Ca si corp de referinta (reperul) am luat masina , care se misca in sens contrar vasului.
Un prim lucru important de retinut (in special in problemele de mecanica) este ca de fiecare data cand desenezi un vector viteza (sau forta sau orice alt vector), e esential sa intelegi
fata de ce reper e desenat acel vector (in ce sistem de referinta) ? Iar ca sa fii sigur ca intelegi si tu si ceilalti (cei care corecteaza de ex) care e reperul, solutia e simpla: sa precizezi ce reper ai folosit cand ai desenat acel vector viteza.
Acum, aplicand asta la desenul tau, se poate observa ca s-a iscat o neintelegere, pentru ca fata de reperul "masina care se misca in sens contrar vasului" (pe scurt, folosind initialele: McsmiscV), masina si vasul nu au simultan vitezele desenate (v si respectiv u), nici inainte de pornirea masinii (starea initiala), nici dupa (starea finala).
Atentie: alegerea reperului este in fond arbitrara (atat mobilul de care e atasat, cat si originea si orientarea lui), ca atare, din ce am spus mai sus nu trebuie sa deduci ca reperul ales (McsmiscV) este gresit. Ceea ce spun este ca, o data ales un reper, toata rezolvarea trebuie sa fie consistenta cu alegerea facuta, iar asta se reflecta in acest caz in reprezentarea vitezelor in cele doua situatii: inainte de pornirea masinii si dupa.
As mai mentiona ca aceasta problema se poate rezolva fata de cel putin 3 repere diferite (apa statatoare, McsmiscV sau vasul care se misca in sens contrar masinii - pe scurt VcsmiscM) si toate aceste rezolvari trebuie sa conduca la acelasi rezultat. Ce se poate intampla insa este ca alegrea reperului sa simplifice mai mult sau mai putin rezolvarea. Vom putea vedea asta (daca te intereseaza), comparand cele trei rezolvari!
Cu acest preambul, intrebarea mea este urmatoarea:
Ce situatie ai vrut sa reprezenti in desen, fata de McsmiscV, cea dinainte de pornirea masinii (starea initiala), sau cea de dupa (starea finala)?
e-