Buna Ionut!
Ma bucura sa aflu detalii despre tine. Asadar esti doctorand ca si mine, tot in domeniul energiilor inalte. Este minunat. Stiu cum e sa fii ocupat, dar ne bucuram cand intri pe forum. Domnii de la Cotidianul au trimis un chestionar la doctoranzi romani in strainatate, ca tine, si m-au rugat sa trimit si la alti doctoranzi. Te incurajez sa il completezi si tu. Vor scrie un articol pe aceasta tema: cum ai plecat, ce studiezi, ce ar trebui schimbat in Romania, in ce conditii te-ai intoarce, etc. In plus, ei vor face o privire de ansamblu ce o vor oferi Romaniei. Feedbackul nostru poate fi auzit prin vocea Cotidianului. Au inceput acum sa promoveze cercetatori romani si stiinta romaneasca. Este foarte bine. Romania are nevoie de aceasta.
In timpul liber putin ce il ai, poate te-ar interesa sa oferi si tu "consultanta stiintifica" la BBC Romania si la Cotidianul. Te pot pune in contact cu dumnealor, daca doresti. La BBC Romania ti s-ar lua un fel de interviu in care ai comenta si explica publicului o stire. De exemplu, uite aici stirea pe care am comentat-o eu weekendul acesta. Am vorbit cam repede si am mai facut si niste greseli de gramatica, dar una peste alta, a iesit bine si publicul roman a inteles mai bine cum sta treaba cu fuziunea nucleara. Chiar daca nu e din domeniul tau, poate stii sa explici. Ar fi un antrenament bun si nu e rau nici sa iti creezi o oarecare vizibilitate in Romania, care ar oferi apoi inceputul spre a avea un impact mai mare la schimbarea Romaniei in bine. Pentru weekendul acesta m-au rugat sa vorbesc de stirea care zice ca poate totusi Universul e finit si sub forma de gogoasa. Iata aici emisiunea de saptamana trecuta:
http://www.bbc.co.uk/mediaselector/ondemand/romanian/meta/tx/stiinta?bgc=003399&lang=ro&nbram=1&nbwm=1&ms3=6&ms_javascript=true&bbcws=1&size=auIn concluzie, presa romanesca incepe sa intrebe cercetatorii si doctoranzi romani, sa le ia interviu, sa ii puna pe ei sa explice stiinta catre public. Abia acum. Dar este bine, macar acum. Este o oportunitate sa contribuim si noi la cresterea Romaniei.
Mult succes si pe curand, Ionut. Am mai pus si articolul despre ALICE ce a aparut in Cotidianul si am raspuns si la articol pe site. Poate vrei sa oferi si tu comentariu, sa ii incurajam sa mai scrie. Incurajarile noastre conteaza mult, mai ales ca promoveaza fizica energiilor inainte la mult decat alte domenii, poate si pentru ca cei din fizica particulelor sunt mai deschisi sa vorbeasca, plus avem LHC-ul care trezeste interesul presei.