea legii v=r = constant și în cazul clusterilor stelari sferici, permite concluzia unei posibile generalități a acestei legi și în cazul rotaței unor super-clusteri galactici (cu galaxii).

Bibliografie

[1]  "Din cuceririle secolului XX", Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, (1965)
[2]  M. Arghirescu, ,,Geneza structurilor materiale și efecte de câmp'',
                                               Ed. MatrixRom, București, (2006)
      M. Arghirescu, ,The cold Genesis of Matter and Fields', Ed. SciencePG, (2015)
[3]  George Gamow, "O stea numită Soare", Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, (1969).
[4]  V. Ghinzburg, Astrofizica contemporană, Ed. Encicl. Română, Bucureşti, (1972).
[5]  Isaac Newton, Principiile matematice ale filosofiei naturale, (trad.),
                                                               Ed. Acad. R.P.R., (1956).
[6]  Rev. Ştiinţă şi Tehnică, nr. 7/(1984).
Modifică mesajul

Tu ai aspuns : daca ai sa ai rabdare sa citesti ce am scris eu ai sa vezi ca  teoria lansata de mine este  logica si mai interesanta pentru ca demonstreaza ca si sistemele macrocosmice sunt cuantificate, ceia ce schimba mult teoriile cosmogonice privitor la aparitia sistemului solar si nu numai.

Iar eu am comentat suplimentar la acest punct de disutie: "Eu l-am intrebat pe autor fara sa primesc raspuns, daca crede ca ce observa el se poate extinde la Galaxie sau Cosmos si deci Kant - Laplace sa devina universla insa separat de asta"


Asadar de acum incolo se poate continua discutia despre  continutul cartii tale dar in princpiu doar despre asta aici pe acest fir deja existent si de care vad ca eu uitasem desi vad ca am  postat si in trecut pe el.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 02, 2022, 04:10:32 PM
Acum in continuarea discutiei la subiectul relatiei Titus-Bode vreau sa spun ca ce spui tu ca sustii in carte este desul de aproape de ideea mea ca Teoria  Kant-Laplace ar fi cu aplictie universala. Am dreptate?
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 02, 2022, 06:23:29 PM
Citat din: atanasu din Noiembrie 02, 2022, 04:10:32 PM
Acum in continuarea discutiei la subiectul relatiei Titus-Bode vreau sa spun ca ce spui tu ca sustii in carte este desul de aproape de ideea mea ca Teoria  Kant-Laplace ar fi cu aplictie universala. Am dreptate?
Teoria mea nu are nici o legatura cu modul cum explica Kant-Laplace sirul lui Titus Bode. Dupa cum vezi se porneste de la un sir in care primul termen este 0,4, fara sa stabileasca mai intai o constanta a momentului cinetic specifica sistemelor solare asa cum am stabilit eu. Din capul locului eu am "postulat" ca sa zic asa, ca orice sistem micro sau macro cosmic este un oscilator armonic care functioneaza dupa aceleasi legi, pentru ca D-zeu sau natura nu a facut legi speciale pentru micro si altele pentru macrocosmos.
Extras din mesajul tau;
"Pe de altă parte, conform relaţiei Titius-Bode, putem scrie:

(6)       R = 0,4 + 0,3 x 2K-2 = 0,1 + 0,3 x 2K-1 u.a.

Din relaţiile (5) şi (6) rezultă în consecinţă că:

                R1 = 0,4 = λ.M0
                R2 = 0,4 + 0,3 = λ.(M0 + M1)
(7)          R3 = 0,4 + 0,3 + 0,3 = λ.(M0 + M1 + M2)
                R4 = 0,4 + 0,3 + 0,3 + 0,6 = λ.(M0 + M1 + M2 + M3)
"
Eu am stabilit mai intai relatiile de similitudine si apoi le-am confirmat valabilitatea verificandu-le pentru sistemele de sateliti ale planetelor cat si pentru sistemul solar in intregime.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 02, 2022, 07:45:40 PM
Virgil,
Nu este  mesajul meu este al autorului. Eu nu am treaba cu ce scrie el acolo dar am citlt foarte  in mare . Dar daca nu e nici-o legatura, nu este  asa dar ok. Terminat subiectul.
PS Totusi nu stiu daca vrei, desi cred ca acest autor are toata pregatirea si ar  putea sa urmareasca cartea ta si eu profitand de chestia cu Titus Bode as putea sa i-o transmit sau pote doar capitolul rspectiv (cap 10) dar nu vreau sa-ti ia el vre-o idee sau stiu eu ? Eu nu-l cunosc pe autor nici cat te cunosc pe tine, asadar deloc.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 03, 2022, 04:58:14 PM
Citat din: atanasu din Noiembrie 02, 2022, 07:45:40 PM
Virgil,
Nu este  mesajul meu este al autorului. Eu nu am treaba cu ce scrie el acolo dar am citlt foarte  in mare . Dar daca nu e nici-o legatura, nu este  asa dar ok. Terminat subiectul.
PS Totusi nu stiu daca vrei, desi cred ca acest autor are toata pregatirea si ar  putea sa urmareasca cartea ta si eu profitand de chestia cu Titus Bode as putea sa i-o transmit sau pote doar capitolul rspectiv (cap 10) dar nu vreau sa-ti ia el vre-o idee sau stiu eu ? Eu nu-l cunosc pe autor nici cat te cunosc pe tine, asadar deloc.
Teoria mea nu poate fi inteleasa daca este citita pe sarite, pentru ca nu se intelege de unde au aparut aceste relatii de similitudine. Cine este interesat trebuie sa o studieze cu rabdare in ordinea scrisa de mine, altfel risca sa nu inteleaga rostul acestor relatii si nici cum am ajuns la ele. Cat priveste autorul mentionat mai sus, ramane la alegerea ta daca vrei sa-i transmiti linkul lucrarii mele, pentru ca eu nu-l cunosc nici cat tine. Cred ca ar fi mai util sa-l transmiti unor persoane pe care le cunosti mai bine si care sunt pasionati de astfel de subiecte inedite.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 03, 2022, 06:20:45 PM
Dl Virgil
CitatTeoria mea nu poate fi inteleasa daca este citita pe sarite, pentru ca nu se intelege de unde au aparut aceste relatii de similitudine. Cine este interesat trebuie sa o studieze cu rabdare in ordinea scrisa de mine, altfel risca sa nu inteleaga rostul acestor relatii si nici cum am ajuns la ele.
Trebuie sa recunosc ca exact asta mi se intampla si mie. Nu mai am rabdare sa le buchisesc si nu inteleg nimic de acolo. Acum vroiam sa spun ca am vazut pe forumul de cercetare, cineva a postat formula relativista a gravitatiei, cu specificarea intro lista de dedesubt a tensorilor din ecuatie. Dar ca in totdeauna nu se dau dimensiunile fizice ale tensorilor si a celorlalti factori din ecuatie. Cat am cautat pe internet, nu m-am lamurit. Am ajuns la dilema asta care ma obsedeaza. Unii spun ca tensorii ar fi energii si atunci ecuatia relativista ar fi o ecuatie de presiuni. Si deci ar fi o ecuatie fizica. Altii spun ca toti termenii din ecuatie ar fi invers de suprafete. Si in cazul asta nu ar mai fi ecuatie fizica, fiindca suprafetele sunt marimi geometrice metafizice, care nu produc niciun efect fizic. Daca ai cumva intrare pe forumul de cercetare, poate le pui problema dimensiunilor fizice ale tensorilor din ecuatie. Poate careva,  bine cunoscator al TRG-ului, sa ne lamureasca aceasta chestiune. Si in ce priveste momentele de rotatie ale sistemelor cosmice, ca si ale particulelor elementare, nu trebuie sa existe o presiune care pune substanta in rotatie si in translatie? Crezi ca ar fi o eroare sa credem ca aceasta presiune ar fi produsa de forta electromagnetica?
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 03, 2022, 07:27:00 PM
Virgil,
Ma abtin deocamdata. Poate ca voi reusi sa citesc lucrarea ta si atunci voi mai vedea.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 03, 2022, 08:07:44 PM
Citat din: atanasu din Noiembrie 03, 2022, 07:27:00 PM
Virgil,
Ma abtin deocamdata. Poate ca voi reusi sa citesc lucrarea ta si atunci voi mai vedea.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 03, 2022, 08:11:19 PM
Citat din: atanasu din Noiembrie 03, 2022, 07:27:00 PM
Virgil,
Ma abtin deocamdata. Poate ca voi reusi sa citesc lucrarea ta si atunci voi mai vedea.
Nu cred ca ai suficienta pasiune ca sa citesti o suta de pagini cu multa atentie, dar poate ma insel eu. :D
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 03, 2022, 10:39:54 PM
nu stiu
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 04, 2022, 03:00:23 PM
Virgil : crezi ca ca ineva care cri o lucrare cu un titlu ca acesta: "Clasic si cuantic in teoriile de geneza a particulelor si campurilor" corespunde profilului unui cititor potrivit pentru lucrarea ta? sau care se ocupa filozofic si de "pradoxuri" din TRG?
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 04, 2022, 06:47:18 PM
Citat din: atanasu din Noiembrie 04, 2022, 03:00:23 PM
Virgil : crezi ca ca ineva care cri o lucrare cu un titlu ca acesta: "Clasic si cuantic in teoriile de geneza a particulelor si campurilor" corespunde profilului unui cititor potrivit pentru lucrarea ta? sau care se ocupa filozofic si de "pradoxuri" din TRG?
Cred ca poate fi interesat desigur. Va gasi niste fenomene foarte ciudate ca de exemplu; marimea orbitelor unui sistem scade cu cat creste numarul de sarcina Z a nucleului, si creste cu coeficientul de viteza al nucleului. Acest fenomen trebuie sa fie valabil si la sistemul atomic, pentru ca la un atom cu numarul de sarcina Z, in mod teoretic orbita fundamentala ar trebui sa fie de Z ori mai mica, insa judecand dupa dimensiunile ionilor cunoscuti razele orbitelor sunt mai mari cu toate ca atomii aflati int-o retea cristalina au o pozitie relativ statica, adica vibratorie. Deci acelasi fenomen de dilatare a orbitelor care se observa in macrocosmos datorita vitezei nucleului, trebuie sa se manifeste la atomi datorita vibratiei acestora. Astfel  in ambele cazuri poate fi considerata energia cinetica a nucleului fie ca este vorba de vibratie sau de deplasare, determina dilatarea intregului atom.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 05, 2022, 11:07:07 AM
Dl Virgil
Intrun mesaj anterior ti-am sugerat sa pui pe pagina de la cercetare, problema dimensiunilor fizice ale tensorilor si a celorlalti factori din formula ecuatiei relativiste a gravitatiei, zisa si ecuatia de camp a lui Einstein. Am gasit acum, la lik-ul de mai jos, un articol foarte scurt in care se face analiza dimensionala a tensorilor si termenilor din ecuatia de camp. Asa ca ai putea sa ii lamuresti pe cei de pe forumul de cercetare, asupra dimensiunilor fizice, ale termenilor din ecuatie. Acolo se spune clar ca tensorul metric  gmi,niu este adimensional fizic. Iar tensorul  Ricci  Rmiu,niu si curbura scalara  R si  constanta cosmologica  L (lamda) au dimensiunea inversului de lungime la patrat=1/L2=L-2. Iar tensorul  Tmiu,niu este densitatea masei   ro  inmultita cu tensorul metric. Prin nu stiu ce socoteli ajunge la egalitatea  L=T. Dar mie imi pare ca ecuatia scrisa aici nu este la fel cu cea de pe pagina de cercetare. Parca in dreapta  8.G era inpartit la c4 .Cu sistemul bidimensional, rezulta ca toti termenii din formula sunt arii reciproce, adica invers de suprafete, de lungimi la patrat. Si daca sunt suprafete, care nu produc niciun efect fizic, inseamna ca ecuatia relativista a gravitatiei este o ecuatie metafizica, fara legatura cu realitatea mecanismului fizic al gravitatiei.
https://www.researchgate.net/publication/230902173_Dimensional_Analysis_of_Einstein's_Fields_Equations
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 05, 2022, 12:45:05 PM
Virgil,
Poae din ce scrii aici compui un articol in care sa-ti citezi cartea si-l postezi p aeasta pagina si am eu grija sa ajunga la acel domn fizician cu studii doctorale sa vedem ce spune, ca ceva cu siguranta va spune aca este un mesaj de la mine. Ce crezi?

Repet ce scrii:
"Cred ca poate fi interesat desigur. Va gasi niste fenomene foarte ciudate ca de exemplu; marimea orbitelor unui sistem scade cu cat creste numarul de sarcina Z a nucleului, si creste cu coeficientul de viteza al nucleului. Acest fenomen trebuie sa fie valabil si la sistemul atomic, pentru ca la un atom cu numarul de sarcina Z, in mod teoretic orbita fundamentala ar trebui sa fie de Z ori mai mica, insa judecand dupa dimensiunile ionilor cunoscuti razele orbitelor sunt mai mari cu toate ca atomii aflati int-o retea cristalina au o pozitie relativ statica, adica vibratorie. Deci acelasi fenomen de dilatare a orbitelor care se observa in macrocosmos datorita vitezei nucleului, trebuie sa se manifeste la atomi datorita vibratiei acestora. Astfel  in ambele cazuri poate fi considerata energia cinetica a nucleului fie ca este vorba de vibratie sau de deplasare, determina dilatarea intregului atom."
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 05, 2022, 01:48:39 PM
Din teoria mea pentru fiecare nivel cosmic exista o constanta epsilon pentru permitivitate (Eps) si o constanta de interactiune masica (K ) intre care exista relatia; Eps. K=C^2. (3pi^2)/2  ;in care C este viteza luminii.
deci epsilon la patrat este;
Eps^2=(3pi^2)/2 . C^4/K^2 ; trecem pe K in partea stanga si inversul acestei relatii devine; 1/Eps^2/K =1/ (3pi^2)/2 . K /C^4 ;
Daca inmultim si impartim cu 2pi ambii termeni egalitatea nu se schimba, si vom avea; 1/Eps^2/K =[2pi/ {2pi.(3pi^2)/2}] . K /C^4 ;
Dar eu am notat cu alfa (a) raportul dintre masa protonului cu masa electronului ca fiind; Mp/me =1836=6.pi^5 ; asa ca in partea dreapta paranteza patrata devine;
[2pi/ {2pi.(3pi^2)/2}]= 8pi/3a ;
In final se ajunge la constanta lui Einstein ca fiind;
8pi.K/C^4= 3.a/Eps^2.K = Ct.Grav;
inlocuind valorile rezulta constanta gravitationala a lui Einstein;
Ct.Grav =8pi.K/C^4=8pi.6.67.10^-11/(3.10^8)^4 =2,077.10^-43 [1/N] ;
Asta este ceia ce inteleg eu prin constanta gravitationala a lui Einstein, obtinuta fara calcul tensorial, utilizand relatii din teoria mea. (rel 20.13 ; pag,93)si (rel1.4.2; pag.16)
https://drive.google.com/file/d/1Z9bhc-fSe4J7LnU0z5nhQeWyjNJrwg4V/view?usp=share_link
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 05, 2022, 05:06:29 PM
Nu,  sub aceasta forma nu i-o pot prezenta.Nu cred ca ar intelege-o sau ca s-ar osteni.  At trebui sa o inteleg eu si sa o prelurez: sa-i pun o introducere un continut si o inchier si asa ceva nu pot actualmente. Eu iti ceream ceva ca un artiol relativ independent, un soide comunicare siintifica scurt  cu o tema si o onluzie.
aca poti sa faci asa ceva ca sa  pot sa arat fara ca sa dau si sursa decat ca titlu bibliogrfic ar fi o chestie dar altfel nu. Scuze ca te-am provocat sa faci textul de mai sus.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 05, 2022, 05:55:32 PM
Citat din: atanasu din Noiembrie 05, 2022, 05:06:29 PM
Nu,  sub aceasta forma nu i-o pot prezenta.Nu cred ca ar intelege-o sau ca s-ar osteni.  At trebui sa o inteleg eu si sa o prelurez: sa-i pun o introducere un continut si o inchier si asa ceva nu pot actualmente. Eu iti ceream ceva ca un artiol relativ independent, un soide comunicare siintifica scurt  cu o tema si o onluzie.
aca poti sa faci asa ceva ca sa  pot sa arat fara ca sa dau si sursa decat ca titlu bibliogrfic ar fi o chestie dar altfel nu. Scuze ca te-am provocat sa faci textul de mai sus.
Scuze Atanasu, mesajul era doar un raspuns pentru Calahan, referitor la constanta gravitatiei a lui Einstein.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 05, 2022, 07:46:38 PM
Citat din: Virgil din Noiembrie 05, 2022, 01:48:39 PM
Din teoria mea pentru fiecare nivel cosmic exista o constanta epsilon pentru permitivitate (Eps) si o constanta de interactiune masica (K ) intre care exista relatia; Eps. K=C^2. (3pi^2)/2  ;in care C este viteza luminii.
deci epsilon la patrat este;
Eps^2=(3pi^2)/2 . C^4/K^2 ; trecem pe K in partea stanga si inversul acestei relatii devine; 1/Eps^2/K =1/ (3pi^2)/2 . K /C^4 ;
Daca inmultim si impartim cu 2pi ambii termeni egalitatea nu se schimba, si vom avea; 1/Eps^2/K =[2pi/ {2pi.(3pi^2)/2}] . K /C^4 ;
Dar eu am notat cu alfa (a) raportul dintre masa protonului cu masa electronului ca fiind; a=Mp/me =1836=6.pi^5 ; asa ca in partea dreapta paranteza patrata devine;
[2pi/ {2pi.(3pi^2)/2}]= 8pi/3.a ; unde a=6.pi^5;
In final se ajunge la constanta lui Einstein ca fiind;
8pi.K/C^4= 3.a/Eps^2.K = Ct.Grav;
inlocuind valorile rezulta constanta gravitationala a lui Einstein;
Ct.Grav =8pi.K/C^4=8pi.6.67.10^-11/(3.10^8)^4 =2,077.10^-43 [1/N] ;
Asta este ceia ce inteleg eu prin constanta gravitationala a lui Einstein, obtinuta fara calcul tensorial, utilizand relatii din teoria mea. (rel 20.13 ; pag,93)si (rel1.4.2; pag.16)
https://drive.google.com/file/d/1Z9bhc-fSe4J7LnU0z5nhQeWyjNJrwg4V/view?usp=share_link

In continuare trebuie sa arat ca viteza luminii se poate exprima in functie de permitivitatea (Eps) si permeabilitatea (miu) a vidului, adica;
C^2=1/(Eps.miu );  inlocuim expresia vitezei luminii in prima relatie de sus, adica;
Eps. K=C^2. (3pi^2)/2 ; rezulta ca
Eps. K= (3pi^2)/2 .1/Eps. miu ; sau trecand pe Eps in partea stanga avem;
Eps^2. K=(3pi^2)/2 .(1/ miu); vom inlocui aceasta expresie Eps^2. K ; in
8pi.K/C^4= 3.a/Eps^2.K ; si obtinem;
8pi.K/C^4= 3.a/(3pi^2)/2 .(1/ miu); cum a=6pi^5 ;
Astfel constanta lui Einstein devine;8pi.K/C^4= 12.pi^3 .miu ; [H/m]
Deci constanta gravitationala a lui Eistein reprezinta de fapt permiabilitatea magnetica a vidului gravitational inmultita cu 12.pi^3 , care difera de permitivitatea vidului electromagnetic. miu=5,584.10^-46 [H/m];
Adica; Ct.Grav =8pi.K/C^4=12.pi^3 .miu = 12.pi^3. 5,584.10^-46 [H/m];
Iata d-le Gheorghe Adrian ce reprezinta constanta lui Einstein, si ce unitati de masura are;
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 06, 2022, 08:47:30 AM
Dl Virgil
Sunt foarte impresionat de postarea dumitale. Trebuie sa recunosc ca ma gasesc in aceeasi situatie ca Atanasu. Ma apuca ameteala cand ma uit la socotelile alea. Pentru dumneata sunt foarte clare, fiindca stii exact pe ce cale ai ajuns la ele. Ce am putut eu sa observ este ca o data scrii constanta gravifica a lui Einsrein asa:
CitatCt.Grav =8pi.K/C^4=8pi.6.67.10^-11/(3.10^8)^4 =2,077.10^-43 [1/N] ;
Si apoi o sacrii asa:
CitatAdica; Ct.Grav =8pi.K/C^4=12.pi^3 .miu = 12.pi^3. 5,584.10^-46 [H/m];
Acum eu daca sunt infectat cu sistemul bidimensional, care m-am convins ca este infailibil, eu vad ca numitorul relatiei (C4) este Newton asa cum scrii si dumneata. Pai si nu rezulta ca acel K de la numarator, care este notatia dumitale pentru constanta gravitationala, este un adimensional, fara efecte fizice. Dar dumneata esti convins ca este un parametru fizic care produce efecte fizice. Asta ar insemna ca  H/m ar fi egal cu 1/Newton. Pe cand in sistemul meu  H/m apare ca invers de viteza la patrat. H/m=1/v2. Dar chiar nu pricep  de ce ai inteles dumneata ca ar fi vorba de constanta gravitationala, cand eu mam referit la ecuatia relativista a gravitatiei. Ecuatie care am vazut-o postata in pagina de la cercetare. Si care am gasit, cu analiza dimensionala de la link-ul respectiv, ca ar fi o ecuatie de invers de suprafete (de arii). Si am tras caoncluzia ca daca suprafetele nu produc efecte fizice, inseamna ca ecuatia relativista a gravitatiei este doar o ecuatie metafizica, fara legatura cu mecanismul fizic real al gravitatiei. 
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 06, 2022, 10:05:24 AM
Citat din: calahan din Noiembrie 06, 2022, 08:47:30 AM
Dl Virgil
Sunt foarte impresionat de postarea dumitale. Trebuie sa recunosc ca ma gasesc in aceeasi situatie ca Atanasu. Ma apuca ameteala cand ma uit la socotelile alea. Pentru dumneata sunt foarte clare, fiindca stii exact pe ce cale ai ajuns la ele. Ce am putut eu sa observ este ca o data scrii constanta gravifica a lui Einstein asa:
CitatCt.Grav =8pi.K/C^4=8pi.6.67.10^-11/(3.10^8)^4 =2,077.10^-43 [1/N] ;
Si apoi o scrii asa:
CitatAdica; Ct.Grav =8pi.K/C^4=12.pi^3 .miu = 12.pi^3. 5,584.10^-46 [H/m];

Virgil a raspuns;
Folosind relatia constantei lui Einstein rezultatul se masoara in [1/N], si folosind relatia permiabilitatii magnetice, rezultatul se masoara in [H/m]. Daca cititi in tabelul meu de echivalenta de la sfarsit ,veti vedea echivalenta dintre [1/N] si [H/m]; linkul;https://drive.google.com/file/d/13JWVyJRD6t3UjdLycGF0Om-nth3f45IZ/view?usp=share_link
Daca se inmulteste; 12.pi^3 .miu =12.pi^3. 5,584.10^-46 =2,077.10^-43 [1/N] adica se obtine chiar constanta lui Einstein, ceia ce am vrut sa arat, ca el a determinat pe alta cale permiabilitatea magnetica a vidului gravitational care difera de aceia a vidului electromagnetic, asa cum am sa arat mai jos.

Acum eu daca sunt infectat cu sistemul bidimensional, care m-am convins ca este infailibil, eu vad ca numitorul relatiei (C4) este Newton asa cum scrii si dumneata.

Virgil a raspuns;
Nu puteti separa pe C^4 de restul relatiei, ca sa identificati pe [N] cu [m/s]^4 ;
C^4 inseamna (m/s)^4 , nicidecum [N] ;

Pai si nu rezulta ca acel K de la numarator, care este notatia dumitale pentru constanta gravitationala, este un adimensional, fara efecte fizice. Dar dumneata esti convins ca este un parametru fizic care produce efecte fizice. Asta ar insemna ca  H/m ar fi egal cu Newton. Pe cand in sistemul meu  H/m apare ca invers de viteza la patrat. H/m=1/v2. Dar chiar nu pricep  de ce ai inteles dumneata ca ar fi vorba de constanta gravitationala, cand eu mam referit la ecuatia relativista a gravitatiei. Ecuatie care am vazut-o postata in pagina de la cercetare. Si care am gasit, cu analiza dimensionala de la link-ul respectiv, ca ar fi o ecuatie de invers de suprafete (de arii). Si am tras caoncluzia ca daca suprafetele nu produc efecte fizice, inseamna ca ecuatia relativista a gravitatiei este doar o ecuatie metafizica, fara legatura cu mecanismul fizic real al gravitatiei.

Virgil a raspuns;
Referitor la ecuatia cu tensori a lui Einstein v-am mai raspuns ca nu stapanesc calculul tensorial. In schimb folosind teoria mea, si tabelul de echivalente intre unitatile electrice si cele mecanice, https://drive.google.com/file/d/13JWVyJRD6t3UjdLycGF0Om-nth3f45IZ/view?usp=share_link
am aratat ce reprezinta constanta gravitationala a lui Einstein. Mai mult decat atat, trebuie sa mentionez ca in macrocosmos pentru fiecare clasa de sisteme cosmice (galaxii, sisteme stelare, sisteme planetare si sisteme de sateliti ), exista cate o astfel de constanta care difera ca valoare, pe care nu are rost sa le postez aici, pentru ca permiabilitatea magnetica difera de la o clasa de sisteme la alta, asa cum rezulta din lucrarea mea, tab.36, pag.85 ultima coloana din care rezulta permiabilitatea pe clase de sisteme macro.
https://drive.google.com/file/d/13JWVyJRD6t3UjdLycGF0Om-nth3f45IZ/view?usp=share_link

Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 06, 2022, 11:07:30 AM
Am afirmat mai sus, ca exista o constanta de tip Einstein pentru fiecare nivel cosmic, asa ca vom verifica aceasta afirmatie pentru microcosmos asupra sistemului atomic, ceia ce inseamna ca va trebui sa obtinem valoarea permiabilitatii magnetice adica;
miu=4pi.10^-7 =12,566.10^-7 [N.A^-2] sau [H/m ]
Reluam relatia de calcul a constantei lui Eistein si introducem constanta de interactiune masica pentru atom determinata de mine, la pag,11, cu relatia (1.5.1) din care avem valoarea;
ka=1. 513 ∙ 10^29 [N ∙ m2∙ kg−2];
deci;Const.Grav. Eistein atom=8pi.ka/C^4= 8.pi.ka/C=
=8pi.1,513∙10^29/(2,997,10^8 )^4 =4,713.10^-4 [1/N];
Si daca calculam si cu relatia ce contine permiabilitatea magnetică, pentru vidul micro, vom obtine valoarea;
12.pi^3 .miu=12pi^3. 4pi.10^-7=4,675.10^-4 [H/m];
Dupa cum se vede cele valori sunt foarte apropiate, asa ca Eistein a determinat de fapt o constanta care este egala cu 12 pi^3 inmultita cu permiabilitatea magnetica a vidului macrocosmic, fata de constanta permiabilitatii magnetice a vidului microcosmic care este cu mult mai mare.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 06, 2022, 11:51:53 AM
Virgil,
a) in postarea ta de la 10:05 s in altel similar nu se intelege(u nu inteleg care est text apartinator lui Calahan si care este al tau. Poate scri "Virgil raspunde" sau sa ceva.
b) La ce ti-am solicitat nu ai raspun inca, adica:  E posibil sa faci ce-ti cer  "Ieri la 05:06:29 p.m. " ?
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 06, 2022, 03:13:17 PM
Dl Virgil
Zau iti spun ca nu imi mai face placere sa discutam de constanta gravifica, fiindca am pritocit-o mult timp. Uite relatia asta scrisa de dumneata:
Citatka=1. 513 ∙ 10^29 [N ∙ m2∙ kg−2];
este egala cu m3/(Kg.s2).. Daca in aceasta relatie pun Kg=m3/(s2), cum apare masa in sistemul bidimensional, rezulta ca aceasta constanta gravitationala este un adimensional, care nu produce efecte fizice. Iar relatia lui miu: 
Citatmiu=4pi.10^-7 =12,566.10^-7 [N.A^-2] sau [H/m ]
care este egala dimensional cu:  Kg.m/s2.A2. Si daca punem  Kg=m3/s2 si curentul  A=v3, rezulta ca miu=1/v2. Pentru a avea 1/N, ar trebui sa avem miu2. Dar nu era vorba de constanta gravitationala. Era vorba de ecuatia relativista a gravitatiei, care prin analiza dimensionala am gasit ca ar fi o ecuatie metafizica. Dumneata ai vazut analiza dimensionala de la link-ul pe care ti l-am dat? Cum vezi aceasta concluzie? O admiti sau nu. Ce spui ecuatia este fizica sau metafizica?   
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 06, 2022, 04:23:49 PM
Citat din: atanasu din Noiembrie 06, 2022, 11:51:53 AM
Virgil,
a) in postarea ta de la 10:05 s in altel similar nu se intelege(u nu inteleg care est text apartinator lui Calahan si care este al tau. Poate scri "Virgil raspunde" sau sa ceva.
b) La ce ti-am solicitat nu ai raspun inca, adica:  E posibil sa faci ce-ti cer  "Ieri la 05:06:29 p.m. " ?
Cred ca acolounde scrie Virgil; incepe un comentariu sau un rapuns dat de mine. Am sa tin cont de observatia ta. In ce priveste prpunerea ta, trebuie sa spun ca mi-este greu sa concentrez cele peste 100 de pagini incarcate de idei si calcule doar in cateva pagini. Nu stiu cum as putea face, dar ma mai gandesc. Multumesc !
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 06, 2022, 04:31:43 PM
Virgil, dar nu ti-am cerut sa rezumi carta ci acel text al tau unde spui si repet ce scrii:
"Cred ca poate fi interesat desigur. Va gasi niste fenomene foarte ciudate ca de exemplu; marimea orbitelor unui sistem scade cu cat creste numarul de sarcina Z a nucleului, si creste cu coeficientul de viteza al nucleului. Acest fenomen trebuie sa fie valabil si la sistemul atomic, pentru ca la un atom cu numarul de sarcina Z, in mod teoretic orbita fundamentala ar trebui sa fie de Z ori mai mica, insa judecand dupa dimensiunile ionilor cunoscuti razele orbitelor sunt mai mari cu toate ca atomii aflati int-o retea cristalina au o pozitie relativ statica, adica vibratorie. Deci acelasi fenomen de dilatare a orbitelor care se observa in macrocosmos datorita vitezei nucleului, trebuie sa se manifeste la atomi datorita vibratiei acestora. Astfel  in ambele cazuri poate fi considerata energia cinetica a nucleului fie ca este vorba de vibratie sau de deplasare, determina dilatarea intregului atom."

Dor atat dar explicat ca intr-un articol de sine statator desigur prezentand ce este necesar pnntru intelgere si sa fie citata cartea si astfel poate sa spna ca vrea sa o citeasca si atunci vei decide.
Intelegi acum?
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 06, 2022, 04:34:59 PM
PS  E ok cu "Virgil a raspuns"
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 06, 2022, 05:20:23 PM

Atanasu;
Inainte de lucrarea mea de baza, cred ca ar trebui sa-i prezinti pe rand, niste referate ale mele pentru  un punct de  vedere, intrucat au doar cateva pagini fiecare pot fi citite usor cum ar fi;

1.Interpretarea vectoriala a masei relativiste din relatia lui Eistein;
https://drive.google.com/file/d/15OimwJgKn87ZWLBWU6uEatMDHaOz4jbS/view?usp=share_link

2.Echivalenta dintre unitatile de masura electrice cu unitatile de nasura mecanice;
https://drive.google.com/file/d/13JWVyJRD6t3UjdLycGF0Om-nth3f45IZ/view?usp=share_link

3.Constanta lui Keppler explicata prin teoria mea;
https://drive.google.com/file/d/1yoWAkel_jqIKTT1hDoAWymWpc0B9oRkE/view?usp=share_link

4.Ce reprezinta sarcina electrica;
https://drive.google.com/file/d/131AqPPjJoMegBH2G9k1RD_6jUW6MIvqr/view?usp=share_link

5. Constanta lui Planck
https://drive.google.com/file/d/1WrJwQaMg6GdBBCmZD4I3I6G9BdsGVoHN/view?usp=share_link

6.Magnetonul Bohr-Procopiu
https://drive.google.com/file/d/1CnDjp2duSucaXLALlS7hw1iMVu3pRDZT/view?usp=share_link

7.Energia campului magnetic a particulelor elementare.
https://drive.google.com/file/d/1f7Y-nN12UQUH9sTUVeaPxZfgjrcpL2o8/view?usp=share_link

8.Constante cosmice universale.
https://drive.google.com/file/d/1ZbvWGfg3aMOn4uW41ymaaZnnoAlQ5BK4/view?usp=share_link
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 06, 2022, 06:28:37 PM
Este  o idee foarte buna .Dar care crezi ca se potriveste mai bine cu tematia abordata de el  di astea 8 :2, 3 sau poate 7, 8?
Adica care are lucruri mai putin iesite din comunul fizicii actuale?
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 06, 2022, 06:38:22 PM
Citat din: atanasu din Noiembrie 06, 2022, 06:28:37 PM
Este  o idee foarte buna .Dar care crezi ca se potriveste mai bine cu tematia abordata de el  di astea 8 :2, 3 sau poate 7, 8?
Adica care are lucruri mai putin iesite din comunul fizicii actuale?
Cred ca ramane la aprecierea lui. Depinde cat de curios este. Cred ca pot fi trimise in ordinea pusa de mine.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 06, 2022, 08:17:27 PM
Bine atunci voi alege eu, ca nu-i dau cele 8 titluri. Sa vad mai intai  cum reactioneaza el la prima  trimitere care o sa fie nr 8 cea cu constantele cosmice universale.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 06, 2022, 08:44:42 PM
Nema: m-am uit si nu e posibil nu poate intelege decat daca  cunoast cartea ta. Voi face altfel .Voi trimite ca  lucrar separata , adica ca un simplu abstract(rezumat ) chiar introucerea ta ca sa vad daca vrea si urmarea adica ii trimit mai intai asta:

"Rezumat
Aceasta lucrare este o introducere in dezvoltarea unui  instrument de studiu, in vederea extinderii orizontului de cunoastere a universului, prin stabilirea unor relatii de asemanare dintre microcosmos si macrocosmos, privind modurile de organizare ale materiei in cele doua niveluri micro si macro cosmice, tinand seama de relatiile de interactiune ale particulelor, respectiv ale corpurilor, existente intr-un anumit spatiu. Daca ne referim la forma de organizare a materiei, observam ca la nivel microcosmic, materia se prezinta sub forma granulara, discreta, precum ; electroni, nucleoni, mezoni si alte particule, in timp ce la nivel macrocosmic materia se prezinta sub forma de sateliti, planete, stele, nebuloase etc.
Atat in microcosmos cat si in macrocosmos materia este organizata in sisteme de particule sau de corpuri ceresti, ce sunt caracterizate de o miscare periodica. Cu alte cuvinte, sistemele cosmice de orice marime ar fi, sunt niste oscilatori armonici naturali, aflati in permanenta stare de echilibru energetic fata de mediul inconjurator. Orice abatere de la acest echilibru, conduce la manifestari de absorbtie, sau emisie de energie din partea sistemelor respective, pana la reechilibrarea energetica a acestora, cu mediul inconjurator.
Daca in microcosmos aceste schimburi energetice pot fi observate in laborator in timpi reali, in macro cosmos evenimentele se produc in mii sau milioane de ani, devenind imposibil de studiat in ansamblul lor. Desi natura campurilor care interactioneaza in microcosmos este diferita de cea a campurilor macrocosmice, respectiv campul electromagnetic si cel gravitational, au totusi o caracteristica comuna, aceia de a fi liantul materiei organizate in sisteme armonice, avand o raza de actiune nelimitata, a carei intensitate este in scadere cu patratul distantei, asigurand conditiile organizarii particulelor sau corpurilor in sisteme.
In microcosmos, cel mai simplu si raspandit element este hidrogenul, fapt ce il recomanda ca un sistem armonic natural ce poate fi considerat drept etalon al acestui nivel cosmic.
In macrocosmos singurul sistem cunoscut foarte bine este sistemul Solar, fapt pentru care in studiul ce urmeaza vom lua in calcul parametrii acestuia (mase, viteze, orbite), cat si sistemele de sateliti ai planetelor respective.
Cel mai simplu sistem armonic , presupune existenta unei mase centrale drept suport (M) de care este legata printr-un camp, o masa mult mai mica (m) care oscileaza in jurul pozitiei de echilibru. In cazul sistemelor naturale, masa suport este numita nucleu, iar legatura elastica intre cele doua mase este asigurata de campul de interactiune dintre ele.
Forta de atractie sau de respingere dintre corpuri nu reprezinta decat tendinta celor doua corpuri de a ocupa pozitia relativa (distanta) corespunzatoare starii energetice in care se afla.
La sistemele atomice legatura elastica este asigurata de campul electrostatic dintre nucleu si electron, pe cand in macrocosmos legatura elastica este data de campul gravitational al corpului ceresc (stea sau planeta) in jurul caruia orbiteaza o planeta sau un satelit, dupa caz. Deci studiul acesta va fi dezvoltat pe aceste considerente generale."


Ce crezi Virgil? E destul ca sa-i captivez atentia? Mie mi-o capteaza
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 06, 2022, 09:33:14 PM
Imi recunosc ideile in expunerea ta, insa faptul ca le-ai pus tu cap la cap este gandirea ta asa ca poti s-o trimiti semnata de tine, deoarece este parerea ta despre aceasta lucrare. Cred totusi ca nu este bine sa incepi cu ultimul referat din lista pentru ca acesta cuprinde o serie de relatii care au fost elaborate in studiul meu pe care el inca nu l-a citit. Cred ca poti sa-i dai toate linkurile si sa-si aleaga el ceia ce-l intereseaza mai mult.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 06, 2022, 10:38:58 PM
Nu am scris nimic de la mine doar primle 10 cuvinte cai eram obligat de ideea de rezumat sunt ale mele, restul este introducere ta si repet intrbarea de mai sus .Cat despre cele 8 texte ele nu sunt inteligibile fara intraga ta lucrare si am stabilit ca deoamdata nu o dau. Daca vrea sa continui ii dau capitolul 1 si mai vedem apoi.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 07, 2022, 08:20:02 AM
Citat din: atanasu din Noiembrie 06, 2022, 10:38:58 PM
Nu am scris nimic de la mine doar primle 10 cuvinte cai eram obligat de ideea de rezumat sunt ale mele, restul este introducere ta si repet intrbarea de mai sus .Cat despre cele 8 texte ele nu sunt inteligibile fara intraga ta lucrare si am stabilit ca deoamdata nu o dau. Daca vrea sa continui ii dau capitolul 1 si mai vedem apoi.
Parerea mea sincera este sa-i dai linkul lucrarii, https://drive.google.com/file/d/1Z9bhc-fSe4J7LnU0z5nhQeWyjNJrwg4V/view?usp=share_link   
pe care il poate deschide ca sa rasfoiasca mai intai, si apoi daca prezinta interes pentru el sa o poata parcurge in intregime. Nu vad nici un rost ca sa-i servesti teoria pe bucati, obligand-ul sa citeasca tot. Poate il intereseaza un anumit capitol si daca ceva nu va intelege se va intoarce singur ca sa se lamureasca.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 07, 2022, 09:16:18 AM
Of Virgil,
Intorsi ma suntem. Tu ai spus ca ai anume reerve in ai da lurarea in intregime. Daca exista niste prioritati pe care vrei sa le protejezi si chiar daca sunt la ce-ti foloseste sa o tii asunsa?  Lucrarea nu e usoara de urmarit si deci as vrea sa -i dau intai o momeala pe la nas si introduerea ta prezentata ca un scurt rezumat ar putea sa-i starnesca interesul si apoi eu as discuta cu el si as incera  sa vad ce ar face cu lucrarea daca ar fi meritorie in opinia lui.
Lasa-ma pe mine sa manipulez 

PS Dar are o pozitie ca loc de munca unde daca vrea sa te fure poate sa o faca si te asigur ca eu sunt un martor care te poate proteja si la  asa ceva nu ma dau la o parte, dar trebuie sa astept cateva luni  ceva anume care depnde de el asa ca deocamdata ii pot starni doar intersul cu "rezumatul ".

Daca nu te intereseaza protectia mea pot sa procedez mai rapid dar asa cum cred ca e mai bine: intai rezumatul si apoi lucrarea pe care i-o pot trimite chiar si daca initial nu se arata prea dornic.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 07, 2022, 10:45:09 AM
Dl Virgil
Vad ca urmezi sugestia lui Atanasu de a nu raspunde direct la chestiunile aduse in discutie. Dumneata nu mi-ai raspuns clar daca este necesara o presiune care sa faca translatia si rotatia particulelor elementare ca si a sistemelor cosmice. Vad ca vorbesti de momente de rotatie, dar in teoria dumitale nu apare nicio forta, nicio presiune. Tot cam asa cum in relativitate exista miscarea fara suport material. Si nu mi-ai spus ce parere ai despre ecuatia relativista a gravitatiei. Daca din analiza dimensionala reese ca ar fi o ecuatie de invers de suprafete, este o ecuatie fizica sau este metafizica? S-ar putea ca analiza dimensionala a termenilor din ecuatie sa nu fie corecta. Sigur ca pentru clarificarea acestor chestiuni, ar fi necesara parerea unui expert. Care sa ne lamureasca exact dimensiunile fizice al tensorilor din ecuatie si ale celorlalti factori din ecuatie. Ar putea sa ne ajute Atanasu, sa trimita o lista cu intrebarile noastre, care nu au primit niciun raspuns, la expertii pe care ii cunoaste dumnealui. Dar nu o sa faca niciodata seviciul asta. Fiindca pentru dumnealui, tot ce discutam aici, sunt doar bazaconii.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 07, 2022, 11:20:31 AM
Citat din: atanasu din Noiembrie 07, 2022, 09:16:18 AM
Of Virgil,
Intorsi ma suntem. Tu ai spus ca ai anume reerve in ai da lurarea in intregime. Daca exista niste prioritati pe care vrei sa le protejezi si chiar daca sunt la ce-ti foloseste sa o tii asunsa?  Lucrarea nu e usoara de urmarit si deci as vrea sa -i dau intai o momeala pe la nas si introduerea ta prezentata ca un scurt rezumat ar putea sa-i starnesca interesul si apoi eu as discuta cu el si as incera  sa vad ce ar face cu lucrarea daca ar fi meritorie in opinia lui.
Lasa-ma pe mine sa manipulez 

PS Dar are o pozitie ca loc de munca unde daca vrea sa te fure poate sa o faca si te asigur ca eu sunt un martor care te poate proteja si la  asa ceva nu ma dau la o parte, dar trebuie sa astept cateva luni  ceva anume care depnde de el asa ca deocamdata ii pot starni doar intersul cu "rezumatul ".

Daca nu te intereseaza protectia mea pot sa procedez mai rapid dar asa cum cred ca e mai bine: intai rezumatul si apoi lucrarea pe care i-o pot trimite chiar si daca initial nu se arata prea dornic.
Atanasu,
    Pentru ai starni curiozitatea este suficient sa-i trimiti pagina aceia din care pot determina orbita lui Jupiter daca cunosc orbita electronului la hidrogen;
https://drive.google.com/file/d/1Kl2BmrXd_s--3WtUdDCg2zSgnNN7ixoO/view?usp=share_link
(https://drive.google.com/file/d/1Kl2BmrXd_s--3WtUdDCg2zSgnNN7ixoO/view?usp=share_link)
   Oricum lucrarea si referatele mele sunt postate pe Google Drive, si oricine are acces la ele, dar cu cat vad mai multe persoane aceste lucrari cu atat riscul inselaciunii este mai mic. Sigur ca pot exista si astfel de oameni doar suntem in Romania unde tezele de doctorat sunt fraudate, dar ce sa facem ? Asa ca te rog sa procedezi cum crezi ca este mai bine. Multumesc !
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 07, 2022, 11:27:19 AM
Dl Virgil
Dumneata poti sa traduci ce vrea sa spuna Atanasu in fraza asta? 
CitatIntorsi ma suntem.
. O fi un mesaj codificat. Nu am nicio idee ce vrea sa insemne aceasta propozitie. Eu am vazut ca referatele dumitale nu sunt de loc doar de o pagina. Si sunt foarte indesate. Ceeace cred eu ca face lectura lor anevoioasa. Pai eu i-am dat lui Atanasu doar patru articole cu intindere doar de o pagina, cu rugamintea sa le prezinte la experti cunoscuti de dumnealui. Articole care nu au nicio legatura cu identitatea dimensionala masa-sarcina. Fiindca asta este considerata de toti savantii o mare erezie, care nu are ce cauta in sistemul teoretic al fizicii si ar duce doar la pseudostiinta. Si a invocat motivul ca pana nu le intelege dumnealui, nu le trimite la niciun expert. Dar nu era vorba sa isi dea dumnealui cu parerea. Era vorba sa afle parerea specialistilor asupra acelor teorii, in care se argumenta adimensionalitatea lui  G  si a lui  k  , dimensiunea de lungime a capacitatii electrice  ([C]=L]) si efectul fotoelectric produs prin inductie electromagnetica.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 07, 2022, 11:36:35 AM
Citat din: calahan din Noiembrie 07, 2022, 10:45:09 AM
Dl Virgil
Vad ca urmezi sugestia lui Atanasu de a nu raspunde direct la chestiunile aduse in discutie. Dumneata nu mi-ai raspuns clar daca este necesara o presiune care sa faca translatia si rotatia particulelor elementare ca si a sistemelor cosmice. Vad ca vorbesti de momente de rotatie, dar in teoria dumitale nu apare nicio forta, nicio presiune. Tot cam asa cum in relativitate exista miscarea fara suport material. Si nu mi-ai spus ce parere ai despre ecuatia relativista a gravitatiei. Daca din analiza dimensionala reese ca ar fi o ecuatie de invers de suprafete, este o ecuatie fizica sau este metafizica? S-ar putea ca analiza dimensionala a termenilor din ecuatie sa nu fie corecta. Sigur ca pentru clarificarea acestor chestiuni, ar fi necesara parerea unui expert. Care sa ne lamureasca exact dimensiunile fizice al tensorilor din ecuatie si ale celorlalti factori din ecuatie. Ar putea sa ne ajute Atanasu, sa trimita o lista cu intrebarile noastre, care nu au primit niciun raspuns, la expertii pe care ii cunoaste dumnealui. Dar nu o sa faca niciodata seviciul asta. Fiindca pentru dumnealui, tot ce discutam aici, sunt doar bazaconii.
Este foarte greu sa te pronunti asupra campului gravitational si sa spui ca se datoreaza unei presiuni, pentru ca este impropriu termenul acesta, desi aparent asa apare. campul gravitational este un camp de vibratii care poate produce acceleratii si implicit forte asupra corpurilor care nu se afla unde trebuie, adica pe una din orbitele stationare ale Pamantului asa cum se afla Luna. Adica orice corp care nu se afla pe o orbita stationara este impins spre centrul campului adica spre Pamant in cazul de fata.
Cat priveste ecuatia gravitatiei scrisa de Einstein fiind o ecuatie tensoriala nu vreau sa comentez ca sa nu gresesc. Tensorii se folosesc atunci cand avem de a face cu medii considerate continui, la care fiecare punct se poate atasa un vector, deci unitatile de masura sunt aceleasi ca vectorii respectivi.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 07, 2022, 11:44:05 AM
Calahan, abtine-te sa -mi pronunti numele cat timp nu esti capabil sa pricepi ce scriu. In rest nu pot sa te impiedec sa-ti etalezi toate noncalitatile pe care le ai. :)
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 07, 2022, 11:47:13 AM
Atanasu
Esti amabil sa ne traduci aceasta propozitie.?
CitatIntorsi mi untm
.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 07, 2022, 11:49:00 AM
Virgil,
Asa voi face si te tin la curent. Dar nu imediat.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 07, 2022, 01:29:00 PM
Atanasu,
Multumesc inca odata pentru sprijinul acordat !
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 07, 2022, 02:04:21 PM
Stai, intai sa vedem ce iese. :)
Oricum tipul ma apreciaza si imi va da un raspuns corect,adica chiar o opinie relaa  a lui si eventual voi mi putea si dista cu el. Si nici eu nu insemna ca nu voi incerc eventual sa inteleg macar primele doua trei capitole.
PS. Si nu codific nimic dar fac greseli mari de tastare pe care le observ mai tarziu si in ciuda parerii lui Electron asa ceva se poate corecta pentru ca limpezest sensul initial  dar din pacate cine deja a citit s-ar putea sa nu mai revina.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 07, 2022, 02:53:50 PM
Dl Virgil
Citatcampul gravitational este un camp de vibratii care poate produce acceleratii si implicit forte asupra corpurilor
Daca asta este conceptia sau imaginea dumitale, de acum, asupra campului gravific, ar insemna ca nu mai este valabila teoria efectului de forta arhimedica, a spatiului, asupra substantei.? Eu am retinut ideea ca campul gravific ar fi produs de fluxul eteric de aspiratie al substantei. Si ca in vid nu ar putea exista vibratii intelese ca miscari oscilatorii ale punctelor materiale, de o parte si de cealalta a pozitiei de echilibru, ci numai translatii. Eu am inteles, din teoriile oficiale, ca toate campurile fizice sunt forme de existenta a materiei, dar fara puncte materiale. In sanul campurilor vibreaza numai vectorii electric, magnetic sau gravific, fara sa existe o vibratie a punctelor materiale. Spune ca masa gravifica, creeaza in spatiul din jur, o depresiune, in care aluneca substanta (corpurile) si in caderea libera are intotdeauna aceeasi viteza. Spune ca suprapunerea fluxului eteric de aspiratie al Lunii peste fluxul eteric de aspiratie al Pamantului, ar determina contractia, adica turtirea planetei in planuri perpendiculare la axa comuna, ceece ar produce umflarea oceanului planetar, adica fluxul mareic, cu aceeasi amplitudine si pe fata dinspre Luna si pe fata opusa. Spune ca experimentul Pound-Rebka ar face dovada experimentala a fluxului eteric, de aspiratie, al planetei. Sigur ca admiterea fluxului eteric de aspiratie al planetei, vine in contradictie cu  TR-ul si cu TRG-ul, teorii care resping hotarat existenta materiei inponderale, care materializeaza spatiul fizic.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 07, 2022, 05:34:57 PM
Nu exista nici un flux eteric, si nici o presiune in sensul inteles de dvs.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 07, 2022, 05:48:35 PM
Atanasu
CitatCalahan, abtine-te sa -mi pronunti numele cat timp nu esti capabil sa pricepi ce scriu[/quote

Dar nici nu ti-am pronuntat numele. Doar l-am scris in postarile de raspuns. Si cum as putea pricepe ce ai scris, daca le scrii codificat si apoi spui ca ai gresit la tastare. Pai ce nu poti sa citesti ce ai tastat si sa rectifici textul inainte de trimitere. Si asupra chestiunilor pe care le discutam cu dl Virgil, nu ai nicio parere. Ai putea sa trmiti intrebarile acelea la persoane bine cunoscatoare, care sa ne dea niste raspunsuri clare si sigure, fara dubii. Dumneata poti sa spui daca ecuatia relativista a gravitatiei este fizica sau metafizica?. Si rotatia si translatia particulelor elementare, ca si a sistemelor cosmice, s-ar putea produce fara sa existe o presiune? Ar fi extraordinar daca dumneata ai putea obtine niste raspunsuri clare, de la persoane competente.

Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 07, 2022, 05:51:22 PM
De fapt voi face astfel:
Intai acel asa zis Rezumat (adica introducerea ta) prezentat de mine cu cateva vorbe bine puse si apoi intrebarea:
Ce parere aveti despre relatia ce urmeaza in acest link:
https://drive.google.com/file/d/1Kl2BmrXd_s--3WtUdDCg2zSgnNN7ixoO/view
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 07, 2022, 06:14:44 PM
Dl Virgil
Imi place ce spui aici. Ai un raspuns transant. Inseamna ca ai revenit la obiceiurile de dinainte.
CitatNu exista nici un flux eteric, si nici o presiune in sensul inteles de dvs.
Si de aici ar decurge ca experimentul lui Pound si Rebka, nu poate fi considerat ca dovada a fluxului eteric de aspiratie al planetei. La fel si filmuletul lui Martin Grusenic, nu dovedeste nimic. Si apoi caderea libera a corpurilor precum si fluxul mareic diurn, probabil ca pot fi explicate de alte teorii mai savante, in care nu exista niciun flux eteric, de materie inponderala, aspirata de masa planetei. Si nu stiu in ce sens ar trebui inteleasa presiunea. Daca esti amabil sa ma lamuresti cum trebuie inteleasa presiunea. Eu asa am inteles ca presiunea este intotdeauna produsa de o forta. Si de asta zic ca atunci cand exista o presiune, trebuie sa existe si o forta. Spune-mi, judecata mea este gresita aici?   In lucrarea dumitale nu am vazut referiri la forte si presiuni. Poate sunt dar nu le-am gasit eu.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 07, 2022, 08:55:06 PM
Citat din: calahan din Noiembrie 07, 2022, 06:14:44 PM
Dl Virgil
Imi place ce spui aici. Ai un raspuns transant. Inseamna ca ai revenit la obiceiurile de dinainte.
CitatNu exista nici un flux eteric, si nici o presiune in sensul inteles de dvs.
Si de aici ar decurge ca experimentul lui Pound si Rebka, nu poate fi considerat ca dovada a fluxului eteric de aspiratie al planetei. La fel si filmuletul lui Martin Grusenic, nu dovedeste nimic. Si apoi caderea libera a corpurilor precum si fluxul mareic diurn, probabil ca pot fi explicate de alte teorii mai savante, in care nu exista niciun flux eteric, de materie inponderala, aspirata de masa planetei. Si nu stiu in ce sens ar trebui inteleasa presiunea. Daca esti amabil sa ma lamuresti cum trebuie inteleasa presiunea. Eu asa am inteles ca presiunea este intotdeauna produsa de o forta. Si de asta zic ca atunci cand exista o presiune, trebuie sa existe si o forta. Spune-mi, judecata mea este gresita aici?   In lucrarea dumitale nu am vazut referiri la forte si presiuni. Poate sunt dar nu le-am gasit eu.
Studiul meu nu are ca obiect stabilirea cauzelor care stau la baza efectelor la care va referiti dvs. In linii mari este vorba despre fenomene ondulatorii de interferenta.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 08, 2022, 08:37:19 AM
Dl Virgil
M-am gandit ca postarea dumitale, cu afirmatia aceea transanta, imi spune mie ca esti un relativist convins. In aceasta situatie dumneata nu mai poti sa fii obiectiv. O sa fii doar partinitor si nu o sa admiti niciodata idei sau teorii care contrazic relativitatea. Asa ca imi este clar, ca nu o sa admiti niciodata ca ecuatia relativista a gravitatiei ar fi o ecuatie metafizica. Dar nici nu te interteseaza ce ar fi gresit in analiza dimensionala de acolo. Dumneata daca nu te-ai ocupat de studiul inertiei, translatiei, rotatiei si fortelor, exact cum face relativitatea, ai ajuns cumva la concluzia ca toate aceste fenomene omniprezente, ar fi efecte ondulatorii, produse de interferentele undelor emise de sistemele armonice ale universului. Teoria asta a mecanicii ondulatorii, am vazut pe internet ca ar fi inventat-o sau ar fi descoperit-o Erwin Schrodinger. Am vazut undeva era data formula celebra a dumnealui. In ultimul termen din ecuatie am gasit ca relatia  (m.c/h)2, ar fi suprafata reciproca  (L-2)). Dar Fi-ul cu care se inmulteste, nu stiu ce este, ce dimensiuni fizice are. Si nu pot sa spun daca este fizica sau metafizica. Ce m-a surprins placut in lucrarea dumitale, este relatia pentru energia campului magnetic. Wmg=(B.H).V.  Fiindca intradevar produsul  B.H  este presiune, fiindca  B=1/t; H=v.a=(l/t).(l/t2. si produsul lor face  l2/t4=(l/t2)2=a2=p. Si presiunea p inmultita cu volumul V face energia W=p.V. Chiar cautam de mult o relatie pentru energia campului magnetic. M-am mai gandit ca un fel de echivalare a marimilor electrice si magnetice, cu marimile mecanice, asa cum ai cautat si dumneata, face cam toate sistemele de masura. Fiindca scrie doar toate marimile fizice in unitati mecanice, in MLT. Dar mie mi se pare ca sistemul bidimensional este cel mai simplu. Fiindca reduce toate marimile fizice la frecvente, viteze si acceleratii. Adica la marimi mecanice. Si folosindul in permanenta, am ajuns la concluzia ca este infailibil si nu baga deloc erori si incoerente.  Si de aceea sunt convins ca sistemul bidimensional va fi sistemul de masura al viitorului.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 08, 2022, 10:29:16 AM
D-nul Ghe. Adrian, mai recititi referatul de echivalenta a unitatilor de masura electrice cu cele mecanice, si vei vedea cum stau lucrurile;
https://drive.google.com/file/d/13JWVyJRD6t3UjdLycGF0Om-nth3f45IZ/view?usp=share_link
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 08, 2022, 07:26:28 PM
Dl Virgil
Deci dumneata nu admiti existenta unor forte si presiuni din al caror echilibru ar fi generate toate structurile dinamice ale universului. Si apoi nu te intereseaza daca formula relativista a gravitatiei, formula care ar avea rostul sa controleze tot universul, este fizica sau metafizica. Nu te-a interesat nici daca analiza dimensionala din acel articol ar fi sau nu corecta. Fiindca dumneata astepti cu nerabdare niste opinii de la persoane competente, care ai speranta sa le obtina Atanasu, care spune ca ar avea relatii in mediul academic. Cred ca ai sa astepti mult si bine ceva informatii valoroase, prin intermediul lui Atanasu. Eu cred ca ar fi o completare importanta a lucrarii dumitale, daca ai cerceta fortele si presiunile care fac dinamica universului. Doar nu poti sa crezi ca toata dinamica universului ar putea exista fara forte si presiuni. In acest studiu  pe langa cuantica, electromagnetism si gravistatica ar interveni si termodinamica. Deci lucrurile ar fi mai complicate, daca ar fi sa le legi cumva inpreuna.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 09, 2022, 08:42:06 AM
Citat din: calahan din Noiembrie 08, 2022, 07:26:28 PM
Dl Virgil
Deci dumneata nu admiti existenta unor forte si presiuni din al caror echilibru ar fi generate toate structurile dinamice ale universului.

Virgil a raspuns;
Presiunea se manifesta in medii lichide sau gaze, dar campul electromagnetic sau cel gravitational nu este un astfel de mediu.


Si apoi nu te intereseaza daca formula relativista a gravitatiei, formula care ar avea rostul sa controleze tot universul, este fizica sau metafizica. Nu te-a interesat nici daca analiza dimensionala din acel articol ar fi sau nu corecta. Fiindca dumneata astepti cu nerabdare niste opinii de la persoane competente, care ai speranta sa le obtina Atanasu, care spune ca ar avea relatii in mediul academic.

Virgil a raspuns;
Acestea sunt problemele mele personale ce nu fac obiectul tematicii acestei pagini.


Cred ca ai sa astepti mult si bine ceva informatii valoroase, prin intermediul lui Atanasu. Eu cred ca ar fi o completare importanta a lucrarii dumitale, daca ai cerceta fortele si presiunile care fac dinamica universului. Doar nu poti sa crezi ca toata dinamica universului ar putea exista fara forte si presiuni. In acest studiu  pe langa cuantica, electromagnetism si gravistatica ar interveni si termodinamica. Deci lucrurile ar fi mai complicate, daca ar fi sa le legi cumva inpreuna.

Virgil a raspuns;
De problemele aratate aici daca prezinta interes pentru dvs. aveti ocazia sa va afirmati, si sa ne luminati si pe noi.

Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 09, 2022, 10:40:52 AM
Dl Virgil
Eu am venit doar cu o sugestie, fiindca spuneai ca inca mai lucrezi la lucrarea dumitale. M-am gandit ca daca pleci de la modelul atomului de hidrogen, facand echilibrul intre forta electrica si forta centrifuga, pe de o parte si apoi calculand forta de inertie a electronului, din energia lui cinetica, pe orbita permisa, ai putea sa obtii niste relatii pe care sa le folosesti in continuare in studiul dumitale, legat de similitudini. Eu unul nu am de ce sa mai le studiez. Fiindca le-am gasit date si m-am obijnuit sa caut intotdeauna echilibrul dintre forte. Eu le-am luat asa cum le-am gasit. Si acolo formulele toate sunt scrise literal. Eu am inteles ca miscarea electronilor in atomi ar fi determinata cu formula lui Schrodinger. Dar uite cum se intampla, ca formula care am gasit-o acum doua zile nu o mai gasesc. Apar zeci si sute de formule, care zice ca sunt ale lui Schrodinger, numai formula aia nu apare. Si nu pot sa imi dau seama daca este fizica sau metafizica. Pe mine acum doar asta ma mai intereseaza; sa stabilesc, cu sistemul bidimensional, daca formulele sunt fizice sau metafizice. In rest ce sugerezi dumneata sa fac eu, este treaba inginereasca si ma depaseste total. 
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 10, 2022, 08:11:52 AM
Consider ca s-a discutat destul despre problemele dvs. si doresc sa revenim la tematica propusa despre similitudinea sistemelor micro si macrocosmice. Astept comentarii legate de lucrarea mea.
https://drive.google.com/file/d/1Z9bhc-fSe4J7LnU0z5nhQeWyjNJrwg4V/view?usp=share_link
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 10, 2022, 08:21:57 AM
Dl Virgil
Vreau sa-ti spun ca am gasit formula pe care o cautam. Daca ceri formula lui Schrodinger, apare un colaj cu zeci de formule care se chiama toate ca sunt ale lui Schrodinger. Dar cand am cerut mecanica cuantica, a aparut in dreapta, formula pe care o cautam, in care apare termenul ;  ((m.c)/h)2.Fi. Analiza dimensionala, foarte simpla, bazata doar pe dimensiunile fizice din  SI,  ale impulsului si ale actiunii, arata ca termenul acesta  si prin urmare toata egalitatea are dimensiunea inversului de lungime la patrat  (L-2). Adica este invers de suprafata, sau cum se mai spune, este suprafata reciproca. Fiindca factorul Fi este un exponential, care este adimensional si deci este curat metafizic. Aceasta analiza poti sa o verifici si dumneata foarte simplu. Vorba este ca daca termenii din egalitate sunt suprafete reciproce, dupa mine, ecuatia asta ar fi metafizica. Fiindca dupa stiinta mea, suprafetele nu produc efecte fizice. Dar am gasit undeva, o persoana se pronunta hotarat, ca marimile geometrice; segment, suprafata si volum nu sunt marimi metafizice. Dumneata ce parere ai despre aceste marimi geometrice?. sunt fizice sau metafizice. Dupa cum am aratat intro postare anterioara si ecuatia relativista a gravitatiei, ar fi tot o ecuatie de invers de suprafete si deci ar fi tot o ecuatie metafizica. Eu zic ca toate calculele astea cu matematici superioare, cu integrale, operatori si tensori, in care sunt amestecate marimile fizice cu marimi geometrice, duc la eliminarea marimilor fizice din ecuatii si raman doar marimile geometrice. Care marimi eu zic ca sunt metafizice, fiindca nu produc efecte fizice.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 10, 2022, 01:08:07 PM
Ca sa termin odata cu tote  cretinitatile sau poate ca este mai bine sa scriu cretinismele:
De la Aristotel incoace existentele(ens) sunt in forma si materia lor
Forma este data prin marimea numita informatie dar atasata unei reguli geometrice care de fapt trebue sa fie o definirea a spatiului in afara caruia formele nu pot exista, care este desigur ceva  ideal.
Linia deapta este un ideal iar linia fizica este o asociere de puncte materiale dispuse in contat si dupa forma de linie dreapta adia forma reala tinde spre forma ideala fara sa se identfice cu ea niciodata.
Formele exista in spatiu care este si el un concept ideal ce contine forme ideale.
Spatiul fizic este totalitatea formelor materializate si binenteles pozitionte dupa regula data de informatia asociata.
Un filozof roman, eu il conside si filozovf pe acad Mihai Draganescu dr. inginer electronist si informatician de forta (a condus ICI) a introdus in limba  notiunea de infomaterie adica dupa mine materia formata termen folosit de mine in anii 70-80(noi doi ne intalnim aci)
El analiad studiul onstiinta  scrie ca infomateria va deveni obiectul fizicii informaţionale şi  reprezintă o realitate subcuantică capabilă să fundamenteze o teorie viabilă asupra creierului cu proprietăţi fenomenologice.
De fapt Materia dupa mine conform intelegerii lui Aristotel nu poate exista in afara Formei deci Materie fara suport informational nu exista insa Forma exista in sine fara Materie in timp ce Materia- Existentele, nu exista in afara Formei . De fapt  tot ce este real-materia are o haina informationala si dezbracata nu poate exista.

Asa ca daca tinem cont de ce spune Draganescu si de ce spun eu ar fi  posibil ca la originea constiintei sa stea un fel de microproesor infomaterial care sa permita abordarea simultana a acestora doua ce determina intreaga Realitate.
Depre Mihai Drganescu in  https://www.racai.ro/media/CRONOFilosofiaStiintei.pdf
cu conluzia pe care o transcriu:
"Prin lucrarile sale, M.D. a creat o filosofie a stiintei, originala în cultura româna
si nu numai, prin volumele Profunzimile lumii materiale, Ortofizica, Informatia
materiei, Eseuri, L'Universalité ontologique de l'information s.a. elaborând o viziune
structural-fenomenologica (integrativa) ortofizica asupra existentei, o teorie
integrativa (structural-fenomenologica) a informatiei, iar începând din anul 2000 a
trecut la extinderea teoriei clasice a categoriilor si functorilor la domeniile
fenomenologice si structural-fenomenologice în vederea unei modelari integrative a
realitatii."

PS.Virgil : Peste catev zile voi contacta respetivul dr in fizica si-i voi transmite ce am spus ca-i transmit.Te voi anunta atunci.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 10, 2022, 06:04:54 PM
Atanasu
CitatCa sa termin odata cu toate  cretinitatile sau poate ca este mai bine sa scriu cretinismele:
Raspunsul asta al dumitale, vrea cumva sa justifice lipsa participarii dumitale la dezbatere, de teama ca sa cumva sa iti scape vreo afirmatie netemeinica. Chiar nu poti sa te concentrezi si sa iti dai o parere asupra chestiunii daca este necesara existenta unei presiuni care sa faca transalatia, rotatia si inertia substantei, sau asupra formulelor de relativitate si cuantica, daca sunt sau nu metafizice?.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 11, 2022, 07:35:13 AM
Citat din: calahan din Noiembrie 10, 2022, 08:21:57 AM
Dl Virgil
Vreau sa-ti spun ca am gasit formula pe care o cautam. Daca ceri formula lui Schrodinger, apare un colaj cu zeci de formule care se chiama toate ca sunt ale lui Schrodinger. Dar cand am cerut mecanica cuantica, a aparut in dreapta, formula pe care o cautam, in care apare termenul ;  ((m.c)/h)2.Fi. Analiza dimensionala, foarte simpla, bazata doar pe dimensiunile fizice din  SI,  ale impulsului si ale actiunii, arata ca termenul acesta  si prin urmare toata egalitatea are dimensiunea inversului de lungime la patrat  (L-2). Adica este invers de suprafata, sau cum se mai spune, este suprafata reciproca. Fiindca factorul Fi este un exponential, care este adimensional si deci este curat metafizic. Aceasta analiza poti sa o verifici si dumneata foarte simplu. Vorba este ca daca termenii din egalitate sunt suprafete reciproce, dupa mine, ecuatia asta ar fi metafizica. Fiindca dupa stiinta mea, suprafetele nu produc efecte fizice. Dar am gasit undeva, o persoana se pronunta hotarat, ca marimile geometrice; segment, suprafata si volum nu sunt marimi metafizice. Dumneata ce parere ai despre aceste marimi geometrice?. sunt fizice sau metafizice. Dupa cum am aratat intro postare anterioara si ecuatia relativista a gravitatiei, ar fi tot o ecuatie de invers de suprafete si deci ar fi tot o ecuatie metafizica. Eu zic ca toate calculele astea cu matematici superioare, cu integrale, operatori si tensori, in care sunt amestecate marimile fizice cu marimi geometrice, duc la eliminarea marimilor fizice din ecuatii si raman doar marimile geometrice. Care marimi eu zic ca sunt metafizice, fiindca nu produc efecte fizice.
Extras din Wikipedia;Semnificația fizică a funcției de undă a fost indicată de Max Born[9], care i-a dat o interpretare statistică: expresia

{\displaystyle |\psi \left(\mathbf {x} ,t\right)|^{2}\,dV}{\displaystyle |\psi \left(\mathbf {x} ,t\right)|^{2}\,dV}
reprezintă probabilitatea de localizare a particulei în elementul de volum {\displaystyle dV\,}{\displaystyle dV\,}, în jurul punctului de coordonate {\displaystyle \mathbf {x} }{\displaystyle \mathbf {x} } și la momentul {\displaystyle t\,}{\displaystyle t\,}. Mărimile {\displaystyle {\mathcal {P}}}{\displaystyle {\mathcal {P}}} și {\displaystyle \mathbf {J} }{\displaystyle \mathbf {J} }
Modulul produsului functiei de unda psi cu conjugata ei totul la patrat reprezinta densitatea de probabilitate și densitatea curentului de probabilitate de localizare, iar condiția de normare la unitate exprimă certitudinea că particula se află, la orice moment, într-un punct din spațiu. Această interpretare se sprijină pe analiza experimentelor de difracție a microparticulelor, iar consecințele ei sunt în acord cu datele experimentale existente.
Daca dvs  credeti ca ai inteles aceasta semnificatie, atunci comentariul de mai sus nu-si are sensul.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 11, 2022, 08:25:38 AM
Dl Virgil
Dumneata intotdeauna te referi la teoria oficiala, care spune ce este functia de unda. Dar nu aceasta era intrebarea. Intrebarea se referea la conceptele geometrice, care tot apar in marile teorii ale fizicii moderne, daca sunt sau nu sunt metafizice. Sigur ca dumneata daca
ai un colt de biblioteca, cu tratate de fizica, te duci imediat la manual. Unde ai oricand un indreptar. Eu daca am doar fisierele de pe un stic si ciuguleli de pe internet, nu mai am niciun indreptar. Fiindca daca am gasit afirmatia unuia care sustine ca marimile geometrice nu sunt metafizice, ar insemna sa le consideram ca marimi fizice. Aici asteptam o parere transanta de la dumneata. Marimile geometrice sunt fizice sau metafizice? Ar fi putut sa raspunda la chestiunea asta si Atanasu. Dar uite felul dumnealui. Sta la calculator, tasteaza si socoate. Ne spune cate toate; C-ar fi o posibilitate, dar care nu se poate. Ar fi acea a treia cale. Pe care urcand cu greu la deal, de fapt te duci la vale.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 11, 2022, 06:24:05 PM
Citat din: calahan din Noiembrie 11, 2022, 08:25:38 AM
Dl Virgil
Dumneata intotdeauna te referi la teoria oficiala, care spune ce este functia de unda. Dar nu aceasta era intrebarea. Intrebarea se referea la conceptele geometrice, care tot apar in marile teorii ale fizicii moderne, daca sunt sau nu sunt metafizice.

Virgil a raspuns;
Atat timp cat pentru o marime, atribut sau proprietate, avem adoptata o unitate de masura adecvata care permite masurarea acesteia, inseamna ca acea acea entitate este de natura fizica. Metafizica are ca obiect de studiu numai ceia ce nu poate fi perceput cu simturile noastre sau cu aparate de masura specifice. De exemplu radioactivitatea este o proprietate fizica a unor elemente chimice dar nu poate fi pusa in evidenta cu ajutorul simturilor noaste, insa o punem in evidenta cu ajutorul
contoarelor si aparatelor de masura specifice. Intrucat marimile geometrice pot fi masurate fiind percepute cu ajutorul vazului, normal ca sunt marimi fizice.  Insa traiectoria unui corp ceresc poate fi determinata prin mijloace de observare si masurare a miscarii corpului si cunoscand legile de miscare putem determina cu precizie traiectoria acestora si putem anticipa locul unde ajunge acel corp la un moment dat, insa traiectoria este o marime metafizica pentru ca nu o putem determina in mod direct ci numai indirect cu ajutorul calculelor pe baza pozitiilor succesive ocupate de corp. Cred ca aceasta impartire a marimilor in fizice si metafizice pentru studiul materiei si a proprietatilor ei nu-si are rostul deoarece stiinta inseamna cunoasterea obtinuta prin toate mijloacele folosite de om.


Sigur ca dumneata daca ai un colt de biblioteca, cu tratate de fizica, te duci imediat la manual. Unde ai oricand un indreptar. Eu daca am doar fisierele de pe un stic si ciuguleli de pe internet, nu mai am niciun indreptar. Fiindca daca am gasit afirmatia unuia care sustine ca marimile geometrice nu sunt metafizice, ar insemna sa le consideram ca marimi fizice. Aici asteptam o parere transanta de la dumneata. Marimile geometrice sunt fizice sau metafizice? Ar fi putut sa raspunda la chestiunea asta si Atanasu. Dar uite felul dumnealui. Sta la calculator, tasteaza si socoate. Ne spune cate toate; C-ar fi o posibilitate, dar care nu se poate. Ar fi acea a treia cale. Pe care urcand cu greu la deal, de fapt te duci la vale.

Virgil a raspuns;
Problemele acestea nu fac obiectul discutiilor noastre si va rog sa nu mai continuati cu insinuari la adresa altor persoane care nu participa la comentarii.

Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 12, 2022, 08:05:46 AM
Dl Virgil
CitatAtat timp cat pentru o marime, atribut sau proprietate, avem adoptata o unitate de masura adecvata care permite masurarea acesteia, inseamna ca acea acea entitate este de natura fizica.
Dumneata mi-ai dat aici un raspuns ocolitor dar cu sfera mai larga de cuprindere. De aici trebuie sa inteleg ca suprafetele care rezulta din analiza dimensionala a formulelor sunt chiar marimi fizice, care fac ca acele ecuatii celebre, gasite dupa vagoane de matematici superioare, sa fie intradevar ecuatii fizice. Eu am fost obijnuit, cred ca din brosurile de popularizare, sa vad in toate formulele fizice miscarea. Fiindca parca asa se spunea, ca totul este miscare. Iar fizica este doar stiinta miscarii. Si asta mi-a ramas criteriul de partajare, intre fizic si metafizic. Si atunci imi ramane sa cred ca acele suprafete care apar in ecuatii ar fi rezultatul unor echilibre dinamice, care evident ca, daca nu sunt perceptibile nici cu simturile, nici cu aparate de masura, sa ne apara ca fiind marimi metafizice, care nu ar produce niciun efect fizic, nu ar genera nicio miscare. Eu chiar am concluzionat, la un moment dat, ca teoriile simplificatoare, din brosurile de popularizare, care se gaseau candva peste tot, ca de fapt duc la o imagine eronata asupra fenomenelor fizice si asupra universului fizic.  Dar nu mi-ai spus daca ai verificat acele analize dimensionale ale formulelor. Sunt corecte sau sunt gresite?. Poate ca termenii din ecuatii sa fie altceva decat invers de suprafete. Eu ma asteptam la o parere clara si de la Atanasu. Fiindca apare ca un spirit enciclopedist, care ar fi a toate stiutor. Daca nu vine cu nicio parere, nu inseamna decat ca are o atitudine discriminatorie in conversatia cu mine si nu vrea sa discute cu un fost absolvent de liceu. Asta insemnand ca din partea dumnealui nu merit nici macar un raspuns. Dar cand i-am aratat aceasta suspiciune a mea, a negat hotarat.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 12, 2022, 10:48:25 AM
@Gheorghe Adrian
Absolut disriminatoriu si total dispretuitor dle Gheorghe Adrian fiindca vad ca iar ma pomenesti si am inteles ca asta este numele dtale. Te-am rugat sa gandesti ce vrei despre mine si sa-ti spui parerea unde vrei dar nu unde pot citi si eu .
Desigur ca nu din  cauza studiilor despre care de fapt minti dar  nu au importanta.
Te rog uita-ma totalmente. Dta  nu mai existi pentru mine.
De ce? Fiindca asa vreau eu.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 12, 2022, 01:28:50 PM
Atanasu
Imi place ce spui aici. Chiar am descarcat postarea ca sa o trimit la custodele lucrarii d-lui inginer, daca cumva imi va trimite iar o admonestare ca ma dau cine nu sunt. 
Citat.
CitatTe-am rugat sa gandesti ce vrei despre mine
.Eu nu pot sa gandesc despre dumneata orice. Eu gandesc numai in legatura cu afirmatiile dumitale din postari.
Citatdar nu unde pot citi si eu
. Aici cred ca am inteles gresit; ca dumneata nu poti sa vezi fiindca ar fi scrisul prea mic. Si atunci ar trebui, daca se poate, sa scriu pe un format mai mare.
CitatDesigur ca nu din  cauza studiilor despre care de fapt minti dar  nu au importanta.
Bine inteles ca nu are nicio importanta. Doar dumneata ai afirmat ca ai fost olimpic la fizica si doctorand in philosofie, fara sa iti fi cerut cineva acestea din biografia dumitale. Poate sa vada si dl Virgil, ca eu am inteles bine si am ghicit de unde vine atitudinea dumitale de chibit tacut si ai vrea sa fie si nestiut de nimeni. Dar vezi si dumneata ca asta este o posibilitate care nu se poate. Dupa tonul dumitale imperativ imi pare ca te-ai suparat tare. Dar eu am avut doar afirmatii laudative la persoana dumitale. In schimb dumneata ai spus ca ce spun eu sunt numai bazaconii. Si undeva ai spus ca vrei sa scapi de niste cretinitati sau cretinisme. Ce vrea sa insemne asta. Doar ca te ia tastatura pe dinainte, cu note de sinceritate.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 13, 2022, 10:20:01 AM
Atanasu
Oricat ai fi dumneata de suparat, fiindca ai promis pe undeva ca ai sa corectezi greselile de redactare din postarile dumitale, ar trebui sa te tii de cuvant. Imi pare ca ai uitat de acest angajament  pe care ti l-ai asumat. De aceea tin sa iti spun ca este imperios sa corectezi in fraza de mai jos;
CitatEl analiad studiul onstiinta  scrie ca infomateria va deveni obiectul fizicii informaţionale
cuvantul inventat de dumneata -infomateria-, cu conceptul scris corect de; informateria. Asa cum apare in cartea lui Draganescu. Nu este normal sa distorsionezi termenii tehnici din lucrare. Eu am considerat intotdeauna, ca este litera de lege, si m-am straduit, am fost atent ca sa reproduc textele exact asa cum le-am gasit
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 13, 2022, 11:03:28 AM
Glosar Ortofizica | PDF - Scribd
www.scribd.com › document › GLOSAR-ORTOFIZICA
Mihai Draganescu Universitary professor at the University "Politehnica" of ... In general, orice structura materiala cu introdeschidere spre infomaterie sau ..

https://www.agir.ro/univers-ingineresc/numar-8-2004/academicianul-mihai-draganescu-sarbatorit-la-academia-romana_673.html
"Lucrarile filozofice ale acad. Mihai Draganescu construiesc un model ontologic original, care incearca sa explice unitar, pentru prima data, procesele fizice, biologice, informationale, mentale si psihologice introducand concepte originale cum sunt: infomateria, ortoenergia, ortosensul, sensul fenomenologic etc.

Daca taceai "destept" ramneai.Dar chiar si atunci  tot imposibil ar fi fost  :)

PS Si orie diversiune ar urma ii dau anticipat un raspuns pentruca nu voi mai reveni dupa postarea asta, intrebndu-ma daca preopinentul cunoaste o injuratura turceasa care  incepe cu "Hai... ", eu spernd ca totusi nu a avut inca ocazia asta si-i urez nici sa nu o aiba. :)

SFARSIT!

Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 13, 2022, 12:08:18 PM
Atanasu
Eu am rasfoit cartea lui Draganescu si articolele de prezentare si am vazut ca scrie ;Informateria .
Uite ce scrie pe -Wikipedia:
CitatInformateria este un termen compus în limba română din informație + materie > informaterie, "informația materiei".
filosoful Mihai Drăgănescu ne lămurește în acest sens: «Informateria este o materie informațională în care informația se manifestă în primul rând fenomenologic, ca proces fizic specific, ca o sensibilitate fizică.  V lumatia reprezintă o materie suport cu caracter energetic care ar rămâne în nemișcare și echilibru total dacă nu ar interveni al doilea principiu,Informateria ; lumatia și Informateria constituie matricea fundamentală a lumii; lumatia informată prin cuplajul cu Informateria ia forma materiei unui univers.»
Asta este exact ironia sortii, ca te-ai dus chiar la citatul cu redactarea gresita, din tot articolul acela.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 13, 2022, 12:35:34 PM
Dl Virgil.
Vreau sa iti spun ca dupa multe cautari am gasit, un site, in care se dau dimensiunile fizice ale tensorilor din formula ecuatiei de camp a lui Einstein.  Cand am cerut ; tensorul energie impuls, mi-a dat filmulete si pagini intregi de teoria tensorilor, dar nu imi dadea dimensiunile fizice ale tensorului. Cand am cerut analiza dimensionala a tensorilor, atunci mi-a dat o multime de pagini cu analiza dimensionala. Eu aici am greutati fiindca nu pre am abilitati si nu pre stiu cum sa fac cautarea pe internet. Dar am gasit dimensiunile tensorilor la link-ul de mai jos.
https://physics.stackexchange.com/questions/34977/what-are-the-units-of-the-quantities-in-the-einstein-field-equation
Cu datele de aici poti sa verifici si dumneata daca analiza dimensionala este corecta si astfel daca termenii din ecuatie sunt intradevar invers de suprafete. Aici parerile noastre sunt divergente. Fiindca dumneata sustii hotarat ca suprafetele, daca sunt marimi masurabile sunt marimi fizice si atunci ecuatia de camp, ca si cealalta ecuatie, a lui Schrodinger, ar fi ecuatii curat fizice. Fiindca dumneata sustii punctul de vedere al teoriei oficiale. Eu insa zic ca suprafetele nu produc efecte fizice si atunci sunt marimi metafizice. Si deci toate ecuatiile astea, cu termeni care sunt suprafete, ar fi metafizice, adica pe langa fizica, fara efecte fizice reale. Ceeace le-ar face cu totul neintuitive aceste formule. Fiindca dupa mine in toate formulele fizice ar trebui sa se vada miscarea. Fiindca doar fizica este stiinta miscarii.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 13, 2022, 10:09:25 PM
Eu am propriile mele cautari, asa ca fiecare trebuie sa-si poarte crucea.
Asa ca propun spre analiza si critica constanta gravitationala a lui Einstein;
https://drive.google.com/file/d/1OeTu4bV8LPxfVpt6gC2IKz8yQwo45Ioh/view?usp=share_link
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 14, 2022, 07:54:41 AM
Dl Virgil
CitatEu am propriile mele cautari, asa ca fiecare trebuie sa-si poarte crucea.
Asa ca propun spre analiza si critica constanta gravitationala a lui Einstein;
Ar trebui cumva ca din aceasta postare a dumitale sa inteleg ca nu este obligatoriu ca in toate formulele fizice sa se vada miscarea si ca trebuie sa admitem ca fiind fizice si acele formule in care, din analiza dimensionala nu apare miscarea. Asa ceva, pe mine ma deranjeaza. Fiindca asa am invatat, ca in tot ce este fizica este miscare. Acuma daca dumneata ai scris  (8.K)/C4=[1/N] si eu am ca C4=[N], mie imi iese ca  factorul K este adimensional si nu produce efecte fizice. Dar dumneata nu poti sa admiti asa ceva. Fiindca il vezi pe  K  drept un parametru fizic, dat prin unitatile de masura, asa cum apare in teoria oficiala. Inventia asta a dumitale cu echivalentele, pare ca vrea sa schimbe ceva in sistemul teoretic oficial. Dar dumneata esti puternic legat de sistemul oficial si nu poti sa te desprinzi de el.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 14, 2022, 08:21:17 AM
Atanasu
Vreau sa spun ca situatia este ingrata. Fiindca eu doar ti-am aratat ca scaparea de la redactare distorsioneaza termenul tehnic din lucrare si ar fi imperios sa faci corectia cuvantului care desemneaza termenul. Dar dumneata esti convins ca forma redactata gresit a termenului ar fi forma corecta. Si prin urmare esti hotarat sa nu faci nicio rectificare. Eu am dat si citate de pe -wikipedia- in care se da forma corecta a termenului. Dar nu stiu din ce cauza au disparut. Uite le dau acum dinou.
Citat«Informateria este un concept filosofic care desemnează o componentă a materiei profunde, ,,o materie informațională"În materia profundă, informateria și lumatia formează un ,,binom" al nașterii universurilor; filosoful Mihai Drăgănescu ne lămurește în acest sens: «Informateria este o materie informațională în care informația se manifestă în primul rând fenomenologic, ca proces fizic specific, ca o sensibilitate fizică.
Si daca ti-am aratat aceasta observatie, ai gasit ca  as fi fost foarte destept daca nu depuneam efortul sa te informez, chiar daca aveam in vedere angajamentul dumitale asumat, de a indrepta greselile de redactare din postarile personale.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 14, 2022, 03:38:22 PM
Dl Virgil
Vreau sa spun ca obsesia asta cu analiza dimensionala a ecuatiilor fizice, am gasit pe internet ca au avut-o si altii, mult inaintea mea.
Uite aici se face analiza dimensionala a formulei, a ecuatiei lui Schrodinger.:
CitatIs Schrödinger's Equation Dimensionally Correct?
, Dar acolo se face analiza dimensionala a unei ecuatii in care toti termenii sunt energii. Si se demonstreaza ca ecuatia este corecta dimensional. La fel se face analiza la ecuatia energiei, a lui Einstein. Dar eu am gasit alta ecuatie, in care apare factorul [(m.c)/h]2. Care eu am gasit ca ar fi o ecuatie de invers de suprafete. La fel apare ca invers de suprafete si ecuatia relativista a gravitatiei, zisa ecuatia de camp alui Einstein. Si am zis ca ar fi niste ecuatii  metafizice. Fiindca suprafetele nu ar produce efecte fizice. Dar mai stii, poate ca produc niste efecte, dar nu le stiu eu.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 16, 2022, 08:59:20 AM
Dl Virgil
Trebuie sa imi asum o alta gresala, savarsita din neatentie si pe care am decoperit-o rasfoind dinou paginile de pe -wikipedia-.
In poza care apare in dreapta, cand ceri -mecanica cuantica-, sunt de fapt doua ecuatii, din care numai prima, de sus, ar fi ecuatia lui Schrodinger. Care ar fi intradevar o ecuatie de energii. Ecuatia a doua, de subt prima, ar fi ecuatia Klein-Gordon, care contine termenul [(m.c)/h]2 si care dupa ce am analizat-o dimensional, dupa mine ar fi o ecuatie de invers de suprafete si deci ar fi o ecuatie metafizica, fiindca dupa mine suprafetele nu ar produce efecte fizice. Si chiar nu mi-ai raspuns, daca suprafetele, care dupa dumneata, ar fi marimi fizice, produc vreun efect fizic pe care eu nu il cunosc. Eu am crezut ca in poza este data doar o ecuatie pusa in doua forme. Eu unul imi asum greselile si caut sa le indrept. Spre deosebire de personajul acela, care nu vrea sa fie pomenit si care nu isi asuma nicio gresala si nu vrea sa rectifice nimic. Eu iti facusem intr-o postare anterioara, sugestia sa introduci in lucrarea dumitale si fortele si presiunile, daca tot mai lucrezi la completarea ei. De asta as vrea sa vezi fisierul asta: Care se chiama;- Caracterul bidimensional al fortelor fizice-.
Citathttps://forum.scientia.ro/index.php?topic=5285.0
,  din care eu nu am retinut decat frazele de la sfarsit, in care se incearca o definitie a esentei fizice a fortelor. Dumneata ce poti sa spui? este vreo gresala in acele definitii? Forta fizica trebuie inteleasa altfel?  Dumneata cum o intelegi?. Fiindca doar in manuale nu se pomeneste de esenta fizica a fortelor. Si reducerea tuturor fortelor fizice la forte de tip electric, poate sa fie o realitate fizica, sau este doar o echivalare, ca sa scoata concluzia, ca toate fortele fizice ar fi efecte hidrodinamice in sanul materiei inponderale.?
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 17, 2022, 11:06:31 AM
Dl Virgil
Am rasfoit acum pe forumul de cercetare si am gasit, ca dumneata ai postat desenul cu prisma prin care, trecand lumina, se produce dispersia luminii. Si ai postat teoria oficiala a dispersiei. Care mie mi se pare ca nu explica mecanismul interactiunii luminii cu sticla prismei. Pe undeva pe aici, imi pare ca pe la sfarsitul articolului care se refera la trecerea luminii prin mediul dens si transparent, era o teorie care explica dispersia luminii prin cuplajul densitatii fotonilor cu densitatea sticlei. Cuplaj care ar fi mai puternic pentru fotonii de frecventa mai mare. Si de aceea fotonii de frecventa mai mare se propaga cu viteza mai mica prin mediul dens si transparent. Spune ca exista un strat gradient care face trecerea de la densitatea aerului la densitatea sticlei. Un strat format doar din cateva straturi de atomi. La incidenta normala, interactiunea fotonilor cu stratul gradient ar fi simetrica si raza de lumina trece nedeviata. La incidenta oblica, interactiunea razei cu stratul gradient nu ar mai fi simetrica. Si de aceea raza de lumina ar urma un drum curbat, mergand dupa un arc de cerc. Razele de frecventa mai mare, care se cupleaza mai puternic cu stratul gradient, parcurg un arc de cerc mai lung si de aceea sunt deviate mai puternic decat razele de frecvente mai mici, care avand densitate mai mica se cupleaza mai slab cu densitatea sticlei si de aceea parcurg un arc de cerc mai scurt, fiind deviate mai putin. Dar dupa cum spune dl Cavasi; Explicatiile necantitative nu sunt explicatii. Daca am vazut postata ecuatia relativista a gravitatiei, m-am gandit ca atata timp cat astepti un raspuns de la un internaut, specialist, agatat printro strategie a acelui personaj care nu vrea sa mai fie pomenit in postari, care sa vada lucrarea dumitale, daca vrei sa ai o activitate pe forum, ai putea sa pui in pagina de la cercetare, problema dimensiunilor fizice ale termenilor din ecuatie si problema efectelor fizice ale suprafetelor. Zic ca ar fi cu adevarat subiecte serioase de cercetare fizica. Aici dl Cavasi pare sa fie maestru la curburi si torsiuni. Poate lamureste si dimensiunile fizice ale tensorilor.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 17, 2022, 11:39:48 AM
Imi pare rau, dar in prezent am alte preocupari care imi rapesc timpul. Poate alta data o sa ma mai documentez. Pana atunci puteti si dvs. sa ridicati problemele care va framanta pe forumul lui Abel Cavasi.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 17, 2022, 03:32:58 PM
Dl Virgil
Eu daca am vazut ca mai faci postari in pagina de la -cercetare-, am crezut ca esti in asteptarea raspunsului de la specialistul astronom sau astrofizician, agatat, cu o strategie dibaci conceputa de personajul acesta care nu vrea sa fie pomenit, ai avea vreme sa dezbati cu forumistii, probleme interesante de crecetare, care ti-ar da raspunsuri si pentru lucrarea dumitale si te-ar ajuta sa o finalizezi. Dar vreau sa imi spui cum ai editat lucrarea. Ai scris-o dumneata, s-au ai apelat la vreo editura privata. Si coperta ai imaginat-o dumneata sau ti-a facut-o altcineva?. Eu m-am incurcat cu doua forumuri si nu mai imi deschid cont pe alt forum. Iar dl Cavasi nu mi-a raspuns niciodata la niste chestiuni simple care i le-am adresat mai de mult.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 17, 2022, 08:15:45 PM
Totul inclusiv redactarea sunt facute de mine.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 18, 2022, 08:30:50 AM
Dl Virgil
Am vazut si alte desene ale dumitale. Se vede ca ai niste abilitati de lucru la calculator, demne de toata admiratia. Abilitati care mie imi lipsesc si sunt nevoit sa apelez la alte persoane, daca ar fi sa fac desene sau extrase din documente. Dumneata spui ca ai si alte treburi, care iti rapesc mult timp si nu te-ar mai interesa dezbaterea legata de esentele fizice ale conceptelor (marimilor) fizice. Si totusi, din cand in cand, mai participi la discutiile de la cercetare. De aceea am postat ideile din teoria necantitativa, a dispersiei luminii, luate dintrun fisier. Chiar vroiam sa imi spui parerea dumitale asupra acestei teorii neoficiale. Ar avea vreo noima teoria asta? A mai fost si analiza dimensionala a termenilor din ecuatia relativista a gravitatiei. Eu am inteles ca dumneata esti fan al TRG si de aceea vroiam sa imi spui transant, daca eu am gasit corect dimensiunile fizice ale termenilor din ecuatie si daca ecuatia este fizica sau metafizica. Am vazut pe internet ca analiza dimensionala a ecuatiilor fizice se face foarte des, ca sa se verifice omogenitatea ecuatiilor. Am impresia ca dumneata te cam feresti de analiza dimensionala a termenilor din ecuatii. Si nu stiu de ce. Fiindca in relatiile dimensionale masa este o marime fundamentala. Si doar un exercitiu de analiza dimensionala, nu poate sa iti ia decat cateva minute. Si eu am o mie de alte preocupari. Fiindca m-am infectat de postarile astea cu captatori de energii regenerabile si imi imaginez tot felul de modele, de principiu, de captatori, cu randamente cat mai bune. Dar nu am abilitatile astea ca sa le desenez si sa le postez pe internet. 
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 19, 2022, 11:25:26 AM
Dl Virgil
Mi-am dat seama de ce te feresti dumneata de analiza dimensionala. Fiindca demonstreaza cu formule, cu logica matematica, ceeace dumneata, ca unul care esti puternic fixat in dogmele sistemului teoretic oficial, nu poti sa admiti. Si anume; identitatea dimensionala masa-sarcina. In fisiere am vazut ca este argumentata aceasta idee, de la care plecand, a compus o intreaga teorie revolutionara a fizicii, prin identitatea efectului fizic produs de masa si de sarcina, dar si prin analiza dimensionala a unor formule fizice, din care rezulta, la modul absolut indubitabil, identitatea dimensionala masa sarcina. Sunt unii care sustin ca formulele sunt scoase din burta si nu au nicio legatura cu realitatea fenomenelor fizice. Si ca ar fi doar formule gresite si pseudostiinta. Fiindca asa ceva nu scrie in manuale. Mi-am adus aminte ca dumneata nu admiti ca masa si sarcina produc efectul fizic de acceleratie in spatiul din jur si ca deci nu se poate spune ca ar fi surse de miscare in universul fizic. Am vazut ca participi la dezbaterea despre lucrul mecanic, in pagina de la cercetare. M-a surprins ca ai spus ca forta de frecare depinde de masa corpului. Eu stiu ca forta de inertie depinde de masa corpului. Eu stiu ca forta rezultanta, care produce lucrul mecanic util este in contra inertiei si a altor rezistente. Iar forta de frecare depinde de forta de apasare. Iar coeficientul de frecare ar depinde de netezimea suprafetelor in contact dar si de elasticitatea sau deformabilitatea materialelor. Daca materialele sunt foarte dure si chiar nedeformabile, intre ele nu mai apare frecare, oricat de mare ar fi forta de apasare. Se vede ca dumneata ca inginer esti preocupat doar de aplicatiile tehnice ale marimilor fizice. Si nu te intereseaza esenta fizica a conceptului de forta fizica. Am citit prin fisere ca forta fizica, in esenta ei fizica a ar fi efectul transferarii miscarii de la un sistem la altul si ar fi data de deosebirea de miscare, ca directie intensitate si sens, intre liniile de camp care interfereaza in cursul interactiunii. Ce spui despre aceasta viziune asupra fortelor fizice?
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 21, 2022, 10:36:38 AM
Dl Virgil
Asteptam de la dumneata o parere cu privire la aparitia fortelor de frecare si cu privire la esenta fizica a fortelor. Dar se pare ca influentat de personajul, care nu se vrea pomenit, sau doar fiindca nu ai cu ce sa contrazici teoriile mele, ai hotarat sa nu mai imi raspunzi la mesaje. Dar stie toata lumea ca patinele luneca pe ghiata, fiindca sunt suprafete netede si rigide si intre ele frecarea este foarte mica. In acest caz este vorba de frecarea care apare la alunecare. Dar in cazul rulmentilor frecarea la alunecare este inlocuita de frecarea la rostogolire. Si in cazul rulmentilor atat bilele cat si caile (santurile) de rulare sunt foarte bine calite si lustruite. Ca sa nu mai existe asperitati si deformarea sa fie cat mai mica. Si cu toate astea, daca se ung suprafetele in contact, frecarea se reduce si mai mult. Asta vreau sa imi explici dumneata. Cum actioneaza lubrifiantul pe suprafetele in contact astfel ca se reduce si mai mult coeficientul de frecare. Si poate imi spui si o parere asupra esentei fizice a fortelor.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Noiembrie 22, 2022, 09:28:20 AM
Dl Virgil
Spuneam intro postare anterioara, ca m-am infectat de microbul asta al energiilor regenerabile si mi-am gasit o preocupare in a imagina sisteme de captare a energiei din resurse naturale; din vanturi si din valuri marine. Fiindca am gasit niste postari ale d-lui inginer, in care descrie principiul de functionare al unor modele, imaginate de dumnealui. Modele care s-ar vrea sa fie de mare randament, adica modele care extrag cat mai multa energie din miscarea aierului si a valurilor marine. Si rasfoind pe internet, am gasit o lucrare de dizertatie a d-lui inginer, in care face o descriere concentrata a sistemelor de energii regenerabile. La link-ul acesta se gaseste lucrarea d-lui inginer.
https://dream.ugal.ro/dream/assets/pdf/MSIM_Gherghe_Adrian_lucrare_dizertatie.pdf. Eu acum sunt preocupat sa fac schite de principiu ale modelelor, dupa descrierile din postari. Ca sa inteleg cum ar functiona modelele imaginate de dl inginer. Vad ca in modelele dumnealui apar numai sisteme de supape, roti hidraulice si rezervoare presorizate. Adica sunt structuri complexe, nu sunt simple deloc. In modelele imaginate de mine, aveam doar palete pendulare, taluzuri ridicatoare de valuri si elicii. Ca intotdeauna, dumnealui nu da nicio adresa, la care sa primeasca intrebari si observatii.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 22, 2022, 05:08:07 PM
Virgil,
Esti interesat de ce scrie interlocutorul tau care umbla cu miloaga pe aici sa fie bagat in seama si incep sa nu cred ca este tot una cu "dl inginer" care prezinta o lucrare monografica cuminte  si se pare ca fara elemente originale decat doar pare-se un model final ce calcul  dar care foloseste o metodologie de calcul in retele de tip neuronal care cred ca ese intodus la noi si de acest domn conf Sorin Ciortan si as fi curios daca acesta din Galati are vreo legatura cu dl prof.univ Romeo(Romica pentru cunoscuti) Ciortan acum pensionar la  Univ. Constructii Bucuresi-Fac Hidrotehnica n , hidrotehnoician de forta in hidrotehnica portuara si marina cu functii importantr in trecut(e nscut in 1941) la institutul de proietari IPTANA.
Dl conducator de doctorat(nu stiu daca acea dizetaie are staut de doctorat dar passons)  conf la Univ din  Galati respectiv dl Sorin Ciortan utilizeaza teoria sistemelor provenita din cele neuronale adica biologice pe care o trezinta pe scurt "dl inginer " care se pare ca are o contibutie la ultimul capitol in care propune un model de calcul de simulare iîn Vensim facut in strainaate , model prin care simulează comportarea celor două convertoare studiate  pe o durată stabilită de timp.

Dle. Virgil, evident ca ce va face cu schitele lui acest interlocutor al tau sunt chestii  total lipsite de interes, daca totusi nu este el chiar "dl. inginer" si atunci poate ca mai completeaza dizertatia care este o lucrare cuminte cum a fost si lucrarea mea despre Big Bang in sprijinul lui Mircea Hodor.
Astea ti le spun ca tu ca sa intelegi ceva si de utiliate adica  doar daca este de vreun interes metoologia retlelor neuronle si pentru preocuparile tale  si ca sa intelegi mai sigur iti trimit si asta: https://www.datacamp.com/tutorial/neural-network-models-r.

PS In maxim 10 zile cred ca-l contactez pe cel caruia doresc sa-i supun atentiei lucrarea ta.
Te salut si spor la treburile pe care le intreprinzi.
A.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Noiembrie 22, 2022, 05:28:53 PM
PPS: Poat te uiti si la asta ca sa vezi ce poate dl S.Ciortan: https://www.gup.ugal.ro/ugaljournals/index.php/mtd/article/view/2613
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Noiembrie 23, 2022, 09:24:01 PM
Citat din: atanasu din Noiembrie 22, 2022, 05:28:53 PM
PPS: Poat te uiti si la asta ca sa vezi ce poate dl S.Ciortan: https://www.gup.ugal.ro/ugaljournals/index.php/mtd/article/view/2613
Multumesc pentru aceste mesaje, si iti urez spor la toate !
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Decembrie 07, 2022, 09:22:05 AM
I-am trimis colgului cecetator ae a fost de aord sa-i trimit urmatorul text :

Asadar trimit ce am spus ca voi trimite spre analiza si interesul dvs daca acest interes va fi, autorul avand mai multe scrise despre Similitudinea sistemelor micro si marocosmice :

1) "Rezumat
Aceasta lucrare este o introducere in dezvoltarea unui  instrument de studiu, in vederea extinderii orizontului de cunoastere a universului, prin stabilirea unor relatii de asemanare dintre microcosmos si macrocosmos, privind modurile de organizare ale materiei in cele doua niveluri micro si macro cosmice, tinand seama de relatiile de interactiune ale particulelor, respectiv ale corpurilor, existente intr-un anumit spatiu. Daca ne referim la forma de organizare a materiei, observam ca la nivel microcosmic, materia se prezinta sub forma granulara, discreta, precum ; electroni, nucleoni, mezoni si alte particule, in timp ce la nivel macrocosmic materia se prezinta sub forma de sateliti, planete, stele, nebuloase etc.
Atat in microcosmos cat si in macrocosmos materia este organizata in sisteme de particule sau de corpuri ceresti, ce sunt caracterizate de o miscare periodica. Cu alte cuvinte, sistemele cosmice de orice marime ar fi, sunt niste oscilatori armonici naturali, aflati in permanenta stare de echilibru energetic fata de mediul inconjurator. Orice abatere de la acest echilibru, conduce la manifestari de absorbtie, sau emisie de energie din partea sistemelor respective, pana la reechilibrarea energetica a acestora, cu mediul inconjurator.
Daca in microcosmos aceste schimburi energetice pot fi observate in laborator in timpi reali, in macro cosmos evenimentele se produc in mii sau milioane de ani, devenind imposibil de studiat in ansamblul lor. Desi natura campurilor care interactioneaza in microcosmos este diferita de cea a campurilor macrocosmice, respectiv campul electromagnetic si cel gravitational, au totusi o caracteristica comuna, aceia de a fi liantul materiei organizate in sisteme armonice, avand o raza de actiune nelimitata, a carei intensitate este in scadere cu patratul distantei, asigurand conditiile organizarii particulelor sau corpurilor in sisteme.
In microcosmos, cel mai simplu si raspandit element este hidrogenul, fapt ce il recomanda ca un sistem armonic natural ce poate fi considerat drept etalon al acestui nivel cosmic.
In macrocosmos singurul sistem cunoscut foarte bine este sistemul Solar, fapt pentru care in studiul ce urmeaza vom lua in calcul parametrii acestuia (mase, viteze, orbite), cat si sistemele de sateliti ai planetelor respective.
Cel mai simplu sistem armonic , presupune existenta unei mase centrale drept suport (M) de care este legata printr-un camp, o masa mult mai mica (m) care oscileaza in jurul pozitiei de echilibru. In cazul sistemelor naturale, masa suport este numita nucleu, iar legatura elastica intre cele doua mase este asigurata de campul de interactiune dintre ele.
Forta de atractie sau de respingere dintre corpuri nu reprezinta decat tendinta celor doua corpuri de a ocupa pozitia relativa (distanta) corespunzatoare starii energetice in care se afla.
La sistemele atomice legatura elastica este asigurata de campul electrostatic dintre nucleu si electron, pe cand in macrocosmos legatura elastica este data de campul gravitational al corpului ceresc (stea sau planeta) in jurul caruia orbiteaza o planeta sau un satelit, dupa caz. Deci studiul acesta va fi dezvoltat pe aceste considerente generale."

CAPITOLUL 1
DETERMINAREA CONSTANTEI DE INTERACTIUNE MICROCOSMICA

Stim ca orice sistem micro sau macrocosmic reprezinta o forma de organizare amateriei, care consta in sisteme de oscilatori microcosmici numiti atomi, sau oscilatori macrocosmici numiti galaxii, sisteme solare sau planetare, dupa caz. Stim ca cel mai simplu sistem natural consta din doua particule legate intre ele printr-un camp care asigura o forta cvasielastica. Totdeauna sunt cel putin doua particule perechi din care una joaca rolul de nucleu (M) fiind de cca 103 ori mai mare decat cealalta, care este particula orbitala (m). Ambele particule sunt legate intre ele printr-o forta elastica fiind exprimata prin constanta de interactiune (k).
Dupa cum stim, fortele de atractie intre particule, sunt exprimate prin relatia lui Coulomb in microcosmos si prin relatia lui Newton in macrocosmos.
Masa si sarcina sunt doua moduri diferite de manifestare a aceleiasi particule, in doua medii diferite dar suprapuse in acelasi spatiu. Cate tipuri de interactiuni sunt, tot atatea medii de interactiuni exista, medii care se regasesc toate suprapuse in acelasi spatiu fizic. Astfel o particula cu o structura interna compusa precum protonul, va contine in
interiorul lui fortele tari, in afara lui fortele electromagnetice, apoi fortele slabe, apoi fortele masice, si fiecare forta imprima un anumit caracter particulei. Noi traind in spatiul gravitational percepem toate aceste caracteristici ale fiecarui tip de mediu, ca si cum straturile celorlalte medii ar fi transparente.
Privind astfel lucrurile, sarcina reprezinta proprietatea prin care particulele pot forma o structura stabila precum atomul, structura apartinand mediului electromagnetic, iar masa este o alta caracteristica prin care aceleasi particule se manifesta in spatiul gravitational,
permitand formarea de structuri stabile precum corpurile si mai apoi sistemele cosmice.
Intrebarea este, daca pot exprima sarcina electrica in functie de masa; desi sunt doua proprietati ale aceleiasi particule apartinand la doua medii diferite, putem face o legatura intre ele si anume; raportul intre sarcina si masa ne da densitatea de sarcina a particulei, adica un electron de exemplu cu sarcina "e" se va comporta la fel in spatiul electromagnetic, cu o particula care are masa electronului "m" in spatiul masic daca acest spatiu ar fi caracterizat de o constanta de interactiune "ka", diferita si mult mai mare decat constanta gravitationala "K". Cu alte cuvinte imi creez imaginar un spatiu virtual in care electronul ar avea doar masa. Acest exercitiu de imaginatie imi serveste sa inteleg ce asemanari pot exista intre structuri de particule (atomi), si sistemele macro cosmice.
Conform relatiilor lui Coulomb (1.1) pentru atom, cum si a relatiei lui Newton (1.2) pentru
macrocosmos putem afla fortele de interactiune ale particulelor si respectiv ale corpurilor care fac parte dintr-un sistem armonic natural.
etc, etc;

si Bibliografia:

2) BIBLIOGRAFIE

1 Max Born -Fizica atomica
2 Ion Dima - Dictionar de fizica
3 T. Martin, A. Fingherman- Elemente de fizica nucleara si termonucleara
4 Victor Nadolski – Asteroizi si comete
5 D. Andreescu- Dictionar de astronautica.
6 Emanuel Vasiliu-Electronul corpuscul sau unda?
7 Sistemul Solar-Wikipedia
8 Evolutia sistemului Solar-Wikipedia
9. http://www.extremetech.com/extreme/193710-birth-of-a-solar-system-the-first-ever-high-
resolution-image-of-planet-formation

3) Linkuri pe care vi le recomand deocamdata si care poate ca va capteaza atentia::

Ce parere aveti despre relatia ce urmeaza in acest link:
https://drive.google.com/file/d/1Kl2BmrXd_s--3WtUdDCg2zSgnNN7ixoO/view
si  : https://drive.google.com/file/d/13JWVyJRD6t3UjdLycGF0Om-nth3f45IZ/view
dar si
https://drive.google.com/file/d/1OeTu4bV8LPxfVpt6gC2IKz8yQwo45Ioh/view


Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Decembrie 07, 2022, 09:46:51 AM
Nu am reusit sa o trimit.E-mailul corespondentului pare sa nu mai functioneze mai incerc dupa amiaza.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Decembrie 07, 2022, 10:14:39 AM
Virgil,
Era la yahoo-ul meu problema dar am reusit sa trimit textul prezentat mai sus. Te anunt cand o sa-mi aspunda acel domn.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Decembrie 07, 2022, 10:29:50 AM
Citat din: atanasu din Decembrie 07, 2022, 10:14:39 AM
Virgil,
Era la yahoo-ul meu problema dar am reusit sa trimit textul prezentat mai sus. Te anunt cand o sa-mi aspunda acel domn.
Multumesc pentru incercarea ta !
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Decembrie 07, 2022, 04:30:46 PM
Dl.  fizician a primit textul si mi- a spus ca- l va citi vineri-sambata asa ca sper ca pana luni sa am o reactie stiintifica
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Decembrie 07, 2022, 08:32:13 PM
Citat din: atanasu din Decembrie 07, 2022, 04:30:46 PM
Dl.  fizician a primit textul si mi- a spus ca- l va citi vineri-sambata asa ca sper ca pana luni sa am o reactie stiintifica
In doua zile doar il frunzareste, ce am gandit in 40 de ani ca sa pun cap la cap fiecare relatie in ordinea cronologica tinand cont de stabilirea relatiilor anterioare ca sa aiba noima intreaga lucrare, nu se poate intelege in cateva ore. Dar poate o sa-l atraga ideia, si o sa zaboveasca mai mult.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Decembrie 08, 2022, 12:10:06 AM
Draga Virgil, dar nu i-am trimis inca cartea ta ci acea introducere si inceputul primului capitol care este intr-un fel tot o continuare a introduceii si ele trei linkuri care nu sunt prea lungi si cum ti-am spus doar ca sa-l atraga si ventual sa-sa doreasa intreaga lucrare  Si poate va intelge mai mult decat inteleg eu la o rasfoire  iar din ultimul link afla si cum te numesti si poate ca deja o fi auzit de tine caci este iscalit acel text foate recent  ref  Constanta gravitationala:
Autor,
Ing. Ioan Virgil,
11.13.2022;

O sa vedem ce se intampla si nu mai fa presupuneri iar eu oricum am facut maximul posibil si desigur ca te tin in continuare la curent.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Decembrie 08, 2022, 10:04:04 AM
Citat din: atanasu din Decembrie 08, 2022, 12:10:06 AM
Draga Virgil, dar nu i-am trimis inca cartea ta ci acea introducere si inceputul primului capitol care este intr-un fel tot o continuare a introduceii si ele trei linkuri care nu sunt prea lungi si cum ti-am spus doar ca sa-l atraga si ventual sa-sa doreasa intreaga lucrare  Si poate va intelge mai mult decat inteleg eu la o rasfoire  iar din ultimul link afla si cum te numesti si poate ca deja o fi auzit de tine caci este iscalit acel text foate recent  ref  Constanta gravitationala:
Autor,
Ing. Ioan Virgil,
11.13.2022;

O sa vedem ce se intampla si nu mai fa presupuneri iar eu oricum am facut maximul posibil si desigur ca te tin in continuare la curent.
Desigur, ramane de vazut.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Decembrie 09, 2022, 05:54:26 PM
Dl Virgil
Vreau sa iti aduc la cunostinta cateva informatii pe care le-am aflat acum. Cei de la Linkedin m-au anuntat ca Dl Ioan Iovit Popescu a aderat la forumul lor. Eu doar am rasfoit candva demult pe la ei. Acum nici nu mai stiu unde gasesc pagina de discutii. Dar ca dl Popescu este totusi un fizician cu greutate si academician, adica este o persoana foarte competenta, care ar putea sa examineze lucrarea dumitale. Pe de alta parte, numai ieri rasfoind, am gasit site-ul acela cu teoria lui Mikio Kaku, pe care astazi nu l-am mai gasit. Acolo am vazut intrun tabel sunt date densitatile materiei intunecate. Si intradevar acolo apare densitatea de 1023 Kg/m3. Adica o densitate la fel ca aceea gasita de dumneata. Se dau densitatile masice ale materiei intunecate, pe mai multe sisteme, tot asa ca in teoria dumitale. Rasfoind lucrarea dumitale, am gasit formula pentru constanta gravitationala, scrisa de dumneata ca raport intre patratul frecventei proprii sistemului si densitatea masica a vidului (G=niu2/ro). In sistemul bidimensional densitatea masei este tot frecventa la patrat (ro=f2). Asta inseamna ca  G-ul, chiar in relatia dumitale se vede ca este adimensional. Ceeace dumneata nu poti sa admiti. Dar formulele asa spun. Fiindca masa ramane aceeasi si in sistemul dumitale, fiindca nu ai echivalat-o cu nimic. Mie imi pare rau sa constat ca nu prea tii cont de ce spun formulele. Trebuie sa iei la verificat formula Lui G  a dumitale, sa vezi daca nu cumva s-a strecurat vreo gresala.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Decembrie 09, 2022, 07:02:44 PM
Multumesc pentru aceasta informatie;
"Pe de alta parte, numai ieri rasfoind, am gasit site-ul acela cu teoria lui Mikio Kaku, pe care astazi nu l-am mai gasit. Acolo am vazut intrun tabel sunt date densitatile materiei intunecate. Si intradevar acolo apare densitatea de 10^23 Kg/m3. Adica o densitate la fel ca aceea gasita de dumneata. Se dau densitatile masice ale materiei intunecate, pe mai multe sisteme, tot asa ca in teoria dumitale. Rasfoind lucrarea dumitale, am gasit formula pentru constanta gravitationala, scrisa de dumneata ca raport intre patratul frecventei proprii sistemului si densitatea masica a vidului (G=niu2/ro)."
Cat priveste incercarea dvs de a inlocui masa cu altceva, eu imi sustin punctul de vedere ca masa este o notiune fizica fundamentala, la fel ca spatiul si timpul, si ca nici o alta marime nu le poate inlocui.
Copiez aici un raspuns dat pe forumul de cercetare despre ce inseamna masa;
"In doua cuvinte energia este un atribut al unei entitati materiale. De exemplu un vartej de apa, inseamna o entitate nascuta din materie (apa oceanului care este un mediu continuu) cu ajutorul energiei (rasucirea apei in jurul unei axe). De ce crezi ca materia inseamna energie ? Materia este doar pusa in valoare de energie. Ce este materia? materia este doar o categorie fizica distincta fata de energia ei. Putem descoperi proprietatile materiei dar niciodata nu vom sti in ce consta materia ."
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Decembrie 09, 2022, 07:47:42 PM
De  la Aristotel citire existentele sunt doar in materie si forma dar de la mine citire materia si forma sunt cele doua fete ale foii de hartie needutibile una din  cealalta dar obligate sa existe numai impreuna, adica materie neformatata nu exista si cred ca energia este ce care formateaza materia. Adica  un fel de suflet al formei si desigur ca trebuie sa vedem unde punem infomatia care eu spun ca este haina  matematica a formei.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Decembrie 09, 2022, 08:07:18 PM
Citat din: atanasu din Decembrie 09, 2022, 07:47:42 PM
De  la Aristotel citire existentele sunt doar in materie si forma dar de la mine citire materia si forma sunt cele doua fete ale foii de hartie needutibile una din  cealalta dar obligate sa existe numai impreuna, adica materie neformatata nu exista si cred ca energia este ce care formateaza materia. Adica  un fel de suflet al formei si desigur ca trebuie sa vedem unde punem informatia care eu spun ca este haina  matematica a formei.
Am sa citez iar raspunsul dat in forumul de cercetare;
"Apropo de intrebarea din ce este alcatuit electronul si pozitronul, trebuie sa recunosc ca nu stiu din ce este alcatuit, doar pot sa presupun ca asa cum planetele sunt alcatuite din atomi, si electronii sunt alcatuiti din sisteme submicrocosmice sau chiar hipocosmice. Adica particulele sau corpurile unui nivel cosmic sunt alcatuite din sistemele nivelului cosmic inferior, despre care fizica nici nu a visat ca ar exista. Macar cu atat ma mandresc si eu.
In ce consta antiparticulele? simplist vorbind daca tot am asemanat o particula cu un vartej, aunci antiparticula este tot un vartej care se roteste in partea opusa, astfel incat insumate cele doua vartejuri au ca rezultat disparitia amandorura in masa spatiului material din care s-au format, eliminand doua cuante de energie care se vor propaga prin masa mediului respectiv numit spatiul electromagnetic."
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Decembrie 10, 2022, 09:12:37 AM
Dl Virgil
Citat"Apropo de intrebarea din ce este alcatuit electronul si pozitronul
Eu am inteles ca atat electronul cat si pozitronul, sunt fotoni gama, de mare energie, foarte puternic concentrati, la presiuni cosmice gigantice. Si sunt compusi din circulatiile de foarte mare intensitate ale campurilor electric si magnetic. Dar circulatiile acelea intense ale campurilor electric si magnetic, care ar fi purtatorii acceleratiilor, ar fi provenit din hiperspatiu sau spatiul hiperbolic. In spatiul hiperbolic, care materializeaza infinitul, sunt numai viteze hiper luminice. Iar universul de substanta ar fi doar o ancora in spatiul hiperbolic, ancora in care toate vitezele sunt subluminice. Dupa cum mi-a argumentat mie un domn profesor, in hiperspatiu, viteza luminii este echivalenta cu repausul (v=0).
CitatCat priveste incercarea dvs de a inlocui masa cu altceva, eu imi sustin punctul de vedere ca masa este o notiune fizica fundamentala, la fel ca spatiul si timpul, si ca nici o alta marime nu le poate inlocui
Eu am inteles ca masa, ca si toate marimile fizice, este o masura a miscarii si poate fi definita ca relatie simpla intre spatiu si timp. Unde ai vazut dumneata ca masa ar fi inlocuita, sau cum spui dumneata echivalata, cu altceva? Cu ce altceva este echivalata, sau inlocuita, masa?
Eu am inteles ca masa este o forma de existenta potentiala a energiei in univers. Fiindca densitatea de volum a masei ar fi data de patratul inductiei magnetice B2. Si chiar dumneata ai dat undeva o relatie a energiei campului magnetic.
CitatIn ce consta antiparticulele?
Eu am inteles ca in cazul antiparticulelor, sensul campului electric este invers decat in cazul particulei. Asta ar face ca in cazul intalnirii particulei cu antiparticula, sa apara un impuls electric de inductie, care accelereaza fotonii nascuti din anihilare, in sensuri opuse. Fiindca doar asta face forta electromagnetica. Separa sarcinile de semne contrare. Energia se spune ca este si atribut al campurilor, nu numai al structurilor dinamice, care doar astea se considera ca ar fi materie. Ceeace nu are masa si este inponderabil se chiama ca nu este materie.

Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Decembrie 10, 2022, 09:17:45 AM
Atanasu
Aristotel nu avea habar de relatia functie-structura-forma. Orice existenta indeplineste o functie. Functia este asigurata de structura. Iar structura este ascunsa in forma.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Decembrie 10, 2022, 10:00:42 AM
Imi starnesti greata nu cu ce scrii sau cu ce sustii adica dl Ioan cu perpetuumul sau  mobile nu mi-o trezste dar ipocrizia ta efectiv gretoasa specifica tie ca individ este  specifica in opinia mea suboamenilor si am mai scris ca eu nu mai iteractionez cu indivizii care imi fac scarba si mai sunt destui si pe aici si pe aiurea dar asta nu inseamna ca nu citesc orice se scrie pe acest forum chiar daca unele doar in diagonala.
Asadar sper sa fi ultima oara cand fara sa te mai numesc in mod evident, totusi fortat,  iti raspund.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Decembrie 10, 2022, 07:55:49 PM
Stimate dle Virgil,
Colegul cercetator stiintific mi-a transmis niste observatii dar care se pare ca le face doar referitor la Introducerea pe care i-am  trimis- o in  textul postat aici spre stiinta ta,  in 7 decmbrie(#138), notand-o cu  1) dar nu stiu daca a avut in vedee si inceputul primului capitol si  nu cred ca se refera si la linkurile indicate la pozitia 3) .
Trimit textul dsale si spune-mi ce crezi la ce  din ce i-am trmis se refera si ce parere ai despre ce spune el. Dupa ce discutam noi, o sa vad cum procedez in continuare.  De acord?

"Stimate Domnule xxxx  (el nu-mi spune Atanasu)

La rezumatul 1, observațiile sunt:
-este adevărată tendința spre echilibru a sistemelor, dar caracteristica comună principală a celor doup sisteme comparate: al atomului de H și al sistemului solar, este echilibrul dinamic, adică rotația pe orbite de rază cvasi-constantă pe durate de timp relativ mici, și mai puțin oscilația pe traiectorie, (care există la electronii atomici dar prea puțin la planetele sistemului solar. Dacă există cazuri de oscilație a unor corpuri cerești similară oscilației masei unui oscilator armonic, acestea trebuie indicate prin trimitere la referințe bibliografice pertinente. Mișcarea periodică de rotație a unei mase mai  mici în jurul uneia mai mari nu trebuie confundată și deci nici asimilată mișcării unui oscilator armonic, aceasta din urmă fiind una liniară și nu rotațională.
În ceea ce privește emisia de unde, la corpurile masice masive, tip black hole, ambele mișcări pot genera unde gravitaționale, dar de fapt tot rotația unui cuplu de astfel de stele în jurul centrului de masă comun explică emisia de unde gravitaționale.
Astfel de sisteme rotaționale sunt mai degrabă sisteme periodice decât sisteme armonice, și forța electrică sau gravitațională ce dă atracția care compensează forța centrifugă de inerție nu este o forță elastică, deoarece aceasta crește cu distanța, conform legii Fe = kx, în timp ce forța electrică și cea gravitațională scade exponențial cu distanța, deci câmpul nu generează forță cvasi-elastică (excepție făcând o ipotetică forță tare nucleară, considerată aca existentă între cuarci- de către modelul standard al particulelor elementare, dar care se explică mai natural printr-un model sacoșă de interacție între cuarci).
-Deci forțele gravitaționale și electrostatice sau magnetice nu pot explica singure stabilitatea sistemelor numite de dvs. sisteme armonice, ca în cazul oscilației masei unui oscilator armonic,  fiind vorba de fapt de un echilibru dinamic între forța electrică sau gravitațională (atractivă) și forța centrifugă de inerție (pseudo-repulsivă).
Cât despre exprimarea sarcinii electrice prin masă - nu este posibil la mici o particulă, fiind caracteristici care nu depind una de alta (aproape orice particulă elementară poate avea o variantă încărcată electric dar cu aceeași valoare ca a electronului). În schimb, în așa-numita exprimare electrogravitică, forța gravitațională poate fi asimilată cu o forță electrostatică prin atribuirea fiecărei mase -în mod convențional, a unei sarcini electrogravitice dependentă de valoarea masei. Această exprimare e însă doar convențională, fiind folosită pentru a exprima unitar interacția electrică și interacția gravitațională.
Din punctul mei de vedere, abordarea Dvs. trebuie regândită deci, pe baza diferențelor anterior menționate. De asemenea, trebuie evidențiată utilitatea sau particularitatea rezultată din abordarea filosofică sau teoretică rezultată,
Sper că observațiile vă vor fi de folos,

Cu stimă și urări de bine,"
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Decembrie 11, 2022, 11:11:17 AM
Citat din: atanasu din Decembrie 10, 2022, 07:55:49 PM
Stimate dle Virgil,
Colegul cercetator stiintific mi-a transmis niste observatii dar care se pare ca le face doar referitor la Introducerea pe care i-am  trimis- o in  textul postat aici spre stiinta ta,  in 7 decmbrie(#138), notand-o cu  1) dar nu stiu daca a avut in vedee si inceputul primului capitol si  nu cred ca se refera si la linkurile indicate la pozitia 3) .
Trimit textul dsale si spune-mi ce crezi la ce  din ce i-am trmis se refera si ce parere ai despre ce spune el. Dupa ce discutam noi, o sa vad cum procedez in continuare.  De acord?

"Stimate Domnule xxxx  (el nu-mi spune Atanasu)

La rezumatul 1, observațiile sunt:
-este adevărată tendința spre echilibru a sistemelor, dar caracteristica comună principală a celor doup sisteme comparate: al atomului de H și al sistemului solar, este echilibrul dinamic, adică rotația pe orbite de rază cvasi-constantă pe durate de timp relativ mici, și mai puțin oscilația pe traiectorie, (care există la electronii atomici dar prea puțin la planetele sistemului solar. Dacă există cazuri de oscilație a unor corpuri cerești similară oscilației masei unui oscilator armonic, acestea trebuie indicate prin trimitere la referințe bibliografice pertinente. Mișcarea periodică de rotație a unei mase mai  mici în jurul uneia mai mari nu trebuie confundată și deci nici asimilată mișcării unui oscilator armonic, aceasta din urmă fiind una liniară și nu rotațională.

Virgil a raspuns;
Trebuie sa amintesc ca fiecare corp ceresc parcurge o traiectorie eliptica si nu circulara, motiv pentru care are loc o miscare periodica de apropiere si departare de nucleul sistemului,. Tocmai aceasta miscare periodica in care raza orbitei se modifica si nu este o constanta, confera sistemului un caracter de oscilator armonic, pentru ca are loc o transformare periodica a unei cantitati de energie cinetica in energie potentiala si invers, iar campul central tine locul unei forte cvasi-elastice, si am spus "cvasi" pentru ca acea forta elastica nu este proportionala cu alungirea, ci scade cu patratul distantei conform legii lui Newton sau a lui Coulomb.


În ceea ce privește emisia de unde, la corpurile masice masive, tip black hole, ambele mișcări pot genera unde gravitaționale, dar de fapt tot rotația unui cuplu de astfel de stele în jurul centrului de masă comun explică emisia de unde gravitaționale.

Virgil a raspuns;
Emisia de unde gravitationale se face de catre un corp ceresc sau de catre un sistem cosmic atunci cand acesta isi modifica starea energetica. Ori starea energetica a unui sistem se modifica atunci cand apare un dezechilibru energetic prin intermediul unor cauze externe precum interactiunea cu alte unde gravitationale, sau forte care scot sistemul din starea initiala.


Astfel de sisteme rotaționale sunt mai degrabă sisteme periodice decât sisteme armonice, și forța electrică sau gravitațională ce dă atracția care compensează forța centrifugă de inerție nu este o forță elastică, deoarece aceasta crește cu distanța, conform legii Fe = kx, în timp ce forța electrică și cea gravitațională scade exponențial cu distanța, deci câmpul nu generează forță cvasi-elastică (excepție făcând o ipotetică forță tare nucleară, considerată aca existentă între cuarci- de către modelul standard al particulelor elementare, dar care se explică mai natural printr-un model sacoșă de interacție între cuarci).
-Deci forțele gravitaționale și electrostatice sau magnetice nu pot explica singure stabilitatea sistemelor numite de dvs. sisteme armonice, ca în cazul oscilației masei unui oscilator armonic,  fiind vorba de fapt de un echilibru dinamic între forța electrică sau gravitațională (atractivă) și forța centrifugă de inerție (pseudo-repulsivă).

Virgil a scris;
Caracterul armonic al sistemelor gravitationale nu rezulta din egalitatea fortelor de atractie cu fortele de respingere centrifuge, care de fapt nici nu exista in realitate, ci din caracterul pulsator al campului gravitational adica al spatiului patru-dimensional deformat a lui Einstein. Un corp ceresc poate fi atras sau respins in functie de pozitia pe care o ocupa in sistem, cat si de energia cinetica pe care o are. Toate corpurile de pe suprafata pamantului sunt atrase pentru ca pozitia pe care o ocupa nu corespunde cu starea energetica a lor. Nu trebuie confundata forta centrifuga ce apare la rotirea unui corp legat cu o sfoara, cu miscarea unui corp ceresc intr-un spatiu curb gravitational. Desigur pentru calculul orbitelor din punct de vedere dinamic legea lui Keppler si a lui Newton sunt perfect aplicabile, dar din punct de vedere fenomenologic trebuie tinut seama de TRG a lui Einstein.


Cât despre exprimarea sarcinii electrice prin masă - nu este posibil la nici o particulă, fiind caracteristici care nu depind una de alta (aproape orice particulă elementară poate avea o variantă încărcată electric dar cu aceeași valoare ca a electronului).

Virgil a raspuns;
Sarcina electrica nu este exprimata prin masa statica ci printr-o masa dinamica care inseamna produsul dintre masa si viteza luminii, adica sarcina electrica este echivalenta cu un impuls.


În schimb, în așa-numita exprimare electrogravitică, forța gravitațională poate fi asimilată cu o forță electrostatică prin atribuirea fiecărei mase -în mod convențional, a unei sarcini electrogravitice dependentă de valoarea masei. Această exprimare e însă doar convențională, fiind folosită pentru a exprima unitar interacția electrică și interacția gravitațională.
Din punctul mei de vedere, abordarea Dvs. trebuie regândită deci, pe baza diferențelor anterior menționate. De asemenea, trebuie evidențiată utilitatea sau particularitatea rezultată din abordarea filosofică sau teoretică rezultată,
Sper că observațiile vă vor fi de folos,


Cu stimă și urări de bine,"

Multumesc d-lui profesor pentru aceste observatii cu rugamintea de a parcurge mai mult din lucrarea mea care sper va aduce si alte lamuriri.
Cu respect,


Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Decembrie 11, 2022, 12:23:16 PM
Dl Virgil
Presupun ca esti foarte dezamagit de raspunsul primit de la cercetatorul agatat cu o abila strategie de enciclopedicus. Si eu am patit-o de cateva ori cu specialistii cercetatori, cand le-am cerut parerea competenta asupra unor articole, care credeam eu ca sunt de cercetare originala. Unii m-au flituit, dar cei mai multi nu mi-au raspuns. Trebuie sa recunosc ca observatiile facute de dl fizician, cam seamana cu observatiile facute de mine. Presupun ca asta l-a stresat pe enciclopedicus, de si-a descarcat angoasa in postarea dumnealui. Eu am inteles ca d-nii specialisti, cercetatori sunt foarte puternic legati de sistemul teoretic oficial si deci sunt foarte bine fixati in dogmele sistemului. De aceea dumnealor nu au nici-o  flexibilitate, nicio permeabilitate fata de orice idee autohtona, noua si originala, prin care se incearca o explorare dincolo de limitele sistemului teoretic oficial. Daca astfel de idei nu vin din occident nu sunt luate in considerare, nu se uita nimeni la ele si sunt interzise la publicare. Adica se practica o cenzura, cu toata libertatea de exprimare declamata.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Decembrie 11, 2022, 07:12:27 PM
Virgil,  de ce se baga acest cetatean  unde nu-i fierbe oala ? Poti sa-l ignori si daca nu spune-mi si ma retrag imediat.
Pentru tine:  cred ca ai inteles ca eu nu am nici-un cuvant care sa-mi apartina, sunt doar ale tale si ale celui la care am apelat care pare ca imi raspunde mie desi de fapt raspunde textului trimis de mine adica tie.
Nu inteleg daca ce spune corespondentul  contrazice ce spui tu sau nu inteles el ce spui ? sau e zice el este conform fizicii clasie si ce spui tu nu ar fi? De fapt in ce consta diferntele intre ce spui tu si ce spune el? Pana nu intleg astea nu pot continua cu el

Nu ai spus daca din raspunsul lui rezulta ca a citit si linkurile trimise de mine la pct 3) adica daca se refera si la cele sustinute acolo de tine?
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Decembrie 11, 2022, 08:19:20 PM
Citat din: atanasu din Decembrie 11, 2022, 07:12:27 PM
Virgil,  de ce se baga acest cetatean  unde nu-i fierbe oala ? Poti sa-l ignori si daca nu spune-mi si ma retrag imediat.
Pentru tine:  cred ca ai inteles ca eu nu am nici-un cuvant care sa-mi apartina, sunt doar ale tale si ale celui la care am apelat care pare ca imi raspunde mie desi de fapt raspunde textului trimis de mine adica tie.
Nu inteleg daca ce spune corespondentul  contrazice ce spui tu sau nu inteles el ce spui ? sau e zice el este conform fizicii clasie si ce spui tu nu ar fi? De fapt in ce consta diferntele intre ce spui tu si ce spune el? Pana nu intleg astea nu pot continua cu el

Nu ai spus daca din raspunsul lui rezulta ca a citit si linkurile trimise de mine la pct 3) adica daca se refera si la cele sustinute acolo de tine?
Cred ca d-lui nu a aprofundat lucrarea mea, pentru ca probabil nu i-ai trimis-o. Nu stiu exact ce lincuri i-ai trimis, dar din observatiile primite am observat ca a interpretat gresit legatura dintre sarcina si masa, intrucat sarcina la mine este echivalenta cu un impuls adica e=M,c/pi , in care M este masa protonului.
Deasemeni nu a fost de acord ca sistemele materiale eu am afirmat ca sunt sisteme armonice, ceia ce nu i se pare corect. Precis in linkul trimis nu a primit nici o explicatie despre aceasta, dar nu este nici o problema. Cred ca mai degraba ar trebui sa-i trimiti toata lucrarea si apoi vom mai vedea.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Decembrie 11, 2022, 08:48:32 PM
Virgil dar ti-am indicat  linkurile trimise   in 7 decmbrie(#138), Eu trebuie sa fiu mai atent decat cel pe are incerc sa-l ajut?Nu inteleg ce divegente sunt intre tine si dlui si daca cat de cat poti sa ma lamuresti , lamureste-ma si daca crezi ca daca ii trimit lucrarea ta integrala e mai bine atunci o voi trmite dar o sa adaug si raspunsul tu anterior si punctual la cele scrise de dlui? :)
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Decembrie 12, 2022, 08:28:22 AM
Desigur, asa mi se pare corect. Eu voi sta la dispozitie cu eventuale raspunsuri pentru clarificare.
Multumesc !
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Decembrie 12, 2022, 08:38:28 AM
Dl Virgil
Parerea mea este ca nu trebuie sa ai nicio asteptare de la specialistii nostri cercetatori. Sfatul meu este ca, daca dumneata esti sigur pe rationamentele si pe formulele dumitale, poti foarte bine sa publici lucrarea dumitale, pe cont propriu, fara nicio opinie de la specialisti, la o editura independenta, cum ar fi editura-Etnos- din Brasov. Parerea mea este ca enciclopedicus a venit cu manevrele astea iluzorii, doar ca sa fie si dumnealui bagat in seama, sa aiba si dumnealui de conversat cu cineva pe net. Fiindca altfel nu se uita nimeni la postarile dumnealui. Vrea sa faca poza de nu stiu ce mare savant, care zice ca ar fi fost olimpic la fizica la tineretea petrecuta de mult si trecuta in metafizica melancoliei.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Decembrie 12, 2022, 06:40:23 PM
Citat din: atanasu din Decembrie 11, 2022, 08:48:32 PM
Virgil dar ti-am indicat  linkurile trimise   in 7 decmbrie(#138), Eu trebuie sa fiu mai atent decat cel pe are incerc sa-l ajut?Nu inteleg ce divegente sunt intre tine si dlui si daca cat de cat poti sa ma lamuresti , lamureste-ma si daca crezi ca daca ii trimit lucrarea ta integrala e mai bine atunci o voi trmite dar o sa adaug si raspunsul tu anterior si punctual la cele scrise de dlui? :)
Da, am revazut linkul trimis, si l-am recitit. Era vorba doar de un exercitiu ded imaginatie pentru a face o introducere in acest studiu dupa cum se vede si aici;
"Intrebarea este, daca pot exprima sarcina electrica in functie de masa; desi sunt doua proprietati ale aceleiasi particule apartinand la doua medii diferite, putem face o legatura intre ele si anume; raportul intre sarcina si masa ne da densitatea de sarcina a particulei, adica un electron de exemplu cu sarcina "e" se va comporta la fel in spatiul electromagnetic, cu o particula care are masa electronului "m" in spatiul masic daca acest spatiu ar fi caracterizat de o constanta de interactiune "ka", diferita si mult mai mare decat constanta gravitationala "K". Cu alte cuvinte imi creez imaginar un spatiu virtual in care electronul ar avea doar masa. Acest exercitiu de imaginatie imi serveste sa inteleg ce asemanari pot exista intre structuri de particule (atomi), si sistemele macro cosmice"
Poate i s-a parut bizar faptul ca fac o astfel de discutie, asa ca imi insusesc observatia d-lui, asa ca poti trimite intreaga lucrare fara probleme.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Decembrie 12, 2022, 11:41:08 PM
Virgil,
Ii trimit interloutorului tau,  cum doresti, lucrarea, ultima varianta trimisa de curand de tine, dar prefatata de raspunsul tau la observatiile lui si scurtul meu comntariu. Desigur ca postez si aici textul e-mailului p car i-l trimit.

PS Si daca este sa spun exact ce cred despre mine voi spune si precizez ca intradevar mai increzut decat sunt nici nu pot sa fiu:
a) Merit doua premii Nobel pentru Calea a treia alaturi de eonomistii filozofi care o vor dezvolta si pentru Speciati alaturi de cei care o vor transforma din ipoteza in teorie si 
b) Premiul echivalnt cu Nobelul care se da cu alt nume in Matematici respectiv pentru sustinera demonstratiei lui Legendre si a celor date de mine pentru al cinilea postulat euclidean
Insa acum vine si modestia: Certitudinea este doar pentru Calea a treia celelalte doua putand ramane doar niste sperante deosebit de spectaculoase dar totusi doar niste sperante invartindu-se in jurul unui Nobel. :)




Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Decembrie 13, 2022, 11:38:57 AM
Citat din: atanasu din Decembrie 12, 2022, 11:41:08 PM
Virgil,
Ii trimit interloutorului tau,  cum doresti, lucrarea, ultima varianta trimisa de curand de tine, dar prefatata de raspunsul tau la observatiile lui si scurtul meu comntariu. Desigur ca postez si aici textul e-mailului p car i-l trimit.

PS Si daca este sa spun exact ce cred despre mine voi spune si precizez ca intradevar mai increzut decat sunt nici nu pot sa fiu:
a) Merit doua premii Nobel pentru Calea a treia alaturi de eonomistii filozofi care o vor dezvolta si pentru Speciati alaturi de cei care o vor transforma din ipoteza in teorie si 
b) Premiul echivalnt cu Nobelul care se da cu alt nume in Matematici respectiv pentru sustinera demonstratiei lui Legendre si a celor date de mine pentru al cinilea postulat euclidean
Insa acum vine si modestia: Certitudinea este doar pentru Calea a treia celelalte doua putand ramane doar niste sperante deosebit de spectaculoase dar totusi doar niste sperante invartindu-se in jurul unui Nobel. :)
Imi place ca esti modest :) si te multumesti doar cu un premiu Nobel. In ce priveste a treia cale marturisesc ca nu am citit cu atentie intrucat nu m-a atras acest subiect, pentru ca intotdeauna vor exista comunitati de oameni, ca sa nu spun societati sau state care isi vor alege calea batatorita pe care au primit-o de la stramosi. Modul de organizare a unei societati se aseamana mult cu religia ei, astfel in functie de nivelul de adaptare sau modernizare a perceptelor religioase, se vor face si progrese sociale, astfel intre capitalism si socialism sunt multe alte forme de organizare hibride care tin de nivelul de cultura, religie, obiceiuri, cat si de nivelul de educatie al celor care se afla in fruntea societatii. Cum problemele ridicate sunt foarte complexe, nu am staruit asupra acestei teme de altfel interesanta, dar pentru cine este pasionat de ea. Cum vad ca abordezi cu egala masura fizica, geometria, filozofia, si poate si altele, ma intreb cand ai timp de toate acestea, sau mai bine zis ai timp sa le studiezi in profunzime, pentru ca timpul meu este destul de limitat desi ca pensionar ar fi trebuit sa-mi prisoseasca.
Iti mulumesc pentru colaborare, si iti urez succes la premiul ravnit. ;)
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Decembrie 13, 2022, 01:07:12 PM

Virgil,
a) Nu ravnesc( a ravni nu este egal cu a se cuveni)  in mod special la nimic mundan (ce pot si cred ca e corect sa iau, iau daca pot iau si ce nu pot- nu pot) decat la o pace cu Dumnezeu pe care l-am mai si suparat dar imi da semne de clementa si intelegere a unei firi pe care tot Dsa mi-a dat-o)
b) Calea a treia: Nu e vorba de o cale hibrida desi prin faptul ca in bazele oricarui mod de productie exista elemente comune odata ce pilonii sai dincolo de care nu mai gasim decat omul si natura adica omul si non omul adica Universul ramas daca se extrage multimea oamenilor si poftim multimea inteligentelor rationale care pot actiona asupra naturii, care elemente comune  sunt sunt trei si anume:
- resursa naturala(natura si mediul natural util omului sau din contra trebuind a fi imblanzit) ;
- forta de munca umana si a uneltelor de om create si manuite diret si/sau resurse naturale energetice;
- relatia de proprietate(comuna-sociala  sau privata-pariculara) privind resursele procesului de munca si produsul  nou creat in procesul muncii (si culesul din natura este un proces de munca daca rezultatul se poate instraina si deci schimba intre oameni)
Doua din modurile de productie cu multiple forme  hibride spcifice(termeni folositi de mine in speciatie) unde cel capitalist modern  este rezultat prin evolutia istorica naturala si cu toate grozviile dar si minunile lui si spcifice(termeni folositi de mine in speciatie),  au fost incercate cu multa orori si varsari de singe si pntu el comunist-marxistleninist cu esecul in hecatombe de cadvre care se continua azi cu asuprirea asiatica rusa si de prevazut si asiatico-africana (cea  inafara propriului teritoriu unde exista din plin in continuitate istorica  mai ales in China, Iran si Coreea de Nord)

Repartitia elementul fundamental corect sau nu, rezulta specific in fiecare din aceste trei moduri de productie, singura coretca fiind cea rezultnd in consecintele Caii a treia.

Calea a treia des dorita si tangent atinsa de marii ganditori ai lumii mai ales occidentale nu a fost inca exprimentata, azi incercandu-se "a rebours" a se pleca de la consecinta ei principala care este UBI, neintelgandu-se (cred ca de fapt nedorindu-se sa se inteleaga) prioritatea modului de productie corect introdus, fata de niste consecinte dorit si de dorit dar inaccesibile prin cai vicios-eronate ceea ce de fapt poate ca urmarste compromiterea ideii de Cale a treia advarata, inlocuindu-se cu forme hibride la care te gandesti poate si tu.

Repet: O sa-i trimit lucrrea ta interlcutorului in forma spusa si pe care ti-o voi prezenta si tie imediat ce o trimit, poate azi,poate maine
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Decembrie 13, 2022, 02:32:23 PM
Dl virgil
Mi-am adus aminte ca in constanta lui Boltzman apare intradevar sarcina electrica elementara, electronul, asa cum spui dumneata ca un impuls. Constanta lui Boltzman, constanta termodinamici este data cu precizie de relatia:
  KB=(me.c)/(2.pi2). In care me este masa electronului. Iar c este viteza luminii in vid. In ecuatiile energetice din termodinamica, constanta lui Boltzman  KB inmultita cu temperatura T da energia interna unui sistem. Wi= KB.T. Fiindca se considera ca temperatura  T ar fi legata cumva de viteza de agitatie termica a moleculelor componente ale sistemului. Sunt unii care nu admit ca dimensiunea fizica a temperaturii este viteza (Teta=v=L/T). Vorba este ca in acest produs apar doua marimi vectoriale, doua viteze, care prin inmultire dau o marime scalara.  Eu unul habar nu am cum se face inmultirea a doua marimi vectoriale. 
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Decembrie 13, 2022, 11:55:00 PM
Virgil,
Acesta este textul trimis de mine si sunt curios ce se va intampla?

Dle dr. X.Y. in cele ce urmeaza va trimit raspunsul dlui Virgil Ioan la observatiile dvs insotit de lucrarea sa la care mi-a spus ca a lucrat cca 40 de ani, cele trei linkuri trimise in continuarea introducerii lucrarii si a primului capitol, fiind doar niste extrase din lucrare cu caracter ilustrativ care sa va provoace un oarecare posibil interes pe care eu cunoscand cate ceva din profilul deosebitelor dvs preocupari de cercetare stiintifica l-am presupus a fi posibil si l-am sfatuit sa procedeze astfel.
Marturisesc ca lucrarea dlui m-a impresionat in mod deosebit chiar si numai citind tabla de materii si introducerea pe care v-am trimis-o deja si  vazand si abordarea problemei pe care si dvs ati tratat-o referitoare la sirul Titus -Bode pe care o face in capitolul 10 dar si in capitolele anterioare fundmentand aceste calcule, lucru care mi-a crescut  nivelul de incredere in lucrare, nivel care daca as fi mai sanatos si mai liber de alte preocupari si urgente din cauza sanatatii destul de dificile din acelas motiv  m-ar determina sa studiez si eu acest text foarte dens dar pe care indraznesc sa-l supun atentiei dvs si cine stie sa nu-i fac un serviciu numai dlui Virgil ci sa vina si el cu aceata lucrare in intmpinarea si a unor preocupari stiinifice ale dvs.
Asadar lucrarea este integral la linkul pe care il postez in continue urmat de raspunsul autorului la observatiile pe care ati avut bunavointa sa i le transmiteti prin mine::

https://drive.google.com/file/d/1Z9bhc-fSe4J7LnU0z5nhQeWyjNJrwg4V/view


Raspunsul dlui Virgil Ioan :din 11.12.2022

"Stimate Domnule X.Y  (el nu va cunoaste numele ci doar ca sunteti un cercetator de mare valoare care l-ar putea ajuta asa ca eu am pus X.Y.)

La rezumatul 1, observațiile sunt:
-este adevărată tendința spre echilibru a sistemelor, dar caracteristica comună principală a celor doup sisteme comparate: al atomului de H și al sistemului solar, este echilibrul dinamic, adică rotația pe orbite de rază cvasi-constantă pe durate de timp relativ mici, și mai puțin oscilația pe traiectorie, (care există la electronii atomici dar prea puțin la planetele sistemului solar. Dacă există cazuri de oscilație a unor corpuri cerești similară oscilației masei unui oscilator armonic, acestea trebuie indicate prin trimitere la referințe bibliografice pertinente. Mișcarea periodică de rotație a unei mase mai  mici în jurul uneia mai mari nu trebuie confundată și deci nici asimilată mișcării unui oscilator armonic, aceasta din urmă fiind una liniară și nu rotațională.

Virgil  a raspuns;
Trebuie sa amintesc ca fiecare corp ceresc parcurge o traiectorie eliptica si nu circulara, motiv pentru care are loc o miscare periodica de apropiere si departare de nucleul sistemului,. Tocmai aceasta miscare periodica in care raza orbitei se modifica si nu este o constanta, confera sistemului un caracter de oscilator armonic, pentru ca are loc o transformare periodica a unei cantitati de energie cinetica in energie potentiala si invers, iar campul central tine locul unei forte cvasi-elastice, si am spus "cvasi" pentru ca acea forta elastica nu este proportionala cu alungirea, ci scade cu patratul distantei conform legii lui Newton sau a lui Coulomb.


Dvs.: În ceea ce privește emisia de unde, la corpurile masice masive, tip black hole, ambele mișcări pot genera unde gravitaționale, dar de fapt tot rotația unui cuplu de astfel de stele în jurul centrului de masă comun explică emisia de unde gravitaționale.

Virgil a raspuns;
Emisia de unde gravitationale se face de catre un corp ceresc sau de catre un sistem cosmic atunci cand acesta isi modifica starea energetica. Ori starea energetica a unui sistem se modifica atunci cand apare un dezechilibru energetic prin intermediul unor cauze externe precum interactiunea cu alte unde gravitationale, sau forte care scot sistemul din starea initiala.

Dvs. : Astfel de sisteme rotaționale sunt mai degrabă sisteme periodice decât sisteme armonice, și forța electrică sau gravitațională ce dă atracția care compensează forța centrifugă de inerție nu este o forță elastică, deoarece aceasta crește cu distanța, conform legii Fe = kx, în timp ce forța electrică și cea gravitațională scade exponențial cu distanța, deci câmpul nu generează forță cvasi-elastică (excepție făcând o ipotetică forță tare nucleară, considerată aca existentă între cuarci- de către modelul standard al particulelor elementare, dar care se explică mai natural printr-un model sacoșă de interacție între cuarci).
-Deci forțele gravitaționale și electrostatice sau magnetice nu pot explica singure stabilitatea sistemelor numite de dvs. sisteme armonice, ca în cazul oscilației masei unui oscilator armonic,  fiind vorba de fapt de un echilibru dinamic între forța electrică sau gravitațională (atractivă) și forța centrifugă de inerție (pseudo-repulsivă).

Virgil a raspuns ;
Caracterul armonic al sistemelor gravitationale nu rezulta din egalitatea fortelor de atractie cu fortele de respingere centrifuge, care de fapt nici nu exista in realitate, ci din caracterul pulsator al campului gravitational adica al spatiului patru-dimensional deformat a lui Einstein. Un corp ceresc poate fi atras sau respins in functie de pozitia pe care o ocupa in sistem, cat si de energia cinetica pe care o are. Toate corpurile de pe suprafata pamantului sunt atrase pentru ca pozitia pe care o ocupa nu corespunde cu starea energetica a lor. Nu trebuie confundata forta centrifuga ce apare la rotirea unui corp legat cu o sfoara, cu miscarea unui corp ceresc intr-un spatiu curb gravitational. Desigur pentru calculul orbitelor din punct de vedere dinamic legea lui Keppler si a lui Newton sunt perfect aplicabile, dar din punct de vedere fenomenologic trebuie tinut seama de TRG a lui Einstein.

Dvs.:Cât despre exprimarea sarcinii electrice prin masă - nu este posibil la nici o particulă, fiind caracteristici care nu depind una de alta (aproape orice particulă elementară poate avea o variantă încărcată electric dar cu aceeași valoare ca a electronului).

Virgil a raspuns;
Sarcina electrica nu este exprimata prin masa statica ci printr-o masa dinamica care inseamna produsul dintre masa si viteza luminii, adica sarcina electrica este echivalenta cu un impuls.


Dvs.: În schimb, în așa-numita exprimare electrogravitică, forța gravitațională poate fi asimilată cu o forță electrostatică prin atribuirea fiecărei mase -în mod convențional, a unei sarcini electrogravitice dependentă de valoarea masei. Această exprimare e însă doar convențională, fiind folosită pentru a exprima unitar interacția electrică și interacția gravitațională.
Din punctul mei de vedere, abordarea Dvs. trebuie regândită deci, pe baza diferențelor anterior menționate. De asemenea, trebuie evidențiată utilitatea sau particularitatea rezultată din abordarea filosofică sau teoretică rezultată,
Sper că observațiile vă vor fi de folos,


Cu stimă și urări de bine,"

Virgil: Multumesc d-lui profesor pentru aceste observatii cu rugamintea de a parcurge mai mult din lucrarea mea care sper va aduce si alte lamuriri.
Cu respect,

La niste intrebari de ale mele referitor la discutia dintre voi, Virgil  a raspuns:

Din observatiile primite am observat ca s-a interpretat gresit legatura dintre sarcina si masa, intrucat sarcina la mine este echivalenta cu un impuls adica e=M,c/pi , in care M este masa protonului.
Deasemeni nu a fost de acord ca este corect ca sistemele materiale  sunt sisteme armonice. Precis in linkul trimis nu a primit nici o explicatie despre aceasta, dar nu este nici o problema. Cred ca mai degraba ar trebui sa-i trimiteti toata lucrarea si apoi vom mai vedea.
Da, am revazut linkul trimis, si l-am recitit. Era vorba doar de un exercitiu de imaginatie pentru a face o introducere in acest studiu dupa cum se vede si aici;
"Intrebarea este, daca pot exprima sarcina electrica in functie de masa; desi sunt doua proprietati ale aceleiasi particule apartinand la doua medii diferite, putem face o legatura intre ele si anume; raportul intre sarcina si masa ne da densitatea de sarcina a particulei, adica un electron de exemplu cu sarcina "e" se va comporta la fel in spatiul electromagnetic, cu o particula care are masa electronului "m" in spatiul masic daca acest spatiu ar fi caracterizat de o constanta de interactiune "ka", diferita si mult mai mare decat constanta gravitationala "K". Cu alte cuvinte imi creez imaginar un spatiu virtual in care electronul ar avea doar masa. Acest exercitiu de imaginatie imi serveste sa inteleg ce asemanari pot exista intre structuri de particule (atomi), si sistemele macro cosmice"
Poate domnului profesor i s-a parut bizar faptul ca fac o astfel de discutie, asa ca imi insusesc observatia d-lui si spr sa-l intereseze lucrara ma ampla.despre "STUDIUL  SIMILITUDINII  SISTEMELOR MICRO SI MACROCOSMICE"

Cu deosebita consideratiune,
Dr X.Y
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Decembrie 14, 2022, 10:14:36 AM
 Atanasu,
multumesc pentru comunicarea facuta d-lui profesor. Sper ca sa aprofundeze aceasta lucrare si sa ne trimita observatiile d-lui.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Decembrie 14, 2022, 10:30:47 AM
Multumesc pentru clarificari. Sunt multe lucruri care pentru mine sunt straine si de aceasta nu insist asupra lor. Desigur modul de organizare al societatii contemporane are multe lacune ce ar putea fi reevaluate, dar conditia umana de a fi in varful lantului trofic il face pe individul care ajunge conducator al unui stat, sa-si manifeste puterea in scopuri mai mult personale decat in folosul omului in armonie cu natura. Deasemeni inmultirea excesiva a oamenilor nu face decat sa consume din ce in ce mai mult resursele naturale, sporind folosirea de pesticide, fosfati, si ingrasaminte chimice care denatureaza concentratia naturala a solului, impreuna cu eliminarea noxelor in aer, ce va duce cu siguranta la inrautatirea permanenta a conditiilor de viata. Tari precum India, China, si altele care sunt suprapopulate ar trebui sa limiteze inmultirea care oricum este excesiva.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Decembrie 14, 2022, 01:25:15 PM
Virgil,
inginerul meu a fos rapid si deci nu a aprofundt lucrarea(poate ca o va fa -sunt sigur pe contl lui si nu stiu daca ne va mi spune si tiu intelegi bine acestea daa tin cont si de c-mi scrii referitor la Calea a treia. dar probabil ca intels lamurile tale date de mine dupa linkul lucrarii ( a pieput ca este o carte) si uite ce a si raspuns,desigur catre mine dar pentru tine si cred ca poti sa-i multumesti si pentru ca a facut macar atat:

"Stimate Domnule X,

Am înţeles de unde rezulta analogia cu un sistem armonic, dar cred că fizicienii din mediul universitar ar fi de aceeaşi părere, că comparaţia cu un sistem armonic a unui sistem atomic sau tip stea-planetă e relativ inadecvată. Mai degrabă ar fi acceptată denumirea de "sistem oscilant", deşi în opinia mea nici asta nu ar trece de cenzura unor fizicieni mai pretenţioşi.
Am înţeles că autorul a înţeles obiecţiile mele şi oricum îl priveşte pe dânsul la ce nivel doreşte să publice lucrarea/cartea şi ce aspecte ale realităţii fizice doreşte să evidenţieze.

Cu stimă şi urări de bine,

X.Y. "



Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Decembrie 14, 2022, 01:42:50 PM
PS Referitor la comentariul tau la explicatiile date de mine suplimentar pentru Calea  a treia: de acord cu ce scrii si cam stim cu totii acestea dar eu spun nu ce stim ca este ci ce ar fi bine- si nu cred ca rational si uman ma poate combate cineva-  si nu pot raspunde decat cu vorbele lui Pilat din Pont: "apoi(acum)  imi spal minile si faceti voi ce vreti  cu Isus". si de asta evreii e 2000 de ani  sufera si fac sa sufere .
Apropo de legatura posibila si armonica a omului cu natura un articol interesant care nu ne confera niciun merit noua celor de azi care fata de daco-geti suntem niste meteci(vorba frumosului  cantec francez, Le meteque,  cantat de Georgess Moustaki unde se spune "Avec ma gueule de métèque, de juif errant, de pâtre grec et mes cheveux aux quatre vent..."), este opinia unei ceretatoare germane privitor la daci si aurul lor din muntii nostri:
https://www.realitatea.net/stiri/actual/tulburator-un-reputat-om-de-stiinta-german-rupe-tacerea-despre-romani-voi-sunteti_6395b608a842e47a6e45f762

Si sigur ca daca sanatatea ma va ajuta eu unul candva o sa-ti studiez opusul.

Numai bine si cred ca pot incheia pentru moment subiectul daca nu cumva interlocutorul nostru nu va mai scrie ceva dupa ce ii vei multumi tu.

Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: princehansolo din Decembrie 14, 2022, 03:44:59 PM
Virgil,
Am impresia că similitudinea sistemelor micro și macrocosmice vine de la asemănarea modelului atomic cu cel planetar. Nu știu cât de corect este modelul atomic cu electronii care orbitează în jurul nucleului. Dar punctul de pornire (modelul atomic asemănător cu sistemul planetar) duce la similitudinea sistemelor micro și macrocosmice. Asemănarea dintre sistemul micro și cel macro este ca și în problema de la link-ul ăsta: https://scientia.ro/qa/20534/sfoara-cat-lungimea-ecuatorului?show=20534#q20534 (https://scientia.ro/qa/20534/sfoara-cat-lungimea-ecuatorului?show=20534#q20534). Indiferent de lungimea ecuatorului, raza cercului crește cu aceeași valoare... Tot așa și modelul planetar: indiferent de sisteme, dacă folosim același model vom avea similitudini între sisteme din cauza aceluiași model.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Decembrie 14, 2022, 06:48:57 PM
Citat din: princehansolo din Decembrie 14, 2022, 03:44:59 PM
Virgil,
Am impresia că similitudinea sistemelor micro și macrocosmice vine de la asemănarea modelului atomic cu cel planetar. Nu știu cât de corect este modelul atomic cu electronii care orbitează în jurul nucleului. Dar punctul de pornire (modelul atomic asemănător cu sistemul planetar) duce la similitudinea sistemelor micro și macrocosmice. Asemănarea dintre sistemul micro și cel macro este ca și în problema de la link-ul ăsta: https://scientia.ro/qa/20534/sfoara-cat-lungimea-ecuatorului?show=20534#q20534 (https://scientia.ro/qa/20534/sfoara-cat-lungimea-ecuatorului?show=20534#q20534). Indiferent de lungimea ecuatorului, raza cercului crește cu aceeași valoare... Tot așa și modelul planetar: indiferent de sisteme, dacă folosim același model vom avea similitudini între sisteme din cauza aceluiași model.
Mi-ai amintit de copilarie. Eram elev in clasa a VII cand am intalnit si am rezolvat aceasta problema simpla, pe care mi-a dat-o un profesor pensionar ca s-o rezolv.
"Presupunem Pamantul perfect sferic, cu lungimea Ecuatorului de exact 40000 km. La nivelul solului intindem o sfoara sau un cablu inextensibil. Va avea lungimea de 40000 km. Taiem sfoara si mai adaugam un metru. Gasim o metoda de a îi menţine forma circulara (adica sa fie egal departată de sol pe toata lungimea). Va reusi sa treaca o pisica pe sub sfoara?"
Rezultatul arata ca raza cercului creste cu 10 cm fata de raza pamantului, adica o pisica ar putea trece. In rest nu are legatura cu subiectul teoriei mele din cauza complexitatii problemelor ridicate.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Decembrie 14, 2022, 06:59:53 PM
Citat din: atanasu din Decembrie 14, 2022, 01:25:15 PM
Virgil,
inginerul meu a fos rapid si deci nu a aprofundt lucrarea(poate ca o va fa -sunt sigur pe contl lui si nu stiu daca ne va mi spune si tiu intelegi bine acestea daa tin cont si de c-mi scrii referitor la Calea a treia. dar probabil ca intels lamurile tale date de mine dupa linkul lucrarii ( a pieput ca este o carte) si uite ce a si raspuns,desigur catre mine dar pentru tine si cred ca poti sa-i multumesti si pentru ca a facut macar atat:

"Stimate Domnule X,

Am înţeles de unde rezulta analogia cu un sistem armonic, dar cred că fizicienii din mediul universitar ar fi de aceeaşi părere, că comparaţia cu un sistem armonic a unui sistem atomic sau tip stea-planetă e relativ inadecvată. Mai degrabă ar fi acceptată denumirea de "sistem oscilant", deşi în opinia mea nici asta nu ar trece de cenzura unor fizicieni mai pretenţioşi.
Am înţeles că autorul a înţeles obiecţiile mele şi oricum îl priveşte pe dânsul la ce nivel doreşte să publice lucrarea/cartea şi ce aspecte ale realităţii fizice doreşte să evidenţieze.

Cu stimă şi urări de bine,

X.Y. "
Desigur ii multumesc d-lui pentru amabilitate, si ii transmit rugamintea de a citi lucrarea mea care are implicatii cu mult mai profunde in cunoasterea universului.
Cu stima, Ioan Virgil.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Decembrie 14, 2022, 07:59:30 PM
Nu se poate citi ce ai scris!?!
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Decembrie 14, 2022, 10:12:31 PM
 A fost ceva cu calculatorul meu .Am citit si e ok.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: princehansolo din Decembrie 15, 2022, 11:06:56 AM
Citat din: Virgil din Decembrie 14, 2022, 06:48:57 PM
... In rest nu are legatura cu subiectul teoriei mele din cauza complexitatii problemelor ridicate.
Virgil, am vrut să spun că dacă aplicăm același model și la micro, și la macro, avem concluzii care nu sunt logice în cazul în care realitatea diferă de model. În cazul nostru am convingerea că modelul planetar nu se aplică la scara micro.

Simt că un punct esențial din cartea ta este utilizarea constantei Planck. Aș vrea să-ți pun mai multe întrebări, dar nu am reușit să mă concentrez să găsesc punctul unde modelul micro diferă de macro.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Decembrie 15, 2022, 11:48:48 AM
Citat din: princehansolo din Decembrie 15, 2022, 11:06:56 AM
Citat din: Virgil din Decembrie 14, 2022, 06:48:57 PM
... In rest nu are legatura cu subiectul teoriei mele din cauza complexitatii problemelor ridicate.
Virgil, am vrut să spun că dacă aplicăm același model și la micro, și la macro, avem concluzii care nu sunt logice în cazul în care realitatea diferă de model. În cazul nostru am convingerea că modelul planetar nu se aplică la scara micro.

Simt că un punct esențial din cartea ta este utilizarea constantei Planck. Aș vrea să-ți pun mai multe întrebări, dar nu am reușit să mă concentrez să găsesc punctul unde modelul micro diferă de macro.
Chiar as vrea sa stiu de ce crezi ca legile aplicabile modelului micro, ar fi diferite de cele ale modelului macro. Eu merg pe ideia ca D-zeu nu a facut legi diferite pentru fiecare nivel cosmic in parte, pentru ca D-zeu intruchipeaza legea. D-zeu reprezinta suma legilor naturii care face posibil ca se poata produce orice eveniment in natura, pornind de la infinitul mic spre infinitul mare. Natura evolueaza totdeauna de la simplu la complex si de la mic la mare, folosind mereu aceleasi legi "individualizate" pentru fiecare nivel cosmic in parte.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: princehansolo din Decembrie 15, 2022, 12:51:30 PM
Citat din: Virgil din Decembrie 15, 2022, 11:48:48 AM
...
Chiar as vrea sa stiu de ce crezi ca legile aplicabile modelului micro, ar fi diferite de cele ale modelului macro. Eu merg pe ideia ca D-zeu nu a facut legi diferite pentru fiecare nivel cosmic in parte, pentru ca D-zeu intruchipeaza legea. D-zeu reprezinta suma legilor naturii care face posibil ca se poata produce orice eveniment in natura, pornind de la infinitul mic spre infinitul mare. Natura evolueaza totdeauna de la simplu la complex si de la mic la mare, folosind mereu aceleasi legi "individualizate" pentru fiecare nivel cosmic in parte.
Eu cred că modelul atomic Rutherford - Bohr (https://en.wikipedia.org/wiki/Bohr_model (https://en.wikipedia.org/wiki/Bohr_model)) este diferit de realitate. Chiar dacă este un model logic. Diferențele dintre realitate și model sunt dificil de arătat deoarece este greu de știut realitatea.

Despre diferențele dintre micro și macro și D-zeu:
- am înțeles o parte din opera lui D-zeu când am înțeles cum funcționează creierul. Asta este, suntem niște creații.
- nivelul micro cred că este diferit de macro deoarece la micro avem atomii cu o anumită structură internă. Nivelul macro este alcătuit din atomi. Nu cred într-o arhitectură tip fractal a Cosmosului.
- dau ca și exemplu de structură macro rezultată dintr-o combinație micro: moleculele de oxigen, moleculele de hidrogen (fiecare cu un comportament diferit) și moleculele de apă - diferite de oxigen și hidrogen. Moleculele de proteine au o grămadă de proprietăți - diferite de cele ale atomilor constituenți. Proprietățile moleculelor sunt influențate de așezarea spațială a atomilor. Deci eu văd mai multe niveluri macro (molecule, planete, sisteme solare, galaxii) alcătuite din sisteme micro (atomi). Legile sunt "individualizate" pentru sistemele micro, iar sistemele macro au proprietăți specifice date de compunerea sistemelor micro.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: Virgil din Decembrie 15, 2022, 07:48:31 PM
Citat din: princehansolo din Decembrie 15, 2022, 12:51:30 PM
Citat din: Virgil din Decembrie 15, 2022, 11:48:48 AM
...
Chiar as vrea sa stiu de ce crezi ca legile aplicabile modelului micro, ar fi diferite de cele ale modelului macro. Eu merg pe ideia ca D-zeu nu a facut legi diferite pentru fiecare nivel cosmic in parte, pentru ca D-zeu intruchipeaza legea. D-zeu reprezinta suma legilor naturii care face posibil ca se poata produce orice eveniment in natura, pornind de la infinitul mic spre infinitul mare. Natura evolueaza totdeauna de la simplu la complex si de la mic la mare, folosind mereu aceleasi legi "individualizate" pentru fiecare nivel cosmic in parte.
Eu cred că modelul atomic Rutherford - Bohr (https://en.wikipedia.org/wiki/Bohr_model (https://en.wikipedia.org/wiki/Bohr_model)) este diferit de realitate. Chiar dacă este un model logic. Diferențele dintre realitate și model sunt dificil de arătat deoarece este greu de știut realitatea.

Despre diferențele dintre micro și macro și D-zeu:
- am înțeles o parte din opera lui D-zeu când am înțeles cum funcționează creierul. Asta este, suntem niște creații.
- nivelul micro cred că este diferit de macro deoarece la micro avem atomii cu o anumită structură internă. Nivelul macro este alcătuit din atomi. Nu cred într-o arhitectură tip fractal a Cosmosului.
- dau ca și exemplu de structură macro rezultată dintr-o combinație micro: moleculele de oxigen, moleculele de hidrogen (fiecare cu un comportament diferit) și moleculele de apă - diferite de oxigen și hidrogen. Moleculele de proteine au o grămadă de proprietăți - diferite de cele ale atomilor constituenți. Proprietățile moleculelor sunt influențate de așezarea spațială a atomilor. Deci eu văd mai multe niveluri macro (molecule, planete, sisteme solare, galaxii) alcătuite din sisteme micro (atomi). Legile sunt "individualizate" pentru sistemele micro, iar sistemele macro au proprietăți specifice date de compunerea sistemelor micro.
Te rog sa-mi spui daca ai citit lucrarea mea referitoare la similitudinea sistemelor. Undeva am scris ca nu ma intereseaza prin ce difera aceste sisteme, ci ma intereseaza doar ceia ce se aseamana. Daca ai citit lucrarea, iti stau la dispozitie cu raspunsuri la intrebari concrete, deoarece privind in general lucrurile se pare ca este imposibila o asemanare. Cea mai importanta asemanare consta in faptul ca sistemele materiale naturale micro sau macro sunt niste sisteme armonice compuse dintr-un nucleu cu masa de 10^3 ori mai mare decat masele periferice care orbiteaza nucleul pe o frecventa sau o perioada egala cu perioada unei pulsatii proprii a campului nuclear, sau pe o armonica cu aceasta. Am stabilit cca 20 de relatii de similitudine intre toate constantele atomului si constantele sistemului solar sau a sistemelor de sateliti, pe care le puteti vedea aici;
https://drive.google.com/file/d/1NMrsgDkcQxr_HI56On0WUG5G28hcdSKn/view?usp=share_link
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: princehansolo din Decembrie 16, 2022, 04:07:31 PM
Virgil,
M-am uitat mai demult peste cartea ta. Nu am aprofundat ce-ai scris pentru că este un volum mare de informație.

Spune-mi te rog dacă am înțeles bine: pornești de la postulatul că atomul are o structură asemănătoare cu sistemul solar, unde nucleul este Soarele și electronii sunt planete ce orbitează în jurul Soarelui.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: calahan din Decembrie 17, 2022, 11:22:43 AM
Academicus
CitatA fost ceva cu calculatorul meu.
Sunt convins ca este ceva cu calculatorul dumitale. Fiindca nu este atent la tastare si scapa mereu greseli de redactare, pe care nu le mai corecteaza niciodata.
Titlu: Re: Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.
Scris de: atanasu din Decembrie 18, 2022, 11:12:23 AM
@VIRGIL.
Si pentruca am atins pe acest fir subiectul Calea a treia si intrucat consider ca si UBI, consecinta logic-economica a aplicarii acestui mod de productie al Caii a treia, dar care azi se trateaza in occident  si peste tot in lume in mod separat, probabil nedorindu-se sa se recunoasca existenta posibila a unui al treilea mod echitabil de productie, mai adaug ceva ca sa inchei cam ce doream sa mai spun si nu stiu daca nu chiar am spus-o deja :
Aceasta renta UBI poate fi privita in consecinta Caii a treia in stilul Thomas Paine din sec 18 adica ca o despagubire datorata de societate care foloseste resursele naturale si ale celor lipsiti total sau partial de dreptul lor la folosirea si uzufructul acestor resurse naturale, datorita unei evolutii istorice care imediat dupa Comuna primitiva cand resursele erau un bun natural comun si doar conflicte locale ca intre animale, eventual ghidau accesul, dar nu ideea de proprietate privata asupra resurselor naturale, resurse care au fost privatizate odata cu trecerea spre sclavagism in consecinta desvoltarii fortelor de productie a cresterii populatiei pe teritorii stabile chiar statale,  lucru ce se continua si azi pe tot globul.
Calea a treia ar trebui sa fie implementata universal si acest aspect este unul care face din globlizare o ncesitate care insa depinde de  "fata foii de hartie dialectica"  daca este ea promotoare  a binelui cristic sau  a raului diavolesc
Evident ca montantul UBI nu depinde de criteriul filantropic sau social al unor nevoi ca in teoria comunista-marxist -leninista ci de realitatea si calculul economic despre care deja am vorbit pe larg si care revine de rezolvat celor care ar implementa acest nou mod de productie.
Observam ca pana la realizarea acelei globalizari universale se poate aplica cu anume corectii economice  si la nivelul unor regiuni cum ar fi UE sau USA sau alte uniuni statale si desigur ca in ultima situatie si la nivelul unui stat.

PS Cred ca nu mai am motive sa revin aici, intrucat nu particip la discutiile astea de fizica care poate ca ii scolesc pe unii dar poate ca sunt si de folos pentu altii. :)