Forumul Scientia

Diverse => Critici ale paradigmei curente in stiinta => Subiect creat de: emanuel din Februarie 03, 2010, 10:22:01 a.m.

Titlu: timp tridimensional
Scris de: emanuel din Februarie 03, 2010, 10:22:01 a.m.
Stim ca spatiul are trei dimensiuni, dar teoria relativitatii ne arata ca si timpul are trei dimensiuni. Proprietatea spatiului e de a ocupa un loc, iar a timpului este de a curge.

Deci, daca luam un obiect si il acceleram pana la viteze relativiste, atunci spatiul din el, pe directia pe care se deplaseaza se contracta. Dar se contracta spatiul din el numai pe directia pe care se deplaseaza si nu si pe celelalte doua directii asociate celorlalte doua dimensiuni ( consider ca obiectul se deplaseaza pe o directie asociata axei Ox; sistemul alcatuit de cele trei axe corespunde celor trei dimensiuni ale spatiului ) , adica pe axele Oy si Oz. La fel si cu timpul : el se dilata numai pe directia deplasarii, adica numai pe directia Ox si nu pe Oy sau pe Oz. Ori, daca timpul se poate dilata numai pe o singura dimensiune, corespunzatoare axei Ox, atunci inseamna ca si timpul are trei dimensiuni, sau poate varia pe trei dimenisuni ca si spatiul. Adica timpul curge pe trei dimensiuni, si curgerea lui variaza pe cele trei dimensiuni. Daca corpul ar incepe sa se miste dupa o directie care sa nu fie pe nici una dintre axele Ox, Oy si Oz, atunci spatiul s-ar contracta dupa directia respectiva, adica proiectiile corpului ar varia pe toate axele dimensionale. Adica corpul ar varia pe toate trei dimensiunile spatiale. Dar la fel e si cu timpul : daca corpul ar merge pe o directie diferita de axele dimensionale, atunci si timpul s-ar dilata pe directia aia, si deci ar varia pe toate cele trei dimensiuni spatiale.
Deci daca si timpul si spatiul au fiecare cate trei dimensiuni care corespund intre ele ( adica axa Ox a spatiului ar corespunde cu axa Ox a timpului ) si atunci putem spune ca avem un spatiu-timp cu sase dimensiuni si nu cu patru, sau putem spune ca avem trei dimensiuni spatio-temporale nu numai spatiale. Adica spatiul si timpul sunt legate intre ele pe fiecare dimensiune in parte.

Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: Electron din Februarie 03, 2010, 10:24:19 a.m.
Stim ca spatiul are trei dimensiuni, dar teoria relativitatii ne arata ca si timpul are trei dimensiuni.
Poftim? Unde arata asta Teoria Relativitatii? :o

e-
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: emanuel din Februarie 03, 2010, 11:46:58 a.m.
Pai teoria relativitatii arata ca timpul se dilata pe o singura dimensiune, si anume pe directia pe care se deplaseaza corpul. Dar daca corpul mai intai se deplaseaza pe dimensiunea Ox, timpul se va dilata NUMAI pe dimensiunea Ox, daca isi va schimba apoi directia si se va deplasa pe directia Oy, atunci timpul se va dilata pe directia Oy. Deci timpul se dilata pe directii diferite, adica pe directia pe care se contracta si spatiul, sau pe directia pe care se face deplasarea. Deci timpul curge si el pe trei dimensiuni.
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: Electron din Februarie 03, 2010, 11:59:07 a.m.
Pai teoria relativitatii arata ca timpul se dilata pe o singura dimensiune, si anume pe directia pe care se deplaseaza corpul.
Iar ai "iluzii". Te rog sa citezi unde se afirma in Teoria Relativitatii asa ceva, sau sa-ti retragi aceasta aberatie.

e-
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: emanuel din Februarie 03, 2010, 12:19:29 p.m.
Pana acum nu am auzit pe nimeni sa afirme asa ceva, dar eu asa vad realitatea. Deci dupa mine cf teoriei relativitatii este logic ca timpul are si el trei dimensiuni. Eu incerc sa inteleg universul nu numai ce spune teoria relativitatii.
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: Electron din Februarie 03, 2010, 12:29:11 p.m.
Pana acum nu am auzit pe nimeni sa afirme asa ceva, dar eu asa vad realitatea.
Atunci te rog sa nu incurci ceea ce "vezi tu" cu ceea ce arata Teoria Relativitatii. E de mare prost gust sa pui in carca altora lacunele tale.

Citat
Deci dupa mine cf teoriei relativitatii este logic ca timpul are si el trei dimensiuni.
O fi dupa tine, dar te inseli. Teoria Relativitatii nu implica asa ceva nicaieri, deci eroarea e a ta.

Citat
Eu incerc sa inteleg universul nu numai ce spune teoria relativitatii.
Foarte bine, dar daca vei continua sa acuzi stiinta actuala de erorile tale vei demonstra ca habar nu ai ce vorbesti, iti vei pierde orice credibilitate si lumea te va ignora complet. Daca vei face asta atunci acest forum nu este locul potrivit pentru tine.


e-
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: emanuel din Februarie 03, 2010, 12:39:55 p.m.
Eu asa vad lucrurile, si daca nu e locul potrivit pentru mine aici atunci poti sa imi spui sa parasesc forumul oricand vrei, ca iti voi indeplini dorinta fara nici o problema. Deci eu consider ca am dreptate.
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: Electron din Februarie 03, 2010, 01:00:10 p.m.
Iti repet ca sa nu fie probleme de comprehensiune:

1) Poti sa crezi ce doresti tu, pentru asta nu vei fi exclus de pe acest forum.

2) Daca vei continua sa acuzi stiinta oficiala in mod eronat, de aberatii pe care de fapt le crezi tu si nu le afirma stiinta oficiala, vei primi avertismente si vei putea ajunge sa fii exclus de pe forum.

3) Excluderea de pe forum nu se face pe baza de dorinte ale unora sau altora. Avem norme clare care reglementeaza acest lucru.

e-
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: emanuel din Februarie 03, 2010, 01:07:58 p.m.
Uite, mie nu prea imi place cum imi vorbesti, deci am sa parasesc forumul singur, fara sa imi mai spui tu ca contrazic stiinta oficiala. In realitate eu nu contrazic stiinta oficiala ci doar modul tau personal de a intelege stiinta oficala. Ceea ce am spus eu consider ca am spus tocmai in baza stiintei oficiale.
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: Electron din Februarie 03, 2010, 01:22:23 p.m.
Uite, mie nu prea imi place cum imi vorbesti, deci am sa parasesc forumul singur, fara sa imi mai spui tu ca contrazic stiinta oficiala.
Succese cat mai multe pe viitor. Sper insa sa nu mai aberezi la modul ridicol cum ai facut-o pana acum, pentru ca daca vei continua astfel, nu vei ajunge prea departe in intelegerea realitatii fizice (sau a stiintei oficiale).

Citat
In realitate eu nu contrazic stiinta oficiala ci doar modul tau personal de a intelege stiinta oficala.
Desigur, toate contradictiile si aberatiile ilogice pe care le-ai emis pe aici sunt rezultatul intelegerii tale "corecte" a stiintei oficiale. ::)

Citat
Ceea ce am spus eu consider ca am spus tocmai in baza stiintei oficiale.
Poti sa consideri ce vrei, dar te inseli. Studiaza cat de cat subiectele astea si vei vedea si singur, ca de la altii vad ca nu vrei sa inveti chiar nimic. Alt "autodidact" in devenire ... :'(

e-
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: Adi din Februarie 03, 2010, 04:03:07 p.m.
Aha, deci Emanuel doreste sa pareaseasca forumul. Cum doreste. Insa sa stii ca asta zice stiinta oficiala, ca exista o singura dimnesiune a timpului, iar nu doar ca asa interpreteaza Electron stiinta oficiala. Asa o interpreteaza toti. Daca tu cauti sa intelegi Universul prin mai multe decat stiinta oficiala (cum ar fi si intuitia ta), este alegerea ta si ti-o respectam. Ce ne dorim este sa stii clar ce zice stiinta oficiala si care sunt diferentele fata de ce crezi tu.
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: Electron din Februarie 03, 2010, 04:06:08 p.m.
Aha, deci Emanuel doreste sa pareaseasca forumul. Cum doreste.
Intre timp a revenit, pe acelasi cont. Imi aduce aminte de "foton01" ...

e-
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: emanuel din Februarie 03, 2010, 08:21:53 p.m.
Exista savanti care spun ca timpul nici macar nu e a patra dimensiune, ci doar o directie, deci nu o dimensiune. Chiar si savantii se contrazic in chestiile astea. De exemplu unii zic ca exista calatorie in timp altii ca nu. Si mai sunt si alte contradictii.

Deci voi pretindeti ca cunoasteti la modul absolut stiinta moderna si ca nu aveti nici o lacuna ?
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: Adi din Februarie 03, 2010, 10:19:44 p.m.
Exista savanti care spun ca timpul nici macar nu e a patra dimensiune, ci doar o directie, deci nu o dimensiune.

Nu am auzit de asa ceva. Poti sa ne dai numele de savanti si sursa informatiei tale?

Chiar si savantii se contrazic in chestiile astea. De exemplu unii zic ca exista calatorie in timp altii ca nu. Si mai sunt si alte contradictii.

Nici asta nu cred. Nu cred ca exista macar un singur savant care sa creada ca exista calatorii in timp. Sunt interzise de principiul cauzalitatii si mai mult decat atat, nu a fost realizat  nici unul, si pana nu se realizeaza nici unul, in stiinta se considera ca e imposibil.

Deci voi pretindeti ca cunoasteti la modul absolut stiinta moderna si ca nu aveti nici o lacuna ?

Nu, nicidecum nu pretindem asa ceva. De unde ti-a venit ideea asta?
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: florin_try din Februarie 04, 2010, 06:06:45 a.m.
Un teoretician a incercat sa se joace cu 2 dimensiuni temporare si a ajuns la concluzia ca e o aberatie ca nu se mai respecta cauzalitatea, sau o cauza nu mai vine dintr-un singur efect si invers, un efect nu mai duce la o singura cauza pe urma se bat cap in cap. Dar nu am inteles mare lucru decit ca s-a ajuns la ceva absurd. Asadar 1 dimensiune temporara ar fi suficienta.
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: emanuel din Februarie 04, 2010, 10:33:19 a.m.
ok .

Chestia e ca eu ma gandeam ca daca eu merg cu viteza atunci spatiul din mine se contracta pe directia deplasarii iar timpul se dilata " pe aceeasi directie " si nu si pe celelalte doua dimensiuni spatiale. Insa cred ca aici m-am inselat, ca timpul se dilata pe toate dimensiunile spatiale deodata, chiar daca spatiul se contracta pe o singura dimensiune. E ilogic sa fie asa insa poate ca timpul e o singura dimensiune.

Aici se gaseste filme despre savantul ala care a zis ca timpul nu e dimensiune prorpiu-zisa.   

http://www.youtube.com/profile?user=10thdim#g/u

Ma rog....
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: Electron din Februarie 04, 2010, 10:53:12 a.m.
ok .

Chestia e ca eu ma gandeam ca daca eu merg cu viteza atunci spatiul din mine se contracta pe directia deplasarii iar timpul se dilata " pe aceeasi directie " si nu si pe celelalte doua dimensiuni spatiale. Insa cred ca aici m-am inselat, ca timpul se dilata pe toate dimensiunile spatiale deodata, chiar daca spatiul se contracta pe o singura dimensiune. E ilogic sa fie asa insa poate ca timpul e o singura dimensiune.
:D Hilar de-a dreptul!

Citat
Aici se gaseste filme despre savantul ala care a zis ca timpul nu e dimensiune prorpiu-zisa. 
Cand ceea ce spune acest "savant" va face parte din stiinta oficiala, va avea relevanta in aceasta discutie. Pana atunci, apelul tau la autoritate e ilogic si pur si simplu ridicol.
  
Citat
Ma rog....
Pentru asa ceva iti recomand sa mergi pe forumuri religioase. Pe acest forum dedicat stiintei e irelevant ce faci tu (sau nu) la nivel spriritual.


e-
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: emanuel din Februarie 04, 2010, 10:57:35 a.m.
Omule bati campii. Acela e un om de stiinta si nu un propovaduitor al unei religii. Tu nu faci decat sa critici fara sens. pe toti cei ce nu iti impartasesc modul tau de a intelege lucrurile, pe care il numesti in mod eronat model stiintific.
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: Electron din Februarie 04, 2010, 12:25:45 p.m.
Omule bati campii. Acela e un om de stiinta si nu un propovaduitor al unei religii.
emanuel, invata sa citesti. Nu am spus nicaieri, nici nu am sugerat, ca acel "savant" ar fi un propovaduitor al unei religii.

Tot ce am spus e ca nu tot ce spun "savantii" ca cei pe care-i aduci in discutie face parte din stiinta oficiala, iar in acest caz e irelevant ce a spus acel "savant".

Citat
Tu nu faci decat sa critici fara sens. pe toti cei ce nu iti impartasesc modul tau de a intelege lucrurile, pe care il numesti in mod eronat model stiintific.
Venind din oceanul de ignoranta in care te scalzi, acuza asta nesimtita e irelevanta. O iau cel mult ca un compliment. :D

e-
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: emanuel din Februarie 04, 2010, 01:17:21 p.m.
Oricum, ceea ce a spu savantul ala e ipoteza stiintifica si nu religie, asa ca nici eu nu fac religie pe aici. Doar incerc sa inteleg ce spun savantii despre lucrurile astea cuantice care inca nu sunt clarificate in mod experimental la modul absolut. Deci daca pana si oamenii de stiinta au pareri diferite si modeluri diferite de intelegere a realitatilor cuantice, eu nu vreau decat sa vad care sunt modelurile lor si sa inteleg de ce cutare sau cutare om de stiinta are parerea pe care o are. caci pe youtube sunt filme despre fizica cuantica care afirma diferite ipoteze, unele mai credibile altele mai putin credibile, si eu vreau sa inteleg lucrurile astea. De asta am venit aici sa pun in discutier lucrurile astea, ca sa le inteleg.
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: mircea_p din Februarie 04, 2010, 04:07:12 p.m.
Se pare ca acum devii "savant" daca postezi ceva pe youtube. ;D
Savantii de care stiam pana acum (probabil de moda veche) de obicei posteaza in PRL (Physical Review Letters) sau alte reviste de gen.Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: Adi din Februarie 04, 2010, 07:32:53 p.m.
ca timpul se dilata pe toate dimensiunile spatiale deodata ...

Nu inteleg cum adica. Timpul se dilata si atat, nu se dilata pe dimensiuni spatiale ...
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: emanuel din Februarie 04, 2010, 07:44:37 p.m.
Adica eu ma gandeam ca daca merg cu viteza relativista pe axa Ox, normal ca spatiul din mine se contracta numai pe axa Ox nu si pe celelalte doua axe. Atunci am crezut ca si timpul se dilata tot numai pe axa Ox si astfel am ajuns la concluzia ca si timpul nu e o dimensiune, ci ca si spatiul ARE dimensiuni, si anume trei. Insa chestia este ca un ceas accelerat la viteza mare merge mai incet pe toate axele de coordonate nu numai pe directia miscarii, deci timpul are o singura dimensiune.
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: Adi din Februarie 04, 2010, 07:49:28 p.m.
Adica eu ma gandeam ca daca merg cu viteza relativista pe axa Ox, normal ca spatiul din mine se contracta numai pe axa Ox nu si pe celelalte doua axe.

Corect, un pic neriguros, dar corect. Se contracta pentru un observator exterior fata de care esti in miscare, dar corect.

Atunci am crezut ca si timpul se dilata tot numai pe axa Ox

Cum adica timpul se dilata doar pe axa 0x? Tocmai ca nu exista un timp pe axa Ox, altul pe axa 0y si altul pe axa 0z. Exista un timp si gata.

si astfel am ajuns la concluzia ca si timpul nu e o dimensiune, ci ca si spatiul ARE dimensiuni, si anume trei.

Pai se stia deja ca spatiul are trei dimensiuni si timpul are una singura.

Insa chestia este ca un ceas accelerat la viteza mare merge mai incet pe toate axele de coordonate nu numai pe directia miscarii, deci timpul are o singura dimensiune.

Nu exista ceas pe o axa de coordonata, ci un singur timp pentru tot sistemul. Deci e corect ce zici tu, numai ca asta se stia si era clar. Exista un singur timp pentru toate axele. Caci sistemul de referiinta e facut din trei axe si o axa de timp. Toate impreuna. Si cand te misti cu o viteza pe anumita directie, atunci spatiul pe acea directie se contracta si timpul se dilata (si nu poti zice ca timpul pe o anumita directie, ci timpul, ca e  unul singur).
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: emanuel din Februarie 04, 2010, 07:58:04 p.m.
Stiu ca se stia, doar ca eu nu intelegam.
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: Adi din Februarie 04, 2010, 08:03:25 p.m.
Ma bucur ca ti-ai clarificat asta acum.
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: emanuel din Februarie 04, 2010, 08:13:48 p.m.
Si io    :D   
Titlu: Re: timp tridimensional
Scris de: Electron din Februarie 05, 2010, 10:54:06 a.m.
Oricum, ceea ce a spu savantul ala e ipoteza stiintifica si nu religie,
Nu a afirmat nimeni pe aici ca ar fi religie. Acum ca veni vorba, nici "ipoteza stiintifica" nu prea e. Nu orice ipoteza emisa de oamenii de stiinta e automat si "stiintifica". De exemplu ipotezele netestabile nu sunt stiintifice ci pur si simplu irelevante.

Citat
asa ca nici eu nu fac religie pe aici.
Cand prezinti ipotezele irelevante ale altora, nu faci religie, dar nici nu faci ceva relevant. Pe de alta parte, te asigur eu ca atunci cand "te rogi" nu faci stiinta de nici un fel. La asta ti-am raspuns cu trimitere la forumurile religioase, nu la altceva. Citeste si tu mai atent.

Citat
Doar incerc sa inteleg ce spun savantii despre lucrurile astea cuantice care inca nu sunt clarificate in mod experimental la modul absolut. [...]pe youtube sunt filme despre fizica cuantica care afirma diferite ipoteze, unele mai credibile altele mai putin credibile, si eu vreau sa inteleg lucrurile astea. De asta am venit aici sa pun in discutier lucrurile astea, ca sa le inteleg.
Iar minti. Daca doar incerci sa intelegi ce spun savantii, atunci pune intrebari si asculta ce ti se raspunde. Dar tu nu faci "doar asta", ci in mod regretabil atribui aberatiile tale stiintei oficiale, lucru pe care ti-am atras atentia din timp sa nu-l faci. Dar tu faci asta la modul insistent si cu o impertinenta tipica celor care au lacune grave pe temele pe care le discuta. Vorba cuiva, "sa fii sanatos!"


e-
Titlu: Răspuns: timp tridimensional
Scris de: valangjed din Martie 30, 2011, 10:10:05 p.m.
Ma gandesc ca emanuel face o greseala , pe care am mai intalnit-o , neintelegand de ce spatiul ,in fizica relativista , se dilata in functie de sistemul referential.Emanuel, axa Ox se ia cu directia de miscare , de aceea spatiul se dilata doar pe directia Ox.Daca am lua coordonatele spatiale pe o alta directie decat directia de deplasare am ajunge la niste formule ale ecuatiilor de miscare foarte complexe.Cum orice om vrea sa-si usureze munca si fizica relativista ne ajuta in aceasta ,prin posibilitatea alegerii oricarui referential si directie, atunci de ce sa muncim in plus daca nu e nevoie.
Nu stiu daca ai inteles ceva din ce am (nu sunt un bun profesor) dar cred ca ar trebui sa citesti mai atent inainte de a pune intrebari ,hai sa le spunem "nepotrivite".
Titlu: Răspuns: timp tridimensional
Scris de: florin_try din Martie 31, 2011, 08:12:27 a.m.
Si totusi mi s-a parut chiar nostima acest gen de 'idee ingenioasa' (eroanata desigur :) ), ca timpul s-ar dilata pe o anumita axa si nu pe alta....